Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ Το Παλιοροβούνι ξανά στο προσκήνιο.

Γράφει ο Θοδωρής Σταυριανόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου


«Tο Παλιοροβούνι πιθανώς να αποτελέσει τον δεύτερο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Π.Ε. Μεσσηνίας. Εκεί αφού πρώτα γίνει η διαλογή των χρήσιμων υλικών αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί, στη συνέχεια με την διαδικασία της δεματοποίησης τα υπολείμματα θα μετατρέπονται σε μπάλες προκειμένου να μεταφερθούν στον τελικό προορισμό τους που θα είναι το εργοστάσιο τελικής επεξεργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου.»

Στις μέρες μας το παγκόσμιο Οικοσύστημα έχει υποστεί .............

μεγάλη καταστροφή και μόλυνση. Αυτό έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις των κρατών σε παγκόσμιες συνδιασκέψεις για το περιβάλλον. Μετά από μακριές διαβουλεύσεις κατέληξαν σε πιο αυστηρές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για κάθε τεχνικό έργο που πραγματοποιείται. Τα πρόστιμα πλέον είναι τεράστια και με αυστηρότητα επιβάλλονται.
Οι τοπικές κοινωνίες όμως δικαιολογημένα δεν πείθονται από τα όσα ακούνε και από αυτά που τους υπόσχονται ότι θα συμβούν. Η πολιτεία και οι επενδυτές έχουν αποδειχθεί διαχρονικά αναξιόπιστοι σχετικά με αυτά που λένε και με αυτά που κάνουν.
Οι τοπικές κοινωνίες καλό είναι να ξεσηκώνονται και να απαιτούν να τίθενται επιπλέον περιβαλλοντικοί όροι καθώς επίσης να απαιτούν περισσότερες θέσεις εργασίας παρά να απαιτούν να μην γίνει η επένδυση. Αυτά που είναι αυτονόητα πολλά χρόνια σε άλλα κράτη πρέπει πλέον να συμβούν και στην χώρα μας.

Ένας τομέας δεν πρέπει να λειτουργεί απαγορευτικά και ενοχοποιητικά για κάποιον άλλο. Μπορούν ισόρροπα να αναπτύσσονται πολλοί τομείς μαζί. Αρκεί βέβαια να τηρούνται οι νόμοι και οι όροι που επιβάλλονται και που συμφωνήθηκαν αρχικά.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας κρίνεται απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό για επενδύσεις. Όμως ενώ όλοι συμφωνούμε σε αυτό, κανένας δεν θέλει να συμβεί στον τόπο του κάποια επένδυση.
Έχω διαβάσει κατά καιρούς στον τοπικό τύπο κείμενα που αναφέρονται στο Παλιοροβούνι. Κάποιοι χρησιμοποιούν επιχειρήματα σωστά κάποιοι άλλοι υπερβάλουν, νομίζεις διαβάζοντάς τα ότι θα έλθει η καταστροφή του κόσμου. Διαβάζοντας τέτοια κείμενα διαπιστώνεις ότι τα άτομα που ασχολούνται με τα κοινά πάντα διαλέγουν ως πρόταση, αυτό που δεν έχει πολιτικό - προσωπικό κόστος. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πολλές φορές η υπερβολή δημιουργεί αδικίες.

Η ανεργία στη χώρα μας έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και μέρα με την μέρα τα ποσοστά της καλπάζουν. Τα αγροτικά μας προϊόντα μέρα με την μέρα γίνονται μη ανταγωνιστικά με αποτέλεσμα οι τιμές τους να κατρακυλούν. Κάποιοι απολαμβάνοντας τον μισθό τους και την ησυχία τους πάντα καταφεύγουν στην καταγγελία και στην ενοχοποίηση αυτού που θα συμβεί στο Παλιοροβούνι ή και αλλού αγνοώντας ότι κάποιοι άλλοι ψάχνουν για δουλειά και περιμένουν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Η χώρα μας έχει οδηγηθεί σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και εκτιμώ ότι θα πρέπει πλέον με μεγαλύτερη περισυλλογή να καταλήγουμε στην απόρριψη μιας επένδυσης. Θα πρέπει προτού φθάνουμε στην απόρριψη να εξαντλούμε και την τελευταία λεπτομέρεια, να αναζητούμε την καλύτερη δυνατή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) καθώς και περισσότερες θέσεις εργασίας και αντισταθμιστικά-ανταποδοτικά οφέλη από αυτό που θα συμβεί στην περιοχή μας.

Τέλος η πολιτεία έγκαιρα και με ξεκάθαρο τρόπο να απευθύνεται στην εκάστοτε τοπική κοινωνία και να εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την ανάλυση κόστους - οφέλους της περιοχής που θα επέλθει από αυτό που θα συμβεί. Σίγουρα η κοινωνική αποδοχή και συναίνεση είναι προαπαιτούμενα στοιχεία πάντα για να ευδοκιμήσει μια επένδυση.
Το Παλιοροβούνι που ανήκει στον τέως και νυν Δήμο Οιχαλίας βρίσκεται πάλι στην επικαιρότητα λόγω της τελικής δρομολόγησης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ανήκω σε αυτούς που δεν μασάνε τα λόγια τους και που δημόσια και με οποιοδήποτε κόστος λένε πάντα την γνώμη τους. Εύχομαι ο καθένας μας μετά από μερικά χρόνια να μην μετανιώσει για αυτά που θα πει και θα πράξει.

Υ.Γ.1 Το γεωγραφικό ανάγλυφο και η πληθυσμιακή κατανομή της Μεσσηνίας θεωρώ ότι απαιτούν χωροταξικά δύο Μονάδες διαλογής και δεματοποίησης, διότι έτσι μειώνεται σημαντικά το κόστος μεταφοράς.

Υ.Γ.2 Χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι το Παλιοροβούνι βρίσκεται ανατολικά της νέας εθνικής οδού κοντά στα όρια με την Αρκαδία και σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 Km από Μερόπη και Οιχαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.