Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Εμμένει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη δημιουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη;

Γράφει η Αντωνία Μπούζα.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και λειτουργίας του νέου Περιφερειακού θεσμού, δεν έχει γίνει κατανοητή ακόμη η αναγκαιότητα της ενιαίας Περιφερειακής συνείδησης σε όλους τους Πελοποννήσιους.

Αυτήν οφείλει να την ενδυναμώσει και να την κάνει πραγματικότητα η Περιφερειακή Αρχή.

Τα ελάχιστα κονδύλια που πλέον είναι στη διάθεση της Αυτοδιοίκησης πρέπει με φειδώ και ιδιαίτερη προσοχή να διατίθενται για να πιάνουν τόπο και να ενισχύουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του τόπου.

Αυτήν λοιπόν τη χρονική συγκυρία, όπου βρισκόμαστε ..........

σε κομβικό σημείο ως Πελοπόννησος σχετικά τη σχεδιαζόμενη αναπτυξιακή μας πορεία και έχουμε στη διάθεσή μας συγκεκριμένα Ευρωπαϊκά προγράμματα,επιβάλλεται τα χρήματα αυτών των προγραμμάτων, να διατεθούν για τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και όχι προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων τοπικών κοινωνιών.
Για να γίνω σαφής, μιλώ για το πρόγραμμα JESSICA- Κοινή Ευρωπαϊκή Υποστήριξη για Βιώσιμες Επενδύσεις σε Αστικές Περιφέρειες – που είναι ένα πρόγραμμα της τάξης των 28 εκατομμυρίων ευρώ, του άξονα Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητας Ζωής για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ενώ οι ανάγκες είναι πολλές, πληροφορούμαστε πως σε αυτό το πρόγραμμα η Περιφερειακή Αρχή της Πελοποννήσου, σχεδιάζει να εντάξει τη μετατροπή του Αεροδρομίου Τρίπολης από στρατιωτικό σε πολιτικό , προκειμένου να εξυπηρετήσει όπως διατείνεται, αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Δηλαδή σχεδιάζεται να σπαταληθούν οι πόροι του προγράμματος JESSICA, για να ικανοποιηθεί ένα αίτημα συγκεκριμένων Νομών της Πελοποννήσου, βασιζόμενο σε σχεδιασμούς περασμένων δεκαετιών, όπου τα δεδομένα ανάπτυξης της Πελοποννήσου ήσαν εντελώς διαφορετικά και κινούντο σε άλλη βάση από τη σημερινή.
Σήμερα με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων στην Πελοπόννησο αλλά και με τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση σε πρώτη φάση των Περιφερειακών Αεροδρομίων, διαφοροποιούνται ριζικά οι ανάγκες του τόπου, μεταβάλλονται τα τοπικά δεδομένα και επιβάλλεται να αλλάξουν πλήρως και οι αρχικοί σχεδιασμοί.

Έτσι φαντάζει ως τραγικό λάθος να κατευθυνθούν οι πολύτιμοι πόροι του JESSICA σε ένα έργο που πιθανόν σε λίγο καιρό θα περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια ιδιωτών αλλά και αυτό να μη συμβεί, το Αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπως θα παραθέσω παρακάτω, δεν είναι σε θέση ούτε κατά το 1/3 να υποστηρίξει οποιαδήποτε αεροπορική εταιρία συμπεριλαμβανομένων και αυτών, του .. χαμηλού κόστους.
Για να γίνει πιο εύπεπτο στους πολίτες από την Περιφερειακή Αρχή το εν λόγω σχέδιο, υπερτονίζεται η δήθεν έλλειψη ανταγωνιστικότητας του σχεδιαζόμενου αερολιμένα με τον υπάρχοντα στην Καλαμάτα.
Ας κάνουμε όμως μία μικρή αποτύπωση των σημερινών δεδομένων των δύο αεροδρομίων.
Αεροδρόμιο ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ :
Διαθέτει πλήρη φωτισμό και δυνατότητα προσέγγισης σε νυχτερινές πτήσεις.
Διαθέτει τροχόδρομο 3000μ μήκος Χ 30μ πλάτος, με φωτισμό κατάλληλο και για χρήση ως διάδρομο σε έκτακτες περιπτώσεις, με αντοχές και υποδομές του διαδρόμου για μεγάλα αεροσκάφη άνω των 300 θέσεων.
Διαθέτει ραδιοβοηθήματα και οπτικά βοηθήματα τελευταίας τεχνολογίας για πτήσεις ακριβείας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Με λοιπές υποδομές δηλ. διαβατηριακού και τελωνειακού ελέγχου λόγω του ότι είναι ήδη Διεθνής Αερολιμένας, με δυνατότητα παροχής καυσίμων από 2 εταιρείες, με σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας από την 120 ΠΕΑ και με υψηλά στάνταρ στην εναέρια κυκλοφορία, με τρεις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, με εξωτερικούς χώρους στάθμευσης πάνω από 100 οχημάτων και με πολλές πτήσεις νυχτερινές η μη να πραγματοποιούνται και να εξυπηρετούν όλη τη Νότια Πελοπόννησο, είναι ένα αεροδρόμιο που μπορεί να εξυπηρετήσει όλων των ειδών τις πτήσεις.

Αντίθετα το αεροδρόμιο της ΤΡΙΠΟΛΗΣ έχει υστέρηση υποδομών, πχ 1940μ. Χ 30μ διάδρομο, χωρίς φωτισμό, χωρίς τροχόδρομο, με μειωμένες αντοχές διαδρόμου κατά το 1/3, με παλαιά ραδιοβοηθήματα που δεν πληρούν τα στάνταρς των αεροπορικών εταιριών, χωρίς υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας, χωρίς καμία υποστηρικτική υπηρεσία εδάφους, χωρίς το χαρακτηρισμό ως διεθνής Αερολιμένας, χωρίς κτιριακές εγκαταστάσεις κλπ..
Άρα παρά την πρόθεση της Περιφέρειας να προχωρήσει στο έργο μέσω ΣΔΙΤ, με τις τόσες ελλείψεις που υπάρχουν, διαφαίνεται πως για να γίνει πόλος έλξης το αεροδρόμιο της Τρίπολης σε αεροπορικές εταιρείες, θα απαιτηθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα αναλογούν στη συμμετοχή της Περιφέρειας, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα αυτά τα χρήματα να αξιοποιηθούν σε άλλα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Πελοπόννησος.

Έπειτα ας λάβουμε υπ΄όψιν μας και το μεταβατικό στάδιο των αποκρατικοποιήσεων των αεροδρομίων και τον κίνδυνο να διαθέσουμε τους πολύτιμους Ευρωπαϊκούς πόρους που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια, σε ένα έργο, που ίσως μετά αναγκαστούμε να το πουλήσουμε σε κάποιον ιδιώτη.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να εκμεταλλευτούμε τις ήδη υπάρχουσες υποδομές μας στον αερολιμένα Καλαμάτας για την προσέγγιση εταιριών χαμηλού κόστους που θα ενισχύσουν ολόκληρη την Πελοπόννησο και ας αφήσουμε στην άκρη τους τοπικισμούς και τους σχεδιασμούς ανάπτυξης περασμένων δεκαετιών.
Ήδη δύο τέτοιες εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον Αερολιμένα Καλαμάτας αλλά η πληροφόρηση που έχουμε, είναι πως η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για να κρατήσει αυτές τις εταιρείες και τις πτήσεις που θα ενισχύσουν τουριστικά και μεταφορικά όλη την Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα η μία εταιρεία να έχει στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της και η άλλη να το σκέφτεται.

Δε θα ήθελα επ΄ουδενί να σκεφτώ πως δεν ανοίγουμε αυτές τις πόρτες στη Μεσσηνία στις εταιρείες αυτές, περιμένοντας την υλοποίηση του έργου στο αεροδρόμιο Τρίπολης.

Παρεπιπτόντως να αναφέρω πως οι εταιρείες χαμηλού κόστους αναζητούν αεροδρόμια με υψηλά στάνταρ ασφάλειας και απορρίπτουν όσα δεν τα έχουν. Έτσι φαντάζουν ακόμη πιο ουτοπικές για να μην πω περίεργες οι δηλώσεις για χρήση του αερολιμένα της Τρίπολης σε τέτοιες εταιρείες που είναι βέβαιο πως δεν διαπραγματεύονται ούτε κατ΄ελάχιστον τα ζητήματα ασφάλειας των πτήσεων.
Παρακαλώ την Περιφερειακή Αρχή να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σχετικά με το σοβαρότατο αυτό ζήτημα και με την πολιτική που επιβάλλεται να ακολουθήσει, να λήξει την όποια αντιπαλότητα έχουν δημιουργήσει οι θολές της θέσεις στις τοπικές κοινωνίες του Μοριά, αναδεικνύοντας συγχρόνως τη συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της Πελοποννήσου, αλλά και των μεταφορών, του υπάρχοντος διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας.

Υπέροχη Νύχτα στο Αυγουστιάτικο Φεγγάρι.

Υπέροχη ήταν η χθεσινή βραδιά στο Στόμιο Φιλιατρών όπου υπό το φως της Πανσελλήνου με ακούσματα από την Κιθάρα του Γιάννη Μπαμπή από το συγκρότημα "Παραβάτες" η Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών κατάφερε να προσφέρει μια μοναδική βραδιά.
Οι λιγοστές παρέες που βρέθηκαν στο Στόμιο, έζησαν αυτή την μαγευτική βραδιά και ο Γιάννης Μπαμπής χειροκροτήθηκε απ όλους.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Μακρή ...........

ήταν φανερά ικανοποιημένη για το γεγονός ότι με μία μόνο κιθάρα κατάφερε να δημιουργήσει μια πολύ ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα και να κάνει κάποιους ανθρώπους να διασκεδάσουν και να ξεφύγουν από τα καθημερινά τους προβλήματα.
Μια εκδήλωση που γίνεται επί σειρά ετών έχει γίνει θεσμός για την Ένωση Φιλιατρινών γυναικών.

Συνάντηση Αλευρά με απόδημους

Την Τετάρτη 01-08-2012 ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς πραγματοποίησε συνάντηση στο Γραφείο του με τον κ. Κώστα Καποδίστρια, υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της Παμμεσσηνιακής Ένωσης Σίδνευ Αυστραλίας, τον κ. Μιχάλη Σούμπλη, εκπρόσωπο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, καθώς και της Παναυστραλιανής Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών και το συγγραφέα και δημοσιογράφο Ανδρέα Ανατολίτη, εκπρόσωπο των Ελληνοαυστραλών .

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση από τον ............

Αντιπεριφερειάρχη για όσα συζητήθηκαν στο Συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας που έλαβε χώρα φέτος στο Νομό μας, καθώς και για τη μη συμμετοχή σε αυτή της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά (ΠΟΑΚ) και της Παναυστραλιανής Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών (ΠΟΜΟ),οι οποίες έχουν αποχωρήσει από την Αμφικτυονία, λόγω κάποιων προβλημάτων εκπροσώπησης των Ομοσπονδιών.

Όμως γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στη βάση ενός γόνιμου διαλόγου και μέσω της ανταλλαγής απόψεων ,έτσι ώστε καλλιεργώντας ένα κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας, να επιτευχθεί η καλύτερη εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Όλα αυτά μπορούν να δρομολογηθούν με καλή διάθεση και συνεργασία και εν όψει του Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών και του συνεδρίου Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά ,που θα λάβουν χώρα το ερχόμενο έτος στο Νομό μας .

Ας μην ξεχνάμε ότι η συμμετοχή όλων, και ιδίως των ομοσπονδιών ΠΟΑΚ και ΠΟΜΟ στην Αμφικτυονία, θεωρείται σημαντική και αναγκαία για την ύπαρξη αυτής, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας , προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τη Μεσσηνία , τους κατοίκους της και τους απανταχού απόδημους Μεσσήνιους.

Η Σιδηρά Κυρία [ THE IRON LADY ]

Η Σιδηρά Κυρία
[ The Iron Lady ]


Της Φιλίντα Λόιντ

Με τους: Μέριλ Στριπ, Τζιμ Μπρόουντμπεντ, Σούζαν Μπράουν, Αλεξάντρα Ρόατς

Είδος: Ιστορική
Προβολές: 3 , 4 , 5 , 6 Αυγούστου
Ωρα προβολής: 21:45
Τόπος: Αίθριο Δημαρχείου Φιλιατρών

ΥΠΟΘΕΣΗ: .......

Μια από τις πιο διάσημες και με μεγάλη επιρροή γυναίκες του 20ου αιώνα, η «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ, έρχεται από το πουθενά για να σπάσει τους φραγμούς του φύλου και της κοινωνικής τάξης, και να επικρατήσει σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Μια μοναδική ιστορία για την εξουσία και το τίμημά της...

Δείτε το trailer της ταινίας.



Για όλο το πρόγραμμα προβολών κλικ εδώ

Αναφορά – καταγγελία των κατοίκων του Πύργου Τριφυλίας

Για την Έλλειψη Γιατρού στο Ιατρείο του χωριού.

Έγγραφη Αναφορά - καταγγελία για την έλλειψη Ιατρού στο Περιφερειακό ιατρείο χώρας κατέθεσαν οι κάτοικοι του Πύργου Τριφυλίας προς κάθε αρμόδια αρχή όπως Δήμο Τριφυλίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Υπουργείο υγείας, Ελληνικό κοινοβούλιο, και όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην βουλή.

Στην αναφορά τους οι κάτοικοι του Πύργου Τριφυλίας αναφέρουν:


Ημερομηνία 1-8-2012 Θέμα: Λειτουργία αγροτικού Ιατρείου

Οι υπογράφοντες,
κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Πύργου του Δήμου Τριφυλίας, δια της παρούσης μας Αναφοράς-Καταγγελίας διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την απουσία ιατρού στο αγροτικό ιατρείο του χωριού μας· σημειωθήτω ότι το ως άνω ιατρείο λειτουργεί από δεκαετίες. Περιττό να τονίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της κατάργησης του ιατρείου για τους κατοίκους της κοινότητάς μας δεδομένου και του μεγάλου αριθμού υπερηλίκων. Σημειώνουμε ότι πέραν των υποχρεώσεών μας απέναντι στην Πολιτεία, έχουμε και δικαιώματα. Δεν θα δεχτούμε από ελεύθεροι πολίτες να γίνουμε υπήκοοι. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας.

Οι κάτοικοι Πύργου Τριφυλίας:
1) ………………………………………………………………………………………
2) ………………………………………………………………………………………
3) ………………………………………………………………………………………
4) ………………………………………………………………………………………
5) …………………………………………………………………………………….
6) ………………………………………………………………………………………
7) ………………………………………………………………………………………

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στις 8 Αυγούστου

Διπλή θα είναι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας που θα γίνει την Τετάρτη 8 Αυγούστου και ώρα 7 και 7:30 το απόγευμα.

Στις προσκλήσεις που υπογράφει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννης Καλκαβούρας περιλαμβάνονται τα εξής θέματα:


ΩΡΑ 19:00

Έγκριση του Απολογισμού Εσόδων – Εξόδων του τέως Δήμου Αετού, οικ. έτους 2010 (έγκριση της αριθ. 104/2012 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής).

ΩΡΑ 19:30

1. Έγκριση Προϋπολογισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Τριφυλίας.

2. Παράταση προθεσμίας περάτωσης για το έργο «Κατασκευή σταθμού συγκέντρωσης ζώων (ζωαγορά) Κοπανακίου».

3. Απευθείας ανάθεση της προμήθειας υγρών καυσίμων, για το έτος 2012.

4. Έγκριση Συνδρομής Δήμου Τριφυλίας για το Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες»

5. Διαγραφή ποσού 166,00 ευρώ της Ρούσση Ακριβής του Ιωάννη, από Βεβαιωτικό Κατάλογο Τελών Καθαριότητας & Φωτισμού, έτους 2012 και ποσού 19,68 ευρώ από Βεβαιωτικό Κατάλογο ΤΑΠ, έτους 2012, λόγω εκ παραδρομής χρέωσης.

6. Διαγραφή ποσού 26,70 ευρώ του Βλάχου Χρήστου του Κων/νου, από Βεβαιωτικό Κατάλογο Τελών Καθαριότητας & Φωτισμού, έτους 2012, λόγω εκ παραδρομής χρέωσης.

7. Διαγραφή ποσού 4,10 ευρώ της Ντρούλια Αικατερίνης του Κων/νου από Βεβαιωτικό Κατάλογο ΤΑΠ, έτους 2012, λόγω εκ παραδρομής χρέωσης.

8. Παραχώρηση χώρου στάθμευσης έμπροσθεν του Ταχυδρομικού Καταστήματος Κυπαρισσίας (έγκριση αριθ.55/2012 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

9. Τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων στάθμευσης έμπροσθεν της πλατείας της Τ.Κ. Αρμενιών (έγκριση αριθ.51/2012 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

10. Τοποθέτηση μεταλλικών εμποδίων στο πεζοδρόμιο του Ανδριανόπουλου Παν/τη του Ιωάννη, στη Δ.Κ. Φιλιατρών, για παρεμπόδιση στάθμευσης οχημάτων επ’ αυτού (έγκριση αριθ.56/2012 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

11. Παραχώρηση θέσης στάθμευσης οχήματος ΑΜΕΑ στην πλατεία Γαργαλιάνων (έγκριση αριθ.59/2012 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

12. Τοποθέτηση κολωνακίων στάθμευσης στην πλατεία της Τ.Κ. Μουζακίου (έγκριση αριθ.57/2012 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

13. Απομάκρυνση σχολάζοντος περιπτέρου πρώην ιδιοκτησίας Γαλανοπούλου Χάιδως (έγκριση αριθ. 61/2012 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

14. Κάλυψη απαιτήσεων διαχειριστικής επάρκειας Δήμου Τριφυλίας.

15. Λειτουργία εμποροπανήγυρης οικισμού «Αγρίλι» , Δ.Ε. Φιλιατρών.

16. Ανάκληση μέρους της αριθ. 425/2011 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου (επιχορήγηση ποσού 2.300,00 ευρώ στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α΄θμιας Εκπαίδευσης, για αγορά καυστήρα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γαργαλιάνων)

17. Κατανομή ΣΑΤΑ σχολείων, ποσού 23.954,01 ευρώ, στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπαίδευσης.

18. Επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην Τ.Κ. Ξηροκάμπου Δήμου Τριφυλίας.

19. Ανάκληση της αριθ. 405/2011 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο απυρόβλητο μένουν τελικά οι αγροτικές συντάξεις με παρέμβαση Σαμαρά

«Σώζονται» την τελευταία στιγμή οι αγροτικές συντάξεις, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι συντάξεις των αγροτών δεν θα είναι θύμα των οριζόντιων περικοπών.

Δεν θα τεθεί τελικά στο τραπέζι των συζητήσεων του με την τρόικα η περικοπή της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

Η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, ..........

ακόμα και της βασικής των 350 ευρώ μηνιαίως αποτέλεσε ένα από τα σενάρια που εξέτασε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εξασφαλίσει το πολυπόθητο «ναι» των δανειστών για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ωστόσο, η πρόταση εξαρχής συνάντησε έντονες αντιδράσεις και εντός της κυβέρνησης, ενώ το δημοσιονομικό όφελος θα φτάσει τα 24 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, με απόφαση του πρωθυπουργού δεν θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, το θέμα της περικοπής της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ, κατά 30 ευρώ.

BEST TV


Νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς ΔΕΗ από το τέλος υπέρ ΑΠΕ

Ενδέχεται να εφαρμοσθεί αναδρομικά από 1ης Αυγούστου

Πρόσθετη επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ θα φέρει η αναμενόμενη αύξηση κατά 47% του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ) στα 8 ευρώ/Mwh μεσοσταθμικά, από 5,43 ευρώ/Mwh που είναι σήμερα.

Η αύξηση ενδέχεται να...........

εφαρμοσθεί αναδρομικά από 1ης Αυγούστου και η ανακοίνωση των αποφάσεων αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.

TO BHMA

Εκτός λειτουργίας από την Πέμπτη η ιστοσελίδα της Διαύγεια

Ο νόμος προβλέπει ότι οι αποφάσεις δεν εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται από την Πέμπτη το απόγευμα ο δικτυακός τόπος της Διαύγεια (et.diavgeia.gov.gr), κάτι που δεν επιτρέπει να εκτελούνται κανονικά οι αναρτήσεις των αποφάσεων των υπουργείων.

Σημειώνεται πως το Πρόγραμμα Δι@ύγεια ..........

(νόμος 3861/2010) στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και την εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας.

Οι λειτουργίες προβολής και αναζήτησης αποφάσεων ανά δημόσιο φορέα παρέχονται μέσω του κεντρικού δικτυακού τόπου του Εθνικού Τυπογραφείου που λειτουργεί στην διεύθυνση et.diavgeia.gov.gr. Ο πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση, από ένα σημείο, στο σύνολο των νόμων και αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι Ανεξάρτητες Αρχές.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι αποφάσεις δεν εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο et.diavgeia.gov.gr. Με την ολοκλήρωση της ανάρτησης η κάθε απόφαση αποκτά έναν μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), ο οποίος την πιστοποιεί.

Ωστόσο, από την Πέμπτη ο δικτυακός τόπος της Διαύγεια είναι εκτός λειτουργίας και οι αναρτήσεις στο et.diavgeia.gov.gr έχουν σταματήσει, είτε αφορούν υπουργεία, είτε σχετίζονται με εποπτευόμενους φορείς και νομικά πρόσωπα, είτε έχουν να κάνουν με τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αρμοδιότητα για το θέμα έχει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

TO BHMA

Μπαίνει σε πιλοτική λειτουργία το "Ολοκληρωμένο Σύστημα Καθημερινής Πρόβλεψης Κινδύνων Εκδήλωσης Πυρκαγιάς"

Από τα μέσα Αυγούστου Σύστημα Πρόβλεψης Κινδύνων τίθεται σε πιλοτική λειτουργία προκειμένου να δοκιμαστεί στην πράξη και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα έχουν καθημερινή ενημέρωση με αναλυτικούς χάρτες πρόβλεψης της επικινδυνότητας.
Στο πλαίσιο των εργασιών του ευρωπαϊκού έργου PROTECT, αναπτύχθηκε ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Καθημερινής Πρόβλεψης Κινδύνων Εκδήλωσης Πυρκαγιάς. Το Σύστημα αποτελεί ένα εξειδικευμένο λογισμικό το οποίο αξιοποιεί, αφενός, τις προγνώσεις του Αμερικανικού Συστήματος Πρόγνωσης GFS (Global Forecast Systems) και αφετέρου, τα καθημερινά στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών που βρίσκονται εγκατεστημένοι εντός της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το λογισμικό που αναπτύχθηκε από το ..............

Πανεπιστήμιο Camerino της Ιταλίας βασίστηκε σε μοντέλα πρόβλεψης επικινδυνότητας τα οποία έχουν εξειδικευτεί στις ιδιαίτερες συνθήκες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα αρμόδια στελέχη συνεργάστηκαν με το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου προκειμένου να παραμετροποιηθεί το σύστημα πρόβλεψης και να βελτιστοποιηθεί το αποτέλεσμα των προβλέψεων.

Στην πιλοτική αυτή φάση, θα εξεταστεί ο βαθμός αξιοπιστίας του συστήματος και κατόπιν των ενδεχόμενων διορθωτικών ενεργειών, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και κάθε αρμόδια αρχή θα έχει στη διάθεσή της ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και εξειδικευμένο εργαλείο πρόβλεψης. Το καινοτόμο αυτό σύστημα θα μπορεί να ενταχθεί στο γενικότερο μηχανισμό πρόληψης των δασικών πυρκαγιών με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόληψη και την αύξηση του βαθμού ετοιμότητας του μηχανισμού καταστολής.

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Καθημερινής Πρόβλεψης Κινδύνων Εκδήλωσης Πυρκαγιάς αποτελεί μία μόνο από τις δράσεις του έργου που στόχο έχουν την αποτελεσματική προστασία των μεσογειακών δασών από τις πυρκαγιές. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και άλλες δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται από την Περιφέρεια, όπως είναι η άσκηση προσομοίωσης πυρκαγιάς που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2012 στο Μαίναλο και οι ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για προστασία των δασών.
Το έργο PROTECT υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED 2007-2013 και χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων και μεθοδολογιών για την πρόληψη των πυρκαγιών στα Μεσογειακά Δάση.

Μέσω του προγράμματος Protect η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξασφαλίζει ένα ακόμη εργαλείο συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρόβλεψη κινδύνων εκδήλωσης πυρκαγιών. Επισημαίνεται ότι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης δράσης και όχι η επανάληψη των φαινομένων παθογένειας ανάλογων συστημάτων που παραλήφθηκαν από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές δομές.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εντάσσει στο σχεδιασμό της και αξιοποιεί αυτές τις υποδομές, για τις οποίες ενώ δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Η κοινωνία της Πελοποννήσου πρέπει να απομονώσει τους παραμυθάδες και τους λαϊκιστές

Οι απόπειρες δημιουργίας εντυπώσεων με κατευθυνόμενες προσπάθειες παραπληροφόρησης από συγκεκριμένες πηγές δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Γνωστοί «παροχείς» ανυπόστατων ψευδολογιών και ανύπαρκτων σεναρίων διοχετεύουν εντέχνως στους πολίτες ευφάνταστες ιστορίες με αντικειμενικό στόχο να δημιουργούν « θολά νερά » ώστε να «ψαρεύουν» υπο καλύτερες προϋποθέσεις και να δημιουργούν ελεγχόμενο πανικό στους ανύποπτους αποδέκτες-πολίτες αυτού του τόπου.

Στα πλαίσια αυτών των ενεργειών εντάσσεται ............

και η κακόγουστη σεναριολογία ότι δήθεν η Περιφέρεια Πελοποννήσου ιδιωτικοποιεί τα νερά και « ξεπουλά » τους υδάτινους πόρους της Περιφέρειας στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ και κατ ‘επέκταση στους ιδιώτες εν όψη της πιθανής επικείμενης πώλησης της. Και αυτό απορρέει , πάντα κατά τους ανεύθυνους «παραμυθάδες », με αφορμή την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στη Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν.

Η προγραμματική βέβαια αυτή σύμβαση για τους γνωρίζοντες την Ελληνική , έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και χρονικά πλαίσια και αποσκοπεί καθαρά στην παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα ύδρευσης, διαχείρισης και αποχέτευσης για τα οποία η ΕΥΔΑΠ τεκμηριωμένα διαθέτει και εγνωσμένη εμπειρία και γνώσεις και μπορεί εκ του ασφαλούς να μελετήσει συναφή θέματα που άπτονται και καλύπτονται από την συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση προς όφελος και μόνον της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Από κανένα σημείο της προγραμματικής σύμβασης δεν προκύπτει ότι η ΕΥΔΑΠ θα διαχειρίζεται «εν λευκώ » τους υδάτινους πόρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ότι εκχωρούνται δικαιώματα ενός αγαθού που ανήκει αποκλειστικά στους πολίτες. Και αυτό προέκυψε και από την τοποθέτηση του παρευρισκόμενου στην ενημερωτική συγκέντρωση του Συλλόγου σας Προέδρου του ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου αλλά και του κ. Σαμπατακάκη, εγνωσμένης αξίας επιστήμονα Γεωλόγου που ανέπτυξε το θέμα της διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της περιοχής.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δηλώνει κατηγορηματικά ότι :
1. Το νερό αποτελεί Εθνικό πλούτο και ταυτόχρονα κοινωνικό αγαθό μη εκχωρούμενο και μη μεταβιβάσιμο. Ανήκει στους χρήστες του και είναι αντίθετη στην όποια ιδιωτικοποίηση του.
2. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων ανήκει στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΚΑ και πιο συγκεκριμένα στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων και δεν ανήκει στην Αιρετή Περιφέρεια. Πως επομένως η περιφέρεια θα εκχωρήσει κάτι για το οποίο δεν έχει την αρμοδιότητα?
Καλεί τους πολίτες να είναι σαφώς υποψιασμένοι για οτιδήποτε «κυκλοφορεί» ως φήμη και ατεκμηρίωτη θέση και να μην είναι ευάλωτοι στη σκόπιμη και κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση. Δυστυχώς οι ποικιλώνυμοι κύκλοι που βολεύονται να κάνουν τις κινήσεις στα σκοτεινά με δήθεν προκάλυμμα το κοινωνικό συμφέρον και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες όταν έχουν στερέψει από πολιτικά επιχειρήματα , βρίσκουν άλλους δρόμους να διοχετεύουν τις δήθεν πληροφορίες τους και ότι προκύψει. Όμως η προεκλογική περίοδος έχει ήδη τελειώσει . Πρέπει επομένως να τελειώσουν και τα παντός τύπου «παίγνια» που εργολαβικά απευθύνονται σε ευκολόπιστους συμπολίτες μας.

Για μας εξακολουθεί πάντα και ανυποχώρητα να ισχύει η παγιωμένη αντίληψη μας:
Όλα στο φως.
Πολιτική με πολιτικούς ορούς.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. ΨΗΦΙΣΜΑ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Οι πιο κάτω υπογράφοντες ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΟΥ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ εκφράζοντας το σύνολο του Αγροτικού κόσμου της περιοχής μας δηλώνουμε την σφοδρή αντίθεσή μας στο ξεπούλημα μέσα σε μια νύχτα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος με συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας που θυμίζουν χώρες Μπανανίας.

Το ξεπούλημα της Αγροτικής αποτελεί χαριστική ..........

βολή στον πρωτογενή τομέα της Ελληνικής οικονομίας γιατί καταργεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις ενυπόθηκες περιουσίες των αγροτών που αποτελούν το 60% της αγροτικής γης.

Διατρανώνουμε την απόφασή μας να αγωνισθούμε με όλα τα μέσα για να μην περάσει η κατάπτυστη απόφαση του ξεπουλήματος της ΑΤΕ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

1 ) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ.

2) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

3) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΩΡΑΣ

4) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΠΥΛΙΑΣ

5) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΟΧΩΡΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 3ης Αυγούστου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Διαβάστε στο Θάρρος και την Φωνή

ΘΑΡΡΟΣ

«Κακοποιοί… «σαρώνουν» τις παραλίες, τραγικές ελλείψεις σε αστυνομικούς

Τεράστιες και τραγικές είναι στην Τριφυλία οι ελλείψεις των ........

αστυνομικών υπηρεσιών, σε προσωπικό και μέσα, ενώ την ίδια στιγμή «σαρώνουν» τις παραλίες κακοποιοί.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα καταγεγραμμένα συμβάντα από παραβιάσεις αυτοκινήτων και κλοπές αντικειμένων από αυτά, μόνο στις παραλίες της Ελαίας, του Αγιαννάκη, του Καλού Νερού, καθώς και στο Βουνάκι, σε ενάμιση μήνα, και συγκεκριμένα από τις 8 Ιουνίου, ανέρχονται τουλάχιστον σε 12!

Οι δράστες είτε παραβιάζουν τις κλειδαριές είτε σπάζουν τα τζάμια και αφαιρούν από τα αυτοκίνητα κινητά τηλέφωνα, γυαλιά, κοσμήματα, φορητούς υπολογιστές, ηλεκτρονικά παιχνίδια και ό,τι άλλο βρουν. Συνήθως «χτυπούν» μεσημεριανές ώρες, μετά τις 12.30, μέχρι και τις 7.00 το απόγευμα, σε παραλίες που δεν είναι τόσο πολυσύχναστες, ιδιαίτερα εύκολα προσβάσιμες και μπορούν να θεωρηθούν από τις «ήσυχες» της περιοχής. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε από παραθεριστές στην εν λόγω περιοχή, τα κρούσματα, τελευταία, βαίνουν αυξανόμενα.

ΦΩΝΗ

ΝΕΟΣ ΓΡΙΦΟΣ από τον υπερυπουργό Κωστή Χατζηδάκη για την Ολυμπία Οδό. Ωστόσο υποσχέθηκε ότι θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση και ελπίζει σε δίκαιη απόφαση περί το τέλος Σεπτεμβρίου. Παράλληλα εξήγγειλε αποκρατικοποιήσεις στον ΟΣΕ, με την «ΓΑΙΑΟΣΕ» να περνάει στο Δημόσιο, ενώ θ’ απελευθερωθούν τα υπεραστικά ΚΤΕΛ.
Αυτό είναι το πρώτο θέμα της σημερινής «ΦΩΝΗΣ», την οποάι μπορείτε να βρείτε πρωί-πρωί και στα περίπτερα της Τριφυλίας.
Ενδιαφέροντα και σήμερα τα θέματα που συγκροτούν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ». Ενδεικτικά αναφέρουμε:
● ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΟ ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τα πολιτιστικά ζητήματα της Καλαμάτας, αλλά και της Μεσσηνίας μετέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.
● ΣΟΥΗΔΙΚΟ reality θα γυριστεί στη Μεσσηνία, προβάλλοντάς την στη Σκανδιναβική τουριστική αγορά, εφ’ όσον ξεπεραστούν γραφειοκρατικά ζητήματα.
● ΑΣΤΙΚΕΣ αναπλάσεις στη Μεσσήνη, με κατάθεση φακέλου από το Δήμο για χρηματοδότησή τους.
● ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ρεπορτάζ της «Φ» για «ψαλίδι» στις τιμές του ρεύματος από φωτοβολταϊκά.
● ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ του πληθυσμού της Μεσσηνίας στην απογραφή του 2011. Ο πληθυσμός κατά Δήμο και Δημοτική Ενότητα.
● ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ η χρήση των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-2 και δεν υποβαθμίζεται η 120 ΠΕΑ.
● ΝΕΑ ΕΥΝΟΪΚΗ ρύθμιση για τις οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία δίνει ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
● ΑΡΘΡΑ, σχόλια και παρεμβάσεις, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα και όπως πάντα «Γκόλφω» αποκαλυπτική και η κίνηση στην κτηματαγορά της Μεσσηνίας.

● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» στα περίπτερα πρωί – πρωί. Έγκυρη ενημέρωση, παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο! Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ».