Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Γαργαλιάνοι: Καταγγέλλουν την ΕΑΣ για παρατυπίες και αποκλεισμούς…

Βαρύτατες καταγγελίες σε βάρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας για παρατυπίες και αποκλεισμούς στις εγγραφές μελών για τη μετατροπή της σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό κατήγγειλε χθες από τους Γαργαλιάνους ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Ηλίας Μπουντουβάς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ...........

κ. Μπουντουβάς, μαζί με τον πρόεδρο του Α.Σ. Γαργαλιάνων Λεωνίδα Παπαχριστοφίλου και τον ταμία Νίκο Σινάνη, αναφέρθηκε στην περιπέτεια που πέρασε ο ίδιος και τον εμπαιγμό και αποκλεισμό, εντελώς αναίτια και παράτυπα - παράνομα που βίωσε κατά την έγγραφή του στην Ένωση πριν από λίγες μέρες.

Ο γραμματέας του Συλλόγου είπε πως το θέμα της μετατροπής της ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό απασχόλησε το συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων. Για αρχή ξεκίνησε να γραφτεί ο ίδιος και να ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοί του, ενώ σημείωσε πως το διάστημα των επτά έως δέκα ημερών για τις εγγραφές ήταν πολύ μικρό και πως για να εγγραφούν χρειάζονταν 100 ευρώ το χρόνο, για τρία χρόνια. Στη συνέχεια, όπως πρόσθεσε, επικοινώνησε με το κατάστημα Γαργαλιάνων, ζητώντας να μάθει τι χρειαζόταν για να εγγραφεί ως μέλος. Ανέφερε με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία της εγγραφής του στις 11 του μηνός, οπότε, αφού πλήρωσε, τελικά, 300 ευρώ, «το φαξ έφυγε 2 παρά τέταρτο από Γαργαλιάνους ότι γράφτηκα μέλος στην Ένωση». Όμως, συνέχισε λέγοντας πως, όταν η διοίκηση της Ένωσης είδε ότι «στις εγγραφές υπάρχουν κάτι ανθρώποι σαν κι εμένα, που δεν τους θέλουν μες στα πόδια τους γιατί θεωρούνε την Ένωση μαγαζάκι τους, το βράδυ κάνανε έκτακτο Δ.Σ., ενώ είχε λήξει η προθεσμία εγγραφών και αποφασίσανε ότι για να δεχτούν μέλη, τα μέλη αυτά δεν πρέπει να έχουν οφειλές στο 2011».

Ο κ. Μπουντουβάς ανέφερε συζήτηση που είχε στις αρχές του έτους με τη διευθύντρια του καταστήματος της ΕΑΣ για ένα υπόλοιπο του 2011, με την οποία συμφώνησαν αυτό να πληρωθεί από το ΦΠΑ. Τόνισε, λοιπόν, πως ποτέ δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα και «δεν μπορεί η κάθε διοίκηση της Ένωσης να με χαρακτηρίζει εμένα αφερέγγυο και κακοπληρωτή…». […] «Αυτοί που έχουν απλήρωτους 6 μήνες τους εργαζόμενους και αυτοί που δημιούργησαν ελλείμματα και χρέη εκατομμυρίων ευρώ (έλλειμμα και χρέος 1.350.000 για την περυσινή χρονιά, 5 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 4-5 χρόνια και 17 εκατομμύρια ευρώ, στο σύνολο, βάσει δανείων), δεν μπορούν να μου μιλάνε εμένα για αφερεγγυότητα και ότι εγώ είμαι ο κακοπληρωτής!».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μοναδικός σκοπός της μεθόδευσης ήταν να γραφτούν μόνο συγκεκριμένα άτομα και τόνισε τρία ζητήματα: 1) «Η συκοφαντία και η συμπεριφορά απέναντι στους παραγωγούς», 2) «νομικού χαρακτήρα, αφού ενώ είχε λήξει η προθεσμία πήραν απόφαση που αναιρεί προηγούμενες για τις εγγραφές», 3) «πώς, έτσι, θα δημιουργηθεί το καινούριο», και κάλεσε κόμματα και πολιτικά στελέχη να πάρουν θέση, τονίζοντας πως καταστροφή των συνεταιρισμών ήταν η κομματικοποίηση. Ζήτησε, δε, να είναι 100 ευρώ το χρόνο για εγγραφή και να ανοίξει, άμεσα, η διαδικασία εγγραφών μελών, ενώ επισήμανε ότι το Σάββατο θα πάει στη Γ.Σ. και θα μιλήσει κιόλας. Αν, δε, δεν ανοίξουν οι εγγραφές, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, αφού και ο επόπτης του υπουργείου του είπε πως η διαδικασία που έχει ακολουθήσει η ΕΑΣ είναι παράτυπη.
Με τη σειρά του, ο ταμίας Νίκος Σινάνης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε «στη λειτουργική κατάντια που έχουν περιέλθει η Ένωση και οι συνεταιρισμοί, με τα χρέη που εμφανίζουν κατά καιρούς και, όπως ακούγεται, την επερχόμενη χρεοκοπία», ενώ μίλησε για κομματικούς παράγοντες που έλυναν και έδεναν και οδήγησαν στο σημείο αυτό Ένωση και συνεταιρισμούς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου τόνισε: «Αν δεν καταφέρουμε να απαλλαγούμε από αυτό το σύνδρομο της παθογένειας και της κομματικοποίησης, που έχει οδηγήσει το συνεταιριστικό κίνημα στην κατάντια που είναι, είναι μηδαμινές οι ελπίδες για ανάπτυξη στο δρόμο μέσα από τον πρωτογενή τομέα».

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.