Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ε.Ε.: Το 75% των σελίδων που πουλούν ψηφιακά προϊόντα δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας

Tο 75% των ιστοσελίδων που πωλούν ψηφιακά προϊόντα δεν πληρούν τους κανόνες περί προστασίας των καταναλωτών, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

Ε.Ε.: Το 75% των σελίδων που πουλούν ψηφιακά προϊόντα δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας

Το 75% των ιστοσελίδων που πωλούν .............

ηλεκτρονικά παιχνίδια, βιβλία, βίντεο και μουσική, τα οποία μπορούν να μεταφορτωθούν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητή ηλεκτρονική συσκευή, δεν πληρούν τους κανόνες περί προστασίας των καταναλωτών.

Αυτό προκύπτει από ελέγχους που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προειδοποιεί ότι το γεγονός αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό όταν τα προϊόντα απευθύνονται σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως τα παιδιά.

Οι χρήστες υποχρεούνται να περάσουν μέσα από τον “λαβύρινθο” των όρων της σύμβασης, να προσδιορίσουν το ποσό που θα πρέπει εν τέλει να πληρώσουν, ενώ τα παιδιά δελεάζονται συχνά να αγοράσουν προϊόντα που σχετίζονται με υποτιθέμενα δωρεάν παιχνίδια.

Σε περίπτωση προβλήματος, η πρόσβαση στην εξυπηρέτηση μετά την πώληση είναι συχνά δύσκολη, αφού δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση στους περισσότερους από το ένα τρίτο των δικτυακών τόπων.

Η Επιτροπή τονίζει ότι οι εθνικές αρχές επιβολής της νομοθεσίας θα έλθουν σε επαφή με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για να τους δοθεί η δυνατότητα να διευκρινίσουν τη θέση τους ή να διορθώσουν τον δικτυακό τόπο τους.

Ο αρμόδιος για θέματα Υγείας και Πολιτικής των Καταναλωτών επίτροπος Τόνιο Μπόργκ δήλωσε ότι τα παιδιά έχουν ολοένα και μεγαλύτερη οικειότητα με την τεχνολογία- από νεαρή ηλικία γνωρίζουν πώς να “κατεβάσουν” παιχνίδια. Ωστόσο, μόλις αποκτήσουν εξάρτηση από ένα συγκεκριμένο προϊόν, είναι δύσκολο να σταματήσουν. Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν, αφού τα μισά από αυτά παιχνίδια διαφημίζονται ως “δωρεάν”, αλλά μπορεί να καταλήξουν σύντομα να πληρώνουν μεγάλα ποσά για εικονικά στοιχεία που απαιτούνται στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Γενικά, τα αποτελέσματα του ελέγχου της ΕΕ, που δημοσιεύονται σήμερα, δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους ελεγχθέντες δικτυακούς τόπους δεν παρέχουν εύκολη πρόσβαση στους βασικούς συμβατικούς όρους. Κατά τους προσεχείς μήνες οι εθνικές αρχές θα εργαστούν για να διορθώσουν την κατάσταση των εν λόγω δικτυακών τόπων.

ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΤ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ.ΜΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΙΑΛΟΓΗΣ . ΠΡΟΣΟΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.