Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Στη ΔΟΥ Καλαμάτας για προμήθεια κλειδάριθμου Λίγοι οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν πέρσι τη δήλωση ηλεκτρονικά

Με σταθερούς ρυθμούς προσέρχεται το κοινό στη ΔΟΥ Καλαμάτας, προκειμένου να παραλάβει τον «κλειδάριθμο», τον ειδικό αριθμό που θα του επιτρέψει την ηλεκτρονική πρόσβαση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να υποβάλει ηλεκτρονικά τη φορολογική του δήλωση.

Από πέρσι ξεκίνησε η υποχρεωτική υποβολή με ...........

ηλεκτρονικό τρόπο των δηλώσεων εισοδήματος για επαγγελματίες και προαιρετικά για όποιον άλλο φορολογούμενο το επιθυμούσε. Όμως, από φέτος κατέστη υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης για όλους τους φορολογούμενους, με εξαίρεση τους συνταξιούχους και όλους όσοι δηλώνουν εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ. Έτσι, στις ΔΟΥ σπεύδουν όσοι δεν είχαν υποβάλει πέρσι τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με όσα είπε στο «Θάρρος» η αναπληρώτρια διευθύντρια της ΔΟΥ Καλαμάτας, Φωτεινή Αθανασίου, κάθε φορολογούμενος έχει το δικαίωμα υποβολής αίτησης με ηλεκτρονικό τρόπο, ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα www.taxisnet.gr. Αφού θα συμπληρώσει το password, έναν κωδικό που θα θέσει ο ίδιος, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του, το ονοματεπώνυμό του, τη διεύθυνση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του και ό,τι άλλο ζητηθεί, υποβάλλει ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση.

Την επόμενη ημέρα θα πρέπει να προσέλθει στη ΔΟΥ της περιοχής του με το ΑΦΜ και την αστυνομική του ταυτότητα, προκειμένου να πάρει σε έντυπη μορφή τον κλειδάριθμο.
Με την παραλαβή του κλειδάριθμου, ο φορολογούμενος μπορεί μέσω του ηλεκτρονικού του υπολογιστή να ξαναμπεί στην ίδια ιστοσελίδα, να δώσει τον κλειδάριθμο και ένα νέο κωδικό για λόγους ασφαλείας.

Όπως σημείωσε η κα Αθανασίου, πρόκειται για μία διαδικασία που διευκολύνει τους φορολογούμενους, καθώς δεν είναι πλέον υποχρεωτική η παρουσία τους στην κατάθεση των δηλώσεων εισοδήματος ή των όποιων άλλων συναλλαγών με τη ΔΟΥ, αφού γίνονται ηλεκτρονικά.
Και μπορεί η προθεσμία για τη χορήγηση κλειδάριθμου να έχει παραταθεί έως το τέλος της χρονιάς, αλλά επειδή οι δηλώσεις εισοδήματος πρέπει να έχουν υποβληθεί έως τις 17 Ιουλίου, μετά την παράταση που έχει δοθεί, θα πρέπει να σπεύσουν να τον προμηθευτούν, εκτός κι αν είναι συνταξιούχοι ή μισθωτοί με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Οι περισσότεροι έχουν κλειδάριθμο

Από την πλευρά του, ο λογιστής – φοροτέχνης Δημ. Μπούχαλης ανέφερε πως η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλασσόμενων έχει αποκτήσει κλειδάριθμο και πλέον είναι λίγοι εκείνοι που ξεκινούν τώρα τη σχετική διαδικασία.
Παρατήρησε ότι είναι ωφέλιμη η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, αν και, όπως επισήμανε, το φετινό έντυπο περιλαμβάνει «παγίδες» και δυσκολίες, που καθιστούν αναγκαία την επίσκεψη στο φοροτεχνικό και τη συμπλήρωση της δήλωσης από αυτόν.
Ανέφερε δε ότι τα λογιστικά γραφεία διευκολύνονται από την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, καθώς σταματούν οι πολλές μετακινήσεις στα γραφεία της ΔΟΥ, κάτι που εξυπηρετεί και τους ίδιους τους φορολογούμενους, αρκεί να μην έχουν τεκμήρια.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.