Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Δήμος Τριφυλίας: "Μυρίζει μπαρούτι" ο συνδυασμός του Κόλλια

Όταν πριν από δύο χρόνια ο συνδυασμός «Τριφυλία – Ισόρροπη Ανάπτυξη» κέρδισε τις εκλογές τη Β’ Κυριακή και ο Κώστας Κόλλιας εκλέχθηκε δήμαρχος Τριφυλίας, δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που ίσως φαντάζονταν πως δύο χρόνια μετά, ουσιαστικά, θα τελούσε υπό διάλυση και η συνοχή θα είχε «σπάσει» πολύ νωρίτερα!

Μετά τη «βόμβα» που έριξε στο κλείσιμο ...............

της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη το βράδυ, ο πρόεδρος του Σώματος, Γιάννης Καλκαβούρας, ο οποίος ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για τα δύο χρόνιας της θητείας του και αποχώρησε αμέσως από την αίθουσα, και παρά τις όποιες προσπάθειες καταβλήθηκαν μέχρι και χθες το απόγευμα να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να «εκτονωθεί» η κατάσταση στο εσωτερικό της δημοτικής παράταξης του δημάρχου αλλά και στους κόλπους όλου του συνδυασμού, οι διαλυτικές τάσεις γίνονται όλο και εμφανείς, ακόμη και με πολύ λίγα λεπτά συζήτησης με στελέχη του, εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, όπως και με υποψηφίους και ανθρώπους που στήριξαν ενεργά το συνδυασμό και την εκλογή του κ. Κόλλια.

Λένε πως η εξουσία είναι «συγκολλητική ουσία», ωστόσο στην περίπτωση της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας η άσκηση της εξουσίας, το «μοίρασμα» αξιωμάτων και ρόλων και η διαχείρισή τους δε φαίνεται να έφερε αποτελέσματα και, κυρίως, να συνθέσει και ενώσει διαφορετικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και προσεγγίσεις δημοτικών παραγόντων.
Όπως μαθαίνουμε, οι κόντρες, σε όλα τα επίπεδα και με διάφορα εσωτερικά «μέτωπα», είναι πολλές. Κόντρες μεταξύ αντιδημάρχων, κόντρες μεταξύ δημοτικών συμβούλων, κόντρες μεταξύ συμβούλων και αντιδημάρχων, κόντρες μεταξύ αντιδημάρχων, συμβούλων και τοπικών συμβούλων, κόντρες που σχεδόν όλες καταλήγουν με αιχμές (στην καλύτερη των περιπτώσεων), μομφές (όταν είναι πιο σκληρές) και ευθείες βολές κατά του δημάρχου, της διοίκησης που ασκεί και της πολιτικής που ακολουθεί στη λειτουργία του Δήμου! Δε θα μπορούσε, άλλωστε, ο δήμαρχος να είναι εκτός «στόχευσης», αφού αυτός είναι στην κορυφή και την ηγεσία του Δήμου και επικεφαλής του συνδυασμού, και όλοι, σχεδόν για όλα, σε αυτόν στρέφονται και καταλήγουν, επιρρίπτοντάς του πολιτικές και προσωπικές ευθύνες.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται, εντός της δημοτικής παράταξης, και τα οποία ιδίως μετά την άνοιξη έχουν ενταθεί και οξυνθεί, έχουν να κάνουν και με τη λειτουργία του Δήμου και με την οικονομική του κατάσταση και με τη διαχείριση της καθημερινότητας και με τις προεκλογικές εξαγγελίες – δεσμεύσεις και με το σχεδόν μηδαμινό παραχθέν έργο, καθώς, βεβαίως, και με τα αξιώματα και τις καρέκλες! Τα προβλήματα με τους ανθρώπους του συνδυασμού του κ. Κόλλια, τους υποψηφίους δηλαδή του συνδυασμού του και ανθρώπους που στήριξαν ενεργά την εκλογή του ως δημάρχου, έχουν να κάνουν, κυρίως, με τη λειτουργία του Δήμου και το ανύπαρκτο, όπως θεωρούν, παραχθέν έργο, με την αντιμετώπισή τους και τη συμπεριφορά απέναντί τους συμβούλων, αντιδημάρχων και του ίδιου του δημάρχου, καθώς και με αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων – δεσμεύσεων. Αισθάνονται, όπως λένε, «σαν να μην υπάρχουμε. Δε μας υπολογίζουν καθόλου, δε μας ακούνε για τίποτα!».

Το μοντέλο διοίκησης του Δήμου που επέλεξε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας με 6 τοπικούς αντιδημάρχους, αποδεικνύεται, εκ των πραγμάτων, αναποτελεσματικό. Επιπλέον, επέφερε τα ακριβώς αντίθετα από τα όποια προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού, εσφαλμένα και όλως αυθαιρέτως, «δημιούργησε» τοπικούς αντιδημάρχους – υπερδημάρχους, που κατηγορούνται «εκ των έσω» για συγκεντρωτισμό, εγωκεντρισμό και ελάχιστη προσφορά σε τοπικά ζητήματα.

Βεβαίως, ο κ. Κόλλιας είχε δεσμευτεί προεκλογικά για αυτό, μέσα στο έντονα «αντικαλλικρατικό» σκηνικό που είχε στηθεί, για να δείξει την «ισόρροπη ανάπτυξη» και πως «τα Δημαρχεία θα είναι ανοιχτά». Όμως, δύο χρόνια μετά, τα δημαρχεία μπορεί να είναι ανοιχτά – και σωστά είναι ανοιχτά, αυτό έλειπε να έβαζε «λουκέτο» -, αλλά ο Δήμος και οι υπηρεσίες του δε λειτουργούν!

Όσο, δε, για τις «θεματικές» αρμοδιότητες των αντιδημάρχων, για τις μόνες για τις οποίες μπορεί, κατά κάποιον τρόπο, να επαίρεται ο δήμαρχος (και κατ’ επανάληψη το έχει δηλώσει), είναι αυτές των Έργων (Τεχνικής Υπηρεσίας) και Οικονομικών. Για μεν τα έργα, είναι γεγονός πως η Τεχνική Υπηρεσία κάνει σοβαρή δουλειά και αυτό φαίνεται! Το ίδιο, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, φαίνεται να ισχύει και για τις Οικονομικές Υπηρεσίες, αφού με βάση όσα ειπώθηκαν στην προ ημερών συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, μέσα στο 2012 ο Δήμος κατάφερε να μειώσει τις οφειλές του κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ!

Ερωτηματικά, ωστόσο, υπάρχουν σε στελέχη της δημοτικής παράταξης και του συνδυασμού Κόλλια για τις άλλες θεματικές αρμοδιότητες των αντιδημάρχων. Αναρωτιούνται, τι έχει γίνει για το προσωπικό και τη λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς και για την Τουριστική Ανάπτυξη και Προβολή, την Υγεία, την Πρόνοια & την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Παιδεία, την Πολιτική Προστασία & το Περιβάλλον (θεματικές αρμοδιότητες που έχουν αντιδήμαρχοι) και καυτηριάζουν το γεγονός ότι στο Δήμο Τριφυλίας δεν υπάρχει αντιδήμαρχος καθαριότητας.

Έρχονται παραιτήσεις;

Με αυτή τη διαμορφωθείσα κατάσταση, το βαρύ κλίμα που επικρατεί, τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών στην Τριφυλία, την παρουσία – απουσία της Δημοτικής Αρχής και τη λειτουργία – υπολειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, μαθαίνουμε πως, όπως λένε, στελέχη του συνδυασμού του κ. Κόλλια, «όχι μόνο δεν είναι απίθανο, αλλά μοιάζει φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, αν ο δήμαρχος δεν επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά αντίδρασης και αναστροφής του κλίματος, να υποβληθούν παραιτήσεις, ακόμη και ανεξαρτητοποιήσεις μέσα στο Δεκέμβρη, το αργότερο ως τις αρχές του νέου έτους!».
Ήδη, στελέχη της δημοτικής παράταξης του κ. Κόλλια φέρονται έντονα προβληματισμένα και απογοητευμένα από την όλη κατάσταση και λειτουργία της Δημοτικής Αρχής, που «σκέφτονται σοβαρά το δρόμο της παραίτησης, για να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους», όπως μας μεταφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Οι επόμενες εβδομάδες μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου εκτιμώνται ως ιδιαιτέρως κρίσιμες για τη Δημοτική Αρχή, αφού αναμένονται εξελίξεις, καθώς την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου του 2013 θα γίνουν δημαιρεσίες για εκλογή νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως επίσης εκείνες τις μέρες ο δήμαρχος θα ορίσει αντιδημάρχους (4 έμμισθους και 2 άμισθους), αφού η θητεία των σημερινών (και των 6 έμμισθων) λήγει στις 31 Δεκεμβρίου!

ΘΑΡΡΟΣ

3 σχόλια:

  1. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΈΝΑΣ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΕΝΑ ΣΠΙΡΤΟ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίγο καλύτερο λεξιλόγιο να χρησιμοποιούσες, θα έβλεπες το σχόλιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.