Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ειδική απογραφή για συντάξεις χηρείας και άγαμων θυγατέρων

Νέα απογραφή για τις συντάξεις που καταβάλλονται σε χήρους - χήρες και άγαμες θυγατέρες ξεκινά το υπουργείο Εργασίας, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου. Στόχος είναι να μπει τέλος στη χορήγηση συντάξεων σε ασφαλισμένους-μαϊμού, καθώς για κάθε 10.000 «παράνομες» συντάξεις η απώλεια για τα Ταμεία είναι 100 εκατομμύρια ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας ...........

Γιάννης Βρούτσης θα στείλει εγκύκλιο σε όλα τα Ταμεία (κύριας και επικουρικής ασφάλισης), προκειμένου να γίνει ειδική απογραφή όλων των συνταξιούχων λόγω θανάτου (χήροι, χήρες και παιδιά άνω των 12 ετών) καθώς και των προσώπων που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις των άγαμων θυγατέρων.

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή όλων των συνταξιούχων στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία πραγματοποιείται για τελευταία χρονιά. Από την 1η Ιανουαρίου μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Αριάδνη» και κάθε μετατροπή στα δημογραφικά δεδομένα και στην οικογενειακή κατάσταση των δικαιούχων (π.χ. γάμοι, διαζύγια και θάνατοι) θα δηλώνεται σε συμβολαιογράφους.

Η απογραφή στις συντάξεις που λαμβάνουν χήρες, άγαμες θυγατέρες και ανήλικα τέκνα μέχρι την ηλικία των 25 ετών, είναι η τελευταία απογραφή που επιχειρείται. Από κει και πέρα αναλαμβάνει δράση η συστημική παρέμβαση της ''Αριάδνης'' που θα καταγράφει κάθε δημογραφική αλλαγή σε πραγματικό χρόνο».

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως ήδη τα Ταμεία έχουν εντοπίσει συγκεκριμένα περιστατικά, όπου συνταξιούχοι είχαν παντρευτεί εκ νέου αλλά συνέχιζαν παρανόμως να εισπράττουν τη σύνταξη χηρείας. Μάλιστα τουλάχιστον δύο υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και συνεχίζονται οι έλεγχοι.

Σημειώνεται πως η ειδική απογραφή των δικαιούχων συντάξεων χηρείας και των άγαμων θυγατέρων είναι αυτοπρόσωπη και υποχρεωτική. Οι συνταξιούχοι (ή ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σε περιπτώσεις προσώπων που τελούν σε κατάσταση ανικανότητας ή κατοικούν στο εξωτερικό) θα πρέπει να προσκομίσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Το τελευταίο εκκαθαριστικό εισοδήματος.

Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ρητά από τον συνταξιούχο ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησής του μέχρι σήμερα δεν έχει τελέσει γάμο και ότι εξακολουθεί να τελεί σε κατάσταση χηρείας (ή προκειμένου για άγαμες θυγατέρες ότι εξακολουθούν να είναι άγαμες).

Πιστοποιητικό σπουδών για τα τέκνα που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές.

Ημερησία

1 σχόλιο:

  1. Σήμερα είναι 19 Φεβρουαρίου και μένουν 7 εργάσιμες ημέρες ώστε να παραδοθούν τα δικαιολογητικά. Δεν έχει αποσταλεί κανένα ενημερωτικό σημείωμα και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν σηκώνουν κανένα τηλέφωνο για να ενημερωθούμε. Τα ΚΕΠ, το ΙΚΑ και οι τράπεζες δεν γνωρίζουν επίσης τίποτε. Θα μπορούσε να γίνει ενημέρωση για το που θα γίνει η παράδοση των δικαιολογητικών; Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.