Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Δ' Εθνική 6ος Όμιλος Αποτελέσματα 25ης Αγωνιστικής

Ατρόμητος Λάππα - Εράνη Φιλιατρών 0 - 1

Βρασιές - Πάμισος 3 - 5

Θύελλα Πατρών - Πανόπουλο 1 - 2

Αστέρας Αμαλιάδας - Ολυμπιακός Γυθείου 2 - 1

ΑΟ Εικοσιμίας - Αχαϊκή: 1 - 1



Τριφυλία. Θυμωμένοι, προβληματισμένοι και θέλουν σταθερότητα οι πολίτες…

Από εκλογές σε εκλογές βαδίζει η χώρα και επισήμως πλέον μετά τη χθεσινή διάλυση της Βουλής, αφού δεν κατέστη εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου οι πολίτες έκαναν τις επιλογές τους, με τα δικά τους κριτήρια και το δικό του σκεπτικό καθένας, τιμώρησαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., έδειξαν την εμπιστοσύνη τους σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, «αντιμνημονιακές» όπως συνηθίζεται να λέγονται, είτε από πεποίθηση για τις προεκλογικές (τότε) εξαγγελίες τους είτε από θυμό και με την ελπίδα για αλλαγή και έστειλαν τα δικά τους ηχηρά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός συνόρων.

Κυρίως εκείνο που «είπαν» οι πολίτες με την ψήφο τους ήταν ..........

ότι, πια, δεν αντέχουν άλλα μέτρα και δεν ανέχονται ούτε στο ελάχιστο άλλη υποβάθμιση της ζωής τους! Από την επομένη των εκλογών, τη Δευτέρα 7 Μαΐου, στην Τριφυλία, οι πολίτες παρακολουθούν με αμηχανία και προβληματισμό τις πολιτικές εξελίξεις, παραμένουν θυμωμένοι με το πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης, τους πολιτικούς και τις πολιτικές που άσκησαν και τους έφεραν σε οριακά σημεία, αλλά ταυτόχρονα θέλουν, μετά τις προσεχείς εκλογές, πολιτική σταθερότητα, αφού αναγνωρίζουν πως, αν αυτή δεν επιτευχθεί, οδηγούμαστε στην καταστροφή της χρεοκοπίας, της απομόνωσης και της πλήρους εξαθλίωσης!
Εμείς μιλήσαμε χθες με πολίτες της Τριφυλίας και ζητήσαμε τη γνώμη τους για τις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου και τη γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα. Ο καθένας από την πλευρά του εξέφρασε τη γνώμη του και μεταφέρουμε στο «Θ» τι μας είπε:

Πάνος Μπόζος: «Το μήνυμα των εκλογών της 6ης Μαΐου ήταν σαφέστατο από τον ελληνικό λαό, η εντολή που έδωσε στα πολιτικά κόμματα ήταν “συνεργαστείτε να αντιμετωπίσετε την πρωτόγνωρη κρίση της χώρας”. Το πολιτικό προσωπικό δεν ανέβηκε στο ύψος των περιστάσεων και προκαλεί νέες εκλογές. Το τι θα βγει από αυτές τις νέες εκλογές κανείς δεν το γνωρίζει. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα είναι σε κίνδυνο, το βέβαιο είναι ότι αντιμετωπίζεται μια κρίση πρωτόγνωρη στη χώρα και στην Ευρώπη, χρειάζονται υποχωρήσεις από όλους και συγκλίσεις, συνεργασίες, και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κόσμου, να καταλαγιάσει η ανησυχία και να μπορέσουμε να βαδίσουμε σταθερά σε νέους δρόμους. Χρειάζεται ευθύνη από όλο το πολιτικό προσωπικό και όλους τους πολίτες. Κανένας δεν είναι αμέτοχος, κανένας δεν μπορεί να πει πως δε γνωρίζει. Οι πολίτες γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση και η ψήφος τους θα είναι καταλυτική. Ή θα οδηγηθούμε στη σωτηρία ή στην καταστροφή. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει».

Γιάννης Κωνσταντόπουλος: «Στις τελευταίες εκλογές ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού, πιστεύω, αποφάσισε να δώσει μια ψήφο διαμαρτυρίας και τιμωρίας στην πολιτική που ακολουθήθηκε αρκετά χρόνια τώρα. Πιστεύω ότι στις προσεχείς εκλογές ο λαός πρέπει να σκεφτεί την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα και πώς θα βγούμε από αυτή την κρίση που διανύουμε. Μόνο με πολιτική σταθερότητα και υπευθυνότητα μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Με πολιτική αστάθεια θα χειροτερέψει και θα οδηγηθούμε στην καταστροφή. Ένα από τα κόμματα που τιμωρήθηκε πολύ σκληρά στις εκλογές ήταν το ΠΑΣΟΚ, αλλά εν όψει των νέων εκλογών ο λαός πρέπει να σκεφτεί ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που έφερε μέρες ευημερίας επί δύο δεκαετίες. Ήταν, αυτές οι δύο δεκαετίες, ο νέος χρυσός αιώνας του Περικλή για τους Έλληνες. Έγιναν λάθη και πρέπει το ΠΑΣΟΚ να επαναπροσδιορίσει την πολιτική του και τη σχέση του με την κοινωνία και μαζί να φέρει την Ελλάδα σε μια πολύ καλή, όπως παλιά, εποχή!»

Τάκης Καλογερόπουλος: «Ο κόσμος στις 6 Μαΐου ψήφισε να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας και αυτό έπρεπε να γίνει. Δεν έγινε και προχωράμε στη συνέχεια. Πιστεύω πως το ίδιο θα γίνει και τώρα, το ίδιο θα επαναληφθεί. Ο κόσμος θέλει συνεργασία των κομμάτων και πολιτική σταθερότητα. Ας βάλουν μυαλό οι πολιτικοί μας να κάνουν την κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί άμα δεν την κάνουν, πάμε για καταστροφή. Όσο για τους ξένους, οι οποίοι κόβονται τάχα για εμάς, μας κοροϊδεύουν. Δεν πιστεύω ότι μας αγαπάνε και ασχολούνται συνέχεια με εμάς, πρέπει να έχουν κι εκείνοι πρόβλημα και πρέπει να ρίξουν κι εκείνοι νερό στο κρασί τους και όχι μόνο εμείς. Πλακώσανε όλοι να μας πούνε τι θα κάνουμε, να μας συμβουλευόσουν. Τι δουλειά έχουν; Ξέρουμε εμείς τι θα κάνουμε! Άρα, ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Και οι έξω και οι μέσα».

Σταματία Αλεξοπούλου: «Η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Χρειάζεται σταθερότητα και ισχυρή κυβέρνηση με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ. Δεν πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω και να καταστραφούμε. Όσοι ποντάρουν στο θυμό και τη δίκαιη οργή των πολιτών με τις προτάσεις τους, μας γυρίζουν στη δραχμή, εκτός Ευρώπης, στην καταστροφή. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες για όλους, αλλά μόνο μέσα στην Ευρώπη μπορούμε να ελπίζουμε για ανάκαμψη. Ο κόσμος έδειξε την οργή του και το θυμό του στις 6 Μαΐου, τώρα πρέπει με νηφαλιότητα να σκεφτούμε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών μας. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε με τα άκρα και τις ακρότητες και με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές θέσεις, ούτε να πειραματιστούμε με τα ανέφικτα και εξωπραγματικά της αριστεράς. Η Ν.Δ. είναι η πολιτική δύναμη που υπεύθυνα μπορεί να εγγυηθεί την αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να δώσει ελπίδα ξανά στους Έλληνες».

Δέσποινα Ασημακοπούλου: «Τα δίλημμα που μας βάζουν καθημερινά “ευρώ ή δραχμή” δεν υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω, θα έχει αυτοδυναμία, γιατί είναι η νέα ελπίδα, οι φασίστες έβγαλαν τις μάσκες και ο κόσμος τούς πήρε χαμπάρι. Τα παπαγαλάκια στα Μέσα κάνουν τη δουλειά τους, εμείς θα κάνουμε τη δική μας. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης! Πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι η ελπίδα για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός έχει να κερδίσει τη ζωή του, ο κ. Σαμαράς και η παρέα του θα χάσουν πολλά. Για το ΠΑΣΟΚ δε μιλάω, γιατί ο κ. Βενιζέλος είπε από μόνος του ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαπίσει και η βρώμα έφτασε ως εδώ. Δε φοβάμαι τίποτα. Μπορεί να κάνουμε και λάθη, αλλά χειρότερο από αυτό το λάθος που έχουν κάνει αυτοί οι δύο άνθρωποι (σ.σ. Σαμαράς, Βενιζέλος), που υποθήκευσαν τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας και των εγγονών μας, αποκλείεται! Λοιπόν, δοκιμάζουμε χωρίς φόβο, αγκαλιασμένοι όλοι, ψηφίζουμε τον κ. Τσίπρα, στεκόμαστε δίπλα του για να μην ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος και πάμε όλοι μαζί μπροστά».

Χριστίνα Στασινού: «Οι Έλληνες στις 6 Μαΐου τιμώρησαν τους προδότες του έθνους και έδωσαν δύναμη στο λαϊκό εθνικιστικό αντικαπιταλιστικό κόμμα, το λαϊκό σύνδεσμο “Χρυσή Αυγή”, για να εντείνει τον αγώνα του, μαζί με όλους τους πατριώτες, κατά της χούντας του Μνημονίου. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος: “Για μία Ελλάδα χωρίς τη δουλεία του Μνημονίου και την εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας, που δε θα γίνει ζούγκλα από τους μετανάστες που μας έφεραν στην πατρίδα μας χωρίς να μας ρωτήσουν”. Ο αγώνας συνεχίζεται και στις εκλογές στις 17 Ιουνίου οι Έλληνες θα ενισχύσουμε τη “Χρυσή Αυγή” ενάντια στο διεφθαρμένο σύστημα και θα αντισταθούμε στο ξεπούλημα και την υποταγή. Για μια Ελλάδα κυρίαρχη και ανεξάρτητη. Για μια Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες. Για μια νέα “Χρυσή Αυγή” του Ελληνισμού».

κ. Γιώργος: «Ο λαός στις εκλογές να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ να ακυρωθούν τα μνημόνια, οι αντιλαϊκές συμβάσεις, όλα τα μέτρα που ψηφίσθηκαν από την αρχή της κρίσης και ενδιάμεσα, σ’ αυτή τη Βουλή που θα προκύψει. Με μαζικό και οργανωμένο κίνημα της λαϊκής συμμαχίας, να σαρώσει και τους αντιλαϊκούς νόμους που συνοδεύουν τα μνημόνια. Χρειάζεται πολιτική ρήξης με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, με την Ε.Ε. Δύναμη στο ΚΚΕ είναι η δύναμη του λαού, των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, κόντρα στην πλουτοκρατία των λίγων και τη λαίλαπα των μονοπωλίων. Το ΚΚΕ, άμεσα μετά τις εκλογές και μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση, θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την κατάργηση όλων των όρων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Αυτό δεν το λέει κανένας άλλος, γιατί κανένας δε θα συγκρουστεί, αλλά με ήξεις – αφήξεις πάνε να κλέψουνε την ψήφο του λαού».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

Ξεκίνησε η 6η Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας. [ VIDEO ]

Ξεκίνησε και επίσημα χθες Σάββατο η 6η Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας στο Βορρέειον Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών παρουσία παραγωγών αλλά και πολιτών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής η Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, ο εκπρόσωπος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας κ. Γιώργος Μπακούρος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Αδαμόπουλος, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Τριφυλίας πολίτες και παραγωγοί καρπουζιού.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η πρόεδρος της ...........

Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας κ. Βιβή Παντελάκη είπε ότι η 6η γιορτή καρπουζιού Μεσσηνίας πραγματοποιείται εν μέσω πολιτικών εξελίξεων. Γίνονται πολλές γιορτές αγροτικών πρόϊόντων ανα την Ελλάδα. Γίνονται άλλες τρεις γιορτές καρπουζιού να την Ελλάδα. Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Ρόδος.
Στην δική μας έχει η ενημέρωση των αγροτών και η διαφήμιση του καρπουζιού Τριφυλίας.
Στην διαφήμιση έχουν υπάρξει πολλές παρουσιάσεις σε κανάλια εφημερίδες κλπ.
Στο Διαδίκτυο ψάχνοντας κάποιος την λέξη καρπούζι βρίσκει την σελίδα της γιορτής watermellon messinias.
Στην περυσινή εκδήλωση η παρουσία του Λουδοβίκου των Ανωγείων αν και κάποιοι εξέφρασαν επιφυλάξεις λειτούργησε υπέρ μας διαφημιστικά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς είπε ότι το καρπούζι αντικατέστησε σε καλλιέργεια την πατάτα όπου δεν άφηνε εισόδημα στους παραγωγούς.
Το κράτος ευθύνεται γιατί δεν έχει δώσει δομή και υποδομές ώστε τα προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά.
Για ανταγωνιστικό προϊόν πρέπει να βοηθήσει και η πολιτεία. Σήμερα η κρίση είναι πολιτική κρίση θεσμών, αξιών κλπ.
Αναφέρθηκε στο Φιλιατρινό φράγμα το οποίο τελειώνει το 2013 αλλά τώρα φτιάχνονται και τα δίκτυα. Γεγονός που σημαίνει ότι το κράτος σχεδίαζε στο πόδι.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος. το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας παραγωγού και καταναλωτή. Το κίνημα της πατάτας έδειξε την κίνηση που έπρεπε αν κάνει το συνεταιριστικό κίνημα. Δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά έδειξε την κατεύθυνση.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας είπε ότι το δημοπρατήριο πρέπει να γίνει εκεί που είναι η παράγωγή. Εκεί που τα αγροτικά προϊόντα παίζονται σε χρηματιστηριακή διαδικασία. Και επέμεινε το δημοπρατήριο να γίνει στην περιοχή μας.

Στην ομιλία του ο Giuzeppe Circella Commercial Manager - Εμπορικός Διευθυντής με έδρα της Μπολώνια της Ιταλίας παρουσίασε την ιταλική αγορά του Καρπουζιού η οποία είναι γύρω στα 100.000 στρέμματα με μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι εξαιτίας των πολύ χαμηλών περσινών τιμών.
Από την περσινή παραγωγή στην Ιταλία χάθηκε μεγάλο μερος της λόγω των πολύ χαμηλών τιμών και φέτος είναι πολύ πιο συγκρατημένοι.
Η Συγκομιδή του καρπουζιού ξεκινά προς τα τέλη του Μαίου στην Σικελία και μετα η κεντρική Ιταλία με τα θερμοκήπια και αμέσως μετά η Νότια Ιταλία με υπαίθριες καλλιέργειες οι οποίες ξεκινούν τον Ιούνιο. Η μεγαλύτερη παραγωγή είναι Ιούλιο και Αύγουστο.
Η ποιότητα των Ελληνικών είναι καλύτερη από την δική τους.
Για την φετινή χρονιά η Ιταλία δεν περιμένει ιδιαίτερα καλή παραγωγή λόγω πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών.
Η παραγωγή καρπουζιού κυμαίνεται από 40 - 50.000 τόνους ενω τόνισε ότι η σημαντικότερη χώρα εξαγωγών στην Ιταλία γι αυτούς είναι η Ελλάδα.
Εχουν καλή άποψη για το καρπούζι αλλά αναζητούν σταθερότητα στην ποιότητα το μέγεθος το σχήμα τα χρώματα. Είναι ένα σημείο που πρέπει να βοηθηθεί.

Ο υπεύθυνος για τα κολοκυνθοειδή στην Ευρώπη κ. Γιώργος Κοντοσφύρης αναφέρθηκε στο ποια είναι η καλλιέργεια σε όλη αυτή την ζώνη πως επηρρεάζεται η καλλιέργεια σε όλη αυτή την ζώνη.
Είπε ότι η Ελλάδα έχει μια πολύ υψηλή τεχνολογία στην παραγωγή, είναι η μονη εξαγώγιμη χώρα μαζί με την ουγκαρία. Χρειάζεται να συντονιστεί περισσότερο την παραγωγή, το brand του προϊόντος να κυνηγήσουμε την ποιότητα και χριάζεται μαι σταθεροποίηση στην ποιότητα του προϊόντος.

Υπάρχει φέτος μια πολυ μεγάλη αισιοδοξία οτι θα πάμε καλά ότι οιι τιμές θα είναι πολυ καλές.
Ολοι θα πρέπει αν συνεταιριστούν να συνυπάρξουν και να σταθεροποιήσουν την ποιότητα.

Το μελος του αγροτικού Συλλόγου φιλιατρών τέλης Καναβός ζήτησε να αλλαχθεί το όνομα Καρπούζι μεσσηνίας σε Καρπούζι τριφυλίας, όνομα με το οποίο ξεκίνησε.

Ο Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ηλίας Μπουντουβάς είπε ότι το δημοπρατήριο πρέπει να γίνει στην περιοχή όπου υπάρχει η παραγωγή και ζήτησε να υλοποιηθεί το μητρώο αγροτών.

Θυμίζουμε ότι το διήμερο λήξης της Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας θα γίνει στις 29 και 30 Ιουνίου στον Αγρίλη Φιλιατρών.



Ο Πάνος Καμμένος στον Γιώργο Αφτιά. 19/5/2012




Μεσσηνιακές εφημερίδες της 20ης Μαΐου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.


Από κάλπη σε κάλπη, και;

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Εκλογές, ξανά, λοιπόν, στις 17 Ιουνίου από την «ανικανότητα» των κομμάτων της απελθούσης, πια, Βουλής να συνεργαστούν και να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Εκλογές, ξανά, με το αποτέλεσμα μετά βεβαιότητας, δημοσκοπικά τουλάχιστον, αλλά και ρεαλιστικά θεωρώντας το, να μη δίνει εκ νέου αυτοδυναμία σε κανέναν πολιτικό - εκλογικό σχηματισμό. Και μετά και από τις νέες εκλογές, τι;
Θα δούμε να επαναλαμβάνεται η φαρσοκωμωδία που ..........

ακολούθησε τις εκλογές της 6ης Μαΐου, με τις διερευνητικές εντολές να μεταφέρονται από εδώ και από εκεί, από τον έναν στον άλλον, χωρίς ουσία και αποτέλεσμα;

Θα ζήσουμε, ξανά, το μικροκομματικό παιχνίδι σε βάρος της χώρας και των πολιτών;
Θα βιώσουμε με όλη της τη σκληρότητα την αδυναμία και ανικανότητα πολιτικών ηγεσιών να συζητήσουν σοβαρά για το μέλλον της χώρας και των πολιτών;
Θα οδηγηθούμε, και πάλι, σε νέες εκλογές που θα σημάνουν και το τέλος μας; Ναι, οι εκλογές είναι η δημοκρατική βούληση του λαού. Η λαϊκή ετυμηγορία! Οφείλει, όμως, και ο λαός ψηφίζοντας να κρίνει και να σταθμίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Άλλη ευκαιρία από αυτή της 17ης Ιουνίου, καλώς - κακώς, δεν έχουμε. Δεν κινδυνολογώ ούτε καταστροφολογώ, αλλά πρέπει, επιτέλους, και εμείς, οι πολίτες, ο κυρίαρχος λαός που ψηφίζουμε, να αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες. Οι πολιτικοί, το πολιτικό σύστημα, ο δικομματισμός φταίνε για πολλά, φταίνε σχεδόν για όλα τα δεινά, να συμφωνήσω! Εμείς τους ψηφίζαμε και εμείς τους ψηφίζουμε, όμως! Εμείς τους δίνουμε το δικαίωμα να διαχειρίζονται το μέλλον μας. Έχουμε και εμείς ευθύνη, την οποία πρέπει να αναλογιστούμε και να αναλάβουμε με την ψήφο μας στις 17 Ιουνίου!

Όταν εμείς, από θυμό, από οργή, από αγανάκτηση, επιλέξαμε και στείλαμε στην απελθούσα Βουλή κόμματα που είχαν προεξοφλήσει πως κανένας δε συνεργάζεται με κανέναν, τι ψηφίσαμε; Ακυβερνησία! Αυτό όμως, πράγματι, ψηφίσαμε; Και, αν έτσι, τότε γιατί τώρα μας κακοφαίνεται;
Από εκλογές σε εκλογές, λοιπόν, και εμείς αποφασίζουμε, εμείς και θα λουστούμε την όποια απόφαση πάρουμε! Μη μας φταίνε οι άλλοι!