Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Το δημόσιο ανίκανο να εισπράξει φορολογικά πρόστιμα

Από πρόστιμα άνω των 1,5 δισ. εισπράχθηκε μόλις το 2%

Τις απελπιστικές επιδόσεις του εισπρακτικού μηχανισμού αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που δείχνουν ότι παρά την επιβολή βουνού προστίμων για φορολογικές παραβάσεις, οι εισπράξεις για τα ταμεία του δημοσίου είναι ψίχουλα.

Το 2011, τα στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1,572 δισ. ευρώ. Από αυτά όμως ούτε το 2% δεν έφτασε στα ταμεία του Δημοσίου.
Οι συνολικές εισπράξεις στο σύνολο του ...........

έτους, μετά βίας άγγιξαν τα 29,055 εκατ. ευρώ, φορτώνοντας περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ στον σωρό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα για διάφορες αιτίες (συμβιβασμοί και δικαστικές διαφορές) διαγράφηκαν 22,9 εκατ. ευρώ προστίμων.

Μεγάλη πληγή για την είσπραξη προστίμων αποτελεί η προσφιλής πρακτική των φορολογουμένων να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, πρακτική η οποία μέχρι το 2011 απαιτούσε την καταβολή ισχνής προκαταβολής φόρου. Από το 2012, η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 50%, αλλά η ουσιαστική βελτίωση στους εισπρακτικούς μηχανισμούς ακόμα αποτελεί ζητούμενο.

Πέρυσι, τα περισσότερα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην Αττική και έφτασαν τα 750 εκατ. ευρώ. Από αυτά, εισπράχθηκαν τελικά 12,8 εκατ. ευρώ και διαγράφηκαν 13,6 εκατ. ευρώ. Οι διαγραφές προστίμων ήταν μεγαλύτερες δηλαδή από τις εισπράξεις.

Market Beast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.