Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ο Νίκος Φωτέας για την παραλιακή Ζώνη Καλαμάτας

Τις τελευταίες μέρες και παρά την δημόσια παρέμβαση από μέλη της παράταξης μας, συνεχίζεται ο ανελέητος διωγμός των επιχειρηματιών της παραλιακής ζώνης της Καλαμάτας.

Παρ όλο που οι εντατικοί έλεγχοι έχουν νομική κάλυψη, γεννά εύλογα ερωτηματικά ,τόσο η χρονική στιγμή όσο και η ένταση των ελέγχων αυτών.
Η πολυνομία και οι αλληλοαναιρούμενες αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων ελεγκτικών άρχων(Λιμεναρχείο, Κτηματική εταιρεία του Δημοσίου, Λιμενικό ταμείο, Δήμος Καλαμάτας),δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα απαξίωσης της επαγγελματικής δραστηριότητας των χειμαζόμενων επαγγελματιών της συγκεκριμένης ζώνης.

Παρ όλο που έγκαιρα αναδείξαμε το συγκεκριμένο ..........

θέμα στο δημοτικό συμβούλιο(και το Μάρτιο του 2011 και φέτος το Φεβρουάριο),και ζητήσαμε, , πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σαιζόν, να γίνει έγκαιρα συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων άρχων ,ώστε να βρεθεί μια λύση που να βοηθά τους επαγγελματίες ,σε αυτή τη δύσκολη συγκύρια, συνεχίζεται η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής που προτίμα να εισπράττει τα προβλεπόμενα πόσα από την δήθεν ενοικίαση του χώρου, άλλα να κωφεύει στον πρωτοφανή διωγμό που υφίστανται οι επαγγελματίες ,οι όποιοι ειδικά κατά τη συγκεκριμένη σαιζόν βοηθούν και την τουριστική προβολή της πόλης μας.

Γεννούν απορίες και εύλογα ερωτηματικά οι επιλεκτικοί έλεγχοι , μόνο στη ζώνη της Καλαμάτας ,και όχι σε όλο το εύρος της δικαιοδοσίας των ελεγκτικών οργάνων.
Υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να προτείνουμε την ανάγκη εξορθολογισμού του Νομικού πλαισίου λειτουργίας της παραλιακής ζώνης σε ρεαλιστική βάση .

Καλούμε τους βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο Καλαμάτας ,το Επιμελητήριο και τους εμπλεκομένους ελεγκτικούς φορείς, να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση στο συγκεκριμένο μείζον θέμα, που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από τους θιγόμενους επαγγελματίες που περνούν δύσκολες μέρες λήγω της οικονομικής κρίσης.

Νίκος Φωτέας
Μηχανολόγος Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικ.Ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης Πρωτοπορία.

Σεμινάριο: "Εγώ και εσύ....από τον πίνακα στην εικόνα"

Το παράρτημα της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου (Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) σε συνεργασία με το σύλλογο διαφύλαξης σχολικής πολιτιστικής κληρονομιάς "ο Μαυροπίνακας" οργανώνει σεμινάριο με θέμα:
"Εγώ και εσύ....από τον πίνακα στην εικόνα"

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την .........

Πέμπτη 31 Μαίου από τις 17.30 – 21.00 μ..μ. στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών.
Σ' αυτό μπορούν να λάβουν μέρος εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους.
Στόχος του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε εναλλακτικές τεχνικές παρουσίασης, η εξοικείωση με σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνολογίες της πληροφορικής και της επικοινωνίας, έτσι ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία και μέσα για την καλύτερη δυνατή εκπόνηση, υλοποίηση και παρουσίαση των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Θα λειτουργήσει βιωματικό εργαστήριο με θέμα :"Το περιβάλλον στο κατώφλι του 21ου αιώνα", το οποίο αναλυτικά περιλαμβάνει:
Τίτλος εργαστηρίου: Παρουσιάσεις (power point) και Video Υπολογιστών για αρχάριους χρήστες

Περιγραφή εργαστηρίου:
-Εισαγωγή στις βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του power point
-Λήψη, αποθήκευση και χρήση φωτογραφιών και βίντεο
-Ενσωμάτωση φωτογραφιών και βίντεο σε απλή παρουσίαση
-Δημιουργία power point
-Δημιουργία απλών Video με εικόνα και ήχο
Αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα
Προ-απαιτούμενες γνώσεις: απλή χρήση Η/Υ
• Υπεύθυνη εργαστηρίου:
Καραβά Λίλιαν, δασκάλα
Χρήσιμο θα ήταν οι συμμετέχοντες να φέρουν το δικό τους υπολογιστή (laptop)
Επίσης στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί το οπτικοακουστικό υλικό, «Ταξιδεύουμε... με προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης », που περιλαμβάνει παρουσιάσεις, ιδέες και πρακτικές προγρμμάτων Π.Ε. από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το υλικό το έχουν επιμεληθεί και το παρουσιάζουν οι εκπαιδευτικοί της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου, Πλακονούρη Σίση, Πρόεδρος του παραρτήματος και Καραβά Λίλιαν, Γραμματέας.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για το εργαστήριο μέχρι την Πέμπτη 31 Μαΐου στο τηλέφωνο: 6977441536 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: peekpe.pel@gmail.com, εφόσον υπάρχουν θέσεις συμμετοχής. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου και στο διαδίκτυο, στο fb, στην ομάδα: ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου.

Με εκτίμηση για τη Διοικούσα Επιτροπή

Η Πρόεδρος
Πλακονούρη Σίση

Η Γραμματέας
Καραβά Λίλιαν

Μέχρι τις 31 Μαΐου η ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Μέχρι τις 31 Μαΐου τρέχει η προθεσμία για την υπαγωγή σε ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μπαίνοντας στη ρύθμιση, η οποία αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη – βεβαιωμένα έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012 – έως 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και έως 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα, παγώνουν οι διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων και οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν σε 24 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης 100 ευρώ.

Σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης οικονομικής ...............

αδυναμίας οι δόσεις μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 60.

Όσοι φορολογούμενοι αγνοήσουν τη ρύθμιση επιμένοντας να αφήνουν ανεξόφλητες τις υποχρεώσεις τους, κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης τα οποία αφορούν κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων κυριότητας του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.

Προβλέπονται επίσης κατάσχεση ακινήτων αλλά και η λήψη εις βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όπως η ποινική δίωξη σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα προβλέπεται ότι δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση εφόσον το ποσό είναι μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα.

Αν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ. Για τις καταθέσεις, δεν υπάρχει όριο που να απαγορεύει δέσμευση των λογαριασμών.

24h.gr

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αγωνίζεται σε πείσμα των καιρών. Το Τεχνικό Πρόγραμμα εκτελείται με ομόφωνη σχεδόν έγκριση του ΠΕΣΥ

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αγωνίζεται σε πείσμα των καιρών, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος και παρά το γεγονός ότι δεν είμαι σίγουρος για τη διαθεσιμότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων στο μέλλον. Είμαι ωστόσο σίγουρος ότι σχεδιάζουμε με σύνεση, πρόνοια και οικονομία.

Καλύτερη απόδειξη για αυτό αποτελεί το τεχνικό ...........

πρόγραμμα του 2011, το οποίο παρά τη μείωση των ΚΑΠ σε ποσοστό 42 % περίπου εκτελέστηκε στο σύνολό του με συνέπεια και παρά το γεγονός ότι το 2011 αποπληρώσαμε το σύνολο των χρεών που παραλάβαμε», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012.

Πραγματικοί και όχι πλασματικοί και πελατειακοί προϋπολογισμοί των έργων

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «η ήσυχη ελπίδα για τους συμπολίτες μας είναι το σημείο αναφοράς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου» ως έκφραση της δημιουργικής συμφωνίας όλων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Φιλοσοφία του Τεχνικού Προγράμματος του 2012, όπως την έθεσε ο κ. Τατούλης, είναι οι πραγματικοί και όχι πλασματικοί και πελατειακοί προϋπολογισμοί των έργων.

Πετύχαμε στην Πελοπόννησο 130% εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ και 120% συμβασιοποιήσεις

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι τυχερή, δήλωσε ο Περιφερειάρχης, γιατί παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ διαλυμένο, με μηδενικές εντάξεις, χωρίς προετοιμασία και καταφέραμε πολύ γρήγορα να δημιουργήσαμε γρήγορη ωριμότητα μεγάλων έργων σε συσχετισμό με το στρατηγικό μας σχεδιασμό και επιτύχαμε εντάξεις σε ποσοστό πάνω από 130%».

Μέσω του ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης μοχλεύσαμε πόρους και τώρα έχει επιτευχθεί ρυθμός συμβολαιοποιήσεων για το 2012 πάνω από 120%, ενώ οι εκταμιεύσεις θα είναι πάνω από τις προβλέψεις για το ίδιο έτος και πολλαπλάσιες το 2013.

Διαχειριζόμαστε τους πόρους αποτελεσματικά κόντρα στην αδυναμία του Υπουργείου

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχή προσπάθεια να εξευρεθούν πόροι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως τα 100 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τα 13 από αυτά να είναι διαθέσιμα για το 2012. Είναι επίσης το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και θα έχει ως στόχο την ενδοπεριφερειακή κοινωνική σύγκλιση. Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αποφασίσει ότι αυτή θα διαχειρίζεται τα θέματα που την αφορούν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 22,5 εκατομμυρίων ευρώ όπου τη διαχείριση δεν θα την έχει το Υπουργείο, αλλά η Περιφέρεια λόγω της αδυναμίας του Υπουργείου να διαχειριστεί αντίστοιχα προγράμματα όπως το ΕΤΕΑΝ και το Jeremy.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε τέλος στο ζήτημα των επενδύσεων, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να λέμε όχι σε καμία επένδυση, με αυστηρή όμως τήρηση των κανόνων και των νόμων.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης τόνισε την ιδιαίτερη χαρά του για την ομόφωνη σχεδόν έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος, το οποίο από αύριο θα αρχίσει να εκτελείται.

8o ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ: ΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ [ VIDEO ]

“Χωρίς όραμα, χειρότερο και φτωχότερο από πέρσι” έτσι ξεκίνησε την εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Ερωτήσεις για Περδικονέρι και Τριπύλα.

Από το Φιλικό μας Kopanakinews





Αλλαγές στο πρόγραμμα εξετάσεων

Λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012, παρατείνεται η ημερομηνία των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθητών των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ακολουθεί η σχετική εγκύκλιος:..........

"ΓΥΜΝΑΣΙΑ:

- Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του Γυμνασίου παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.

ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΑ):

- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. καθώς, επίσης, και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.
- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. καθώς, επίσης, και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄ τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.
- Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ., στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.
- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ:

- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και B΄ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.
- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ , B΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.
- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.
- Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. παρατείνονται μέχρι και την Τρίτη 26 Ιουνίου 2012.
- Οι πτυχιακές εξετάσεις της Β΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. παρατείνονται μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.
- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης Ημερησίων και της Δ΄ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων και οι Διευθυντές Διευθύνσεων Δ.Ε. να μεριμνήσουν για την εφαρμογή της παρούσας, καθώς και για την ορθολογική κατάρτιση του προγράμματος των εξετάσεων, λόγω των νέων ημερομηνιών, προκειμένου οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο."

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ - ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΕΣ - ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΩΝ

Με ευκαιρία την έναρξη της εξαγωγικής περιόδου των καρπουζιών και για την αποφυγή ποιοτικών προβλημάτων (άκαιρης συγκομιδής κ.λ.π.) που επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση του προϊόντος στις αγορές, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Μεσσηνίας Παν. Αλευρά, σύσκεψη στην Κυπαρισσία με τους αρμόδιους φορείς και μεταξύ άλλων κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: ..........

1. Συγκομιδή προϊόντος
Δεν πρέπει να γίνεται συγκομιδή του προϊόντος πριν τα καρπούζια φθάσουν στο στάδιο ωρίμανσης. Υπογραμμίζουμε ότι πολλές φορές συμβαίνει για τα πρώτα φορτία πρώιμων καρπουζιών, να υπάρχει μια τάση άκαιρης συγκομιδής και σκοπός της επισήμανσης είναι να αποφύγουμε τυχόν περιπτώσεις διακίνησης ή εξαγωγής φορτίων με ημιώριμα ή και άωρα ακόμη καρπούζια.
2. Γενικά κριτήρια ωριμότητας καρπουζιών
Σε πίεση μεταξύ των χεριών ακούγεται το χαρακτηριστικό «τρίξιμο».
Το βράκτιο φύλλο στη βάση του ποδίσκου ξεραίνεται.
Σε κτύπημα με το δάκτυλο ακούγεται ο χαρακτηριστικός βαρύς ήχος (όχι μεταλλικός).
Ο κύκλος επαφής με το έδαφος (στις έντονα πράσινες ποικιλίες) μεταβάλλεται από το πράσινο χρώμα σε λευκοκίτρινο ή κίτρινο.
Οι νευρώσεις (ανάλογα με την ποικιλία), στον ώριμο καρπό εμφανίζονται ανάγλυφες (σαν φλέβες ανθρώπινου χεριού). Στον άωρο καρπό δεν φαίνονται.
Ο ποδίσκος εμφανίζεται λεπτός, λείος (χωρίς τριχίδια). Στον άωρο καρπό ο ποδίσκος είναι μακρύς, χονδρός και φέρει τριχίδια.
3. Ελάχιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά
Τα καρπούζια πρέπει να είναι:
Ακέραια και να μην παρουσιάζουν ρωγμές.
Υγιή, αποκλείονται αυτά που έχουν προσβληθεί από σήψη ή αλλοιώσεις που τα καθιστούν ακατάλληλα για κατανάλωση.
Καθαρά, απαλλαγμένα από ξένες ύλες και υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Απαλλαγμένα από μη φυσιολογική εξωτερική υγρασία.
παλλαγμένα από ξένες οσμές και γεύσεις.
Απαλλαγμένα από επιβλαβείς οργανισμούς και από φθορές οι οποίες προκαλούνται απ΄ αυτούς που προσβάλλουν τη σάρκα.
Επαρκώς αναπτυγμένα και ώριμα, ώστε να αντέχουν στη μεταφορά και μεταχείριση για να φθάσουν στον τόπο προορισμού σε ικανοποιητική κατάσταση.
Χωρίς εμφανή ελαττώματα.
Ομοιογενή όσον αφορά την ποιοτική κατηγορία και την καταγωγή.
Ο δείκτης διαθλασιμέτρου που μετριέται στο μέσο της σάρκας του καρπού στην ισημερινή τομή, πρέπει ενδεικτικά να είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 8ο Brix.

4. Συσκευασία - Μεταφορά
Η συσκευασία-μεταφορά των φρούτων μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Σε παλετοκιβώτια ξύλινα ή πλαστικά, σε αυτοκίνητα κοινά (Α/Κ) ή αυτοκίνητα ψυγεία (Α/Ψ), τρόπος που είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος.
Χύμα εντός του μεταφορικού μέσου.
Τα καρπούζια που μεταφέρονται χύμα σε αυτοκίνητα κοινά πρέπει να απομονώνονται από το δάπεδο και τις πλευρές των μεταφορικών μέσων, με κατάλληλα υλικά προστασίας (π.χ. ειδικό χαρτί γκοφρέ κλπ και ποτέ άχυρο). Τα υλικά αυτά πρέπει να έχουν ικανό πάχος για την αποφυγή μωλωπισμών, να είναι καινούρια, καθαρά και τέτοια ώστε να μη μεταδίδουν στα καρπούζια δυσάρεστη και μη φυσιολογική οσμή.
Η φόρτωση χύμα σε αυτοκίνητα ψυγεία επιτρέπεται μόνο με κενό δαπέδου (διαμορφωμένο δάπεδο ή τοποθέτηση παλετών δαπέδου).
Σε χαρτοκιβώτια, όπου η κατασκευή τους πρέπει να είναι τέτοια ώστε τα πλευρικά τοιχώματα να είναι συνεκτικά και ανθεκτικά, για να μην τραυματίζονται οι καρποί κατά τη τοποθέτησή τους. Επιβάλλεται να υπάρχουν χωρίσματα (χονδρά χαρτόνια) όπου εκεί θα τοποθετούνται οι καρποί (ανάλογα ανά 4 ή 6). Η τοποθέτηση των καρπών στα χαρτοκιβώτια πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, γιατί πολλές φορές ο εργάτης «το αφήνει» από κάποιο ύψος με αποτέλεσμα το καρπούζι να σπάζει (πολλές φορές αυτό δεν γίνεται αντιληπτό).
Όταν η μεταφορά γίνεται με Α/Ψ η θερμοκρασία πρέπει να είναι +10ο C έως +15ο C και η μείωση από τη θερμοκρασία αγρού να γίνεται σταδιακά.
Σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται η υπερφόρτωση.
5. Σήμανση του φορτίου
Η σήμανση του φορτίου είναι υποχρεωτική.
Στο συσκευασμένο φορτίο η σήμανση πρέπει να γίνεται σε κάθε μέσο συσκευασίας, όπως παλετοκιβώτιο, χαρτοκιβώτιο κλπ. με επικόλληση ετικέτας.
Για τα καρπούζια που αποστέλλονται χύμα, φορτωμένα απευθείας στο μεταφορικό μέσο, οι ενδείξεις της σήμανσης πρέπει να αναγράφονται σε έγγραφο που συνοδεύει το εμπόρευμα ή σε δελτίο το οποίο τοποθετείται ευκρινώς στο εσωτερικό του μεταφορικού μέσου και θα αναπαράγεται σε τόσα έντυπα όσα τυχόν θα είναι και τα μερίδια που θα διασπάται το φορτίο κατά την παράδοσή του.
Η σήμανση πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα εξής:
Τα στοιχεία του εξαγωγέα και του συσκευαστή, με τον αριθμό εγγραφής στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ).
Τη χώρα καταγωγής και ενδεχομένως την περιοχή παραγωγής.
Το είδος του προϊόντος.
Την ποιοτική κατηγορία, στην περίπτωση που εφαρμοστούν οι προδιαγραφές της UNECE.
Προαιρετικά μπορεί να αναφέρονται:
Η ποικιλία.
Το μέγεθος των καρπών σε βάρος.
Καθαρό βάρος μονάδας συσκευασίας ή αριθμός τεμαχίων.
Αριθμός παρτίδας (LOT NUMBER)

6. Υποβολή αναγγελιών
Όποιοι διακινούν καρπούζια προς χώρες της Ε.Ε. ή εξάγουν προς Τρίτες χώρες, πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά αναγγελία, εγκαίρως (24 ώρες πριν), στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (πρώην Γεωργίας) πλήρως συμπληρωμένη (αριθ.μεταφορικού μέσου κ.λ.π.). Επίσης υπάρχει και δυνατότητα ψηφιακής αναγγελίας μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr).

Τέλος, η μεγάλη προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να αποκτήσει εξωστρέφεια η αγροτική μας οικονομία, κτίζεται με σταθερά βήματα, συνέπεια και κατάλληλη προβολή, αλλά πάνω απ’ όλα με την αναβάθμιση της ποιότητας του εξαιρετικού μας προϊόντος με πιστοποίηση και ταυτότητα.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στην Φαρακλάδα. [ VIDEO ]

UPDATE 14:07

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα έγινε πριν λίγη ώρα στον Εθνικό δρόμο Φιλιατρών Κυπαρισσίας στο ύψος της Φαρακλάδας.
Στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν περιπολικά της τροχαίας, δυο οχήματα της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό των δυο τραυματιών (των οποίων τα στοιχεία μας είναι γνωστά) οι οποίοι διεκομίσθηκαν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με ασθενοφόρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ...........

κλειστό φορτηγάκι ψυγείο μάρκας MERCEDES με αριθμό Κυκλοφορίας ΚΜΚ 6017 τον ενώ κατευθυνόταν από την Κυπαρισσία προς τα Φιλιατρά σε ευθύγραμμο τμήμα του για άγνωστο λόγο εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε ελιά.
Η σύγκρουση ήτα τόσο σφοδρή που το αυτοκίνητο γύρισε 180 μοίρες με το μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου να κοιτάζει προς Κυπαρισσία.

UPDATE

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το ατύχημα νεκρός είναι συνοδηγός του οχήματος Δρογούτης Γεράσιμος 65 ετών και σοβαρά τραυματισμένος είναι ο γιός του Δρογούτης Μ. 25 ετων που οδηγούσε το όχημα.
Τα δυο θύματα είχαν επιχείρηση με εμπόριο τροφίμων στην Καλαμάτα.

Το Φιλιατρά News εκφράζει στην οικογένεια του θύματος τα θερμά της συλληπητήρια και για τον 25χρονο τραυματία καλή ανάρρωση.



Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα Πέμπτη 24 Μαΐου και ώρα 13:30 η οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας.

Την πρόσκληση υπογράφει ο πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Σαμπαζιώτης και σε αυτήν περιλαμβάνονται τα παρακάτω θέματα:


1) Ορισμός δικηγόρου για την άσκηση έφεσης κατά της αριθ. 14/2012 απόφασης Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας.

2) Ορισμός δικηγόρου προς εκπροσώπηση του Δήμου Τριφυλίας στη συζήτηση της από 23-02-2012 έφεσης που έχει υποβάλει ο Δήμος Τριφυλίας κατά της αριθ.56/2011 οριστικής αποφάσεως Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας.

3) Επικύρωση αποτελεσμάτων κληρώσεων για την ανάδειξη Επιτροπών του Δήμου, οι οποίες απαρτίζονται από Δημοτικούς Υπαλλήλους.

4) Κατάρτιση όρων διακήρυξης διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας στη θέση «Στόμιο» της Τ.Κ. Φιλιατρών για την τοποθέτηση αυτοκινούμενης καντίνας.

5) Κατάρτιση όρων διακήρυξης διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας στη θέση «Καρτελά» της Τ.Κ. Κυπαρισσίας για την τοποθέτηση αυτοκινούμενης καντίνας.

6) Κατάρτιση όρων διακήρυξης διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας στη θέση «Σεργιάνι» της Τ.Κ. Κυπαρισσίας για την τοποθέτηση αυτοκινούμενης καντίνας.

7) Κατάρτιση όρων διακήρυξης διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας στη θέση «Γιαννίτσαινα» της Τ.Κ. Κυπαρισσίας για την τοποθέτηση αυτοκινούμενης καντίνας.

8) Κατάρτιση όρων διακήρυξης διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας στη θέση «Βλάχου» της Τ.Κ. Κυπαρισσίας για την τοποθέτηση αυτοκινούμενης καντίνας.

9) Κατάρτιση όρων διακήρυξης διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας στη θέση «Μπραζέρι» της Τ.Κ. Καλού Καλού Νερού για την τοποθέτηση αυτοκινούμενης καντίνας.

10) Κατάρτιση όρων διακήρυξης διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας στη θέση «Αϊ Λαγούδι» της Τ.Κ. Κυπαρισσίας για την εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής ή την τοποθέτηση ομπρελών και ανακλίντρων.

Διπλή αυτοκτονία στην πλατεία Βάθης

Αυτοκτόνησαν στην πλατεία Βάθης μία 90χρονη γυναίκα και ένας 60χρονος άντρας, πέφτοντας από το μπαλκόνι πολυκατοικίας επί των οδών Ακομινάτου και Παλαιολόγου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για μητέρα και γιο, 90 και 60 ετών αντίστοιχα.

Οι δυο τους διέμεναν στον πρώτο όροφο και............

σύμφωνα με μαρτυρίες ανέβηκαν στον έκτο και βούτηξαν στο κενό. Ο άντρας ήταν μουσικός στο επάγγελμα.

Enikos.gr

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 24ης Μαΐου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.