Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Κυπαρισσία Εγκαίνια αύριο του Βιολογικού Καθαρισμού

Ιστορική είναι η αυριανή μέρα για την Κυπαρισσία και την ευρύτερη περιοχή, αφού με κάθε επισημότητα θα γίνουν τα εγκαίνια του Βιολογικού Καθαρισμού! Του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου της πόλης και της ευρύτερης περιοχής! Έργου πνοής για την Κυπαρισσία και την Τριφυλία και ονείρου ζωής για τους κατοίκους! Έργου που πέρασε από σαράντα κύματα, αλλά, τελικά, έγινε, έστω και καθυστερημένα, πραγματικότητα!
Για το πολυπόθητο έργο του Βιολογικού ...........

Καθαρισμού Κυπαρισσίας πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, και πόσο μάλλον αύριο, δεν είναι μέρες για μιζέριες και «μικρότητες».

Παράλληλα, ούτε και για κομπασμούς και εγωισμούς «πατρότητας» του Βιολογικού! Οι πολίτες της Κυπαρισσίας και της ευρύτερης περιοχής με αγωνία ανέμεναν την, πρώτη, δοκιμαστική του λειτουργία, όπως και την πλήρη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων- που, επαναλαμβάνω, είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής και ανάπτυξης στην περιοχή, το οποίο εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια ταλάνιζε τους πολίτες, προκαλώντας έντονους διχασμούς στην τοπική κοινωνία και συνέπειες στο περιβάλλον.
Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως την ιδέα για το Βιολογικό Καθαρισμό είχε ο αείμνηστος δήμαρχος Τάκης Αδαμόπουλος ο οποίος και πήρε την πρωτοβουλία και έκανε τις πρώτες ενέργειες για τη χρηματοδότησή του, πετυχαίνοντας δέσμευση για τα πρώτα κονδύλια.

Στη συνέχεια, επί δημαρχοντίας Ηλία Τσίγγανου, το θέμα ξεκίνησε από μηδενική βάση, με μελέτες για τη χωροθέτηση αλλά και δυνατές κόντρες για αυτή (τη χωροθέτηση), όταν η πόλη και οι κάτοικοι ήταν χωρισμένοι σε Βόρειους και Νότιους. Τα θλιβερά γεγονότα του 1995, με τις επεισοδιακές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι γνωστά στην Κυπαρισσία και τους πολίτες. Μετά από αυτά και αφού επελέγη η θέση, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την προμελέτη του έργου, μέχρι που φτάνουμε στο Δεκέμβριο του 2001, οπότε ο αείμνηστος περιφερειάρχης, Αντώνης Ματσίγκος, το ενέταξε στο Γ’ ΚΠΣ. Το 2002 το έργο «κόλλησε» στο Σ.τ.Ε από προσφυγή που έκαναν κάτοικοι της Γιαννίτσαινας εξαιτίας τη θέσης των εγκαταστάσεων δίπλα στα σπίτια τους (τότε ακούστηκαν και περί εμπλοκής στη μετατόπιση δημοτικών συμβούλων). Με την καθυστέρηση από αυτή τη δικαστική διαμάχη, τα κονδύλια δεν απορροφήθηκαν και το έργο, ως ένα βαθμό, αφού δεν προχώρησε, θεωρητικά «απεντάχθηκε».

Το 2004, ωστόσο, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας, Αγγέλα Αβούρη, μερίμνησε για τη χρηματοδότησή του και το έργο εντάχθηκε ξανά στο Γ’ ΚΠΣ στις 31 Οκτωβρίου 2005! Η πρώτη δημοπρασία του (ναι, έγιναν δύο δημοπρασίες, η πρώτη από την Περιφέρεια και η δεύτερη από το Δήμο Κυπαρισσίας!) έγινε στις 13 Ιουλίου 2006! Η, δε, δεύτερη (από το Δήμο Κυπαρισσίας, που στο μεταξύ είχε ζητήσει και είχε πάρει το έργο από την Περιφέρεια) έγινε στις 21 Ιουνίου 2007, με τη διαδικασία της «Μελέτης Κατασκευής». Η σύμβαση του Δήμου Κυπαρισσίας με την ανάδοχο Κ/Ξ ΕΓΝΩΝ Α.Τ.Ε. – ΙΩΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. υπεγράφη στις 29 Απριλίου 2008. Η σύμβαση αφορούσε στο υποέργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας» του έργου «Έργα Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας», ποσού 6.181.670,53 ευρώ.

Η προθεσμία εκτέλεσης οριζόταν σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων οι 18 πρώτοι αντιστοιχούν στην κατασκευή και ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου (μελέτη – κατασκευή) και οι υπόλοιποι 12 στη θέση σε αποδοτική λειτουργία. Στη συνέχεια, έγινε η εγκατάσταση του εργολάβου και ξεκίνησαν, τελικά, οι εργασίες.

Θέμα ανέκυψε και με τη λήξη του Γ’ ΚΠΣ, αλλά ευτυχώς η χρηματοδότησή του υπάχθηκε σε αυτές των έργων – γέφυρες μεταξύ Γ ΚΠΣ και Δ’ Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ).
Στα μέσα Μαΐου του 2012 τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία και, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, όλα φαίνεται πως βαίνουν καλώς και με το κεντρικό αντλιοστάσιο στην Αποβάθρα και με τη Μονάδα Επεξεργασίας των λυμάτων. Στη συνέχεια, στο σύστημα θα ενταχθούν τα δύο ακόμη αντλιοστάσια – δεξαμενές στην ΠΕ3 και τα οποία είναι από άλλο έργο και άλλη εργολαβία.

Στην πρόσκληση και το πρόγραμμα των εγκαινίων, που υπογράφει ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, αναφέρεται: «Σας καλούμε να γνωρίσετε το εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας και τις εγκαταστάσεις του, στην εκδήλωση που διοργανώνουμε τη Δευτέρα 30 Ιουλίου από τις 18:30 έως 20:30. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημέρωση για την κατασκευή, τη λειτουργία και το λειτουργικό κόστος, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κυπαρισσία και ώρα 18:30. Στη συνέχεια, στις 19:30, όλοι οι παρευρισκόμενοι θα μεταφερθούν με λεωφορείο στο χώρο του εργοστασίου, όπου θα τελεστεί με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας & Ολυμπίας ο αγιασμός των εγκαινίων του έργου και ακολούθως θα γίνει ξενάγηση στο χώρο των εγκαταστάσεων».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

2 σχόλια:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.