Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ο Πύρρος Χάθηκε στα Φιλιατρά. Μπορείτε να βοηθήσετε;;




Έφυγαν τα κάγκελα του αίσχους απο το μαντρότοιχο του νέου λυκείου Φιλιατρών

Έφυγαν όπως μπορείτε να δείτε και στην διπλανή φωτογραφία τα κάγκελα του αίσχους από τον μαντρότοιχο του νέου λυκείου Φιλιατρών που το έκαναν να μοιάζει με φυλακές.

Ύστερα από την καθολική αντίδραση της .........

εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης αλλά και φορέων ο εργολάβος που τοποθέτησε τα προηγούμενα κάγκελα σήμερα Τρίτη τα ξήλωσε και στην θέση τους θα τοποθετηθούν καινούρια και παραδοσιακά για να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα της γύρω περιοχής όπως είχε ειπωθεί και από την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας.

Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε απάντηση από τον εργολάβο για το τι έγιναν τα παλιά κάγκελα που έβγαλαν από τον παλιό μαντρότοιχο καθώς όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενη δημοσίευση μας τα κάγκελα αποτελούσαν περιουσία του Δήμου και όχι του ΟΣΚ.

Προς λύση το πρόβλημα των απλήρωτων συμβασιούχων του Δήμου Τριφυλίας [ VIDEO ]

Σε λύση οδεύει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 44 απλήρωτοι πρώην συμβασιούχοι υπάλληλοι του Δήμου Τριφυλίας.

Με την αγωγή τους οι 44 μερικώς απασχολούμενοι, προσληφθέντες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που είχαν στους πρώην Δήμους Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών και μετά στο Δήμο Τριφυλίας, με την εφαρμογή του Καλλικράτη, απαιτούσαν τις αποδοχές δύο μηνών (από 1η Μαΐου μέχρι και 24 Ιουνίου 2011), τις αποζημιώσεις των ημερών αδείας, την αναλογία του επιδόματος αδείας καθώς και την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που δικαιούνται και, μάλιστα, έντοκα.
Οι συμβασιούχοι κέρδισαν τον Φεβρουάριο του ..........

2012 δικαστική διαμάχη με τον Δήμο για τα δεδουλευμένα τους και από τότε εκκρεμεί η καταβολή των χρημάτων τους.

Μετα από τις πολλές υποσχέσεις που είχαν πάρει οι συμβασιούχοι για την καταβολή των δεδουλευμένων τους χωρίς να βλέπουν ωστόσο φως στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους σήμερα μαζεύτηκαν στο Δημαρχιακό κατάστημα όπου προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη απαιτώντας να δουν τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια ο οποίος όμως δεν βρισκόταν στο Δημαρχείο.

Όπως μας είπαν τα χρήματα τους έχουν φτάσει στον Δήμο Τριφυλίας αλλά δεν τους έχουν καταβληθεί.
Επεσήμαναν δε ότι ο εμπαιγμός τους είναι από εβδομάδα σε εβδομάδα θα καταβληθούν και το αποκορύφωμα ήταν ενώ τους είχαν πει ότι θα τους καταβληθούν τα χρήματα μέχρι την Παρασκευή 13 Ιουλίου, τους έδωσαν νέα καταληκτική ημερομηνία για τις 10 Αυγούστου γεγονός που τους εξόργισε προχωρώντας σήμερα σε δυναμική κινητοποίηση.
Και ενώ ο Δήμαρχος Τριφυλίας απουσίαζε από το Δημοτικό κατάστημα, τους συμβασιούχους είδε ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης ο οποίος με μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμβασιούχοι αυτοί δεν μπορούν να πληρωθούν άμεσα από τα ταμεία του Δήμου αλλά θα πρέπει να πάει στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών η οποία είναι αρμόδια για οποιαδήποτε μισθοδοσία και επιδόματα υπαλλήλων.
ΜΕ την νέα αυτή αρχή η οποία υπάρχει τους τελευταίους δυο μήνες ως όργανο και όλες οι πληρωμές ακόμα και αυτές των συμβασιούχων θα πρέπει να σταλούν εκεί και από εκεί να καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα χρήματα.

Όπως είπε στην ενημέρωση του ο κ. Σαμπαζιώτης προς τους συμβασιούχους ότι υπάρχει μια δυνατότητα που δόθηκε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών να σταλούν από τον Δήμο όλα τα απαραίτητα στοιχεία μέχρι και αύριο (Τετάρτη 18 Ιουλίου) θα μπορέσουν να πληρωθούν στις 27 Ιουλίου.
Είναι η μοναδική διαδικασία που μπορεί να γίνει και η πιο σύντομη ημερομηνία για να πάρουν τα χρήματα τους οι συμβασιούχοι.

Αρκετοί ήταν αυτοί που έδειξαν ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτή ελπίζοντας να τηρηθεί η ημερομηνία καταβολής των χρημάτων τους στις 27 Ιουλίου.

Δείτε τι έγινε σήμερα στο Δημαρχείο καθώς και την ενημέρωση του Αντιδημάρχου Τριφυλίας Γιώργου Σαμπαζιώτη στους συμβασιούχους.

Δείτε το Video από την σημερινή κινητοποίηση



ΟΤΑ: ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

Σήμερα ακούστηκε και στα υπουργικά αυτιά, σε αυτά του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, όπου και παρεβρέθηκε, ό,τι συζητιόταν παρασκηνιακά από τους δημάρχους, και το είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr: σε περίπτωση που συνεχιστεί να σφίγγεται το «οικονομικό ζωνάρι» στους δήμους, τότε από Σεπτέμβριο θα υπάρξει λίστα με παραιτήσεις δημάρχων.

Το είπαν ξεκάθαρα, εκφράζοντας τη .............

δυσαρέσκεια του συνόλου των παρευρισκομένων δημάρχων, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης και η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου. Μάλιστα, όλοι οι δήμαρχοι κατέστησαν σαφές πως τα 2,7 δισ. ευρώ, τα εγγεγραμμένα στον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι το «όριο» για τη στοιχειώδη λειτουργία των δήμων.

Στυλιανίδης: «Θα σας ενημερώσω για ό,τι μου πουν»

Ο υπουργός Εσωτερικών, παίρνοντας το λόγο, δε μετέφερε καμία πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού αναφορικά με τη μη περικοπή πόρων στην Αυτοδιοίκηση, ένα, δηλαδή, από τα ζητούμενα της συνάντησης μαζί του. Και επιπλέον, δεν αναφέρθηκε στο ποσό που του ζητεί το υπουργείο Οικονομικών να περικόψει από το χαρτοφυλάκιό του, στην προσπάθεια να εξοικονομήσει το Δημόσιο 11,6 δισ. ευρώ. Το μόνο που μετέφερε στους δημάρχους ήταν η υποστήριξη Σαμαρά στο Δίκτυο κατά της φτώχειας, που θα έχει ως επίκεντρο τους... δήμους, πολλοί εκ των οποίων -και το έχει γράψει πλειστάκις η ιστοσελίδα- παραπαίουν.

Επανέλαβε δε πως έχει ενημερώσει τους αρμοδίους και έχει στείλει επιστολές για τα μείον 300 εκατ. ευρώ του Σαχινίδη προς τους δήμους από τους ΚΑΠ και για τα 213,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή την 4η δόση των οφειλόμενων ΠΟΕ (Παρελθόντων Οικονομικών Ετών). Αλλά και εκεί, η δήλωσή του επιδέχεται πολλές ερμηνείες: «Θα σας ενημερώσω για ό,τι μου πουν», σημείωσε, δείχνοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο πως δεν έχει καμία δέσμευση -επί του παρόντος- στα χέρια του.

Πηγές, πάντως, του υπουργείου Εσωτερικών, ερωτηθείσες από την aftodioikisi.gr, για τα 1 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο τραπέζι για περικοπές από την Αυτοδιοίκηση (600 εκατ. ευρώ ως... πρώτη δόση, και 400 εκατ. ευρώ... τελική τιμή), δε θέλησαν ούτε να επιβεβαιώσουν αλλά ούτε και να διαψεύσουν την πληροφορία.

«Ξένος δάκτυλος» η περικοπή συμβούλων

Αναφορικά με την περικοπή των συμβούλων δημάρχων και περιφερειαρχών, τους οποίους ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης θεωρεί ως απαραίτητο «όργανο» για την καλή λειτουργία των δήμων -έστειλε άλλωστε και σχετική επιστολή στην ΚΕΔΕ- ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης τη χαρακτήρισε ως «σπέκουλα, η οποία δεν προήλθε από εμάς», αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί ότι προήλθε από το υπουργείο Οικονομικών.

Αθανασίου: Άρση ασυμβίβαστου δημάρχων

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, ουσιαστικά ανέδειξε δύο θέματα:

Το πρώτο αφορά στην «απελευθέρωση» των προσλήψεων στους μικρούς δήμους της χώρας, «διότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το ελάχιστο έως καθόλου προσωπικό που έχουν».
Το δεύτερο αφορά -και σε αυτό έχει αναφερθεί η aftodioikisi.gr- στην άρση του ασυμβίβαστου δημάρχου και επαγγέλματος (σ.σ.: ως γνωστόν δεν μπορεί ένας δήμαρχος να ασκήσει το επάγγελμά του μετά την εκλογή του).

Σε αυτό, όμως, το σημείο, κάποιοι δήμαρχοι -σκεπτόμενοι πίσω από τις δηλώσεις Αθανασίου- αναρωτήθηκαν σε μεταξύ τους συζητήσεις: «Μήπως η κατάργηση του ασυμβίβαστου, σημαίνει άμεσα και νέες περικοπές στους μισθούς, αφού θα δίνεται η δυνατότητα σε έναν αιρετό να ασκήσει το επάγγελμά του, και να μπορεί με αυτόν τον τρόπο να "συμπληρώνει" το εισόδημά του;»

«Λουκέτο» και στις περιφέρειες;

Πάντως, οι μειωμένοι πόροι δεν επηρεάζουν μόνον τους δήμους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση νησιώτη περιφερειάρχη στην aftodioikisi.gr, ο οποίος σημείωνε πως εφέτος πήρε ΚΑΠ κατά 86% μειωμένους, σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει υπηρεσίες του.

Μάλιστα, σημείωνε με έμφαση, πως το αθηνοκεντρικό κράτος κοιτά να «ανακυκλώσει» τον εαυτό του, «χτυπά» την περιφέρεια, και δεν καταλαβαίνει πως από εκεί θα έρθει η ανάπτυξη. «Κόβουν από την Αυτοδιοίκηση πόρους, την ίδια ώρα που οι νέοι υπουργοί -και το είδαμε αυτό με τις συναντήσεις που είχαν με τον κ. Στουρνάρα- δε φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν "το μαχαίρι στο κόκκαλο". Πήγαν στις συναντήσεις με... περικοπές της πλάκας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

aftodioikisi.gr

Έρχονται συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Ο υπουργός Υγείας Ανδράς Λυκουρέντζος, ξεκαθάρισε σήμερα την απόφασή του να τηρηθούν οι υποχρεώσεις για την υγεία που απορρέουν από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Ο Ιατρικός Σύλλογος όμως καταγγέλλει με σφοδρότητα ότι υπογράφηκε εν κρυπτών, συλλογική σύμβαση εργασίας με αμοιβή του ιατρικού προσωπικού των κλινικών, ύψους... 815,00 ευρώ!!

Ο κ. Λυκουρέντζος, μιλώντας στο συνέδριο Pharma and Health business, τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων από τους στόχους του υπουργείου και προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση του υπουργείου, συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων και ενσωματώσεις δομών υγείας, αλλά και περιστολή της δαπάνης.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το πρώτο ...........

εξάμηνο του τρέχοντος έτους η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε, παρότι το υπουργείο Υγείας προσδοκά να μειωθεί μέχρι το τέλος του 2012 κατά ένα δισ. ευρώ, με τελικό στόχο να μην ξεπεράσει τα 2,88 δισ. ευρώ. Είπε πως η μείωση αυτή θα επιτευχθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και με τις επιστοφές χρημάτων στο δημόσιο, από τους μηχανισμούς των Rebates και του Clow back, όταν η φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά τα 240 εκατ. ευρώ το μήνα.

Eklogika.gr

Χρόνια σου πολλά Kopanaki News



ΣΗΜΕΡΑ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΟ ΜΑΣ BLOG KOPANAKI NEWS
ΚΛΕΙΝΕΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟ INTERNET.

TOY ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΕΙ,
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ.

Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS




Η Τριφυλία των εκπλήξεων στην Μεσσηνία

ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Μια συστάδα κωμοπόλεων και χωριών με καταπράσινη φύση, εκτεταμένες αμμώδεις παραλίες και σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους συνένωσε ο «Καλλικράτης» σε έναν δήμο, τον Δήμο Τριφυλίας. Μην κάνετε το λάθος να τον προσπεράσετε κατευθυνόμενοι προς τους τριγύρω διάσημους προορισμούς. Η περιοχή γύρω από τους Γαργαλιάνους, την Κυπαρισσία, το Κοπανάκι, το Σιδηρόκαστρο και τα Φιλιατρά κρύβει πολλές εκπλήξεις!

Οδηγώντας κατά μήκος της δυτικής ακτογραμμής της .........

Πελοποννήσου με κατεύθυνση τον Νότο και αφήνοντας πίσω σας τις καμένες εκτάσεις της Ηλείας, το τοπίο γύρω σας γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρον. Η πλούσια βλάστηση κάνει και πάλι την εμφάνισή της και η όμορφη Κυπαρισσία σας καλωσορίζει.



Η πόλη της Κυπαρισσίας είναι χτισμένη σε αμφιθεατρική θέση, ακουμπά στην ασφάλεια του όρους Αιγάλεω και αγναντεύει τα πρασινογάλαζα νερά του Ιονίου.

Παρότι δεν γίνεται αμέσως αντιληπτό κρύβει πολλές ομορφιές που αξίζει να ανακαλύψετε. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την παλιά πόλη ή Eπάνω Πόλη όπως τη λένε οι ντόπιοι.

Οπως και πολλές άλλες μεσσηνιακές πόλεις χτίστηκε στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και οχυρώθηκε στη συνέχεια από τους Φράγκους, οι οποίοι την όρισαν ως έδρα της βαρονίας τους. Ενας από τους Παλαιολόγους την απελευθέρωσε και τελικώς το 1460 την κατέλαβαν οι Tούρκοι.

Οι συνεχείς αλλαγές κατακτητών και οι αντίστοιχες πολιτισμικές επιρροές έχουν αφήσει τα χνάρια τους στη ρυμοτομία της πόλης, στο ύφος των σπιτιών και των άλλων οικημάτων, με ένα αποτέλεσμα που είναι ιδιαίτερα ευχάριστο αισθητικά.



Η Δεξαμενή βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης, είναι ένα σημείο ιδανικό για μια στάση την ώρα που ο ήλιος δύει. Λίγο μακρύτερα βρίσκεται το «Κάστρο των Γιγάντων» ή «Κάστρο της Αρκαδιάς», χτισμένο κατά πάσα πιθανότητα από τους Φράγκους.

Λόγω της θέσης του, προσφέρει στον επισκέπτη θέα στην πόλη, αλλά και σε όλη τη γύρω περιοχή και φυσικά στον κυπαρισσιακό κόλπο, τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο.

Γύρω και κάτω από το κάστρο βρίσκεται η παλιά πόλη, το ομορφότερο τμήμα της Κυπαρισσίας.



Περπατήστε στα καλντερίμια, ανάμεσα στα όμορφα σπίτια και τα παλιά αρχοντικά, εντοπίστε τις κρήνες και επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του Επαρχείου και φιλοξενεί τους καλοκαιρινούς μήνες εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου»
Σε απόσταση μόλις οκτώ χιλιομέτρων από την Κυπαρισσία βρίσκεται μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Περιστεριάς, ο οποίος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού.



Εκεί θα δείτε τρεις θολωτούς τάφους, ένας από τους οποίους έχει αναστηλωθεί, μέσα στους οποίους βρέθηκαν πολλά χρυσά κύπελλα και κοσμήματα, καθώς και σπουδαία αγγεία, τα οποία χρονολογούνται στον 16ο-15ο αιώνα π.Χ. και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας.

Ο πλούτος των ευρημάτων οδήγησε τον ανασκαφέα καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο να αποκαλέσει την Περιστεριά «Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου». Οι ανασκαφές συνεχίζονται από τον καθηγητή Γ. Κορρέ. Πολύ κοντά στην πόλη της Κυπαρισσίας βρίσκονται αρκετές παραλίες με πολύ καθαρά νερά, άμμο, ξαπλώστρες και καντίνες για να απολαύσετε το μπάνιο σας.



Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραλία Αϊ-Λαγούδης στην Κυπαρισσία βραβεύεται κάθε χρόνο με τη Γαλάζια Σημαία. Αλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Σεργιάνι, το Σανί και ο Καρτελάς. Εάν πάτε μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα, θα ανακαλύψετε ερημικές παραλίες και μικρούς κολπίσκους.

Το Φαράγγι με τους Σταλακτίτες



Ενα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται μόλις οκτώ χιλιόμετρα ΒΑ της Κυπαρισσίας είναι το Φαράγγι με τους σταλακτίτες. Το μονοπάτι που οδηγεί στο Φαράγγι ξεκινά από τη βόρεια πλευρά του Αρχαιολογικού Χώρου της Περιστεριάς. Η βλάστηση είναι πυκνή με θάμνους και ψηλά δένδρα και η πεζοπορία εύκολη και ευχάριστη. Στο τέλος του μονοπατιού και μετά 30 λεπτά περίπου πεζοπορίας θα δροσιστείτε σε μια πηγή με δροσερό, σχεδόν παγωμένο νερό και στη συνέχεια θα ξεκουραστείτε κάτω από τα μεγάλα πλατάνια. Σε αρκετά σημεία της διαδρομής θα διασταυρωθείτε με το ποταμάκι της Αρκαδιάς. Μια σημείωση για τους επίδοξους πεζοπόρους: Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται σε κοίτη ή δίπλα σε κοίτη ποταμού, επομένως πρέπει να εφοδιαστείτε με αθλητικά παπούτσια και μαγιό.

Fast Info

Η Τραγάνα
Ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θολωτοί Τάφοι της Τραγάνας. Βρίσκονται νότια των Γαργαλιάνων σε απόσταση 10 χλμ. κοντά στον ομώνυμο οικισμό. Ανήκουν στην εποχή του Νέστορα.

Το κυριακάτικο παζάρι



Ενα ιστορικό παζάρι και ταυτόχρονα μια πραγματική γιορτή που συγκεντρώνει πωλητές και αγοραστές από τις γύρω περιοχές γίνεται κάθε Κυριακή στο Κοπανάκι Τριφυλίας. Φρέσκα προϊόντα και παραδοσιακά γλυκά, με τη μουσική συνοδεία πλανόδιων οργανοπαικτών.

Ψαροχώρια με ιστορία!

Νοτιότερα από την Κυπαρισσία εκτείνεται μια περιοχή με σπάνιες αρχαιότητες, ελαιώνες και πεύκα. Μέσα στην οργιώδη βλάστηση φωλιάζουν μικρά χωριά και κωμοπόλεις, άλλοτε δίπλα στη θάλασσα και άλλοτε πάνω σε λόφους και μέσα σε δροσερές χαράδρες.

Η πόλη των Γαργαλιάνων βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τη θάλασσα, με θέα στον κάμπο με τις ελιές. Μικρά και στενά δρομάκια με παραδοσιακά μαγαζάκια και σπίτια οδηγούν στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου βρίσκεται ο Ναός Γενέσιον της Θεοτόκου, τον οποίο έχτισαν οι Ενετοί τον 17ο αιώνα και αποπερατώθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα.

Οι ντόπιοι θα σας παρακινήσουν να τον επισκεφτείτε καθώς εκεί κοινώνησε ο ήρωας του 1921 Μακρυγιάννης πριν αναχωρήσει για την καθοριστική για τον αγώνα μάχη του Ναβαρίνου. Στο ιερό του Ναού σώζεται εικόνα με τις σπαθιές του Ιμπραήμ όταν λεηλάτησε την πόλη.

Ενα σπάνιο για το μέγεθος της πόλης πολιτιστικό αγαθό είναι η Μπρίσκειος Δημοτική Βιβλιοθήκη των Γαργαλιάνων που διαθέτει περισσότερους από 7.500 τόμους. Βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης σε ένα όμορφο πάρκο στο οποίο υπάρχει και το άγαλμα του μακεδονομάχου αρχηγού Τέλου Αγρα. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το λοφάκι του Αϊ-Λιά, που προσφέρει θέα στον κάμπο.

Με αφετηρία τους Γαργαλιάνους θα ανακαλύψετε εξαιρετικές παραλίες, καθώς και το νησάκι Πρώτη, που βρίσκεται απέναντι από το επίνειο της πόλης, το ψαροχώρι Μαραθόπολη.
Στην Μαραθόπολη θα βρείτε διαθέσιμο καραβάκι για να σας πάει βόλτα γύρω από το νησί Πρώτη και αν το επιθυμείτε μπορείτε να καθήσετε εκεί να απολαύσετε το μπάνιο σας σε έναν πανέμορφο κολπίσκο. Στο νησί σώζονται ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλοτερή πυργίσκο.

Εάν αγαπάτε τις ιαματικές πηγές, υπάρχουν μόλις επτά χιλιόμετρα από τους Γαργαλιάνους. Πρόκειται για τις πηγές Βρωμονερίου, με θειούχα νερά, των οποίων τη μυρωδιά θα πρέπει να αντέξετε: είναι τόσο έντονη όσο και η θεραπευτική τους δύναμη.

Οταν το εμπόριο φέρνει τον πολιτισμό
Τα Φιλιατρά είναι ένα κλασικό παράδειγμα πόλης εμπόρων, που ευημερούσαν αλλά δεν ξεχνούσαν τις ρίζες τους. Τα χρήματά τους τα έκαναν... δρόμους, πλατείες, σχολεία και εκκλησίες (κάποιες φορές και αντίγραφα του Πύργου του Αϊφελ!).

Η πόλη είχε την τύχη να περιβάλλεται από μια εύφορη περιοχή που καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, κηπευτικά, αμπέλια, σύκα και εσπεριδοειδή. Είναι γεμάτη νεοκλασικά αρχοντικά, μαρμάρινες κρήνες και σιντριβάνια, όπως αυτά της πολύ μεγάλης κεντρικής Πλατείας Ιωάννου Καποδίστρια. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται το Ρολόι και το κτίριο του Δημαρχείου.

Ενα άλλο νεοκλασικό κτίσμα είναι το Λύκειο, το οποίο χτίστηκε το 1926. Στην είσοδό του βρίσκεται η Σφαίρα, ομοίωμα της γης, που όπως και ο πύργος του Αϊφελ και το Κάστρο των Παραμυθιών στην περιοχή Αγρίλη είναι δωρεές του φιλιατρινού γιατρού Χαράλαμπου Φουρναράκη.

Αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη στο πάρκο της Βλαχέρνας με τον ιστορικό Ναό της Παναγίας και τα δύο πνευματικά κέντρα της πόλης. Αυτό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσετε είναι η επίσκεψη στη βυζαντινή εκκλησία της Mεταμόρφωσης του Σωτήρα, στο γειτονικό χωριό Χριστιάνοι. Εντυπωσιάζει αρχικά με το μέγεθός της και κυρίως με την κατασκευή της καθώς ανήκει στον οκταγωνικό τύπο που συναντά κανείς σε μερικά μόνο από τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Ελλάδας. Λέγεται δε ότι είναι κτισμένη επάνω στα ερείπια του ναού του Διός Σωτήρος.

Οσο για παραλίες, κοντά στα Φιλιατρά βρίσκεται το Στόμιο, με βότσαλα που έχει ομπρέλες και μία καντίνα.

Μια σύντομη εκδρομή θα σας φέρει στο Σιδηρόκαστρο, έδρα του πρώην Δήμου Αυλώνος που είναι χτισμένο στους πρόποδες δύο λόφων. Στην κορυφή του χωριού υπάρχει κάστρο, ενώ στο εσωτερικό του δεσπόζει ο ναός του Αγίου Νικολάου, χτισμένος με πελεκητή πέτρα, στον οποίον οδηγούν 88 σκαλοπάτια.

Παλαία Δημοσίευση απο την Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Και για να τιμήσουμε και λίγο τον τόπο μας, παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για την διαμονή σας και το φαγητό σας στα Φιλιατρά, Λιμενάρι, Αγία Κυριακή και Μαραθούπολη.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στα Φιλιατρά Ξενοδοχείο "ΤΡΙΦΥΛΙΑ" τηλ 27610 34290

«LIMENARI HOTEL», στο Λιμενάρι Φιλιατρών, (τηλ. 27610 33800 Fax: 27610 33107)

«Μεσόγειος Apartments», στη Μαραθούπολη (τηλ. 27630 61094, www.mesogeiosap.gr ). Νεόδμητο ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων, δίπλα στην παραλία Λαγκούβαρδου. Διαθέτει 8 studios, 4 διαμερίσματα, 2 πισίνες, κήπο, καφετέρια και εστιατόριο.

Στην Μαραθούπολη μπορείτε να μείνετε στο πανέμορφο ξενοδοχείο Artina Hotel δίπλα ακριβώς από το λιμάνι (http://www.artina.gr) τηλ 27630-61400 FAX: 27630-61402
Για το ξενοδοχείο ΑRTINA έχετε την δυνατότητα και online κράτησης Δωματίου

ΦΑΓΗΤΟ

Στον Αγρίλη Φιλιατρών μπορείτε να φάτε στην παραθαλάσια ταβέρνα "Μπαράκα" και να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας στον Μύλο του Αγρίλη θαυμάζοντας παράλληλα το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα που έχετε δει ποτέ.

Στα Φιλιατρά μπορείτε να φάτε στην Εξοχική ταβέρνα "Δεξαμενή" των Αδελφών Τριαντόπουλου (στο πάνω μέρος της πόλης) τηλ 27610 32550

Στο Λιμενάρι Φιλιατρών μπορείτε να φάτε στην ταβέρνα "Ιόνιον" του κ. Κολομβάκη απολαμβάνοντας την θέα του Ιονίου Πελάγους.

Στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών μπορείτε να φάτε στην παραλιακή ταβέρνα "Γρηγόρης" με θέα το λιμάνι της Αγίας Κυριακής τηλ 27610 93030

Επίσης στην Αγία Κυριακή μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στην ταβέρνα "Τα Πέριξ" τηλ. 27610 930034

Στην παραλία της Μαραθούπολης σας περιμένει η οικογενειακή ταβέρνα «Μαϊστράλι» (τηλ. 27630 61514, www.maistralitavern.gr) για φρέσκο ψάρι, κρεατικά και επιλεγμένα τριφυλιακά κρασιά.

Για γρήγορο φαγητό

"Quick Fast Food" στην πλατεία Φιλιατρών τηλ 27610 32880

"Αρκούδι" Ψητοπωλείο - Οβελιστήριο στον πεζόδρομο Φιλιατρών 2761 300419

Μπάνιο στην Θάλασσα

Φεύγοντας από Αγρίλη και κατευθυνόμενοι προς Φιλιατρά, λίγο πρίν την έξοδο του δρόμου βρίσκεται η παραλία του Στομίου. Ενας πανέμορφος κολπίσκος με κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά όπου το μπάνιο θα σας μείνει αξέχαστο.

Στην Αγία Κυριακή θα βρείτε την επόμενη καλύτερη παραλία της περιοχής με επίσης καθαρά και κρυστάλλινα νερά.

Φεύγοντας από Αγία Κυριακή και κατευθυνόμενοι προς Μαραθούπολη σε απόσταση περίπου 6-7 χιλιομέτρων βρίσκεται ο Λαγκούβαρδος. Μια πολύ καθαρά αμουδερή παραλία με πολύ καθαρά νερά για να απολαύσετε το μπάνιο σας. Η παραλία αυτή θεωρείται ως ο παράδεισος των σέρφερς καθώς όταν έχει κύματα πολλοί λάτρεις του σπορ σπεύδουν στην περιοχή για να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα. Δίκαια έχει ονομαστεί Serf Club.

Ιτε «Παίδες» Ελλήνων…

Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Χρόνια τωρα βρίσκω την ίδια παρέα εκεί στην πλαζ του ΕΟΤ, γεγονός που μόνο του δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία. Αλλά, σαν τις γυμνόστηθες ξενόγλωσσες καλλονές, που έρχονται και φεύγουν κάθε καλοκαίρι αφήνοντας στο νου κάποιες οπτικοακουστικές αναμνήσεις, αυτή η παρέα έρχεται, συναντιέται κάθε καλοκαίρι και κάπου στα μέσα του Σεπτέμβρη δίνει την υπόσχεση να..... ξανασυναντηθεί του.... χρόνου!
Αντίθετα, όμως, με τις καλλόνες που έχοντας ............

γευτεί τις δικές μας ακρογιαλιές, του χρόνου θα εντυπωσιάσουν άλλα μάτια σ΄άλλα μέρη, τούτη η παρέα γίνεται σημαντική για δύο λόγους: για τη ζωντάνια της που φαίνεται στο πάθος όλων για κολύμπι και άσκηση και την εμμονή της να αψηφά τη φθορά του χρόνου...

Γιατί σε τούτη την παρέα, ο νεότερος είναι ο υπογράφων που είναι «κατοχικός» και σε απόσταση αναπνοής (!) ο επόμενος γιόρτασε προχτές τα 83 χρόνια του (!) και ο μεγάλος έχει κιόλας ξεχάσει αν τα τελευταία γενέθλιά του ήταν τα 86ή τα 87!... Και, κάπου ανάμεσα στον κυρ-Γιώργη που παίρνει την επιταγή της σύνταξης εδώ και δεκαεπτά χρόνια, και τον κυρ-Απόστολο που εισπράττει το μηνιάτικό του από την υπερατλαντική χώρα εδώ και είκοσι χρόνια (!), οι υπόλοιποι σαν τον Κοσμά, τον Θωμά, τον Ευθύμη και τον Χρήστο και τον «άλλο Γιώργο» επιμένουν να αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας μας που υπολειτουργούσε όταν ήρθαν στον κόσμο!

Ιτε παίδες Ελλήνων....
Το καλοκαίρι τα «παιδιά» κολυμπάνε και τούτο δεν είναι σχήμα λόγου, είναι μια πραγματική διαπίστωση, είναι σκέτη αλήθεια! Κάνουν μπάνιο, φτάνουν μέχρι τις σημαδούρες, ξεχωρίζουν από τα ντόπια πλήθη και τις εισαγόμενες ορδές που ταυτίζουν την επίσκεψη στη θάλασσα με εκείνο το γνωστό στρογγυλοκάθισμα σε μια από τις πλαστικές καρέκλες της πλαζ και τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα της πολυγλωσσικής πολυφωνίας και της ανατομικής πολυμορφίας που είναι λιγότερο παράγωγο της φύσης και περισσότερο αποτέλεσμα καταναλωτικής συμπεριφοράς κακών συνηθειών.

Και το χειμώνα;
Σίγουρα λείπουν οι οπτικοακουστικές απολαύσεις ξένων και ντόπιων καλλίγραμων θηλυκών για τα μέλη της παρέας, αλλα υπάρχουν οι διαδρομές ανάμεσα στο Σέιχ-Σου και παραλίας του Λευκού μας Πύργου, τα χιλιόμετρα που γράφει το κοντέρ του Χρήστου και του Γιώργου και του Απόστολου και του Ευθύμη... Και τα κοντέρ γράφουν πολλά χιλιόμετρα, κάθε μέρα, χιλιόμετρα σε ύπτιο και κρόουλ και ελεύθερο κατακαλόκαιρα, και χιλιόμετρα με τα πόδια σε άσφαλτο, χωματόδρομο και γρασίδι τους άλλους οκτώ μήνες του χρόνου....

Ιτε παίδες Ελλήνων....!
Κάπου ανάμεσα στις αναμνήσεις των μελών της παρέας που είναι πραγματικά εντυπωσιακές και τα σχόλια για τις καλλίγραμες καλλονές, ντόπιες και ξένες, έτσι το΄φερε η κουβέντα, προχτές, να μιλήσουμε και για τις νέες γιενιές που γαλουχούνται με λαϊκά άσματα σε ντουμανιασμένες αίθουσες (παρά τις σχετικές.... απαγορεύσεις) πηγαινοέρχονται καθημερινά σπίτι-δουλειά κλεισμένοι στο αμάξι τους, κάθονται στο σπίτι, στο γραφείο, στα γήπεδα, στην ταβέρνα, στο καφενείο, στο σινεμά, στο ζαχαροπλαστείο...
Κυρίως κάαααθονται!....
Καθήστε, λοιπόν, παίδες Ελλήνων!.....

Το ’χει παράπονο ο κυρ-Απόστολος που πνιγόμαστε εμείς οι σύγχρονοι ιθαγενείς της θαλασσόβρεχτης Ελλάδας σε μισό μέτρο νερό, το ’χει παράπονο ο Χρήστος που απεχθάνεται την πρέφα γιατί έχασε τους «καρδιακούς του φίλους» από καρδιακά επεισόδια, παραπονιέται ο Κοσμάς ότι οι παιδικοί του φίλοι μένουν κλινήρεις με ισχυαλγίες και ρευματικά!....

Κι αν το σκεφτούμε λίγο-πολύ στα σοβαρά, αν δούμε τι ποσότητες υδατανθράκων και διοξειδίου του άνθρακα και πίσσας και νικοτίνης καταναλώνουμε καθημερινά εμείς οι νεο-Ελληνες «καθισμένοι» δεν είναι εντυπωσιακοί, μα καθόλου εντυπωσιακοί οι αυξανόμενοι ρυθμοί θανάτου από ασθένειες του αναπνευστικού και του καρδιοαγγειακού και οι υπέρμετροι υψηλοί δείκτες τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης που μας απειλούν καθημερινά....

Γιατί, όντας κάπως από τη φύση μας (φταίει το κλίμα και η ζέστη ;) κάπως επιρρεπείς στο καθισιό, και βρίσκοντας πρόφαση την ύπαρξη της.... ρόδας, την αδυναμία μας στα ανατολίτικα εδέσματα και τα....σοροπιαστά γλυκά, την έλλειψη χώρων άθλησης και την υπεραφθονία σε μάρκες τσιγάρων, ξεχνάμε να γυμναστούμε, να περπατήσουμε να εξασκήσουμε τους μυς μας, να γράψουμε στο κοντέρ τα χιλιόμετρα που απαιτούνται για να συνεχίσει να δουλεύει καλά η καρδιά μας!

Υποσχέθηκα τις προάλες στην παρέα (πρώιμο φέτος το καλοκαίρι) να πω δύο κουβέντες για τις...καρδιές τους, γιατί πραγματικά το λένε!...
Ιτε, Απόστολε, Κοσμά, Χρήστο, Γιώργο, Ευθύμη και λοιποί παίδες Ελλήνων...Ιτε και ...έστε αιωνόβιοι!..
Ομολογώ δημοσίως ότι και εγώ και όλοι οι υπόλοιποι χαιρόμαστε να σας βλέπουμε να αψηφάτε το χρόνο, να κολυμπάτε, να περπατάτε, να ασκείστε.
Χαιρόμαστε που στέκεστε όρθιοι και επιλέγουμε να σας χειροκροτούμε καθιστοί!..

Νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το 2016 ζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Την κατάρτιση ενός νέου, επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου σχεδίου το συντομότερο δυνατόν, ζητεί ο πρόεδρος του ΠAΣOΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και να προχωρήσουν οι συζητήσεις με την τρόικα.

Μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στη.............

πρώτη συνεδρίαση της προσωρινής Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε -σύμφωνα με Το Βήμα- πως «θεμέλιο της προγραμματικής σύγκλισης της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αρχής γενομένης από της παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία και πάντως κατά τουλάχιστον δυο έτη».

Προσέθεσε δε πως «μόνον έτσι μπορεί να διαμορφωθεί επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής από τώρα -β' εξάμηνο του 2012- μέχρι το τέλος του 2016».

Κατά τον κ. Βενιζέλο, χωρίς αυτό το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο το οποίο θα λάβει υπ' όψιν τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα, και κυρίως την ύφεση, «δεν μπορεί ούτε ο προϋπολογισμός του 2012 να κλείσει, ούτε ο προϋπολογισμός του 2013 να καταρτιστεί και να κατατεθεί ως προσχέδιο».

Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα και απτά δείγματα γραφής στην προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως παρουσιάσθηκαν στην προγραμματική σύγκλιση και τις προγραμματικές δηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι Θέλει την κυβέρνηση αυτή μακράς πνοής με ορίζοντα τετραετίας και τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει την στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου και πολύ περισσότερο την στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Νοέμβριο του 2011».

Προσκλητήριο με προϋποθέσεις

Στις αναφορές του στα εσωκομματικά, ο κ. Βενιζέλος επιφύλασσε αιχμές κατά στελεχών τα οποία δεν κατονόμασε, λέγοντας μεταξύ των άλλων: «Σε ατομικό επίπεδο φοβούμαι ότι δεν έχει γίνει από όλους εκείνους που είχαμε συμμετοχή στα πράγματα, η αναγκαία αξιολόγηση της δημόσιας διαδρομής μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό ορισμένες συμπεριφορές που δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια της παράταξης να σταθεί και να ανασυσταθεί υπό εξαιρετικά δύσκολες και πιεστικές συνθήκες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι «πολύ υπομονετικός» και ότι τους θέλει όλους δίπλα του.

«Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και ουσιαστική. Σέβομαι όλες τις προσωπικές ευαισθησίες, κυρίως την προσωπικότητα και την αυτοεκτίμηση κάθε στελέχους, παλαιότερου ή νεότερου , για τον ρόλο που κατά τη γνώμη του πρέπει να έχει. Υπό μια προϋπόθεση: ότι και εμείς κατανοούμε τις ευαισθησίες. τις επιλογές και τις προσδοκίες της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

in.gr

ΥΠΟΙΚ: Συζητά επιβολή φόρου στο κρασί

Εισηγήσεις για την επιβολή φόρου κατανάλωσης και στο κρασί δέχεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η μεγάλη υστέρηση των φορολογικών εσόδων έχει αναγκάσει το υπουργείο Οικονομικών να αναζητεί και να συζητά κάθε πιθανή λύση για την αύξηση τους. Στο πλαίσιο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι και το κρασί.

Πρόκειται, ωστόσο, για λύση που εφόσον επιλεγεί θα επιφέρει σημαντικά θετικά αλλά και αρνητικά αποτελέσματα. Στα θετικά συγκαταλέγεται η σχετικά άμεση αύξηση των φορολογικών εσόδων και στα αρνητικά η αύξηση της διακίνησης χύμα και αφορολόγητου κρασιού καθώς και η σημαντική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μείωση της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών με αμπελοκαλλιέργειες.

Με την ανάληψη καθηκόντων η νέα ηγεσία του ..........

υπουργείου Οικονομικών ζήτησε από έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη την υποβολή προτάσεων προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης. Να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους οι φόροι κατανάλωσης παρουσιάζουν επιταχυνόμενη συρρίκνωση λόγω της επίδρασης σε αυτά της βαθιάς ύφεσης στην οικονομία. Μια από τις προτάσεις που υποβλήθηκε αφορά στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, το οποίο παρουσιάζει πολύ υψηλή κατανάλωση.

Για την επιβολή του φόρου και την αποτελεσματική είσπραξή του θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από γραφειοκρατικές ρυθμίσεις, όπως είναι ο χαρακτηρισμός των οινοποιείων σε «φορολογικές αποθήκες» και η απαγόρευση της διακίνησης χύμα αφορολόγητου κρασιού. Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι θα προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις από τους οινοποιούς καθώς και τους αγρότες που ασχολούνται με την παραγωγή κρασιού. Επίσης, δεδομένη θεωρείται και η αντίδραση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα σχετικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό διότι αναμένεται να περιοριστεί η κατανάλωση κρασιού και να μειωθεί το αγροτικό εισόδημα.

Στην μη επιβολή του φόρου συνηγορεί και η εμπειρία από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο τσίπουρο είχε σαν αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η διακίνηση και η κατανάλωση χύμα και αφορολόγητου τσίπουρου. Έτσι, ενώ τα έσοδα από το τσίπουρο αυξήθηκαν όταν επιβλήθηκε ο φόρος, με την πάροδο του χρόνου μειώθηκαν καθώς οι καταναλωτές άρχισαν να αναζητούν καταφύγιο στο φθηνότερο και αφορολόγητο χύμα οινοπνευματώδες.

Το αν θα επιβληθεί ΕΦΚ και στο κρασί θα αποφασιστεί έως το τέλος του έτους από την κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι την επιβολή φόρου στο κρασί έχει ζητήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο των προτάσεών του για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

capital.gr

Μαχαίρι σε 89 επιδόματα για να βρει η κυβέρνηση τρία δισ. ευρώ

Αιματηρές περικοπές στα λεγόμενα «κοινωνικά επιδόματα» φαίνεται πως βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση μετά τις χτεσινές αλλεπάλληλες συσκέψεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους υπόλοιπους υπουργούς. Συνολικά 89 επιδόματα και παροχές βρίσκονται στο στόχαστρο με στόχο την εξοικονόμηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για κοινωνικά επιδόματα που..........

εκτείνονται από τις παροχές του ΟΓΑ, τα ειδικά επιδόματα του ΟΑΕΔ και τα επιδόματα σε τρίτεκνες οικογένειες μέχρι τα βοηθήματα σε μονογονεϊκές οικογένειες και τα κουπόνια του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, στόχος της κυβέρνησης φέρεται να είναι η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων ώστε τα επιδόματα αυτά να τα λαμβάνουν μόνο εκείνοι που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι όλοι όπως γίνεται σήμερα.

Αναλυτικότερα, οι χτεσινές συσκέψεις Στουρνάρα-υπουργών έδειξαν ότι θα περάσουν από κόσκινο οι παρακάτω κατηγορίες επιδομάτων. Κάποιες από αυτές θα καταργηθούν ενώ άλλες θα περικοπούν:

Παροχές του ΟΓΑ και προσαυξήσεις συντάξεων για ολική αναπηρία, τυφλότητα κα.
Επιδόματα ασθενείας και εργατικών ατυχημάτων (ΟΓΑ, Οίκος Ναύτου, κά)
Επιδόματα απόλυτης αναπηρίας από τα Ταμεία των μισθωτών
∆ιατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων
Ειδικά επιδόματα του ΟΑΕ∆: οικογενειακό επίδομα, ειδικές επιδοτήσεις, στράτευσης, βοήθημα νέων επιστημόνων, ειδικό
βοήθημα για αποφυλακισθέντες, ειδικά εποχικά βοηθήματα κ.λπ.
Επιδοτήσεις και βοήθημα για παλιννοστούντες από το υπουργείο Υγείας
Επιδόματα μητρότητας, τοκετού και λοχείας σε μισθωτούς, ασφαλισμένους του Δημοσίου και του ΟΓΑ
Πολυτεκνικά επιδόματα και πολυτεκνικές συντάξεις
Επίδομα τρίτου τέκνου και τρίτεκνων οικογενειών
Βοηθήματα ορφανών παιδιών και παιδιών μονογονεϊκών οικογενειών
Βοηθήματα λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις περικοπές στις παραπάνω κατηγορίες επιδομάτων βασίζεται σε μια ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ. Στην έκθεση αυτή ο ΟΟΣΑ προτείνει να μην δίνονται τα επιδόματα σε όλους τους δικαιούχους, όπως σήμερα, αλλά μόνο σε όσους τα έχουν ανάγκη βάση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων. Παράλληλα προτείνεται κατάργηση μιας σειράς άλλων επιδομάτων που χορηγούν άλλοι φορείς, και η διατήρηση μόνο ενός οικογενειακού επιδόματος που και αυτό θα καταβάλλεται μόνο σε όσους πληρούν τα κριτήρια.

Μια ακόμα σημαντική πρόταση της ίδιας έκθεσης είναι η επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας κατά δύο χρόνια, πάντα μετά από έλεγχο του εισοδήματος και την καταβολή επιδόματος στέγασης με εισοδηματικά κριτήρια.

Εκτός από τις παραπάνω περικοπές στα επιδόματα, από τις οποίες θα εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πρότεινε -όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr- και την επιβολή μικρότερου πλαφόν στις συντάξεις ώστε από 2770 ευρώ που είναι σήμερα το ανώτατο όριο να πέσει στα 2400 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει κυρίως συνταξιούχους των αποκαλούμενων ευγενών Ταμείων, που λαμβάνουν ακόμα και σήμερα συντάξεις άνω των 2400 ευρώ. Πρόκειται για συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, της Ιονικής, της ΔΕΗ, καθηγητές Πανεπιστημίου, δικαστικούς αλλά και ανώτερους απόστρατους αξιωματικούς. Από το μέτρο αυτό θα προκύψει επιπλέον εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας προτείνει και αλλαγές στο εφάπαξ, και συγκεκριμένα τη μείωση κατά 15 έως 22% του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με παράλληλη αύξηση των απαιτούμενων ετών. Εναλλακτικά προτείνεται η επιβολή νέας εισφοράς ή παρακράτηση ενός μέρους της ήδη υπάρχουσας εισφοράς αλληλεγγύης...

iefhmerida

Δέκα κόλπα για να ξεφουσκώσετε το λογαριασμό της ΔΕΗ

Ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες για τους καταναλωτές ακόμη και όταν δεν περιλαμβάνει το χαράτσι των ακινήτων.

Παρακάτω παρουσιάζεται ένας δεκάλογος που θα σας βοηθήσει να «ξεφουσκώσετε» την επιβάρυνση χωρίς κατ' ανάγκη να κάνετε μεγάλες θυσίες όσον αφορά στις καταναλωτικές σας συνήθειες

Ακολουθεί ο δεκάλογος ........

1. Ενεργοποιήστε το κοινωνικό τιμολόγιο εφόσον πληρείτε τις προϋποθέσεις

Παρά το γεγονός ότι το αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας μειώθηκε στις 5000 ευρώ, η ΔΕΗ –η οποία χρησιμοποιεί ως εισοδηματικό κριτήριο το αφορολόγητο για να αποφανθεί σε ποιους θα χορηγεί το κοινωνικό τιμολόγιο και σε ποιους όχι- δεν ακολούθησε. Έτσι, όποιος δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση 30% για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες που καταναλώνουν ανά τετράμηνο. Προσοχή, η συνολική κατανάλωσή τους πρέπει να κυμαίνεται από 200 έως 1400 κιλοβατώρες.

2. Ενεργοποιήστε το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Μπορείτε να εξοικονομήσετε ακόμη και 200 ευρώ τον χρόνο χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα. Ίσως να χρειαστεί να υποστείτε μια δαπάνη αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα καλώδια αλλά ακόμη και αυτό να συμβαίνει, αξίζει τον κόπο. Το καλοκαίρι, το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει από τις 23:00 το βράδυ έως τις 07:00 το πρωί. Και μόνο να σκεφτείτε πόσα χρήματα εξασφαλίζετε από το air-condition που δουλεύει όλη νύχτα για να κοιμάστε εσείς ευχάριστα, φτάνει.

3. Εγκαταστήστε χρονοδιακόπτες στις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές έτσι ώστε να λειτουργούν κατά κύριο λόγο ενόσω εφαρμόζεται το νυχτερινό ρεύμα

Από τη στιγμή που θα ακολουθήσετε τη συμβουλή Νο 2, φροντίστε να την αξιοποιήσετε στο έπακρο. Υπάρχουν συσκευές που έχουν ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη οπότε θα προγραμματίσετε τη λειτουργία τους ενόσω ισχύει το νυχτερινό. Υπάρχουν άλλες συσκευές, όπως ο θερμοσίφωνας, για τις οποίες θα πρέπει να κάνετε παρέμβαση στον πίνακα του ηλεκτρικού (μην λυπηθείτε τα περίπου 80-100 ευρώ που χρειάζονται διότι θα τα κερδίσετε σε λιγότερο από έναν χρόνο). Υπάρχουν και συσκευές για τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε έναν προγραμματιστή ο οποίος να μπαίνει απευθείας στην πρίζα. Θα τους βρείτε στο εμπόριο.

4. Προτιμήστε τον ανεμιστήρα από το κλιματιστικό αν δεν επικρατούν συνθήκες ακραίου καύσωνα

Η διαφορά στην κατανάλωση είναι τεράστια και το αποτέλεσμα όσον αφορά στην ψύξη του χώρου σχεδόν το ίδιο. Άσε που υπάρχει και ένα θέμα υγείας αν είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε ένα κλιματιστικό.

5. Αντικαταστήστε και την τελευταία λάμα πυρακτώσεως

Αν δεν σας φαίνονται αρκετά τα χρήματα που απαιτούνται, προτιμήστε τις λάμπες με τεχνολογία LED οι οποίες πραγματικά μειώνουν κατακόρυφα την κατανάλωση.

6. Προτιμήστε τη χύτρα ταχύτητας από την κοινή κατσαρόλα και πετάξτε όσες συσκευές δεν κάνουν καλή επαφή με τα μάτια της κουζίνας

Είναι δύο από τις βασικές αρχές του οικονομικού μαγειρέματος τις οποίες πρέπει να ακολουθήσετε για να μειώσετε την χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας η οποία είναι και μια από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του νοικοκυριού.

7. Προγραμματίστε την εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα

Είναι μια επένδυση που μπορεί να χρειαστεί από 600-1000 ευρώ ανάλογα με το μοντέλο που θα εγκαταστήσετε. Ωστόσο, η απόσβεση θα γίνει το πολύ μέσα σε 2-3 χρόνια οπότε αξίζει τον κόπο. Αν μάλιστα συνδέσετε και άλλες συσκευές με τον ηλιακό (π.χ πλυντήριο ρούχων ή πιάτων) θα επιτύχετε ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ρεύματος και ως εκ τούτου ταχύτερη απόσβεση.

8. Ενημερώστε εγκαίρως τη ΔΕΗ για την ένδειξη του μετρητή ώστε να αποφύγετε τα φουσκωμένα «έναντι»

Αν δώσετε την ένδειξη του ρολογιού στη ΔΕΗ μέσα στο χρονικό περιθώριο που αναγράφεται επάνω στον λογαριασμό, μπορείτε να εξασφαλίσετε το ότι η χρέωση στον λογαριασμό «έναντι» θα γίνει με πραγματικά δεδομένα και όχι με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η επιχείρηση ηλεκτρισμού. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τα φουσκωμένα έναντι που ουσιαστικά ισοδυναμούν με άτοκο δανεισμό της ΔΕΗ (διότι πληρώνετε ένα αυξημένο ποσό τώρα και περιμένετε δύο μήνες μετά να γίνει ο συμψηφισμός με τον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ).

9. Αποφύγετε την αγορά ηλεκτρικών συσκευών με χαμηλή ενεργειακή βαθμολογία

Αποτελεί το «Α» και το «Ω» στην διαδικασία εξοικονόμησης χρημάτων. Συσκευές που μοιάζουν οικονομικές επειδή είναι φθηνότερες κατά την αγορά τους, στην πραγματικότητα είναι πανάκριβες επειδή θα πληρώσετε δύο και τρεις φορές τη διαφορά των χρημάτων στη ΔΕΗ.

10. «διαβάστε» το ρολόι της ΔΕΗ για να προλάβετε την υπερχρέωση

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί ένα «ύπουλο» τρόπο χρέωσης. Αν η κατανάλωσή του περάσει τις 800 κιλοβατώρες, τότε πληρώνετε ακριβά όλες τις κιλοβατώρες που έχετε καταναλώσει και όχι μόνο αυτές που θα υπερβούν τις 800 κιλοβατώρες.

fpress.gr

Το χθεσινοβραδινό Δελτίο ειδήσεων του BEST TV Καλαμάτας της 16-7-2012




Μεσσηνιακές εφημερίδες της 17ης Ιουλίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Διαβάστε στο θάρρος και την Φωνή

ΘΑΡΡΟΣ

Μπεχράκης κατά Νίκα για «πλύση εγκεφάλου»

Ένταση δημιουργήθηκε χθες το μεσημέρι στη συνεδρίαση του ............

έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Αυτό συνέβη μεταξύ του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του «Δικτύου», Σταμάτη Μπεχράκη.
Κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, ο εκπρόσωπος του «Δικτύου», κάποια στιγμή, έκανε λόγο για «πλύση εγκεφάλου» του δημάρχου προς τους δημότες κάθε μεσημέρι από τα κανάλια, σχετικά με τα έργα που κάνει η Δημοτική Αρχή στην πόλη κ.λπ.

Ακολούθησε η απάντηση του δημάρχου επί προσωπικού, όπως τόνισε. Ο κ. Νίκας είπε, ενοχλημένος, ότι κατά καιρούς έχουν ειπωθεί πάρα πολλά για τον ίδιο.
Όταν ο δήμαρχος ολοκλήρωσε, ο Σταμάτης Μπεχράκης ζήτησε το λόγο για να απαντήσει και αυτός από την πλευρά του επί προσωπικού. Όμως, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ανδρέας Γουρδέας, του απαγόρευσε να μιλήσει.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΗ αναβολή του Περιφερειακού Συμβουλίου προκάλεσαν χθες το θέμα της εξόρυξης λιγνίτη στην Ανατολική και τα ζητήματα με τους χώρους για εναπόθεση αδρανών στερεών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου Καλαμάτας.
Η επίσης εκδοχή αναβολής του ΠΕ.ΣΥ. ήταν ο καύσωνας και η επικινδυνότητα για πυρκαγιές, ωστόσο μάλλον αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν η επίφαση για την αναβολή, αφού οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων, πολιτικών αλλά και εκκλησίας υπήρχαν έντονες και μάλλον προκάλεσαν την αναβολή του ΠΕ.ΣΥ.
Αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα στο σημερινό φύλλο της «ΦΩΝΗΣ» που κυκλοφορεί πρωί και στην Τριφυλία σε περίπτερα και συνδρομητές.
Άλλα θέματα που δεσπόζουν στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι:
● Το πλεονέκτημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε δυο δημοσκοπήσεις με την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του να αυξάνεται και για πρώτη φορά να ξεπερνάει τον «κανένα» που συνήθως επέλεγαν οι ερωτώμενοι.
● Οι εξελίξεις για τον αυτοκινητόδρομο που θα δοθεί στην κυκλοφορία τη Δευτέρα μετά διοδίων (το Τσακώνα-Σπερχογεία).
● Η σύλληψη στην Κυπαρισσία μετά από ευρωπαϊκό ένταλμα σεσημασμένου κυβερνήτη σκάφους.
● Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η Κοινωφελής Εργασία και πολλά ακόμη ρεπορτάζ.
● Τέλος άρθρα-σχόλια και παρεμβάσεις με έντονο ενδιαφέρον (Ξεχωριστό το σχόλιο του Θαν. Παντέ για το Κέντρο Αποκατάστασης «Διάπλαση» στην Καλαμάτα).

● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» στα περίπτερα πρωί – πρωί. Έγκυρη ενημέρωση, παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο! Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ».