Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ. Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΧΑΡΙΣ ΣΤΟΥΣ … ΡΕΦΕΝΕΔΕΣ.

Πρακτικές…ρεφενέ στη λειτουργία του δήμου Τριφυλίας!

Κατάγομαι από το Σιτοχώρι, την τοπική κοινότητα του δήμου Τριφυλίας, ένα μικρό χωριό, που ανήκει στον πρώην δήμο Αετού.
Στο χωριό αυτό, παρουσιάζονταν συνεχείς διακοπές στην υδροδότηση, εξαιτίας κάποιου προβλήματος στο μηχανισμό του φλοτέρ της δεξαμενής, η οποία βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από το χωριό.
Τις είχα διαπιστώσει και ο ίδιος σε πρόσφατες επισκέψεις μου στον τόπο γενέτειράς μου.

Κάθε φορά που υπήρχε διακοπή νερού, προσέτρεχαν ..........

κάτοικοι στη δεξαμενή και έδιναν προσωρινά λύση, βάζοντας σε λειτουργία το χειροκίνητο τρόπο λειτουργίας, αρκεί βέβαια να βρίσκονταν στο χωριό, για να μπορούν να παρέμβουν.
Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού απευθύνθηκαν στη δημοτική αρχή, επεσήμαναν το πρόβλημα και περίμεναν πότε αυτή θα…ασχοληθεί με αυτό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί μόνιμα το πρόβλημα στη δεξαμενή.
Για να μην υπάρχουν συνεχείς διακοπές νερού, πρόβλημα ύδρευσης, ιδιαίτερα μάλιστα τη θερινή περίοδο που διανύουμε.
Στις συνεχείς οχλήσεις των κατοίκων η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν ότι δεν… υπάρχουν χρήματα

Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρχουν διακοπές υδροδότησης του χωριού και ενώ γνώριζε και το πρόβλημα ο αρμόδιος τοπικός αντιδήμαρχος, κάποιοι κάτοικοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία, να επιλύσουν το πρόβλημα.
Συγκέντρωσαν τα χρήματα, βρήκαν υδραυλικό και αντιμετώπισαν το πρόβλημα.
Διαπιστώθηκε παράλληλα, ότι η δεξαμενή είχε και πρόβλημα καθαρισμού, είχε να καθαριστεί δύο χρόνια, έγινε και αυτό με την πρωτοβουλία των κατοίκων.
Σαφέστατα τους αξίζουν συγχαρητήρια, έστω και εάν δεν τα επιδιώκουν.
Δεν το έπραξαν για να ακουστεί το όνομά τους, είναι γνωστό αυτό άλλωστε σε όσους γνωρίζουν τα πρόσωπα που συνέδραμαν οικονομικά.

Αυτό όμως που προκύπτει από την παράθεση των γεγονότων είναι η προκλητική αδιαφορία, η απάθεια της δημοτικής αρχής στο δήμο Τριφυλίας να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στους δημότες
Ο δήμος Τριφυλίας υπολειτουργεί, το διαπιστώνει κάθε δημότης στην καθημερινότητά του, ας μην τρέφουν ψευδαισθήσεις οι διοικούντες το δήμο ότι αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό.
Ας σημειωθεί εδώ, ότι απαιτούνταν ελάχιστα χρήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο Σιτοχώρι και η εξεύρεσή τους ίσως να μην ήταν τόσο δύσκολη για τη δημοτική αρχή.

Χρήματα όμως προφανώς υπάρχουν, για να εισπράττουν την αποζημίωσή τους, ο δήμαρχος, ο τοπικός αντιδήμαρχος, οι υπόλοιποι της δημοτικής αρχής που διοικούν το δήμο Τριφυλίας, αλλά και οι…στρατιές των συμβούλων που υπάρχουν σε αυτόν.
Αλήθεια, νιώθουν υπερήφανοι, είναι τιμητικό γι’ αυτούς, όταν ανακύπτουν προβλήματα στα χωριά του δήμου, όταν δεν γίνονται τα στοιχειώδη έστω σε αυτά;
Όπως π.χ. ο καθαρισμός στο νεκροταφείο ενός χωριού, κυρίως κατά την έναρξη της θερινής περιόδου, ή η αποκατάσταση του φωτισμού σε χωριά, όταν έχουν καεί οι λάμπες και δεν αντικαθίστανται;
Να επικαλούνται οικονομική αδυναμία για την αντιμετώπισή τους, τη στιγμή που αυτοί συνεχίζουν να μισθοδοτούνται κανονικά;

Εάν όσοι διοικούν το δήμο,δεν λαμβάνουν τα έξοδα παράστασης, προφανώς αυτό τους τιμά και θα έπρεπε να το είχαν ήδη δημοσιοποιήσει στους δημότες.
Εμφανίζονται στα χωριά αυτά, σε κοινωνικά γεγονότα, ως σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Με ποια άραγε κοινωνική νομιμοποίηση εμφανίζονται, όταν έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των κατοίκων των χωριών αυτών, όταν η αγανάκτησή και η αποστροφή τους γι’ αυτούς ,είναι διάχυτη;
Δεν υπάρχει πολιτική ευθιξία να αναλάβουν τις όποιες ευθύνες τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για άσκηση πολιτικής σε επίπεδο δήμου, όταν δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, τη στιγμή μάλιστα που κατέχουν έμμισθες θέσεις στη διοίκηση του δήμου;

Να απευθυνθούν ευθέως στους δημότες και να μιλήσουν με ειλικρίνεια και ευθύτητα για τη διαχείριση του δήμου και την άσκηση των καθηκόντων τους.
Εάν αυτό είχε συμβεί και δεν κρύβονταν, δεν φυγομαχούσαν πολιτικά, επενδύοντας έτσι στη λήθη των δημοτών, τοποθετούνταν δηλαδή δημόσια στα αυτοδιοικητικά δρώμενα που τους αφορούν, μία τέτοια πολιτική συμπεριφορά, θα είχε εκτιμηθεί ανάλογα από τους δημότες
Αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα εμπαιγμό, ιδιαίτερα στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία, που οι δημότες πλήττονται σε όλα τα επίπεδα και δεν γίνεται ούτε ένα έργο σε μικρά χωριά, να μην ανταποκρίνεται μία δημοτική αρχή στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.

Όταν αυτές μάλιστα αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες, όταν εισπράττονται τα τέλη ύδρευσης ,τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ο δημοτικός φόρος.
Σε ό,τι αφορά την Δημοτική Ενότητα Αετού, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι συγκεκριμένα και οφείλει να τα απαντήσει η δημοτική αρχή:
Μήπως εισηγείται την πρακτική του…ρεφενέ στους δημότες για να αντιμετωπισθούν τρέχουσες και πάγιες ανάγκες σε κάθε χωριό, καθώς και για να πραγματοποιηθούν τοπικές εκδηλώσεις;
Θα πρόκειται ασφαλώς για αυτοδιοικητική πρωτοτυπία!
Το ίδιο δε έγινε πρόσφατα, όπως πληροφορήθηκα, για τον εορτασμό της μάχης των επτά Λαπαίων, στο Άνω Λάπι.

Όπως ίσως και να έχει συμβεί και σε άλλα γεγονότα ,στην καθημερινή λειτουργία του δήμου, τα οποία δεν γνωρίζω, τα γνωρίζει η δημοτική αρχή, ίσως οι δημότες, αλλά σίγουρα οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο ρεφενέ!
Ή μήπως ως κριτήριο για να παρέμβει και να ασχοληθεί αποτελεί η πελατειακή λογική;
Δεν την αγγίζουν , δεν επιδεικνύει ενδιαφέρον, σε προβλήματα μικρών, ορεινών χωριών, όπου διαμένουν ελάχιστοι κάτοικοι.
Η δημοτική αρχή, ας αντιληφθεί επιτέλους ότι οφείλει πρωτίστως να σέβεται και να υπηρετεί τους δημότες.

Ο αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα τις τοπικές υποθέσεις μιας δημοτικής ενότητας, υπάρχει για να δίνει λύσεις ο ίδιος σε όσα προβλήματα ανακύπτουν στα όρια ευθύνης του.
Δεν υπάρχει για να είναι αρεστός, να μην συγκρούεται με τη δημοτική αρχή, να μην διεκδικεί την επίλυσή τους, να δείχνει…’’καλή διαγωγή’’ σε αυτή.
Όπως έπραξε, όταν απλώς αποχώρησε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά τη συζήτηση για τα πολιτιστικά που αφορούσαν τη Δημοτική Ενότητα Αετού και δεν καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Δεν υπάρχει για να αφήνει τα προβλήματα άλυτα, ή να περιμένει ότι αυτά θα επιλυθούν από τους δημότες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν.

Νίκος Μπάλτας
πρώην δημοτικός σύμβουλος

Kopanakinews

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμε 5:54 μ.μ.

    φοβερό το σχολιο σου !!!

    (με μόλις τρείς λέξεις άγκιξες την ουσία του θέματος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η ενασχόληση (δ.σ.) μου με τον δήμο τριφυλίας με έχει κάνει κυνικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριακουλοπουλος Καλλινικος2 Αυγούστου 2012 στις 2:36 π.μ.

    Γιαυτο φτάσαμε εδω που φτάσαμε όλα να τα περιμένουμε απο του άλλους ατομική προσφορά μηδέν κ να κρινουμε απο του ασφαλουσ απο τον Δήμο να περιμένουμε να μας καθαρίσει τον διάδρομο δίπλα στο μνήμα το πεζοδρόμιο μπροστά στο σπίτι μας να μας πάρει τα κλαδιά απο τον κήπο η τα σκουπίδια απο την παραλία όπου αφήνουμε εμείς θα ήθελα να σχολιάσω αρκετά αλλα δεν θα το κάνω ας κάνουμε κάτι κ εμείς για εμάς κύριε Μπαλτα αυτο μάλλον στους ψηφοφόρους σας δεν το περασατε εγω στους δικούς μου αυτο το μηνυμα περνάω κ ας χάσω κάποιους δεν χαϊδεύω αυτια χαίρομαι που η γενιά η δική μου είναι ποιο συνειδητοποιημένοι
    Κυριακουλοπουλος Καλλινικος συνάδελφος στον Δήμο Τριφυλιας απο Γαργαλιανους και καταγωγή απο την Βαλτα (χωριό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Κυριακουλόπουλε,

    αντιλαμβάνομαι το κομματικό,αλλά και αυτοδιοικητικό σας...καθήκον,να υπερασπιστείτε τη δημοτική αρχή,την οποία άλλωστε υπηρετείτε.
    Με μία όμως γενικότερη προσέγγιση,που δεν με βρίσκει αντίθετο στον κεντρικό της πυρήνα,ως βάση συζήτησης.
    Για την''ταμπακιέρα'',την ουσία όμως της τοποθέτησής μου ουδεμία ουσιαστικά αναφορά.
    Δεν το οφείλετε βέβαια,εδώ δεν απαντά η δημοτική αρχή,που έχει υποχρέωση να το κάνει...
    Απλά μην δείχνετε υπερβάλλοντα...ζήλο,ως συμβουλή περισσότερο,παρά ως παρατήρηση.
    Αναφέρθηκα στις στοιχεώδεις υποχρεώσεις μιας δημοτικής αρχής,για τις οποίες εισπράττει τα αντίστοιχα τέλη.
    Τόσο απλά,κι εσείς ''πετάτε την μπάλα στην εξέδρα''με διακηρύξεις περί του ...ιδεατού δημότη!
    Δεν είχα ''πελάτες''ψηφοφόρους κύριε Κυριακουλόπουλε,προφανώς δεν το γνωρίζετε.
    Στον πρώην δήμο Αετού το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά,δεν πολιτεύτηκα με τέτοιους όρους,παρά μόνο υπηρέτησα αρχές και αξίες.
    Κατά συνέπεια δεν νομιμοποιείστε πολιτικά και είναι αστείο να το επικαλείστε αυτό ως συγκριτικό στοιχείο σε σχέση με τη δική σας αυτοδιοικητική επιλογή(την οποία σέβομαι και τιμώ) να πορευτείτε με τον τρόπο που περιγράφετε.
    Αυτά τα λίγα,απλά να γνωρίζετε ότι η κριτική ποτέ δεν έβλαψε μία εξουσία,κυρίως όταν ήταν καλόπιστη και καλοπραίρετη.
    Τη βοήθησε να δει τα λάθη της και να διορθωθεί,να γίνει καλύτερη.
    Προφανώς η αλαζονεία που διακρίνει τη δημοτική αρχή,όχι εσάς βέβαια,την εμποδίζει να το διακρίνει αυτό και να πολιτευθεί με σύνεση και μέτρο.
    Όταν μάλιστα διεκδικεί την ''πατρότητα''μεγάλων έργων που δεν της ανήκουν,αυτό συνιστά ύβρη,κυρίως απέναντι στην ιστορία του τόπου και ως αυτοδιοικητική πρακτική μας γυρίζει στην εποχή ''του μαυρογιαλούρου''.

    Νίκος Μπάλτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.