Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΙ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΩΝΙΟΥ ΕΝ ΕΤΗ 1953.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΙΜΗ

Το 1953, ο τότε Επιθεωρητής των Δημοτικών Σχολείων της Τριφυλίας ζήτησε από τους Διευθυντές των σχολείων να υποβάλλουν ιστορικές εκθέσεις των σχολείων τους. Στις εκθέσεις των σχολείων που παραθέτουμε έχει τηρηθεί η ορθογραφία και η σύνταξη των πρωτοτύπων. Η γραφή, για τεχνικούς λόγους, είναι μονοτονική και όχι πολυτονική όπως ήταν στις πρωτότυπες εκθέσεις. Οι πληροφορίες που αντλούνται, πέρα από τις μνήμες που ανασύρονται, είναι πολλές και ρίχνουν φως σε μια πρόσφατη, σχετικά, περίοδο του τόπου μας. Ας μην ξεχνάμε πως οι εκθέσεις συντάχθηκαν στη δύσκολη περίοδο των μεταπολεμικών και μετεμφυλιακών χρόνων.
Το δημοτικό σχολείο Κατσίμπαλι, σύμφωνα με τη .............

συνοπτική έκθεση του Δ`ντή του σχολείου, λειτούργησε από το 1880 ως μονοτάξιο ιδιωτικό και από το 1902 ως μονοτάξιο δημόσιο. Το σχολείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα κτίρια μέχρι το 1937 που μεταφέρθηκε στο σπίτι του δάσκαλου Φούρλαρη. Ο τελευταίος είχε παραχωρήσει με διαθήκη το σπίτι του, για τη στέγαση του σχολείου. Το 1940 χτίστηκε το νέο μονοτάξιο διδακτήριο το οποίο επισκευάστηκε το 1947 και έκτοτε στέγαζε το σχολείο.
Το Χαλαζώνι, σύμφωνα με την έκθεση της Διευθύντριας του σχολείου, είναι οικισμός των ύστερων βυζαντινών χρόνων. Σε απογραφή του 1640 είχε 72 κατοίκους ενώ στην επανάσταση του 1821 πήρε ενεργά μέρος και ανέδειξε σπουδαίες μορφές. Το 1870, περίπου, ιδρύθηκε δημόσιο δημοτικό σχολείο το οποίο στεγαζόταν σε ιδιωτικά κτίρια. Μια προσπάθεια ανέγερσης διδακτηρίου που έγινε το 1940 σταμάτησε λόγω του πολέμου. Η έκθεση, τέλος, πληροφορεί πως το σχολείο διέθετε μικρό σχολικό κήπο, σε τμήμα του οικοπέδου που προοριζόταν για την ανέγερση διδακτηρίου, ενώ μαθητική βιβλιοθήκη δεν υπήρχε.
Ακολουθούν οι πλήρεις εκθέσεις.

Ιστορική Έκθεσις του Δημοτικού Σχολείου Κατσίμπαλι

Εν Κατσίμπαλη σήμερον την 30ην του μηνός Απριλίου του έτους 1953 ημείς ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κατσίμπαλι, ως προς την ιστορίαν του σχολείου μας, εκθέτομεν τα κάτωθι.
Κατόπιν πληροφοριών το σχολείον μας ελειτούργησεν το πρώτον κατά το έτος 1880 περίπου ως ιδιωτικόν με τον τύπον Μονοταξίου σχολείου, ως δε εμφαίνεται εκ των βιβλίων του αρχείου τούτο ήρχισεν λειτουργούν ως Δημόσιον και με τον ίδιον τύπον από του έτους (1902) χίλια εννεακόσια δύο στεγασθέν εις διάφορα ιδιωτικά οικήματα μέχρι του έτους 1937 οπότε εστεγάσθη εις την υπό του αποβιώσαντος Δημοδιδασκάλου Ιωάννου Φούρλαρη δωρηθείσαν οικίαν του διά διαθήκης ίνα χρησιμοποιηθή αύτη προς στέγασιν του Δημοτικού σχολείου.
Κατά το έτος 1940 δαπάναις του Κράτους ανηγέρθη το νέον μας διδακτήριον τύπου Μονοταξίου το οποίον επισκευάσθη κατά το έτος 1947 οπότε και εστεγάσθη το σχολείον μας εις τούτο.
Εφ` ω συνετάγη η παρούσα ήτις υπογράφεται.
H Διευθύντρια του Σχολείου
Δ. Γκότση






Φωτογραφίες
1 Το παλαιόν Δημοτικόν Σχολείον Κατσίμπαλι
2 Νέον Δημοτικόν Σχολείον Κατσίμπαλι ανεγερθέν εν έτει 1940, επισκευασθέν εν έτει 1947
3 Διαβιβαστικό του Δ/ντή του σχολείου


Ιστορική Έκθεσις Δημοτικού Σχολείου Χαλαζωνίου

Το Χαλαζώνιον είναι εν εκ των αρχαιοτέρων χωρίων της Τριφυλίας. Δεν γνωρίζομεν πότε ακριβώς ιδρύθη, υπολογίζομεν όμως, ότι είναι κτίσμα των τελευταίων Βυζαντινών Χρόνων. Πιθανώς είναι σύγχρονον της Χριστιανουπόλεως, Καναλεπούς και Φιλιατρών. Από παλαιότατον απογραφικόν πίνακα πληροφορούμεθα, ότι κατά το έτος 1640 ηρίθμη 72 κατοίκους. Κατά την επαναστατικήν εποχήν αναφέρεται ως εις των επαρχιακών παραγόντων και μορφαί ως του Παπαναστάση Χαλαζωνίτου και άλλων αγωνιστών του 21 το κατέστησαν γνωστόν και έξω των ορίων της επαρχίας.
Μετά την επανάστασιν, ότε το νεοσύστατον Ελληνικόν Κράτος ήρχισε να οργανώνη τας διαφόρους υπηρεσίας του το Χαλαζώνιον ως εν των αρχαιοτέρων και μεγαλυτέρων χωρίων της περιφερείας θα ήτο εκ των πρώτων, τα οποία έτυχον της κρατικής μερίμνης και απέκτησαν Σχολείον.

Οι γηραιότεροι των σημερινών κατοίκων μας πληροφορούν, ότι πολύ προ αυτών ελειτούργη Δημόσιον Δημοτικόν Σχολείον εις το χωρίον των. Αγόμεθα λοιπόν εις το συμπέρασμα το Σχολείον Χαλαζωνίου ιδρύθη περί το 1870. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβώσωμεν την ακριβή χρονολογίαν της ιδρύσεώς του, διότι ούτε επίσημα έγγραφα σχετικά με το ζήτημα τούτον έχομεν ούτε αι πληροφορίαι δύνανται να φθάσουν μακρύτερα και να είναι σαφέστεραι.

Καίτοι όμως τόσον παλαιόν, το Σχολείον ανέκαθεν εστεγάζετο εις ιδιωτικάς οικίας και δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερον ν` αποκτήση ίδιον οίκημα. Κατά το 1940 εγένετο απόπειρα ανεγέρσεως διδακτηρίου, αλλ` ο επισυμβάς πόλεμος διέκοψεν ταύτην ευθύς ως ήρχισεν. Σήμερον εξακολουθεί να στεγάζεται εις την οικίαν Θεοδ. Ματζαφλάρη.
Όσον δια σχολικόν κήπον εκαλλιεργείτο ανέκαθεν, αλλά κάθε φοράν, που το Σχολείον μετεφέρετο εις άλλο οίκημα εγκατελείπετο ο παλαιός δια να ιδρυθή νέος. Από του 1949 όμως καλλιεργείται τμήμα του προοριζομένου δια την ανέγερσιν διδακτηρίου χώρου. Ο κήπος ούτος έχει έκτασιν 35 τ.μ. και περιέχει άνθη και δενδρύλλια.
Περί μαθητικής βιβλιοθήκης ουδέν έχομεν να αναφέρωμεν, διότι τοιαύτη δεν υπάρχει.
Εν Χαλαζωνίω τη 27η Απριλίου 1953

Η Διδ/σα
Γ. Ξύγκα



Φωτογραφία
Απόσπασμα από την πρωτότυπη έκθεση της Δ`ντριας του δημοτ. σχ. Χαλαζωνίου


KopanakiNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.