Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

5 Ιουνίου. Παγκόσμια ημέρα περιβάλοντος. Αφιέρωμα στην ανακύκλωση

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Θα έχετε ακούσει τον όρο <ψηφιακή επανάσταση> και βεβαίως έχετε αποκτήσει η χρησιμοποιήσει κάποιες ψηφιακές συσκευές. Αν ακούσατε μουσική σε συσκευή <συμπαγούς δίσκου> (ψηφιακός δίσκος υψηλής πιστότητας γνωστός ως CD) η σε συσκευή MP3 αν χρησιμοποιήσατε κινητό τηλέφωνο αν παρακολουθήσατε κάποια κινηματογραφική ταινία σε συσκευή ψηφιακού δίσκου πολλαπλών εφαρμογών (DVD) η αν χειριστήκατε προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τότε έχετε βιώσει την ψηφιακή τεχνολογία.

Η ψηφιακή τεχνολογία παίζει ένα συνεχώς ...........

αυξανόμενο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά για όσους ζουν σε προηγμένες χώρες.
Σε πολλές χώρες είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις κάποιον που να μην έχει στην κατοχή του τουλάχιστον μια συσκευή ψηφιακής τεχνολογίας- ίσως μια συσκευή CD η DVD, μια κονσόλα ηλεκτρονικού παιχνιδιού, η ένα κινητό τηλέφωνο, ίσως πάλι έναν ψηφιακό προσωπικό οργανωτή, μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή η μια ψηφιακή βιντεοκάμερα. Και φυσικά, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τακτικά υπολογιστές σε εφαρμογές πολυμέσων (επεξεργασία ήχου, εικόνας, κειμένου και βίντεο) πολλοί από τους οποίους έχουν και σύνδεση με το ιντερνετ.

Κάποτε όμως οι συσκευές αυτές θα αρχίσουν να χαλάνε. Και πολλές από αυτές δεν θα επισκευαστούν ποτέ, επειδή η αγορά μιας καινούριας θα κοστίσει λιγότερο
από την επισκευή.
Τότε λοιπόν τι πρόκειται να συμβεί; Θα ανοίξουμε τον σκουπιδοτενεκέ μας και θα τις ρίξουμε μέσα;
Και με τις μπαταρίες που χρησιμοποιούμε κατά κόρο τι θα κάνουμε; Ίσως το ίδιο;
Ανακύκλωση λοιπόν. Ανακύκλωση τώρα.

Η ανακύκλωση είναι μια έννοια την οποία, ειδικά την τελευταία δεκαετία, ακούμε συνεχώς και παράλληλα επιδοκιμάζουμε. Δυστυχώς λίγοι από εμάς είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες ανακυκλώνοντας υλικά και παροτρύνοντας τους άλλους να βάλουν την ανακύκλωση στην ζωή τους, όχι ως καταναγκαστική δραστηριότητα αλλά ως ηθική υποχρέωση απέναντι στο περιβάλλον και κατ επέκταση στον ίδιο μας τον εαυτό.

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την ανακύκλωση με εργαλείο που μπορεί να επαναφέρει στην παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιημένα υλικά τα οποία θεωρούνται άχρηστα.
Η εποχή που ζούμε είναι η εποχή των μεγάλων επιτευγμάτων της τεχνολογίας. Όμως οι ανάγκες σε πρώτες ύλες διαρκώς αυξάνονται και ο κίνδυνος για την καταστροφή του περιβάλλοντος διαρκώς μεγαλώνει. Αρκετά από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται καθημερινά είναι συστατικά του φλοιού της γης και όχι συνθετικά παρασκευασμένες χημικές ουσίες και για τον λόγο αυτό δεν διασπώνται. Οι ζωντανοί οργανισμοί τα απορροφούν με το νερό, με τον αέρα και την τροφή και δύσκολα μπορούν να τα αποβάλλουν. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται βιοσυσσωρευση, και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στους περιβαλλοντολόγους. Αρκετές δηλητηριάσεις έχουν κατά καιρούς καταγραφεί σε διάφορες χώρες στο παρελθόν με αιτία τα βαρέα μέταλλα και κάποια από αυτά όπως το κάδμιο που θεωρούνται καρκινογόνα. Η εξόρυξη των βαρέων μέταλλων από τον φλοιό της γης θα συνεχίζεται για την κατασκευή όχι μόνο μπαταριών αλλά και πολλών άλλων προϊόντων. Γι αυτό το λόγο η ανακύκλωση των μπαταριών καθώς και άλλων υλικών κρίνεται απαραίτητη. Η ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες δηλαδή η απόσπαση των μετάλλων της μπαταρίας και η επαναφορά τους στο φυσικό και οικονομικό κύκλο με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών η άλλων προϊόντων. Τελικός σκοπός της ανακύκλωσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών καθώς και η μείωση του όγκου απορριμμάτων. Τα οφέλη από την ανακύκλωση μπαταριών είναι κοινά για όλους

Κάθε μπαταρία έχει ένα κύκλο ζωής. Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της και καταλήγει στον τελικό χρήστη. Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια, αντί να την ανακυκλώσουμε, διακόπτουμε το κύκλο ζωής της, χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια, ενώ κάποια στοιχεία της μπορούν να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ρύπανσης που μπορεί να προκαλέσει μια μπαταρία αρκεί να ξέρουμε πως οι ουσίες που περιέχει μια μικρή μπαταρία (όπως αυτές που έχουν τα ρολόγια μας η οι φωτογραφικές μηχανές) είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα η 400 κυβικά μέτρα νερό.

Να μερικοί καλοί λόγοι για να ανακυκλώσετε τα μελανοδοχεία σας που χρησιμοποιείτε στους εκτυπωτές των ηλεκτρονικών σας υπολογιστών.
Περισσότερα από 3,4 λίτρα πετρελαίου χρειάζονται για την κατασκευή ενός laser μελανοδοχείου. Μόνο σε 12 μήνες η ανακύκλωση μελανοδοχείων θα μπορούσε να εξοικονομήσει 4,3 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου σε μια χώρα 22 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ένα μελανοδοχείο πεταμένο στη χωματερή χρειάζεται πάνω από 450 χρόνια για να αποσυντεθεί. Η αγορά ενός νέου μελανοδοχείου χρησιμοποιεί περισσότερες φυσικές πήγες και κοστίζει ακριβότερα.
Σχεδόν όλα τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας(και όχι μόνο ) διαθέτουν κάδους για ανακύκλωση μπαταριών, μελανοδοχείων, συσκευών κινητής σταθερής και ασύρματης τηλεφωνίας, οι δήμοι Τρίπολης και Τεγεας στην Αρκαδία διαθέτουν χώρους ανακύκλωσης μεγάλων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών και στην ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης υπάρχει χώρος ανακύκλωσης αυτοκίνητων.

Ανακύκλωση μπαταριών

Καθημερινά χρησιμοποιούμε χιλιάδες ηλεκτρονικές συσκευές όπως CD Players, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, laptops κλπ των οποίων η λειτουργία απαιτεί μπαταρίες. Τι γίνεται όμως όταν οι μπαταρίες αυτές δεν χρησιμοποιούνται πλέον και πως μπορούμε εμείς να διαχειριστούμε τις αχρησιμοποίητες μπαταρίες;
Οι απαντήσεις στην συνέχεια.
Η εποχή που ζούμε είναι η εποχή των μεγάλων επιτευγμάτων της τεχνολογίας. Όμως οι ανάγκες σε πρώτες ύλες διαρκώς αυξάνονται και ο κίνδυνος για την καταστροφή του περιβάλλοντος διαρκώς μεγαλώνει. Αρκετά από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται καθημερινά είναι συστατικά του φλοιού της γης και όχι συνθετικά παρασκευασμένες χημικές ουσίες και για τον λόγο αυτό δεν διασπώνται. Οι ζωντανοί οργανισμοί τα απορροφούν με το νερό, με τον αέρα και την τροφή και δύσκολα μπορούν να τα αποβάλλουν. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται βιοσυσσωρευση, και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στους περιβαλλοντολόγους. Αρκετές δηλητηριάσεις έχουν κατά καιρούς καταγραφεί σε διάφορες χώρες στο παρελθόν με αιτία τα βαρέα μέταλλα και κάποια από αυτά όπως το κάδμιο που θεωρούνται καρκινογόνα. Η εξόρυξη των βαρέων μέταλλων από τον φλοιό της γης θα συνεχίζεται για την κατασκευή όχι μόνο μπαταριών αλλά και πολλών άλλων προϊόντων. Γι αυτό το λόγο η ανακύκλωση των μπαταριών καθώς και άλλων υλικών κρίνεται απαραίτητη. Η ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες δηλαδή η απόσπαση των μετάλλων της μπαταρίας και η επαναφορά τους στο φυσικό και οικονομικό κύκλο με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών η άλλων προϊόντων. Τελικός σκοπός της ανακύκλωσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών καθώς και η μείωση του όγκου απορριμμάτων. Τα οφέλη από την ανακύκλωση μπαταριών είναι κοινά για όλους. Δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η ανακύκλωση μπαταριών γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ (χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) την εξοικονόμηση πρώτων υλών την εξοικονόμηση ενέργειας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τη συνεισφορά στον πολιτισμό, εφόσον η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί δείκτη πολιτισμού.

Τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες μπορείτε να τις ανακυκλώσετε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, από όπου οι μπαταρίες συλλέγονται για να ανακυκλωθούν. Έτσι προστατεύετε το νερό και το έδαφος από επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ουσίες.
Μπορείτε να ανακυκλώσετε όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 1500 γραμμάρια, είτε αυτές είναι πρωτογενείς (μιας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζομενες).
Οι μπαταρίες που ανακυκλώνονται στέλνονται σε εργαστήρια στην Ευρώπη που δέχονται μπαταρίες για ανακύκλωση, αφού προς το παρόν στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιου είδους εργοστάσιο.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η εταιρεία ΑΦΗΣ (από τα αρχικά ανακύκλωση φορητών ηλεκτρικών στηλών)η οποία ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την οργάνωση συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχειρίσεις φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, ενώ λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εισφορών που διαθέτουν οι εισαγωγείς μπαταριών, προκείμενου να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι της ανακύκλωσης. Η εταιρεία αυτή είναι ο εγκεκριμένος φορέας που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την ανακύκλωση των φορητών μπαταριών στη χώρα μας καθώς διατίθενται από την ΑΦΗΣ ειδικοί κάδοι για τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες.

Στο πρόγραμμα ανακύκλωσης συμμετέχουν επίσης οι εισαγωγείς μπαταριών, συνεισφέροντας ένα ποσό για κάθε μπαταρία που διαθέτουν στην ελληνική αγορά. Η συνεισφορά τους αυτή καλύπτει τα έξοδα που απαιτούνται για τη συλλογή τη μεταφορά και την ανακύκλωση των μπαταριών, καθώς και το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έλληνα πολίτη. Συμμετέχουν ακόμη 3,300 δήμοι και δημόσιοι φορείς πάνω από 5.700 σχολεία και αλυσίδες σουπερμαρκετ. Έχουν τοποθετηθεί ακόμη 4.100 κάδοι ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ σε εμπορικά καταστήματα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι αλυσίδες κινητής τηλεφωνίας Γερμανός, ΝΟΚΙΑ ΟΤΕ, ΤΙΜ Vodafone καθώς και πάνω από 2.600 επιχειρήσεις.

Ο κύκλος ζωής

Κάθε μπαταρία έχει ένα κύκλο ζωής. Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της και καταλήγει στον τελικό χρήστη. Όταν η μπαταρία αδειάσει η πεταχτεί στα σκουπίδια ο κύκλος ζωής διακόπτεται, χάνοντας έτσι πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια, ενώ κάποια στοιχεία της μπαταρίας μπορούν να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου.
Αντίθετα, ρίχνοντας την άδεια μπαταρία στους ειδικούς κάδους συλλογής ο κύκλος ζωής της μπαταρίας συνεχίζεται, τα βασικά στοιχεία της ανακυκλώνονται για να καταλήξουν στην παραγωγή νέων μπαταριών η άλλων προϊόντων.

Ανακύκλωση μελανοδοχείων.

Βαρεθήκατε να ξοδεύετε ένα σωρό λεφτά για καινούργια μελανοδοχεία; Γνωρίζετε ότι μπορείτε να ξαναγεμίσετε τα παλιά, άδεια μελανοδοχεία σας (inkjet και laser) φθηνά και γρήγορα; Ήρθε λοιπόν η ώρα να λύσετε όλες σας τις απορίες για τα μελανοδοχεία και πως μπορείτε να τα γεμίσετε η ακόμα και να τα ανακατασκευάσετε.
Η ανακύκλωση μελανοδοχείων σώζει την τσέπη σας αλλά και το περιβάλλον.
Τα περισσότερα μπορούν να γεμιστούν πολλές φορές αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η διάρκεια ζωής του μελανοδοχείου μπορεί να παραταθεί σχεδόν στο διπλάσιο του αναμενόμενου ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες συντήρησης
Η ανακύκλωση είναι ένα καυτό θέμα και άλλη μια τεράστια βιομηχανία που συνεχώς μεγαλώνει, καθώς τα περισσότερα μελανοδοχεία μπορούν να ανακατασκευαστούν η να ξαναγεμίσουν.

Να μερικοί καλοί λόγοι για να ανακυκλώσετε τα μελανοδοχεία σας
Περισσότερα από 3,4 λίτρα πετρελαίου χρειάζεται για την κατασκευή ενός laser μελανοδοχείου
Μόνο σε 12 μήνες η ανακύκλωση μελανοδοχείων θα μπορούσε να εξοικονομήσει 4,3 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου σε μια χώρα 22 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ένα μελανοδοχείο πεταμένο στη χωματερή χρειάζεται πάνω από 450 χρόνια για να αποσυντεθεί.
Η αγορά ενός νέου μελανοδοχείου χρησιμοποιεί περισσότερες φυσικές πηγές και κοστίζει ακριβότερα

Μελανοδοχεία ψεκασμού (inkjet)

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα μελανοδοχεία ψεκασμού, να εξοικονομήσετε χρήματα και να διατηρήσετε τον εκτυπωτή σας σε άριστη κατάσταση.
Ποτέ μην αφήνετε ένα μελανοδοχείο να αδειάσει εντελώς. Ο ψεκαστήρας μελανιού θα καεί αν συνεχίσει να λειτουργεί ενώ το απόθεμα μελανιού έχει τελειώσει. Έχετε πάντα ένα ανταλλακτικό διαθέσιμο. Αν το μελανοδοχείο έχει την ένδειξη άδειο, γεμίστε το ξανά η αντικαταστήστε το αμέσως με ένα άλλο.
Μην τινάζετε το μελανοδοχείο σας. Αυτό μπορεί να το καταστρέψει καθιστώντας αδύνατο το ξαναγέμισμα του.
Αν το μελανοδοχείο αφαιρεθεί από τον εκτυπωτή σας τυλίξτε το σε σελοφάν βάλτε το
σε μια σακούλα που ξανακλείνει και προσαρμόστε το κλπ του κατασκευαστή. Φυλάξτε το στο ψυγείο μέχρι να το ξαναγεμίσετε. Ξαναγεμίστε το μελανοδοχείο το συντομότερο δυνατό (τουλάχιστον μέσα σε μια εβδομάδα) καθώς δεν μπορεί να αποθηκευτεί για απεριόριστο χρόνο.

Όταν σχηματίζονται γραμμές η λείπουν κουκίδες από το κείμενο η τα γραφικά σας καιρός είναι να καθαρίσετε την κεφαλή εκτύπωσης. Μην αγγίζετε τη χάλκινη πλάκα της κεφαλής με τα χέρια σας. Χρησιμοποιείστε τον κύκλο καθαρισμού του εκτυπωτή σας -δείτε το εγχειρίδιο. Αν αυτό δεν λύσει το πρόβλημα απευθυνθείτε σε εταιρείες που αναλαμβάνουν τον εκτυπωτή σας και σας δίνουν τις καλύτερες λύσεις.
Μην αφήνετε το μελανοδοχείο σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Αυτό προκαλεί τη διαστολή και τη διαρροή του μελανιού.
Κρατήστε τα έγχρωμα μελανοδοχεία όρθια τα χρώματα θα αναμειχθούν αν τα αφήσετε με την πλευρά κάτω.
Αφού εγκαταστήσετε ένα καινούριο η ξαναγεμισμένο μελανοδοχείο τυπώστε τουλάχιστον 2 σελίδες δοκιμαστικά για να το ρυθμίσετε.
Οι πιθανότητες επιτυχίας του ξαναγεμίσματος ενός μελανοδοχείου αυξάνονται σημαντικά αν υπάρχει μια μικρή ποσότητα μελανιού μέσα σε αυτό. Ειδικότερα, αυτό ισχύει για όσα δεν έχουν ρεζερβουάρ τύπου <σφουγγάρι.>
Μη χρησιμοποιείτε μεθυλικη αλκοόλη για τον καθαρισμό των κεφαλών του εκτυπωτή, η χημική της σύσταση δεν είναι συμβατή και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα απόφραξης.

Λέιζερ μελανοταινιες.

Οι λέιζερ μελανοταινιες σας μπορούν να ανακατασκευαστούν και να λειτουργήσουν σαν καινούριες εφόσον ακολουθήσετε πιστά τις παρακάτω συμβουλές και φυσικά εφόσον απευθυνθείτε στην κατάλληλη εταιρία.
Όταν μεταφέρετε λοιπόν μια λέιζερ μελανοταινια για ανακατασκευή καλό θα είναι να ακολουθήσετε τους εξής κανόνες
Τοποθετήστε τη μελανοταινια σε μαύρη πλαστική σακούλα και στο κατάλληλο χαρτονένιο κουτί.
Μην εκθέτετε τη μελανοταινια απευθείας στο ηλιακό φως η στο φως του δωματίου
Μην ανοίγετε το κλείστρο του τύμπανου
Μην περιστρέφετε το τύμπανο.
Μην τοποθετείτε τη μελανοταινια με την άκρη του η με την πλευρά της ετικέτας κάτω. Μην επιχειρείτε να ανοίξετε τη μελανοταινια. Μην πετάτε τις μη ανακυκλώσιμες μελανοταινιες σε κλίβανο.
Μην τις αφήνετε σε μηχανοκίνητα οχήματα, ούτε για ελάχιστο χρόνο, γιατί ακόμα και τις ψυχρές ημέρες η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας.
Αποθηκεύστε τις μελανοταινιες σε σταθερή θερμοκρασία (0-35 βαθμούς Κελσίου)
Φυλάξτε τη συσκευασία από καινούρια η ανακατασκευασμένη μελανοταινια για μελλοντική μεταφορά.
Ο γραφίτης δεν είναι επιβλαβής ωστόσο αν τα χέρια η τα ρούχα σας λερωθούν με γραφίτη κάνετε τις εξής ενέργειες

Όσον αφορά τα χέρια σας να τα πλύνετε με χλιαρό νερό και σαπούνι.
Ως προς τα ρούχα σας απλώς βουρτσίστε τα έξω, σε ανοικτό χώρο. Μην πλένετε τα λερωμένα με γραφίτη ρούχα με ζεστό νερό διότι ο γραφίτης θα γίνει μόνιμος λεκές. Χρησιμοποιείτε μόνο κρύο νερό.
Η ανακύκλωση είναι ένα καυτό θέμα και άλλη μια τεράστια βιομηχανία που συνεχώς μεγαλώνει, καθώς τα περισσότερα μελανοδοχεία μπορούν να ανακατασκευαστούν η να ξαναγεμίσουν.

Να μερικοί καλοί λόγοι για να ανακυκλώσετε τα μελανοδοχεία σας
Περισσότερα από 3,4 λίτρα πετρελαίου χρειάζεται για την κατασκευή ενός laser μελανοδοχείου
Μόνο σε 12 μήνες η ανακύκλωση μελανοδοχείων θα μπορούσε να εξοικονομήσει 4,3 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου σε μια χώρα 22 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ένα μελανοδοχείο πεταμένο στη χωματερή χρειάζεται πάνω από 450 χρόνια για να αποσυντεθεί.
Η αγορά ενός νέου μελανοδοχείου χρησιμοποιεί περισσότερες φυσικές πηγές και κοστίζει ακριβότερα.
Τεχνικά στοιχεία για μελανοδοχεία ψεκασμού (inkjet)
Τα μελανοδοχεία ψεκασμού λειτουργούν με την αρχή της ταχείας θέρμανσης του μελανιού σε μια σειρά από εξαιρετικά λεπτές τριχοειδείς οπές γνωστές ως ψεκαστήρες η στόμια ακροφυσια, οι οποίες έχουν τα δικά τους θερμαντικά στοιχεία.
Καθώς η κεφαλή εκτύπωσης κινείται επάνω στην σελίδα και το χαρτί κινείται εμπρός, τα δεδομένα που στέλνει ο υπολογιστής μετατρέπονται μέσα στα ηλεκτρονικά του υπολογιστή για να πυροδοτήσουν ηλεκτρονικά τον κατάλληλο ψεκαστήρα τη σωστή στιγμή. Έτσι σχηματίζεται μια φυσαλίδα μελανιού η οποία επικάθεται στο χαρτί για να σχηματίσει μέρος ενός χαρακτήρα, είτε πρόκειται για γράμμα αριθμό η γραφικό, εξου και ο όρος εκτυπωτής ψεκασμού με φυσαλίδες. Ένα τυπικό μελανοδοχείο μπορεί να έχει μεταξύ 48 και 128 ψεκαστήρες και τα σχετικά θερμαντικά στοιχεία, ανάλογα με τον τύπο και τον κατασκευαστή, με τη δυνατότητα να τυπώνει από 300 έως 1400 και παραπάνω κουκίδες ανά ίντσα. Το μελάνι που ρέει μέσα από τους ψεκαστήρες που θερμαίνονται ταχύτατα χρησιμεύει και για την ψύξη τους. Αυτό προετοιμάζει τους θερμαντικούς ψεκαστήρες για το επόμενο κύμα δεδομένων που τους πυροδοτεί ξανά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία διατηρείται η σωστή θερμοκρασία λειτουργίας για τον κάθε ψεκαστήρα χωριστά.

Προσοχή

Καθώς το μελάνι τελειώνει και το μελανοδοχείο αδειάζει και έχει γίνει απόφραξη, τα στοιχεία των ψεκαστήρων μπορεί να καούν αν συνεχίζεται η εκτύπωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Αυτό το γεγονός καθιστά το μελανοδοχείο άχρηστο για ξαναγέμισμα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή με τον όρο ηλεκτρικά νεκρό. Οι ενδείξεις του μελανιού που τελειώνει η των αποφραγμένων ψεκαστήρων είναι
Τμήματα των τυπωμένων χαρακτήρων θα έχουν γραμμές ελλιπούς εκτύπωσης η σε ακραίες καταστάσεις δεν θα υπάρχει σχεδόν κανένα ίχνος εκτύπωσης στη σελίδα.
Όταν τυπώνετε έγχρωμες φωτογραφίες μπορεί να συμβεί μια ξαφνική αλλαγή χρώματος. Αμέσως μόλις παρατηρήσετε ελαττώματα στην εκτύπωση τερματίστε την και βάλτε σε λειτουργία τη διαδικασία καθαρισμού της κεφαλής εκτύπωσης για έναν η δυο κύκλους. Κάνετε μια δοκιμή των ψεκαστήρων η της εκτύπωσης και επαναλάβετε τον κύκλο καθαρισμού και την δοκιμαστική εκτύπωση αν η πρώτη προσπάθεια δεν είναι ικανοποιητική. Συμβουλευθείτε το εγχειρίδιο λειτουργίας του εκτυπωτή σας για λεπτομέρειες διεξαγωγής σ αυτών των λειτουργιών. Εάν τυχόν ακόμη δεν έχετε ικανοποιητικά αποτελέσματα, το μελανοδοχείο είναι προφανώς άδειο. Προσέξτε ότι σε ένα έγχρωμο μελανοδοχείο ένα χρώμα τελειώνει πριν από τα άλλα. Μην συνεχίσετε την εκτύπωση με τα χρώματα που απομένουν γιατί οι ψεκαστήρες του χρώματος που έχει τελειώσει μάλλον θα καούν.

Τεχνικά στοιχεία για μελανοδοχεία λέιζερ.

Τα μελανοδοχεία λέιζερ λειτουργούν με υψηλή τάση ηλεκτρικού ρεύματος και με μια εξαιρετικά λεπτή επίστρωση σκόνης που τοποθετείται επάνω στο χαρτί εκτύπωσης μέσω ενός μαγνητικού εμφανιστηρίου σε μορφή κυλίνδρου, με ακτίνες λέιζερ και ένα ήλεκτρο-φωτοευαίσθητο τύμπανο. Οι ηλεκτρικά φορτισμένοι χαρακτήρες, σχηματισμένοι από γραφίτη, τοποθετούνται στο χαρτί εκτύπωσης το οποίο είναι επίσης ηλεκτρικά φορτισμένο για να τους κρατήσει στη θέση τους. Το χαρτί στη συνέχεια περνά μέσα από ένα κύλινδρο πρόσμιξης σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία που λιώνει τους χαρακτήρες και τους στερεώνει μόνιμα επάνω στο χαρτί.
Τα τύμπανα είναι ευπαθή στην έκθεση στο φως ιδιαίτερα στο δυνατό ηλιακό φως. Οι φράκτες κλείστρα του τύμπανου προστατεύουν επαρκώς κάποιους τύπους, ενώ αλλά έχουν ένα κλείστρο και μια σχισμή από την οποία το φως μπορεί αμέσως να πέσει επάνω σε μια λωρίδα της επιφάνειας του τύμπανου.

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

Φυσικά δεν ρίχνουμε αποφάγια η πατατοφλουδες στους κάδους ανακύκλωσης.
Δεν μπαίνουν όλα τα στερεά απορρίμματα στους μπλε κάδους γιατί μερικά από τα ειδή βασικής χρήσης ανακυκλώνονται κατά διαφορετικό τρόπο
Οι μπαταρίες μπαίνουν στους κάδους που φέρουν το σήμα της ΑΦΗΣ (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) και έχουν διαφορετική επεξεργασία όπως και τα υπόλοιπα που ακολουθούν.
Οι άχρηστες μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές συλλέγονται σε διαφορετικούς κάδους όπως και τα διάφορα καλώδια στα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών όπως και σε μερικά σουπερμάρκετ.

Οι λαμπτήρες φωτισμού συλλέγονται και αυτοί σε διαφορετικούς κάδους που βρίσκονται μεταξύ άλλων στα καταστήματα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα πώλησης ηλεκτρολογικού υλικού και απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή γιατί οι λάμπες οικονομίας περιέχουν μια πολύ μικρή ποσότητα υδραργύρου.
Οι άχρηστες συσκευές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας τοποθετούνται σε κάδους συλλογής που βρίσκονται σε καταστήματα πώλησης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας (χωρίς τις μπαταρίες τους)

Ανακύκλωση λαμπτηρων φωτισμου

Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας να μην καταλήγουν στους κοινούς κάδους σκουπιδιών ή στο περιβάλλον γιατί, ακόμα και αυτή η ελάχιστη ποσότητα υδραργύρου που περιέχουν, μπορεί να βλάψει το περιβάλλον. Αναζητήστε τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης για τη συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας στη γειτονιά σας ή σε καταστήματα φωτιστικών.
Το Συλλογικό Σύστημα ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ τον Φεβρουάριο του 2009.
Στο εγκεκριμένο Συλλογικό Σύστημα συμμετέχουν σήμερα 100 επιχειρήσεις λαμπτήρων - φωτιστικών και ο στόχος είναι να ενταχθούν όλοι οι υπόχρεοι σύμφωνα με το νόμο.
Η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται στις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. και στο Π.Δ.117/04 του Εθνικού Δικαίου και το Ν. 2939/01 που προβλέπει την υποχρέωση συμμετοχής σε Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης αποβλήτων όλων των εισαγωγέων παραγωγών φωτιστικών - λαμπτήρων, για τα απόβλητα των προϊόντων τους.

Στόχος της ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΕ είναι η ευαισθητοποίηση του καταναλωτή, να μην πετάει τους λαμπτήρες - φωτιστικά και να του δίνει την δυνατότητα μέσα από τα πολλά σημεία συλλογής (κάδους) να ανακυκλώνει τους οικιακούς λαμπτήρες - φωτιστικά. Παράλληλα να συνεισφέρει στην Εθνική Ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος στο γενικό πλαίσιο που καθορίζεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Με τη ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ οι λαμπτήρες και τα φωτιστικά μας μπορούν να ανακυκλωθούν υπεύθυνα, συστηματικά και αποτελεσματικά, έως και 98%, εύκολα και δωρεάν!
Όλα τα είδη φωτιστικών ανακυκλώνονται και από τα υλικά τους προκύπτουν μέταλλα σιδηρούχα, χαλκός, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό κ.λ.π. τα οποία επαναχρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Τα ανακυκλώσιμα είδη είναι τα παρακάτω:
Φωτιστικά.
Ευθείς λαμπτήρες φθορισμού.
Λαμπτήρες φθορισμού μικρών διαστάσεων
Λαμπτήρες εκκενώσεως υψηλής έντασης, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων νατρίου υψηλής πίεσης και των λαμπτήρων αλογονούχων μετάλλων
Άλλος φωτιστικός εξοπλισμός και εξοπλισμός προβολής ή ελέγχου του φωτός πλην των λαμπτήρων πυράκτωσης

Στο site της ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΕ υπάρχει χάρτης που ενημερώνει για τα σημεία συλλογής σε ολόκληρη τη χώρα. Ο κάδος για τους λαμπτήρες είναι μικρών διαστάσεων και τοποθετείτε εύκολασε εσωτερικούς χώρους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ-ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.