Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος για την επέκταση ΠΟΠ Καλαμάτα στις βρώσιμες ελιές.

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτσαρή κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος σχετικά με την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα στις βρώσιμες ελιές.

Στην ερώτηση του ο κ. Λαμπρόπουλος ρωτά τον κ. Τσαυτσαρή την θεση του υπουργείου για το ΠΟΠ Καλαμάτα και στους όμορους Νομούς της μεσσηνίας αλλα ταυτόχρονα ρωτά τον κ. Τσαυτσαρή αν το υπουργείο θα απορρίψει τις θεσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών που ζητάνε Εθνικό ΠΟΠ για να συμπεριληφθούν και άλλοι νομοί αλλιώς να καταργηθεί και το ΠΟΠ Καλαμάτα.

Αναλυτικά η ερώτηση του Κ. Λαμπρόπουλου αναφέρει:


ΠΡΟΣ : Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ : Επέκταση ΠΟΠ για τις βρώσιμες ελιές Καλαμών

Μετά από την συγκατάθεση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, ως δικαιούχος της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Καλαμάτα για την βρώσιμη ελιά, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου & Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) έχει αναθέσει, την εκπόνηση σχετικής μελέτης για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ πέραν της Μεσσηνίας, στις όμορες περιοχές της Λακωνίας της Ηλείας και της Αρκαδία, δηλαδή της Νότιας Πελοποννήσου γενικότερα.

Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) όμως, με παρέμβασή της, ζητά την καθιέρωση Εθνικού ΠΟΠ για την βρώσιμη ελιά , που θα συμπεριλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή βρώσιμης ελιάς από τις περιοχές των Νομών Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας και νοτιότερα και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει τότε να καταργηθεί !!! το ΠΟΠ Καλαμάτα.
Επειδή η ονομασία ΠΟΠ θα πρέπει να αναφέρεται σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση και παραγωγή, προκειμένου αυτό να μπορεί να ελεγχθεί.
Επειδή οι ονομασίες προέλευσης αποτελούν στοιχεία ταυτότητας ενός προϊόντος που προέρχεται από έναν δεδομένο εδαφικό χώρο.

Ε ρ ω τ ά τ α ι ο κ. κ. Υπουργός

1.] Ποια η θέση του Υπουργείου για την αιτούμενη από την ΕΔΟΕΕ επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτα για την βρώσιμη ελιά , πέραν της Μεσσηνίας, στου όμορους Νομούς ;.

2.] Θα απορρίψει το Υπουργείο τις θέσεις της ΠΕΜΕΤΕ ; .

3.] Πως θα προστατευθεί η βρώσιμη ελιά Καλαμών , από τυποποιητές βρώσιμης ελιάς άλλων Χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που στις εξαγωγές τους χρησιμοποιούν το όνομα Kalamata olives ;. -

Αθήνα 3 - 10 - 2012
Ο Ερωτών Βουλευτής

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

2 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ,ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ.Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ!ΚΑΝΗΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ,ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ,ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ.ΦΤΑΙΕΙ ΑΥΤΟΣ?ΟΟΟΟΧΙ.ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΗΖΕΙΣ???ΞΕΡΩ...ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ,ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΛΠ.ΚΑΙ ΤΑ MIRAGE ΠΩΣ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΕΣ ΣΕ ΔΡΑΧΜΕΣ? ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε βουλευτά, γιατί ασχολείσαι με θέματα για τα οποία έχεις μαύρα μεσάνυχτα?

    Για ποια ΕΔΟΕΕ μας μιλάς και για ποια επέκταση? εκτός αν έχεις κι εσύ κανα εργοστάσιο τυποποίησης στην Λακωνία, όπως εμφανίζονται να έχουν κάποιοι που διακαώς επιθυμούν την επέκταση ΜΟΝΟ στην Λακωνία λες και οι άλλοι παραγωγοί στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι παρακατιανοί.

    Το συγκεκριμένο ΠΟΠ, αποτελεί τεράστιο λάθος, που έχει αποβεί μοιραίο για την ελιά ποικιλίας Καλαμών, η οποία εξάγεται από το 1950 με την εμπορική ονομασία KALAMATA OLIVES.
    ΠΟυ ακούστηκε Ποικιλία που φύετε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα , να γίνεται ΠΟΠ σε μία περιορισμένη γεωγραφικά περιοχή..


    Και ήρθαν κάποιοι "έξυπνοι" να περιορίσουν την Ελιά Καλαμών, που είναι γνωστή με την παραπάνω εμπορική ονομασία, στον νομό Μεσσηνίας που παράγει το 2% της πανελλαδικής παραγωγής...

    Δυστυχώς η βλακεία είναι αήττητη...και ρωτάει τώρα ο βουλευτής πως θα προστατευθεί η ελιά Καλαμών από τοςυ Τούρκους και τους Αιγύπτιους.
    Δεν γίνεται Κε βουλευτά, δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο πλέον και γι' αυτο φρόντισαν αυτοί που έστησαν στο πόδι το ΠΟΠ τηε ελιάς Καλαμάτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.