Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Καλαμάτα: Συνελήφθησαν 27 μικροπωλητές για οικονομικά αδικήματα

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΦΟΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Πάμπολλες οικονομικές παραβάσεις διαπίστωσε, ενώ έκανε 27 συλλήψεις, πολυπληθές κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας από την Αθήνα, το οποίο χθες με τη συνδρομή της τοπικής Αστυνομίας «σάρωσε» με ελέγχους τη Λαϊκή αγορά ειδών ελαφράς βιοτεχνίας η οποία λειτουργεί κάθε Πέμπτη στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα.

Σε μια πρωτοφανή επιχείρηση για τα δεδομένα της............

Καλαμάτας (ποτέ άλλοτε δεν έχει ξαναγίνει), λίγο πριν από τις 11.00 το πρωί έφθασαν στο χώρο διεξαγωγής της αγοράς φορτηγάκια με δεκάδες στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, τζιπάκια και περιπολικά με αστυνομικούς της ΟΕΠΤΑ και των ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας και της Ασφάλειας. Παρούσα και η Δημοτική Αστυνομία.

Χιλιάδες δε τα είδη που κατασχέθηκαν ως παράνομα και οδηγήθηκαν στην καταστροφή.

Έλεγχοι

Με το που έφθασαν στο σημείο οι αστυνομικοί έβγαλαν από το Δυτικό Εμπορικό Κέντρο τον κόσμο που ψώνιζε και έκλεισαν περιμετρικά το χώρο με κόκκινες κορδέλες. Απαγόρευσαν την είσοδο σε όλους, ενώ ξεκίνησαν έλεγχοι τόσο στα καταστήματα όσο και στους υπαίθριους πάγκους.

Μάλιστα, μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων δεν επιτράπηκε σε κανέναν από τους πωλητές να απομακρυνθεί. Αυτοί κρατήθηκαν είτε σε χώρο καταστήματος είτε στο σημείο που είχαν τον πάγκο τους.

Οι ελεγκτές της Οικονομικής Αστυνομίας άρχισαν να ελέγχουν πάγκο προς πάγκο όλα τα είδη και να κάνουν καταμέτρηση. Ζήτησαν παραστατικά, ενώ γινόταν έλεγχος και για «μαϊμού» - φίρμες σε πωλούμενα προϊόντα.

Αρχικά, σαστισμένοι οι μικροπωλητές προσπαθούσαν να καταλάβουν τι γίνεται, όμως στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκαν που ο έλεγχος ξεκίνησε την πιο κρίσιμη ώρα γι’ αυτούς και, μάλιστα, σταματώντας την λειτουργία της αγοράς και διώχνοντας τον κόσμο.

Συλλήψεις

Έντονη ήταν και η αντίδραση του κόσμου, ο οποίος μάταια περίμενε να τελειώσει ο έλεγχος για να ψωνίσει, ο οποίος ωστόσο συνεχίσθηκε όλο το μεσημέρι και μέχρι πολύ αργά το απόγευμα.

Από νωρίς το μεσημέρι στο χώρο του Δυτικού Εμπορικού Κέντρου είχε φτάσει απορριμματοφόρο του Δήμου Καλαμάτας, στο οποίο φορτώνονταν τα κατασχεμένα είδη. Σε οτιδήποτε γινόταν κατάσχεση, πρώτα καταστρεφόταν με ειδικό σπρέι βαφής και στη συνέχεια πεταγόταν στο απορριμματοφόρο.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 27 συλλήψεις για διάφορα οικονομικά αδικήματα και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Παν. Νίκας

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν οι μικροπωλητές στη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Τριάδας τη χθεσινή ευρεία αστυνομική επιχείρηση για την πάταξη του παρεμπορίου.

Κάποιοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κινητοποίηση της Οικονομικής Αστυνομίας, τονίζοντας ότι πράγματι κάποιοι δραστηριοποιούνται χωρίς να τηρούν τη νομοθεσία, σε βάρος των ίδιων που διαθέτουν όλα τα νόμιμα παραστατικά, ενώ ορισμένοι άλλοι τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε ο έλεγχος δεν μπόρεσαν να δουλέψουν.

Πάντως, από την πλευρά του ο δήμαρχος Παν. Νίκας κάλυψε απόλυτα την επιχείρηση. Σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να είναι παρά μόνο με τη νομιμότητα. Και από τη στιγμή που αυτός ήταν ο σκοπός της επιχείρησης, τη στηρίζουμε. Βέβαια, αν συνέβησαν και κάποιες παρεκτροπές, τις καταδικάζουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν ένα θετικό γεγονός.

Θεωρώ ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε για το ξεπέρασμα της κρίσης. Υπό αυτό το πρίσμα δεν είμαστε εναντίον των ελέγχων που διεξάγονται. Τουναντίον θα έλεγα».

Σε ερώτηση που του τέθηκε γιατί η Δημοτική Αστυνομία δεν είχε προχωρήσει σε τέτοιου είδους ελέγχους στο παρελθόν, απάντησε: «Ο ρόλος της δεν είναι να υποκαθιστά τις λειτουργίες του κράτους. Οι φορολογικοί έλεγχοι γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και από κανέναν άλλο», τόνισε και διευκρίνισε: «Ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας είναι τελείως διαφορετικός».

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.