Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Online σύνδεση των ταμειακών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Τι προβλέπει το σχέδιο ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το νέο, εξελιγμένο σύστημα της ΓΓΠΣ, με στόχο την απόδοση ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2013 αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την online διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το αναβαθμισμένο λογισμικό του Taxisnet.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για ............

την ανάθεση του έργου αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ και ο μειοδότης αναμένεται να αναδειχθεί εντός των προσεχών ημερών, ενώ στη συνέχεια, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές τους στο νέο σύστημα.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι, μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου, να αποδίδεται ο ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο, καθώς και να γίνεται άμεση ενημέρωση για όλες τις κινήσεις και τις συναλλαγές των επιχειρήσεων. Εξάλλου, στον σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, όπου θα καταγραφεί το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας. Έτσι, το ΥΠΟΙΚ θα έχει μια πλήρη εικόνα για τις πωλήσεις και τους τζίρους των επιχειρήσεων και θα μπορεί να συγκρίνει τα στοιχεία με τις φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σύστημα θα φέρει ένα καίριο πλήγμα στην φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, διευκολύνοντας τον φορολογικό έλεγχο, καθώς θα καταστήσει πιο εύκολο τον εντοπισμό περιπτώσεων μη έκδοσης αποδείξεων ή έκδοσης εικονικών τιμολογίων. Εξάλλου, τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου θα τονώσει σημαντικά τα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων.

Φορολογικά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.