Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Οι Ράδιο Αρβύλα ο Σαμαράς και ο υποβολέας του

Το απίστευτο κράξιμο από τους Ράδιο Αρβύλα στον Αντώνη Σαμαρά όταν μίλησε στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ μετά την Καλαμάτα και το φιάσκο της "πολυπληθούς" μάζωξης....




Κουσελάς: Να ληφθούν οι αναγκαίες ενέργειες για να ενεργοποιηθεί η διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων. Σταύρος Δήμας: Παραμένει ανοικτό το ζήτημα..

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Δήμας απάντησε στην από 10-2-2012 Αναφορά που είχε καταθέσει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Με την Αναφορά ζητείτο να ληφθούν οι αναγκαίες ενέργειες για να ενεργοποιηθεί η διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων καθώς και η επιστροφή του αναγκαστικού δανείου που είχε λάβει η Γερμανία, ως απαράγραπτα δικαιώματα της χώρας μας.

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ..........

με σχετική απάντησή τους, δήλωσαν αναρμόδια.

Το πλήρες κείμενο της Απάντησης του Υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων καθώς και εκείνο του αναγκαστικού κατοχικού δανείου- ως συνέπεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, απασχολούν από μακρού χρόνου την Ελλάδα.

Η χώρα μας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις και συνεκτιμώντας τις νομικές, ανθρωπιστικές και άλλες παραμέτρους του ζητήματος, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων.

Η εν προκειμένω εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή της. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της.

Άλλωστε, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην Απόφασή του από 3ης Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους σχετικά με την διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας στην οποία παρενέβη και η χώρα μας, διαπιστώνει, ότι το γεγονός ότι ένα Κράτος απολαύει ετεροδικίας ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων ενός άλλου κράτους, δεν επηρεάζει το ζήτημα της διεθνούς του ευθύνης και της συνακόλουθης υποχρέωσής του να παράσχει αποζημίωση. Η Ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσει την Απόφαση με προσοχή, υπό το φώς της σταθερής και διαχρονικής θέσης ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημειώσεων παραμένει ανοικτό.»

Σημειώνεται ότι σήμερα είχε προσδιοριστεί κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων μετά από αίτημα βουλευτών. Η συνεδρίαση, στην οποία είχαν κληθεί να συμμετάσχουν οι τρεις συναρμόδιοι Υπουργοί (Εξωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης) αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΟ
Εντάξει... Μας δουλεύουν κανονικά. Οχι αποζημιώσεις δεν πρόκειται να διεκδικήσουν αλλα μάλλον τα χάρισαν. Γιατί να πράγματι τα διεκδικούσαν τόσα χρόνια θα τα είχαν πάρει. Αρα το δούλεμα πάει σύννεφο.

Για διαβάστε και αυτό και θα καταλάβετε πολλά: «Αν η Ελλάδα θυμηθεί τις αποζημιώσεις, θα μας πάρουν και τα σώβρακα»


Ο Παπαγιάννης αντικαταστάτης του Tέρενς Κουϊκ στο Kontra Channel

Ο Τέρενς Κουίκς θα αναλάβει το γραφείο Τύπου του νέου κόμματος του Πάνου Καμμένου, Ανεξάρτητοι Έλληνες, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί από τη θέση του παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΚΟΝΤΡΑ.

Έτσι τη θέση του θα αναλάβει ο Γιάννης Παπαγιάννης που από τις 19 Μαρτίου θα είναι το νέο απόκτημα του καναλιού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Ο μαχητικός Δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης, ............

αναλαμβάνει από την Δευτέρα 19 Μαρτίου το Κεντρικό Δελτίο του KONTRA CHANNEL που μεταδίδεται από τις 21:00 έως τις 22:00, μετά την αποχώρηση του Τέρενς Κουίκ, ο οποίος αναλαμβάνει Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Παναγιώτη Καμμένου.
Ο σταθμός μας ευχαριστεί τον Τέρενς Κουίκ για την έως τώρα πολύτιμη συμβολή του και του εύχεται καλή επιτυχία στην συνέχεια του Αντιμνημονιακού του αγώνα, που ξεκίνησε από το KONTRA CHANNEL".

Κ.Μαρκόπουλος: Προσχωρώ στον Καμμένο - Την Δευτέρα αλλάζει το σκηνικό - Σχηματίζει Κ.Ο!

Θέμα ωρών η ανακοίνωση και επίσημα της προσχώρησς του Κώστα Μαρκόπουλου στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Όπως προανήγγειλε μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο ο ανεξάρτητος βουλευτής όλα φαίνεται να είναι πλέον ζήτημα χρόνου.
"Θα κάνω την επίσημη ανακοίνωση στους πολίτες της Ευβοιας που είναι και οι συντοπίτες μου.
Το ίδιο θα κάνουν και πολλοί άλλοι .............

συνάδελφοί μου μέσα στο Σαββατοκύριακο. Και την Δευτέρα θα έχουμε ένα άλλο πολιτικό σκηνικό", είπε ο βουλευτής.

Έτσι, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου θα σχηματίσουν και Κοινοβουλευτική Ομάδα την Δευτέρα, αφού θα πάνε μαζί τους πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από τη ΝΔ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από την πολύωρη συνάντησή τους στην Βουλή, ένας εκ των νέων μελών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ.Δημήτρης Σταμάτης, έγραψε στο twitter: Πέμπτη 15-3-2012 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.... ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Μεταξύ των στελεχών που αναμένεται να προσχωρήσουν στους Ανεξέρτητους Έλληνες είναι οι κκ. Μαρκόπουλος, Σπ. Γαληνός, Π. Μελάς, Χρ.Ζώης, Δ. Σταμάτης, Μιχ. Γιαννάκης και οι κυρίες Ελενα Κουντουρά, Μίκα Ιατρίδη και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Newsit

Σε ποιές μαύρες τρύπες χάνονται τα χρήματα που έρχονται στο Δήμο Τριφυλίας και μένουν νηστικά τα παιδιά μας;

Μόνο 699.994,05 ευρώ ήρθαν, από παλιά χρωστούμενα στους πρώην Δήμους.

Δήμος Τριφυλίας, η ευθύνη της διοίκησης του δήμου είναι συλλογική (με αφορμή το ζήτημα των παιδικών σταθμών)
του Δημήτρη Α. Δριμή
τ. δημάρχου Αετού.

Η εικόνα των μικρών παιδιών του παιδικού σταθμού Κυπαρισσίας και των γονιών τους στο δημαρχείο, αναφέρομαι στα πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ των τοπικών εφημερίδων (7-3-2012), προκαλεί θλίψη. Τα θέματα που τέθηκαν, από τους διαμαρτυρόμενους γονείς και τα παιδιά είναι χαρακτηριστικά: έλλειψη τροφής, έλλειψη θέρμανσης, ζητήματα καθαριότητας, απλήρωτοι εργαζόμενοι, απλήρωτοι προμηθευτές. Τα ίδια, δυστυχώς, συμβαίνουν σε όλους τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Τριφυλίας.
Το γεγονός, πέρα από θλίψη προκαλεί και έντονο ............

προβληματισμό για το ρόλο των λειτουργών της αυτοδιοίκησης του τόπου μας.

Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν χρήματα και προϋπολογισμός. Είναι δυνατόν; Ο προϋπολογισμός του 2012 θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2011 (άρθρο 159 του ΚΔΚ και σχετικές υπουργικές αποφάσεις). Ποιος ευθύνεται, αν όχι η δημοτική αρχή, που δεν υπάρχει ακόμα προϋπολογισμός; Μήπως ευθύνονται οι πολίτες και τα νήπια;. Με τα χρήματα τι γίνεται; Σε ποιές μαύρες τρύπες χάνονται; Ποιες, αλήθεια, είναι οι προτεραιότητες του δήμου Τριφυλίας; Γιατί ταλαιπωρούνται οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές; Είναι ανεκτή η εικόνα μικρών παιδιών να εκλιπαρούν στο δημαρχείο για τροφή και θέρμανση; Γιατί δεν διασφαλίζεται η στοιχειώδης λειτουργία και κάλυψη των αναγκών των δημοτικών παιδικών σταθμών; Γιατί δεν δεσμεύτηκε συγκεκριμένα η δημοτική αρχή, στα θέματα που τέθηκαν, από τους γονείς και γιατί οι ανά δίμηνο υποσχέσεις της δεν γίνονται πραγματικότητα και απλά επαναλαμβάνονται;

Οι παιδικοί σταθμοί θα έπρεπε όχι μόνο να λειτουργούν υποδειγματικά αλλά να είχαν αξιοποιηθεί οι διάσπαρτες υποδομές τους, μαγειρεία, για την παρασκευή και διανομή φαγητού, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και την οικεία Μητρόπολη, σε ανήμπορους, υπερήλικες και πάσχοντες συμπολίτες μας.
Ο ισχυρισμό της, δήθεν, έλλειψης χρημάτων δεν ευσταθεί.

Περιορίζομαι σε δύο, ενδεικτικά, παραδείγματα.
α) Με το Ν. 3756/09 ρυθμίστηκαν τα χρέη του ελληνικού δημοσίου, τα λεγόμενα παρακρατηθέντα, προς τους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα το άρθρο 27, με τίτλο «ρύθμιση χρεών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ΟΤΑ» αναφέρει πως οι πάσης φύσεως οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α` βαθμού, ύψους ενός δισεκατομμυρίου επτακοσίων έντεκα εκατομμυρίων ευρώ (1.711.000.000), που αφορούν χρονική περίοδο μέχρι και το έτος 2008 θα εξοφληθούν σε οκτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2009. Οι επόμενες επτά δόσεις θα καταβάλλονται μέχρι την 31η Ιανουαρίου εκάστου έτους. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2016. Για τον τότε δήμο Αετού η κάθε δόση ήταν ύψους 82.000,00 Ευρώ.
Πράγματι καταβλήθηκε η πρώτη δόση το 2009 και η δεύτερη το 2010, σε κάθε Καποδιστριακό δήμο και κοινότητα.

Η κάθε δόση για το δήμο Τριφυλίας, πλέον, είναι ύψους 699.994,05 ευρώ (αθροίζονται τα οφειλόμενα όλων των τ. δήμων και της τ. κοινότητας).
Πράγματι, καταβλήθηκε η τρίτη δόση το 2011 και πριν από λίγες μέρες, με την υπ`αρίθμ. 5911/16-2-2012 απόφαση κατανομής του αρμόδιου υπουργού εσωτερικών κ. Γιαννίτση Αν., δρομολογήθηκε η καταβολή της τέταρτης δόσης, ύψους 699.994,05 ευρώ.
Από τα παραπάνω χρήματα ποσό 436.943,41 διατίθεται για λειτουργικές δαπάνες και ποσό 263.050,65 για επενδυτικές δραστηριότητες/έργα. Ή κατανομή αυτή του υπουργείου, όμως, μπορεί να αλλάξει με απόφαση του Δ.Σ. υπό τον όρο, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, ότι στις περιπτώσεις δήμων που υφίστανται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, τα ποσά που τους αποδίδονται με την απόφαση αυτή, διατίθενται υποχρεωτικά για την εξόφλησή τους.

β) Η τακτική επιχορήγηση που εισέπραξε ο δήμος Τριφυλίας, για τον Ιανουάριο του 2012, είναι ύψους 411.186,96 ευρώ.
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι τα χρήματα. Είναι θέμα διοίκησης και προτεραιοτήτων. Δυστυχώς, είναι κοινή πεποίθηση πια, ο δήμος Τριφυλίας δεν διοικείται. Η εικόνα, που εκπέμπει προς τα έξω είναι: όποιος προλάβει, πρόλαβε. Αντί της υιοθέτησης μιας πολιτικής ρύθμισης και εξόφλησης χρεών, έχουμε μια βιομηχανία κατασχέσεων χρημάτων. Είναι πράγματι δύσκολο να αποφασίζεις. Το χειρότερο, όμως, είναι να αποφασίζουν οι καταστάσεις για σένα. Στο δήμο Τριφυλίας, δυστυχώς, αποφασίζουν οι καταστάσεις.
Οφείλω, τέλος, να καταστήσω σαφές πως οι επισημάνσεις μου δεν εστιάζονται και δεν αφορούν μονοσήμαντα στο δήμαρχο. Πλανώνται όσοι, αν και ασκούν διοίκηση και μάλιστα από έμμισθες θέσεις, θεωρούν πως είναι στο απυρόβλητο και αρκούνται να τα φορτώνουν όλα στο δήμαρχο.

Ας μη γελιόμαστε, η ευθύνη είναι συλλογική. Και αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν. Η ευθύνη των όσων δυσάρεστων συμβαίνουν ανήκει πρωτίστως στο συλλογικό συντονιστικό και εκτελεστικό όργανο του δήμου, την εκτελεστική επιτροπή (άρθρα 62 και 63 του «Καλλικράτη»), που αποτελείται από το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους. Το αφυδατωμένο κοινωνικό πρόσωπο του δήμου, η προβληματική του λειτουργία καθώς και η, χωρίς αρχές, νομή της εξουσίας, καταδεικνύουν το αυτοδιοικητικό τους μέγεθος.

Από το φιλικό μας Kopanakinews

Διχοτόμηση του Δήμου Τριφυλίας

Διάβασα την αναφορά που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με αφορμή την εγκληματικότητα στους Γαργαλιάνους. Μεγάλωσα σε αυτή την πόλη και παρότι έφυγα σε ηλικία 18 ετών μέχρι σήμερα διατηρώ στενούς δεσμούς και με τους ανθρώπους και με τον τόπο. Έναν τόπο ευλογημένο να παράγει τα πάντα, με όμορφες παραλίες και πολύ ήλιο. Έναν τόπο που σήμερα επαφίεται στο έλεος των διαφόρων εθνικοτήτων κακοποιών. Που μαραζώνει και αργοσβήνει προκαλώντας θλίψη και απογοήτευση.

Την κύρια ευθύνη γι αυτή την καταστροφική πορεία την φέρει η πολιτεία και οι πολιτικοί που με περισσή αλαζονεία σχεδίασαν στο γόνατο τον Καλλικράτη και δημιούργησαν τερατουργήματα. Γιατί πως αλλιώς εκτός από τερατούργημα μπορεί να χαρακτηρισθεί ο αχανής Δήμος Τριφυλίας με τα 50 χιλιόμετρα μήκος και τα 20 χιλιόμετρα πλάτος. Ποιος είναι αυτός που πιστεύει ότι υπάρχει ένας σούπερμαν Δήμαρχος και ένας τέλεια οργανωμένος μηχανισμός για να διοικηθεί αυτό το τερατούργημα της γονατογραφίας.

Τα αποτελέσματα τα βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι ...........

της περιοχής που δεν έχουν αστυνομικούς να φυλάξουν αυτούς και τις περιουσίες τους, δεν έχουν δημόσιες υπηρεσίες και αναγκάζονται να διανύουν 15 και 30 χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν και σε λίγο καιρό πιθανότατα δεν θα έχουν υπηρεσίες υγείας και ακόμα -ακόμα Γυμνάσιο και Λύκειο.

Σε μια εποχή που η ύπαιθρος με την αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καλείται να παίξει βασικό ρόλο στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας, η πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις της και να διορθώσει τα σφάλματα που στοιχίζουν όχι μόνο χρήματα αλλά και ζωές ανθρώπων.

Οι πολίτες των Γαργαλιάνων και των Φιλιατρών πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να πείσουν με επιχειρήματα ότι είναι απαραίτητο να γίνει διαχωρισμός του απέραντου Δήμου Τριφυλίας και η δημιουργία νέου Δήμου αποτελούμενου από τα Δημοτικά διαμερίσματα Γαργαλιάνων και Φιλιατρών.

Η δημιουργία αυτού του Δήμου θα αποβεί επωφελής για το σύνολο του σημερινού Δήμου Τριφυλίας και θα δώσει ζωή σε δύο πόλεις που με τη σημερινή κατάσταση είναι καταδικασμένες να συρρικνωθούν και να υποβαθμισθούν σε ανεπανόρθωτο βαθμό.

Στ. Οικονομόπουλος

Από το blog του Πύργου Τριφυλίας

Εκλογές για Νέο Δ.Σ. στον Πυρσό

Γενική συνέλευση των μελών του Πυσρού και Εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Μαρτίου και ώρα 5 το απόγευμα στο Φουρναράκειο Πνευματικό κέντρο.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την ...........

Γενική συνέλευση είναι:

1. Απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο 2009 - 2011
2. Οικονομικός Απολογισμός
3. Προτάσεις για τον προγραμματισμό και την λειτουργία του Συλλόγου
4. Εκλογή τριμελούς εφορευτικής επιτροπής
5. Ψηφοφορία για την εκλογή 11μελούς Δ.Σ. και 3μελούς Ε.Ε. για την τριετία 2012 έως 2014.

Η συνδρομή για την ψηφοφορία είναι Πέντε (5) ευρώ.
Όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο συμβούλιο για την οριστικοποίηση του νέου ψηφοδελτίου, δικαίωμα συμμετοχής στην Γενική Συνέλευση και την ψηφοφορία έχουν όλοι όσοι είναι μέλη του Πυρσού, αλλά και όσοι φίλοι του Πυρσού θελήσουν να γίνουν μέλη.

Το ψηφοδέλτιο της Κυριακής 18 Μαρτίου απαρτίζεται από τα εξής ονόματα:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο (Σταυροί από 1 έως 11)

Αγριόπουλος Θεοχάρης
Αντωναρόπουλος Νικόλαος
Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Γαλανόπουλος Αθανάσιος
Γκότση - Μπαρμποπούλου Μαίρη
Καναβός Αριστοτέλης
Κονταργύρη Γεωργία
Κορμάς Δημήτριος
Κωφίδου Θεοδώρα (Λόλα)
Λεβεντάκη - Μπουντή Αγαθή
Μπαζάνος Παντελής
Πανταζόπουλος Αλέκος
Στυλιανός Δημήτριος
Τασουλή - Λεβεντάκη Έμυ

Για την Εξελεγκτική επιτροπή (Σταυροί από 1 έως 3)
Αθανασοπούλου Κυριακή
Γώγου - Τσαφαρά Σοφία
Νικολακόπουλος Χαράλαμπος

Οριστικό τέλος στη συγχώνευση Alpha-Eurobank

Πρόταση για σύγκληση γενικής συνέλευσης με αντικείμενο την ανάκληση του σχεδίου συγχώνευσης με τη Eurobank φέρνει προς έγκριση στο προσεχές διοικητικό συμβούλιο η Alpha Bank.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: ..........

«Σε συνέχεια προηγουμένης ανακοινώσεώς της, η Alpha Bank ενημέρωσε την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ότι, μετά και την αναδιάταξη του δημοσίου χρέους (Private Sector Involvement – PSI) και τις επιπτώσεις αυτής επί του τραπεζικού τομέα, προτίθεται να φέρει προς έγκριση στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο πρόταση για τη σύγκληση Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της με αντικείμενο την ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της Τραπέζης της 15ης Νοεμβρίου 2011».

Θα φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ!

Τον… ελληνικό τρόπο της εύκολης λύσης φαίνεται ότι επιλέγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Μετά από μία διετία ισχύος του μνημονίου, συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για την επί της ουσίας πάταξη της φοροδιαφυγής (πέραν των -επικοινωνιακού χαρακτήρα- συλλήψεων κάποιων επιχειρηματιών). Έτσι, αντί να πιέσει στην κατεύθυνση αυτή, ακολουθεί την… ελληνική οδό.

Στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, ...........

είναι ξεκάθαρη:

Ζητά οι επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία να μη μειώνουν τα έσοδα από έμμεσους φόρους, επειδή εισπράττονται πιο εύκολα από τους άμεσους!

Στο ίδιο μοτίβο και το αίτημα για πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους. Θυμίζουμε ότι σήμερα, οι έγγαμοι χάνουν τη συγκεκριμένη ελάφρυνση, αφού -λόγω της οικογενειακής τους κατάστασης- επιβαρύνονται με τεκμήριο 5.000 ευρώ, ακόμα και αν δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο!

Δηλαδή, αντί να προτείνονται -αν όχι να επιβάλλονται- δράσεις και μέτρα για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, καταργούμε σε όλους το αφορολόγητο για να διασφαλίσουμε έναν ελάχιστο κεφαλικό φόρο, επιβαρύνοντας για ακόμα μια φορά τους συνεπείς, προς όφελος των κατ΄ επάγγελμα φοροφυγάδων.

Πέραν αυτών, ζητείται:

-Η μείωση στο μισό (από οκτώ σε τέσσερα, ακόμα και σε τρία) των φορολογικών κλιμακίων,

-Ο διπλασιασμός της φορολόγησης των τόκων από καταθέσεις και άλλες επενδύσεις (από το 10% στο 20%),

-Η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια (επίσης στο 20%),

-Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α. (πιθανότατα στο 19% ή στο 21%), με ταυτόχρονη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αλλά καιτων προνομιακών καθεστώτων φορολόγησης, που έχουν όσοι κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές.

Οι αλλαγές αυτές πρέπει να έχουν νομοθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο.

MarketBeast

Άρθρο για την οδική ασφάλεια στη Μεσσηνία

Οδική ασφάλεια: Η Μεσσηνία στο κόκκινο

Τα οδικά ατυχήματα αποτελούν ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα και διεθνώς. Το 2010, περισσότερα από 31.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αριθμός που ισοδυναμεί με μία πόλη μέσου μεγέθους.

Η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι σημείωσε μείωση κατά ............

38,2% σε νεκρούς από οδικά ατυχήματα τη δεκαετία 2000-2010, εξακολουθεί να καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη των 27.



Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

Όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα ενώ από το 2000 έως το 2002 υπάρχει μια σημαντική μείωση στον αριθμό των νεκρών σε οδικά ατυχήματα, από το 2003 έως το 2007 ο αριθμός παραμένει σταθερός ενώ την τριετία 2008-2010 παρουσίασε σημαντική μείωση της τάξης του 18%. Η μείωση που παρατηρείται την τελευταία τριετία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισαγωγή του ΚΟΚ το 2007 αλλά και στην οικονομική κρίση και τη συνεπαγόμενη σημαντική αλλαγή των χαρακτηριστικών κυκλοφορίας και συμπεριφοράς των οδηγών.
Παρόλαυτά η Ελλάδα καταλαμβάνει σταθερά μία από τις 2-3 χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη.


Οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που συμβάλουν στην πρόκληση των οδικών ατυχημάτων και ειδικά των σοβαρών ατυχημάτων στην Ελλάδα είναι:
• η οδήγηση με υψηλές ταχύτητες
• τα υψηλά ποσοστά κυκλοφορίας μοτοσυκλετιστών
• τα χαμηλά ποσοστά χρήσης ζώνης και κράνους
• η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ
• η επιθετική οδήγηση

Όσον αφορά το νομό Μεσσηνίας τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά καθώς όχι μόνο δεν παρουσιάζεται μείωση (όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα) αλλά ο αριθμός των νεκρών σε οδικά ατυχήματα παρουσιάζει μικρή αύξηση όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα.



Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

Η πορεία που ακολουθεί η εξέλιξη του αριθμού των νεκρών στα οδικά ατυχήματα στο νομό μας, διαφέρει από εκείνη της Ελλάδας (όπου είναι συνεχώς καθοδική). Στη Μεσσηνία παρατηρείται μια ακανόνιστη πορεία που υποδεικνύει ότι το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας στο νομό δεν αντιμετωπίζεται σωστά ούτε από τους χρήστες της οδού αλλά ούτε και από τις αρμόδιες αρχές. Θλιβερό είναι το γεγονός ότι η Μεσσηνία συγκαταλέγεται στους 3 νομούς στη χώρα στους οποίους ο αριθμός των νεκρών το 2010 είναι υψηλότερος από το 2000 (Δωδεκάνησα και Θεσπρωτία είναι οι άλλοι 2).

Σε μια δεκαετία που η κυκλοφοριακή παιδεία των οδηγών και το οδικό δίκτυο του νομού έχει αναβαθμιστεί (και θα αναβαθμιστεί ακόμα πιο πολύ με την παράδοση του Αυτοκινητόδρομου Αθήνα-Καλαμάτα το 2012) και η εξέλιξη της τεχνολογίας των οχημάτων (παθητική ασφάλεια) μειώνει τις συνέπειες του ατυχήματος είναι αδιανόητο ο αριθμός των νεκρών σε οδικά ατυχήματα να παραμένει σταθερός.

Η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης για την οδική ασφάλεια από την Τροχαία με έμφαση στις περισσότερο επικίνδυνες παραβάσεις συμπεριφοράς, όπως η ταχύτητα, η χρήση ζώνης και κράνους και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή με χρήση κινητού τηλεφώνου αποτελεί ίσως την αποτελεσματικότερη δράση για τη μείωση των ατυχημάτων. Παράλληλα είναι υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής ένας σχεδιασμός οδικής υποδομής και κυκλοφορίας σε κάθε πόλη για την προστασία των ευάλωτων χρηστών της οδού (πεζοί, δικυκλιστές) προστατεύοντάς τους από τα λάθη τα δικά τους αλλά και των άλλων χρηστών. Τέλος είναι επιβεβλημένο να αναπτυχθεί η οδηγική συμπεριφορά των οδηγών μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες και άλλους τρόπους προβολής από την Τροχαία σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Δήμοι, Περιφέρεια, Σχολεία).

Τα οδικά ατυχήματα ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και σε αυτό οφείλεται το χαμηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υιοθετήθηκε και από τη χώρα μας, είναι ο αριθμός των νεκρών στα οδικά ατυχήματα το έτος 2020 να είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με το έτος 2010. Ο στόχος για το νομό δε μπορεί να είναι άλλος από την άμεση και διαρκή μείωση του αριθμού των ατυχημάτων και των νεκρών τα επόμενα χρόνια.

Παπαντωνίου Παναγιώτης
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc
Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 15ης Μαρτίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.




Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.