Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει δημοσιεύματα για κλείσιμο της ΑΤΕ

Σε διάψευση δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters σχετικά με την ΑΤΕ, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την Ελλάδα για το σταδιακό κλείσιμο συγκεκριμένων τραπεζών, συμπεριλαμβανόμενης πιθανώς της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας, της ΑΤΕ.
Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι παρότι την ευθύνη για ..........

ενδεχόμενο «λουκέτο» ελληνικής τράπεζας την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος, λόγω του δανεισμού που παρέχεται στη χώρα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ΕΕ έχει το δικαίωμα να αρνηθεί αίτημα διάσωσης μίας τράπεζας εφόσον κριθεί ότι το κόστος διάσωσης είναι μεγαλύτερο από εκείνο που απαιτείται για να εκκαθαριστεί.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία και εξηγεί ότι οι τράπεζες που ενέχουν συστημικό κίνδυνο για τη χώρα μπορεί να χρειάζεται να διασωθούν ενώ άλλες, θα πρέπει να κλείσουν. «Προχωράμε σε μια νέα φάση με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία», αναφέρει μια από τις πηγές του πρακτορείου. «Κάποιες τράπεζες αναμένεται να οδηγηθούν σε συρρίκνωση εργασιών. Κάποιες θα κλείσουν», αναφέρει, προσθέτοντας ότι εάν μια τράπεζα έχει συστημική σημασία για τη χώρα ίσως χρειάζεται διάσωση, αλλά σε διαφορετική περίπτωση ίσως θα πρέπει να κλείσει. «Εάν υπάρχει ζήτημα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, προετοιμάζεσαι να διασώσεις μια τράπεζα, αλλά έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο σε πολλές χώρες. Η ΑΤΕΒank θα πρέπει να κλείσει ή να εξυγιανθεί σταδιακά», αναφέρει ο αξιωματούχος.

Στη διάψευση του υπουργείου τονίζεται, αντίθετα, ότι «όπως είναι γνωστό, η ΑΤΕ εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είναι επίσης γνωστό, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προικοδοτείται με 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωσή του. Τα 25 δισ. ευρώ εξ αυτών έχουν ήδη εκταμιευτεί και τα 18 δισ. ευρώ έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί».

Αγροτύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.