Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Σοκαριστική φωτογραφία αποδεικνύει τη ζημιά που κάνει ο ήλιος στο δέρμα

Το ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος είναι γνωστό σε όλους, ωστόσο οι περισσότεροι από μας δεν πτοούμαστε και ιδιαίτερα. Επειδή όμως μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, η φωτογραφία του προσώπου ενός οδηγού φορτηγού έρχεται να μας ταρακουνήσει και να μας θυμίσει τη σημασία του αντηλιακού.

Μετά από 28 χρόνια πίσω από το τιμόνι ...........

του φορτηγού του, είναι πλέον ξεκάθαρο ποια πλευρά του προσώπου του 69χρονου άντρα ήταν εκτεθειμένη στο ήλιο. Ο εν λόγω κύριος πάσχει από μια μορφή φωτογήρανσης, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, η οποία προκαλείται από τις ακτίνες UVA και είναι υπεύθυνη για τις έντονες ρυτίδες, τον χρωματισμό του δέρματος αλλά και τις κηλίδες στο πρόσωπό του.

Σημειώνεται ότι οι UVA είναι ηλιακές ακτίνες που μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στο ανθρώπινο δέρμα. Η βλάβη που προκαλούν εντοπίζεται κυρίως στην πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενώ πρόσφατες μελέτες αναφέρουν και άμεσο συσχετισμό τους με την πρόκληση καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, οι επιδράσεις στην έκθεσή τους μπορεί να καθυστερήσουν για 20 ή και περισσότερα χρόνια, ανάλογα με τον τύπο δέρματος του ατόμου και την αθροιστική τους ποσότητα.



iefhmerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.