Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Πως να επιλέξετε την ιδανική οθόνη PC

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη.

Ένας οδηγός αγοράς για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε το νέο σας monitor

Ο περισσότερος κόσμος αγοράζει οθόνη για τον υπολογιστή του βασιζόμενος κυρίως στο κόστος και στο μέγεθος είναι όμως αυτά τα δυο κριτήρια αρκετά πριν αγοράσετε οθόνη; Η απάντηση είναι όχι.
Γι αυτό εμείς φτιάξαμε ένα μίνι οδηγό, για ........

όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, πριν επιλέξετε την επόμενη οθόνη σας.

Τεχνολογία οθόνης

Η κατασκευή οθονών βασίστηκε στην τεχνολογία LCD και κάτω από την ομπρέλα της βρίσκονται οι twisted nematic (TN) οθόνες, οι vertical alignment (VA) οθόνες, οι in-plane switching (IPS) και οι planet line-switching που έχει εισάγει η Samsung.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές φτιάχνουν οθόνες ΤΝ, οι οποίες έχουν ως πλεονέκτημα τη χαμηλή τιμή και τη γρήγορη απόκριση (συνήθως 2ms). Προσφέρουν όμως περιορισμένη γωνία θέασης, χαμηλή φωτεινότητα και ανακριβή παραγωγή χρωμάτων. Ακολουθουν οι VA (γνωστές ως PVA), οι οποίες προσφέρουν καλύτερη γωνία θέασης σε σχέση με τις παραπάνω. Προσφέρουν ακόμα, ακριβέστερη αναπαραγωγή χρωμάτων, μεγαλύτερη φωτεινότητα και τα χαμηλότερα επίπεδα μαύρου από όλες τις τεχνολογίες. Στα αρνητικά τους συγκαταλέγονται η αργή απόκριση και το υψηλό κόστος (που συνήθως είναι ανάλογο του μεγέθους της οθόνης). Τα IPS monitors είναι συνήθως τα πιο ακριβά, αν και γίνεται μια προσπάθεια με τις νέες e-IPS να πέσει η τιμή τους. Μαζί με τις PLS προσφέρουν την καλύτερη γωνία θέασης και την πιο αξιόπιστη αναπαραγωγή χρωμάτων. Από θέμα ταχύτητας όμως υστερούν σε σχέση με όλες τις άλλες κατηγορίες. Τέλος οι PLS (μια τεχνολογική καινοτομία της Samsung), διαθέτουν την υψηλότερη φωτεινότητα από όλες και καταναλώνουν συγκριτικά πολύ λιγότερο ρεύμα. Επίσης κοστίζουν περίπου 15% φθηνότερε από τις IPS.

LED οθόνες.

Η βασική τους διαφορά με τις LCD είναι ότι χρησιμοποιούν διαφορετικό τύπο backlight (οπίσθιο φωτισμό) που έχει να κάνει με την ποιότητα της εικόνας. Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι κατασκευαστές υιοθετούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία και αυτό επειδή έχουν περισσότερα χρώματα και πιο ακριβά, καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και είναι πιο λεπτές.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ισως το πιο σημαντικό κομμάτι, στο οποίο λίγοι όμως δίνουν σημασία. Παρακάτω θα σας αναλύσουμε μερικούς από τους τεχνικούς όρους

Επίπεδα μαύρου. Αναφέρεται στην ποσότητα φωτός που παίρνει στην οθόνη όταν προβάλλεται το μαύρο χρώμα.

Φωτεινότητα. Η ποσότητα φωτός που παράγει μια οθόνη (200 με 250 cd/m2 είναι αρκετά για καθημερινες εργασίες).

Αντίθεση. Η διαφορά της έντασης του φωτός μεταξύ του πιο φωτεινού άσπρου και του βαθύτερου μαύρου.

Ανάλυση. Είναι εξαρτημένη από το μέγεθος της οθόνης, την αναλογία των πλευρών και τον κατασκευαστή.

Γωνία θέασης. Πρόκειται για τις μοίρες της γωνίας εντός της οποίας μπορείτε να παρακολουθήσετε το περιεχόμενο της οθόνης χωρίς αλλοιώσεις.

Χρόνος απόκρισης των pixels. Ο χρόνος που χρειάζεται ένα pixel για να αλλάξει χρώμα.

Θύρες. Οι VGA (που χρησιμοποιούνται περισσότερο), οι DVI (πιο προηγμένη τεχνολογία) και οι HDMI (συνδέονται κυρίως με HD τηλεοράσεις)

Ακρίβεια χρωμάτων. Κατά πόσο ανταποκρίνονται τα χρώματα στην πραγματική εικόνα.

Αναπαραγωγή κειμένου. Η ορατότητα και η ποιότητα απεικόνισης κειμένου με μαύρα γράμματα σε άσπρο φόντο.

Μέγεθος. Εξαρτάται καθαρά από την προσωπική σας επιλογή και επηρεάζει άμεσα το κόστος.

Επιλογή με βάση τις αναγκες.

Το πώς χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή επηρεάζει άμεσα την επιλογή σας. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω χαρακτηριστικά σκεφτείτε ποια πρέπει να προσέξετε περισσότερο, ανάλογα με τις προσωπικές σας αναγκες.

Σερφαρισμα στο διαδίκτυο και εργασία γραφείου

Εάν αυτή είναι η κύρια χρήση του υπολογιστή σας, τότε θα πρέπει να δώσετε έμφαση κυρίως στην αναπαραγωγή κειμένου και στη φωτεινότητα.

Gaming

Εάν παίζετε παιχνίδια στον υπολογιστή, προσέξτε η οθόνη που θα επιλέξετε να έχει υψηλή φωτεινότητα, καλή ανάλυση, μεγάλη ακρίβεια χρωμάτων και γρήγορη απόκριση.

Ταινίες

Για τους λάτρεις των ταινιών τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά είναι το επίπεδο μαύρου (να είναι χαμηλό), η μεγάλη γωνία θέασης και η ακρίβεια χρωμάτων.

Επεξεργασία εικόνων

όσοι ενδιαφέρονται για πιο επαγγελματική χρήση, όπως επεξεργασία εικόνων, καλό θα ήταν να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην ακρίβεια των χρωμάτων, στην ανάλυση και στη γωνία θέασης.

Περισσότερες επιλογές

Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες που προσφέρουν αρκετές οθόνες και μπορούν να σας φανούν χρήσιμες. Μερικές από αυτές είναι η εργονομία, η κλίση που μπορεί να πάρει μια οθόνη, οι θύρες usb και οι memory card readers (για να περνάτε τα αρχεία σας πιο γρήγορα η να συνδέετε το ποντίκι για παράδειγμα στην οθόνη)

Επίσης, υπάρχουν monitors με ενσωματωμένα ηχεία και HDTV monitors η και με ενσωματωμένη κάρτα τηλεόρασης για να λειτουργούν όπως μια κανονική τηλεόραση. Θα πρέπει να λάβετε ακόμα υπόψη τον κατασκευαστή και την εγγύηση που προσφέρεται, όπως και την πολιτική επιστροφής, η οποία ορίζεται συνήθως στις 90 μέρες. Εκτός των παραπάνω, φυσικά, θα πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος, βάση του προϋπολογισμού σας. Επιλέξτε λοιπόν προσεκτικά τα χαρακτηριστικά που σας ενδιαφέρουν περισσότερο και-κυρίως- καλύπτουν τις αναγκες σας πριν επιλέξετε την επόμενη οθόνη για τον υπολογιστή σας ώστε να έχετε στο γραφείο σας αυτό ακριβώς που θέλετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.