Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Τιμή "φωτιά", με το επίδομα να είναι "πάγος"

350 ευρώ περίπου η επιβάρυνση για μια κατοικία 80 τ.μ. στη Μεσσηνία

Πολύ βαθιά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη όσοι τολμήσουν φέτος να επιλέξουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο 80% του φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, γεγονός που σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κάνει άλμα στο 1,40-1,50 ευρώ, από 91 λεπτά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η εξίσωση των φόρων θα συνοδεύεται από .............

επιστροφή της διαφοράς του φόρου, που αναλογεί σε περίπου 30 λεπτά ανά λίτρο κατανάλωσης (από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο πέρυσι ο φόρος θα ανέβει στα 330 ευρώ) για όσους καταναλωτές πληρούν σειρά κριτηρίων και με ανώτατο όριο κατανάλωσης.

Ακριβώς στο όριο κατανάλωσης κρύβεται η παγίδα των επιβαρύνσεων, δεδομένου ότι σε ορισμένες περιοχές οι καταναλώσεις πετρελαίου που απαιτούνται για θέρμανση είναι αισθητά υψηλότερες από το πλαφόν που έχει επιβληθεί.
Ανάλογες επιβαρύνσεις αναμένονται και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, καθώς, ιδίως για παλιά σπίτια χωρίς μόνωση, οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που ανοίγουν το δρόμο των επιστροφών είναι χαμηλότερες από τις απαιτούμενες για επαρκή ζεστασιά.
Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 14.000 ευρώ. Για οικογένεια χωρίς παιδιά το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 23.350 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Ακίνητη περιουσία: Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ για τον άγαμο ή τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο.
Επιφάνεια: Το όριο τίθεται στα 120 τ.μ. πρώτης κατοικίας, χωρίς να σημαίνει ότι φορολογούμενος με σπίτι 140 τ.μ., για παράδειγμα, θα εξαιρείται των επιστροφών. Θα δικαιούται επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που απαιτείται για το τμήμα των 120 τ.μ., εφόσον βεβαίως καλύπτει και τα υπόλοιπα κριτήρια.
Τεκμήρια: Απευθείας εξαιρούνται από τις επιστροφές όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποτελούν τεκμήρια.

Εφόσον κανείς δικαιούται επιστροφή φόρου, το ύψος της θα προσδιορίζεται μετά το χωρισμό της χώρας σε τέσσερις ζώνες. Σε αυτές έχουν καθοριστεί μέγιστες καταναλώσεις επί των οποίων υπάρχει δικαίωμα επιστροφής. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος φορολογούμενος στη Μεσσηνία να υποβάλει παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης 5 τόνων, διότι στη συγκεκριμένη περιοχή δικαιούται επιστροφή φόρου για κατανάλωση έως 600 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή φόρου φτάνει στα 180 ευρώ.

Παράδειγμα για Μεσσηνία

Για να γίνουν περισσότερο κατανοητά τα παραπάνω, υποθέτουμε ότι μια οικογένεια στη Μεσσηνία διαμένει σε κατοικία 80 τετραγωνικών μέτρων. Η περυσινή κατανάλωση ήταν 800 λίτρα, με κόστος 728 ευρώ. Φέτος με τις αυξήσεις των τιμών το κόστος θα φτάσει στα 1.200 ευρώ, αύξηση 472 ευρώ. Η επιστροφή φόρου θα είναι 120 ευρώ για τα 400 λίτρα (80 τ.μ. επί 5 λίτρα/τ.μ.). Έτσι, η καθαρή επιβάρυνση που προκύπτει θα είναι 352 ευρώ.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.