Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Οι πραγματικοί λόγοι που η Coca Cola είπε «goodbye»

Ο ελληνικός όμιλος της Coca Cola έπρεπε να είναι προετοιμασμένος για τα πάντα, από τη στιγμή που η παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα συνεχιστεί και κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια. Η μεταφορά έδρας και η «αλλαγή» αγοράς αποτελεί τον πιο ανώδυνο τρόπο για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ομίλου και ταυτόχρονα χωρίς να υποχρεώνεται να εγκαταλείψει ούτε την αγορά, ούτε τη χώρα προέλευσης.
Αυτό αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του ...........

«K», λέγοντας πως η διοίκηση του ομίλου αναζητούσε εναλλακτικές από τη στιγμή που η χώρα, αλλά και η Ευρώπη βυθίζονταν στην ύφεση.

Οι γραμμές ρευστότητας αποκόπτονταν, τα κόστη πρώτων υλών απαγορευτικά παρά τις γενναίες εξοικονομήσεις κεφαλαίων, είτε από κλείσιμο εργοστασίων ή μείωση θέσεων εργασίας και αποεπενδύσεις. Οι αποφάσεις ελήφθησαν, μέσα στο καλοκαίρι που πέρασε, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ομίλου από την S&P (στις 30/4) και την Moody's. Η υποβάθμιση της Moody' s έγινε στις 15 Ιουνίου σε Baa1 από Α1 και μάλιστα με αρνητικές προοπτικές. Η S&P σχολίαζε στο report της πως η υποβάθμιση του outlook οφείλεται στις πιέσεις στην κερδοφορία, οι οποίες θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος λόγω της χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές και των υψηλών τιμών των πρώτων υλών.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του ομίλου, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σημειώσουν αύξηση των spreads στα ομολογιακά δάνεια του ομίλου κατά 230 μονάδες βάσης ή 2,3%, χωρίς όμως, να διευκρινίσουν το συνολικό κόστος δανεισμού του ομίλου. Σημειωτέον, -ίσως εδώ κρύβεται το κλειδί της απόφασης- ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα αβέβαιες, λήγει ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα ομολογιακά του ομίλου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές είναι μεγάλης διάρκειας, είτε 5ετίες, είτε 10ετίες. Το ομόλογο του Σεπτεμβρίου του 2013, εξηγούν, είναι το πιο άμεσο. Οπότε με τον τζίρο στα 7 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 330 εκατ. ευρώ και με τις αγορές στην Ελλάδα κλειστές, το πρόβλημα ήταν εμφανέστατο.

Οι βασικοί μέτοχοι πήραν την απόφαση να συστήσουν μία εταιρεία holding με έδρα της Ζυρίχης, ανταλλάσσοντας τις μετοχές με την ελληνική εταιρεία, φέροντας την επωνυμία Coca-Cola HBC AG. Η νέα εταιρεία θα υποβάλει αίτηση εισαγωγής τόσο στην αγορά του Λονδίνου, όσο και στην Αθήνα με την ίδια κεφαλαιοποίηση και στα δύο χρηματιστήρια. Με πρωτογενή αγορά αυτού του Λονδίνου, είναι προφανές πάντως, ότι το Χ.Α. θα στερηθεί δεκάδες εκατομμύρια έσοδα από τις τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών, συμβάλλοντας σημαντικά στην τόνωση των συναλλαγών. Σημειωτέον, ότι η Coca Cola αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό Χρηματιστήριο με περίπου 6 δισ. ευρώ, τρεις φορές πάνω από τα ΕΛΠΕ που έρχονται στη δεύτερη θέση και την ΕΤΕ που βρίσκεται στην τρίτη θέση.

kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.