Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Προσοχή στα καιρικά φαινόμενα εφιστούν στους αγρότες

Από τη Δ/νση Έρευνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώνονται οι αγρότες, ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ο καιρός το επόμενο διάστημα, δεν θα δημιουργήσει δυσκολίες στην εκτέλεση των προγραμματισμένων υπαίθριων γεωργικών εργασιών της εποχής.

Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας .........

Φυτών , ανακοινώνεται, ότι αυτή την εποχή τα αμπέλια και μέχρι το στάδιο της καρπόδεσης είναι ευαίσθητα στις προσβολές από τον Περονόσπορο και το Ωίδιο, που συχνά είναι καταστροφικές.

Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχoy, ενημερώνονται οι αμπελοκαλλιεργητέςγια την προστασία των αμπελοειδών αυτή την περίοδο:

Ευδεμίδα: Η πτήση του εντόμου συνεχίζεται με μέτριους πληθυσμούς. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δραστηριότητα της. Συνιστάται επαναληπτική επέμβαση την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο σκεύασμα. Ο ψεκασμός ή το σκόνισμα να κατευθύνει το φάρμακο στα σταφύλια και να τα καλύπτει.

Ψευδόκοκκος: στα επιτραπέζια σταφύλια, όπου υπάρχει ιστορικό προσβολών, να συνδυαστεί η αντιμετώπιση του με την ευδεμίδα και να διαβρέχονται καλά οι κορμοί και οι βραχίονες.

Περονόσπορος: οι διυγράνσεις των φύλλων από νυκτερινές δροσιές ή βροχοπτώσεις έχουν δώσει νέες μολύνσεις που θα εμφανιστούν τις επόμενες μέρες. Συνιστάται επιμελημένος ψεκασμός με κατάλληλο μυκητοκτόνο σκεύασμα. Το ψεκαστικό υγρό να καλύπτει καλά το φύλλωμα και τα σταφύλια.
Ωίδιο (λόβα): Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας. Συνιστάται επέμβαση σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του Περονόσπορου.

Από το Περιφερειακό Κέντρο προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι η Καρπόκαψα και η Ανάρσια της Ροδακινιάς είναι δύο έντομα που η δεύτερη πτήση τους άρχισε σε όλες τις περιοχές και είναι συνεχής.

Για την προστασία των καρπών, συνιστάται καταπολέμηση και των δύο εντόμων με τα κατάλληλα σκευάσματα. Γενικά οι καρποί θα πρέπει να είναι προστατευμένοι από το στάδιο αλλαγής του χρώματος τους.

Με τους παραπάνω ψεκασμούς τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου, συνιστάται να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση και των ξυλοφάγων εντόμων που προσβάλουν τα δένδρα.
Για τον Κόσσο και τον Καπνώδη, ο ψεκασμός να κατευθύνεται στο λαιμό και τον κορμό.
Για την Σέζια, ο ψεκασμός να κατευθύνεται στον κορμό και στους βραχίονες.
Και τέλος για τη Ζεύζερα, ο ψεκασμός να κατευθύνεται στις κορυφές.

Προσοχή: Τα αγροχημικά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας και με απόλυτη συμμόρφωση στην τελευταία ημερομηνία ψεκασμού πριν τη συγκομιδή.
Βέβαια οι παραγωγοί για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να συμβουλεύονται στους τοπικούς γεωπόνους.

Mesinea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.