Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Απεργία των εργαζομένων της ΕΑΣ για τις Συμβ. Εργασίας

Να «πέσουν» από την Κλαδική τους στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καλεί τους εργαζόμενους η διοίκηση της ΕΑΣ Μεσσηνίας. Στόχος, όπως σημειώνεται, να μειωθεί το εργασιακό κόστος κατά 25%, όπως προτείνει, μεταξύ άλλων, η μελέτη βιωσιμότητας που έχει γίνει για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Το εργασιακό ήταν το μόνο θέμα συζήτησης στο ...........

Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ τη Δευτέρα το βράδυ, όπου αποφασίστηκε εντός 10 ημερών να έχει κοινοποιηθεί η πρόταση στο Σωματείο Εργαζομένων της συνεταιριστικής οργάνωσης, να έχει γίνει διάλογος με το προσωπικό, και να ενημερωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Κώστας Κατσούλης, χαρακτηρίζει τη μελέτη βιωσιμότητας «εργαλείο» που αναλύει όλη την κατάσταση της Ένωσης και δείχνει πώς πρέπει να λειτουργήσει η επιχείρηση για να είναι βιώσιμη. Όπως λέει, για να συνεχίσει να υπάρχει η οργάνωση, πρέπει να γίνουν κερδοφόρες οι δράσεις της. Αναφερόμενος στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που προτείνεται στους εργαζόμενους, ο πρόεδρος αναφέρει ότι θα ξεκινά από τα 650 ευρώ συν τα επιδόματα που προβλέπονται.

Εν τω μεταξύ, 24ωρη πανελλαδική απεργία έχει εξαγγείλει για σήμερα η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, λόγω της καταγγελίας της κλαδικής σύμβασης στην οποία ετοιμάζεται να προχωρήσει η ΠΑΣΕΓΕΣ.

«Η συμμετοχή στην απεργία αναμένεται να είναι μαζική. Δε θα κλειδώσουμε την πόρτα της ΕΑΣ, αλλά πιστεύω ότι θα συμμετέχουν όλοι» μας είπε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Ηλίας Μπελεχρής.

Όσο για την πρόταση της διοίκησης της ΕΑΣ να υπογραφεί Εθνική Συλλογική, μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε δοθεί επισήμως στο Σωματείο, ωστόσο είχε μαθευτεί τι περίπου περιλαμβάνει για τους 80 μόνιμους εργαζόμενους της επιχείρησης. «Όταν την πάρουμε, θα κάνουμε συμβούλιο να τη συζητήσουμε» σημείωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο οποίος πρόσθεσε: «Εμείς διεκδικούμε υπογραφή Κλαδικής με τρία βασικά επιδόματα (σπουδών, τέκνων, τριετιών)».

Τέλος, σχολίασε ότι στον εργασιακό χώρο της Ένωσης επικρατεί έντονη ανησυχία, αλλά και απογοήτευση, γιατί ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες, η διοίκηση το μόνο ενδιαφέρον που έδειξε ήταν για τη μείωση των μισθών.

Η Εθνική Συλλογική

Οι μεικτές αποδοχές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για υπαλλήλους άνω των 25 ετών (ισχύει από 14/2/2012), έχουν ως εξής:

Μισθός άγαμου:

-Χωρίς προϋπηρεσία: 586,08 ευρώ

-Με 1 τριετία: 644,69 ευρώ

-Με 2 τριετίες: 703,30 ευρώ

-Με 3 τριετίες: 761,90 ευρώ

Μισθός έγγαμου:

-Χωρίς προϋπηρεσία: 644,69 ευρώ

-Με 1 τριετία: 703,30 ευρώ

-Με 2 τριετίες: 761,91 ευρώ

-Με 3 τριετίες: 820,51 ευρώ

Θάρρος

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.