Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Άγριος προμηνύεται ο Σεπτέμβρης - Σαμαράς: “Θα πάρω τα μέτρα κι ας πέσω”

- Οριστικοποιούνται τα μέτρα καθώς την Παρασκευή έρχεται η τρόικα που επιμένει για απολύσεις
- Ο πόλεμος για τα ειδικά μισθολόγια και τις περικοπές
- Νέα συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου Κουβέλη μέσα στην εβδομάδα
- Τι εκμυστηρεύτηκε ο Α.Σαμαράς στους κοντινότερους συνεργάτες του
- Στο Βερολίνο την Τρίτη ο Γ.Στουρνάρας για κρίσιμο τετ α τετ με τον Σόιμπλε

Με τη μάχη για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ αρχίζει το “θερμό” φθινόπωρο για την Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα οριστικοποιούνται τα μέτρα, ενω την Παρασκευή καταφθάνουν οι επικεφαλής της τρόικας.

Το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. αναμένεται ............

να να “κλειδώσει” σε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών μέσα στην εβδομάδα ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί την Τρίτη στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει στην Αθήνα συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει μέχρι τέλους την πολιτική που έχει επιλέξει, την οποία, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, θεωρεί μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Όπως είπε πρόσφατα σε κορυφαίο υπουργό που τον προειδοποίησε για τις αντιδράσεις που έρχονται απο την κοινωνία αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, “θα πάρω τα μέτρα, θα κάνω τις αλλαγές που έχουμε εξαγγείλει κι ας πέσω...”.

Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται για την μάχη, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και όλοι περιμένουν την έκθεση της τρόικας.

Σύμφωνα με το Εθνος στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η τρόικα ίσως θέσει βέτο για κάποιες από τις παρεμβάσεις (ύψους 2 δισ. ευρώ), οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων σε λειτουργικές - καταναλωτικές δαπάνες, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στη μετάθεση εξοπλιστικών πληρωμών.

Σε ο,τι αφορά την εφεδρεία, η τρόικα μιλά ξεκάθαρα για απολύσεις και ίσως δεν αποδεχθεί έστω και μια νέου τύπου εφεδρεία, όταν παρόμοια απόπειρα εντός του 2011 απέτυχε παταγωδώς.

Σημείο τριβής αναμένεται να αποτελέσουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, με δεδομένο ότι, εφόσον το μέτρο έχει συμπεριληφθεί στο μνημόνιο, η υλοποίησή του αποτελεί μονόδρομο για την τρόικα.

Εξάλλου στο πακέτο έχει προβλεφθεί μείωση 25% των καταναλωτικών - λειτουργικών δαπανών σε υπουργεία, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που θα αποδώσει 750 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί στο παρελθόν για περιορισμό των λειτουργικών εξόδων δεν επιτεύχθηκαν, αλλά και πως το κονδύλι που έχει υπολογιστεί είναι ιδιαίτερα υψηλό, προκύπτει το συμπέρασμα ότι δύσκολα θα περάσει από την τρόικα. Επίσης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «ψαλιδίζεται» κατά 300 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που σε όλες τις μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις τους στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μείωση του Προγράμματος.

Newsit

ΑΕΙ-ΤΕΙ: Πότε κόβονται τα δωρεάν συγγράμματα στους φοιτητές

Πότε κόβονται τα δωρεάν συγγράμματα σε φοιτητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ; Πόσα εκατ. ευρώ κόβει το υπουργείο παιδείας από την παιδεία στα πανεπιστήμια;

Έντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκληθούν από τους φοιτητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, οι οποίοι από το εαρινό εξάμηνο δεν θα παίρνουν πια δωρεάν τα συγγράμματα τους.

Η συζήτηση για το σύστημα που θα ...........

αντικαταστήσει το έντυπο σύγγραμμα δεν έχει προχωρήσει.

Η κρίση δυσχεραίνει την επέκταση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, το ηλεκτρονικό σύγγραμμα δεν απαλλάσσεται από πνευματικά δικαιώματα και το υπουργείο Παιδείας κόβει ολόκληρη τη σχετική πίστωση, ύψους 34 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

fimes.gr

Επίσχεση εργασίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από τη Δευτέρα

Σε πενθήμερη επίσχεση εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ενώ ήδη οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει από το Σάββατο να χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τόσο τα φάρμακα όσο και τις ιατρικές επισκέψεις.

«Ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει 570 εκατ. ευρώ από ..............

τα προηγούμενα έτη μέχρι το 2011, και 230 εκατ. ευρώ για το 2012, σύνολο 800 εκατ. ευρώ. Έχουμε χρηματοδοτήσει ατόκως την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στον τόπο» δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του Οργανισμού Γιώργος Ελευθερίου.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι ο Οργανισμός οδηγείται σε πλήρη στάση πληρωμών τους επόμενους μήνες. Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει πως «είχε προειδοποιήσει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ήταν θνησιγενής και για αυτό «είχαμε καλέσει όλους τους ιατρούς μέλη μας να μην συμβληθούν».

Newpost

ΣΥΝ-Ενίσχυση ΜΜΕ: Μετρητά οι άλλοι, δάνεια η Περιφέρεια Πελοποννήσου! Άλλο Ζαχάρω, άλλο Κυπαρισσία;!

Εάν η προδημοσίευση προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω ΕΣΠΑ (Υπουργείο Ανάπτυξης), της 30στης Απριλίου του 2012 ισχύσει ως έχει και κατά την δημοσίευση, τότε η Περιφέρεια (μόνη στην Ελλάδα) θα εξαιρεθεί άμεσων χρηματικών επιδοτήσεων. Έτσι, θα παρατηρηθεί το ανισότιμο, στη Ζαχάρω να παίρνουν επιδότηση 50% σε μετρητά και δίπλα στην Κυπαρισσία χαμηλότοκο δάνειο για το 50% της επένδυσης…

Αυτό ανακαλύπτουν, μερικούς μήνες ............

μετά, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σωστά (έστω και την …τελευταία στιγμή) κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

Προς τον Υπουργό

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Θέμα: «Προκήρυξη για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου»


Στις 30/04/2012 έγινε η προδημοσίευση της προκήρυξης δράσης από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η προκήρυξη αφορούσε στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, στα πλαίσια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η προδημοσίευση της προκήρυξης του παραπάνω Προγράμματος ενώ αφορά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, στην κατανομή των προς διάθεση κονδυλίων εξαιρεί την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Δηλαδή δεν προβλέπεται η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω επιχορήγησης, όπως συμβαίνει για τις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της χώρας, αλλά η ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσω εξειδικευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου, με τη μορφή είτε δανείων είτε εγγυήσεων επιχειρηματικών δανείων.

Η εξαίρεση αυτή πραγματοποιήθηκε εξαιτίας παρεμβάσεων της ηγεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία παρουσίασε ψευδώς, -όπως έχει ήδη ενημερωθεί το υπουργείο από προηγούμενη παρέμβαση στις 29/05/2012 των Βουλευτών Μεσσηνίας Πετράκου Αθ., Αρκαδίας Ζαχαριά Κων. και Αργολίδος Κοδέλα Δημ.-, σαν αποτέλεσμα διαβούλευσης την απαίτηση εξαίρεσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την ενίσχυση στα πλαίσια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας μέσω εξειδικευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου με τη μορφή είτε δανείων χαμηλού επιτοκίου προς τις επιχειρήσεις, είτε εγγυήσεων επιχειρηματικών δανείων.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στελέχη της περιφέρειας Πελοποννήσου με συνεντεύξεις και άλλους τρόπους δημοσιότητας, αναγάγουν αυτή την εξαίρεση σαν μέγιστης σημασίας και σαν καινοτομία για τις «υγιείς» επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρήσεις όλης της χώρας, άρα και της περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ανάγκη πρώτα από όλα ισότιμων όρων.

Είναι γνωστό άλλωστε, ότι το «χρηματοδοτικό εργαλείο» των δανείων χαμηλού επιτοκίου και των εγγυήσεων επιχειρηματικών δανείων, όπου και αν εφαρμόστηκε μονόπλευρα και μονοδιάστατα χωρίς επιχορηγήσεις, αποδείχτηκε ότι δεν συμβάλλει στο ελάχιστο στις σημερινές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απλά τους δίνει μια πολύ μικρή παράταση ζωής.

Αποτέλεσμα της εξαίρεση αυτής αν δεν αλλάξει η προκήρυξη κατά την δημοσίευση της θα είναι να υπάρξουν ανισότιμοι και δυσμενείς όροι για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σχέση με τις επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας. Για παράδειγμα μια επιχείρηση π.χ. στη Ζαχάρω Ηλείας (περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) σε μια επένδυση 100.000 ευρώ θα επιδοτηθεί κατά 50% και θα ενισχυθεί με το ποσό των 50.000 ευρώ. Ενώ μία αντίστοιχη επιχείρηση στην Κυπαρισσία (περιφέρεια Πελοποννήσου) θα βοηθηθεί για τη σύναψη δανείου. Και φυσικά υπάρχει αντίδραση και από τα Επιμελητήρια και από τους ενδιαφερόμενους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Κύριος υπουργός:

1. Πότε επιτέλους θα γίνει η δημοσίευση της ανωτέρω προκήρυξης;

2. Θα υπάρξει διόρθωση στην προκήρυξη ώστε να μην εξαιρούνται οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την επιχορήγηση που θα λάβουν οι επιχειρήσεις των υπολοίπων περιφερειών της χώρας.

3. Γιατί για πρώτη φορά έστω και στην προδημοσίευση στο πλαίσιο επιδοτούμενων Προγραμμάτων πανελλαδικής εμβέλειας, εξαιρείται μια Περιφέρεια;

4. Από πότε το Υπουργείο δημιουργεί ανισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις μιας περιφέρειας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα (και μάλιστα δυσμενείς) επειδή το ζήτησε ο Περιφερειάρχης. Δηλαδή γιατί οι επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια θα επιδοτούνται σε ποσοστό πάνω στο ύψος της όποιας επένδυσης που υλοποιούν, ενώ οι επιχειρήσεις της περιφέρειας Πελοποννήσου θα ενισχύονται με χαμηλότοκα δάνεια και με εγγυήσεις δανείων;

5. Δεδομένο ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Τομέα του Εμπορίου και της Παροχής Υπηρεσιών θα είναι ίσως η τελευταία τους ευκαιρία για επιχορήγηση και επενδύσεις μέσω των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ 2007- 2013, γιατί η στόχευση του Υπουργείου και της Ευρώπης για τα ΠΕΠ θα αφορά πλέον τις επιχειρήσεις της Μεταποίησης, του Τουρισμού, των Νέων Τεχνολογιών και Ενέργειας, με ποιο σκεπτικό απέκλεισαν τις επιχειρήσεις των Τομέων του Εμπορίου και της Παροχής Υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε πλήρη αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα από επενδύσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό τους, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος
Κόδελας Δημήτριος
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Pelops news

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 2ας Σεπτεμβρίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Διαβάστε στο θάρρος της Μεσσηνίας

Παίρνει… πρωτάθλημα στη φοροδιαφυγή η Καλαμάτα

Προχωρά σε τροποποίηση του Γ.Π.Σ με αφορμή τη λάθος χωροθέτηση του κόμβου στο Νέδοντα

Στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, η ..........


φοροδιαφυγή χτυπάει «κόκκινο», σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

H έρευνα έγινε πρόσφατα από τους καθηγητές, Νικόλαο Αρταβάνις (Virginia Polytecnic Institute), Ανταϊρ Μορς (Παν. Σικάγου) και Μαργαρίτα Τσούτσουρα (Παν. Σικάγου).

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2012 και χρησιμοποιεί στοιχεία από το 2003 έως το 2010, η φοροδιαφυγή στην Καλαμάτα κυμαίνεται από 52% έως 68%, ενώ ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 11,9%.

Μάλιστα, και στην υπόλοιπη Μεσσηνία τα ποσοστά κυμαίνονται πολύ πάνω από αυτόν, συγκεκριμένα από 21% έως 33%, με τη δεύτερη θέση να μοιράζονται η Τριφυλία και η Πύλος.

Επίσης, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι είναι οι επαγγελματικές ομάδες που αποκρύπτουν από την εφορία τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος.