Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Μειώστε τις εισφορές στον ΟΑΕΕ

Ανοίγει ο δρόμος για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), να μειώσουν το ύψος της μηνιαίας εισφοράς με την υπαγωγή τους σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του νόμου ν.4075/2012, (Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ ΕΤΑΜ και Ασφαλιστικών Φορέων).

Η συγκεκριμένη διάταξη η ισχύς της ..........

οποίας λήγει στις 31/12/2014, δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, να υπαχθούν σε κατά μια ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, εφόσον δεν οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και στην περίπτωση που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, εφόσον καταβάλλουν τις δόσεις τους με συνέπεια.

Η κατάταξη στην κατώτερη κατηγορία αρχίζει από το αμέσως επόμενο μετά την αίτηση δίμηνο και ισχύει για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος είναι ενήμερος. Αν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος, επανέρχεται αυτοδικαίως στην κατηγορία στην οποία βρισκόταν πριν την αίτηση.

Ο νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά η διάταξη δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί, επειδή εκκρεμούσε η έκδοση υπουργικής απόφασης που να ρυθμίζει τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της.

Ήδη, μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων έχει απευθυνθεί στα καταστήματα και τους ανταποκριτές του ΟΑΕΕ, ενώ εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προς τις υπηρεσίες του Οργανισμού, η υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί από τις 6.6.2012 και έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Στο ίδιο έγγραφο διευκρινίζεται ότι «οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλλει αίτηση, μετά την ημερομηνία της έναρξης ισχύος του νόμου (11.04.2012) και πριν τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, κατατάσσονται στην ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν, όχι από την ημέρα που υπέβαλαν τη σχετική αίτηση αλλά από το αμέσως επόμενο προς έκδοση δίμηνο της δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης».

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.