Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Στουρνάρας: Ο Προβόπουλος αμοίβεται με 7.600 ευρώ το μήνα [έγγραφο]

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έστειλε στη Βουλή έγγραφο με τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, αλλά και των υπολοίπων στελεχών της τράπεζας.

Ο κ. Προβόπουλος λαμβάνει ..................

7.615 ευρώ μηνιαίως, η υποδιοικητής κ. Ελένη Δενδρινού – Λουρή λαμβάνει 8.148 ευρώ (είναι μεγαλύτερη η αμοιβή της επειδή δεν καταβάλλει εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων της ΤτΕ λόγω ασφάλισης σε άλλον φορέα, ο υποδιοικητής Ιωάννης Παπαδάκης λαμβάνει 7.373 ευρώ, Ο Χαράλαμπος Σταματόπουλος λαμβάνει 4.596 ευρώ, ο Γεώργιος Οικονόμου 5.944 ευρώ και ο Ηλίας Πλασκοβίτης 6.765 ευρώ

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας δεν λαμβάνουν αμοιβή για την συμμετοχή τους στο Γενικό Συμβούλιο, αλλά μηνιαία αποζημίωση η οποία από το 2002 είναι 250 ευρώ μετά την αφαίρεση του φόρου.

iefimerida

ΣΧΟΛΙΟ
Τα συμπεράσματα δικά σας.



ΥΠΕΣ: Ενισχύσεις 20 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους

Την ενίσχυση των δήμων της χώρας με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού ..........

Ευριπίδη Στυλιανίδη, το εν λόγω ποσό κατανέμεται από τους ΚΑΠ σε όλους τους δήμους της χώρας, με στόχο την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Now24

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι νέες περικοπές στις συντάξεις από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες επέρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις, της τάξεως του 5% έως 10%, ενώ με την είσοδο του νέου έτους αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη στα 67 και καταργούνται για τους συνταξιούχους τα επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα θερινής άδειας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν ότι ............


η απόφαση αφενός δεν είναι δεσμευτική και αφετέρου δεν γίνεται λόγος σε αυτήν για αντισυνταγματικότητα.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για πρώτη φορά, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, έκριναν σχέδιο νόμου, μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές.

Μετά και την εισήγηση του συμβούλου Αντώνη Κατσαρόλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων τροπολογιών, η Ολομέλεια έκρινε ότι η, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.

Η Ολομέλεια, η οποία συγκροτήθηκε από 30 δικαστές, γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος. Με άλλα λόγια, προσκρούουν στη συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.

Ειδικότερα, ομόφωνα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα θερινής αδείας από το νέο έτος και μετά.

Αντισυνταγματική κρίθηκε παράλληλα, με ισχυρή πλειοψηφία από τους δικαστές και η μείωση των συντάξεων, καθώς φρονούν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα αναλογικότητας, δεν χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια και γίνεται κατά άνισο τρόπο και χωρίς ορθή κλιμάκωση.

Την ίδια θέση περί αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι σύμβουλοι και για την αύξηση από 1/1/2013 της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 60ό έτος που είναι σήμερα στο 65ό έτος.

Συνταγματική κρίθηκε κατά πλειοψηφία η περικοπή των συντάξεων των άγαμων διαζευγμένων και θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων που σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη μηνιαία σύνταξή τους θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ.

Για το θέμα αυτό της περικοπής των συντάξεων των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων υποστηρίχθηκε από ορισμένους δικαστές ότι η μείωση αυτή είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ αντίθετα η πλειοψηφία των συμβούλων τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας και νομιμότητας της σχετικής ρύθμισης.

Αντίθετα, νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ε.Σ. οι ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά θέματα των βουλευτών.

Τι προέβλεπε το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που κρίθηκε αντισυνταγματικό προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι οι συντάξεις ή το άθροισμα των συντάξεων: 1) από 1.000 έως και 1.500 ευρώ, μειώνονται κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ, 2) από 1.500,01 έως και 2.000 ευρώ, μειώνεται κατά 10% και το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ, 3) από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να μικρότερο των 1.800,01 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2012 μετά όμως την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της επιπλέον εισφοράς της παραγράφου 14 του άρθρου 2 του Ν. 4002/2011 και των τυχόν μειώσεων που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του Ν. 4024/2011 και του άρθρου 1 του Ν. 4051/2012.

Επίσης, προβλέπεται ότι οι άγαμες και οι διαζευγμένες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα λαμβάνουν ανώτατη σύνταξη 720 ευρώ μηνιαίως, ενώ αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους σε περίπτωση που οι θυγατέρες αυτές έχουν και άλλα εισοδήματα τα οποία υπερβαίνουν το ποσό των 8.640 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, από 1/1/2013 το όριο συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1/1/2013 και μετά αυξάνεται κατά δύο χρόνια, δηλαδή ανέρχεται στο 67ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το όριο ηλικίας του 60ού έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αυξάνεται από 1.1.2013 στο 65ο έτος.

Εξάλλου, από την 1/1/2013 το όριο ηλικίας για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυξάνεται από το 60ό που είναι σήμερα στο 65ό έτος.

Τέλος, ως προς τους βουλευτές προβλέπει, μεταξύ των άλλων την κατάργηση της σύνταξής τους για «όσους αποκτήσουν για πρώτη φορά από εδώ και στο εξής την ιδιότητα του βουλευτή ή του αιρετού οργάνου των ΟΤΑ πρώτου βαθμού».

in.gr

ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ. [ VIDEO ]

Για «διαστρεβλωμένα και παραμορφωμένα συμπεράσματα» μας μίλησε σήμερα ο Βουλευτής της ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μετα την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 που ο ίδιος είπε την φράση: Εγω δεν κοροϊδεύω τον κόσμο. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ.

Βάλθηκε να μας βγάλει όλους τρελούς.

Αφού γύρισε στο κόμμα ο Λαφαζάνης του..........

έβαλαν άγριο χέρι για την δήλωση του και βγήκε μετά να μας πει ότι δεν είναι "ελέφαντας".
Μας πούλησε τρελίτσα ο Παναγιώτης για δήθεν απομόνωση δήλωσης του και παραμορφωμένα συμπεράσματα.
Λυπάμαι κ. Λαφαζάνη. Το Video που λέει πάντα την αλήθεια σας διαψεύδει ΠΛΗΡΩΣ.

Πάρτε και τις αποδείξεις για τι τι είπατε ΕΣΕΙΣ.
Ακούστε την φωνούλα σας και δείτε τον εαυτό σας να λέει "Εγω δεν κοροϊδεύω τον κόσμο. Δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε"



ΟΑΕΕ Από την 1η Δεκεμβρίου η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας

Από την 1η Δεκεμβρίου αρχίζει η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), για το έτος 2013.

Σύμφωνα με την υπ'. αρ. 50/1.11.2012 εγκύκλιό του Οργανισμού, για τη θεώρηση απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:...........


1. Η εξόφληση των πάσης φύσεως απαιτητών μηνιαίων εισφορών της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας μέχρι και τον Αύγουστο του 2012.

2. Καταβολή όλων των απαιτητών υποχρεώσεων της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας, προ της υποβολής της αίτησης για χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας.

3. Θεώρηση με την αυτοκόλλητη ετικέτα. Με την ετικέτα που παραλαμβάνουν οι ασφαλισμένοι, ο ΟΑΕΕ πιστοποιεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθενείας (δηλ. καταβολή ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας 8/2009-8/2012 ) και με αυτήν ανανεώνεται αυτόματα για το χρονικό διάστημα από 1/1/2013 έως 31/12/2013 η ισχύς του βιβλιαρίου ασθενείας τόσο για τους ίδιους όσο και για τα προστατευόμενα απ΄ αυτούς τέκνα, ηλικίας μέχρι 18 ετών, χωρίς να απαιτείται η προσέλευσή τους στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ.

Στην αυτοκόλλητη ετικέτα έχει προβλεφθεί χώρος για εκτύπωση του ονοματεπώνυμου του άμεσα ασφαλισμένου και μέχρι τεσσάρων (4) τέκνων αυτού, ηλικίας μέχρι 18 ετών.

Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται ιδιόχειρη παρέμβαση στην αυτοκόλλητη ετικέτα, τόσο από πλευράς ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ όσο και από πλευράς υπηρεσιών του Οργανισμού.

Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι έχουν ως προστατευόμενα μέλη συζύγους, τέκνα άνω των 18 ετών, γονείς κλπ., δηλ. μέλη που δεν περιλαμβάνονται στην αυτοκόλλητη ετικέτα, πρέπει να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΕ με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (συμπεριλαμβανομένου και του ΑΜΚΑ) για την παράταση του δικαιώματος παροχών ασθενείας των παραπάνω προσώπων.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν θα παραλάβουν αυτοκόλλητη ετικέτα (π.χ. έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών κλπ.) θα πρέπει να προσέλθουν στις υπηρεσίες του Οργανισμού για τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας τους.

Όσον αφορά τους ανασφάλιστους συζύγους επισημαίνεται, ότι τόσο για την καταχώρηση αυτών στο βιβλιάριο ασθενείας, όσο και για την παράταση του δικαιώματός τους, απαιτείται εκτός από τη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση και φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Επίσης πρέπει να τίθεται σφραγίδα σχετικά με το δικαίωμα της παράτασής τους, όπως τίθεται και για τα ενήλικα τέκνα.

4. Για τους ασφαλισμένους που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις των οφειλομένων εισφορών, θεωρείται το βιβλιάριο για το προβλεπόμενο διάστημα από τη ρύθμιση, με την απαραίτητη προϋπόθεση να τηρούνται οι όροι αυτής.

Κέρδος

Ωμός εκβιασμός της τρόικας: Θέλετε τη δόση; Περικόψτε την Υγεία σας!

To newsbomb.gr φέρνει στη δημοσιότητα το κατάπτυστο κομμάτι του μνημονίου που θέλουν να μας «φορέσουν καπέλο» - Ώρα ευθύνης για τον Αντ. Σαμαρά

Τις αδιανόητες απαιτήσεις της τρόικας, που θέλει να περικόψει την Υγεία των Ελλήνων για να βγάζουν εκατομμύρια οι πολυεθνικές των ποιοτικά αμφιλεγόμενων ανώνυμων γενόσημων του Τρίτου Κόσμου, φέρνει στο φως σήμερα το newsbomb.gr.

Σε μια αποκάλυψη-βόμβα, το newsbomb.gr ............

δημοσιεύει το πλήρες κείμενο του μνημονίου που συνιστά ταφόπλακα για την Υγεία των Ελλήνων. Η μεγάλη ενημερωτική ιστοσελίδα κατάφερε και πήρε στα χέρια της το κατάπτυστο εκείνο κομμάτι του μνημονίου που θέλει να επιβάλλει η τρόικα στην κυβέρνηση, όπου ουσιαστικά ζητά τις ζωές μας επί πίνακι. Ο εκβιασμός είναι καθαρός: για να σας δώσουμε τη δόση, εσείς πρέπει να θυσιάσετε χρόνια από τη ζωή του κάθε Έλληνα. Διαβάστε και φρίξτε:

«Πριν την εκταμίευση (σ.σ. της δόσης) πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό για τους γιατρούς να συνταγογραφούν το διεθνές όνομα δραστικής ουσίας και όχι επώνυμο φάρμακο.

Πριν την εκταμίευση (σ.σ. της δόσης) πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η αντικατάσταση του συνταγογραφούμενου φαρμάκου με το φθηνότερο προϊόν της ίδιας δραστικής ουσίας στην κατηγορία αναφοράς από τα φαρμακεία (υποχρεωτική “αντικατάσταση γενοσήμου”)».



Είναι τέτοιο το θράσος των τροϊκανών, αντιμετωπίζουν τόσο απροκάλυπτα την πατρίδα μας ως προτεκτοράτο, που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κρύψουν τον ωμό εκβιασμό: Εβαλαν οι ίδιοι με τονισμένα γράμματα (bold) τον όρο «πριν την εκταμίευση» της δόσης! Μας λένε ξεκάθαρα ότι: αν δεν αποδεχτείτε να ταΐζετε τον ελληνικό λαό με φάρμακα-δολοφόνους, λεφτά από εμάς δε βλέπετε!

Όμως, μας τα έχουν πάρει όλα. Εκοψαν τους μισθούς μας. Εκοψαν τις συντάξεις μας. Φορολόγησαν μέχρι και τον αέρα που αναπνέουμε. Τώρα, θέλουν να κόψουν και τις ζωές μας. Θέλουν να μας ταΐζουν αμφίβολης ποιότητας πάμφθηνα σκευάσματα που παράγονται σε Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Ισραήλ. Διότι, αυτό ακριβώς κάνει η συνταγογράφηση με βάση μονάχα τη δραστική ουσία και χωρίς καν την αναφορά επωνυμίας φαρμάκου.

Απαγορεύει στον γιατρό να επιλέγει τη συγκεκριμένη θεραπεία που ταιριάζει στον συγκεκριμένο ασθενή, με το συγκεκριμένο ιστορικό και τη συγκεκριμένη πάθηση. Αντιθέτως, υποχρεώνει τον γιατρό να συνταγογραφεί δραστική ουσία γενικά και τον φαρμακοποιό να του χορηγεί το φθηνότερο φάρμακο της κατηγορίας.

Με αυτό τον τρόπο, η τρόικα θέλει ουσιαστικά να πετάξει έξω από τα φαρμακεία όλα τα ποιοτικά ελληνικά επώνυμα γενόσημα και να κατακλύσει την ελληνική αγορά με τα πάμφθηνα ανώνυμα σκευάσματα του Τρίτου Κόσμου (αφού τα φάρμακα με τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ παραγωγής δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν αυτά που παράγονται υπό αμφίβολες ποιοτικές συνθήκες σε χώρες του Τρίοτου Κόσμου, όταν μοναδικό κριτήριο θα είναι η εξευτελιστικά φθηνή τιμή).

Αυτά ακριβώς τα ανώνυμα γενόσημα τα οποία προωθεί η τρόικα είναι που επανειλημμένα έχουν καταγγελθεί για τις άθλιες συνθήκες παραγωγής τους, όταν οι μεγαλύτεροι οργανισμοί φαρμάκου του πλανήτη εντόπισαν ακόμη και σκευάσματα νοθευμένα, αγνώστου προελεύσεως μαύρα σωματίδια κ.ο.κ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν λίγες μέρες από την αμερικανική αγορά αποσύρθηκε άρον-άρον τέτοιο αντικαταθλιπτικό, όταν διαπιστώθηκε ότι προκαλούσε σειρά σοβαρότατων παρενεργειών, μεταξύ των οποίων ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας!

Μάλιστα, στις ελάχιστες χώρες στον πλανήτη όπου έχουν εφαρμοστεί ανάλογα συστήματα διαπιστώθηκε –από διεθνείς μελέτες- ότι μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής ολόκληρου του λαού!

Σα να μην έφτανε αυτό, μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει και το θάνατο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Ο κλάδος με τα υψηλά στάνταρ παραγωγής (που πρόσφατη διεθνής μελέτη χαρακτήρισε ως το «ανερχόμενο αστέρι» της ελληνικής οικονομίας) δε θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα πάμφθηνα σκευάσματα που παράγονται υπό αμφίβολες ποιοτικές συνθήκες στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, όταν μοναδικό κριτήριο επιλογής θα είναι η πάμφθηνη τιμή και η αδιαφορία για την ποιότητα θα είναι πλήρης.

Έτσι, οι βιομηχανίες θα βάλουν λουκέτο και 20.000 οικογένειες θα μείνουν στο δρόμο. Την ίδια στιγμή, ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με τα χιλιάδες επιδόματα ανεργίας και την απώλεια των εσόδων από τη φορολόγηση μισθών και επιχειρηματικών κερδών. Κι όλα αυτά, σε μια εποχή τόσο κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, όταν –υποτίθεται ότι- ψάχνουμε τα έσοδα με το τουφέκι.

Όμως η καταστροφή δεν εξαντλείται σε αυτά. Από τη στιγμή που οι ξένες πολυεθνικές των πάμφθηνων ανώνυμων γενοσήμων θα μονοπωλήσουν την ελληνική αγορά, εξουδετερώνοντας τους Έλληνες ανταγωνιστές τους, κατά την πάγια τακτική τους, θα εκτοξεύσουν τις τιμές των αμφιβόλου ποιότητας σκευασμάτων τους. Μαζί τους θα εκτοξευτεί και η φαρμακευτική δαπάνη του Δημοσίου, την οποία –υποτίθεται ότι- κόπτεται να μειώσει η τρόικα. Μηδέν εις το πηλίκον δηλαδή.

Ήρθε η ώρα αυτοί οι κύριοι να καταλάβουν ότι η Υγεία μας είναι το μόνο που μας έχει απομείνει. Είναι το ύστατο στάδιο της αξιοπρέπειάς μας. Ως εδώ και μη παρέκει.

Είναι πλέον η ώρα να πουν ΟΧΙ οι άνθρωποι τους οποίους ο ελληνικός λαός εξέλεξε για να τον εκπροσωπούν. Είναι η ώρα η τρόικα να ακούσει το ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ από τους υφυπουργούς και τον υπουργό Υγείας, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αν χρειαστεί. Είναι η ώρα, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς να σταθεί στο ύψος του εθνικού του καθήκοντος και να αντισταθεί στα αναίσχυντα σχέδια των ξένων, που θέλουν να παίξουν με τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας.

Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να σταθεί όρθιος και να αποδείξει ότι επάξια φέρει τον τίτλο ΕΛΛΗΝΑΣ πρωθυπουργός.








NEWSBOMB.gr

Ελαιόλαδο: Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα πάνω από τα 2,50 ευρώ, πάνε για 3,00.

Εμποροι ελαιολάδου από όλο τον κόσμο αλλά κυρίως τις ΗΠΑ και την Ισπανία μπαίνουν δυνατά στην Ελληνική αγορά προκειμένου να καλύψουν την ζητηση που θα ακολουθήσει την χαμηλή φετινή παγκόσμια παραγωγή. Ηδη όλοι τους έρχονται σε επαφές με τοπικούς εμπόρους ενω επιτέλους τη χαμένη του αξία δείχνει να ανακτά τους τελευταίους μήνες το ελαιόλαδο αν και ξεκίνησαν τα κόλπα για να το κρατήσουν χαμηλά αλλά δε μπορούν.

Στο παιχνίδι είναι πάντα και οι Ιταλοί που .............

προσδοκούσαν χαμηλότερες τιμές λόγω κρίσης αλλά η μικρή παγκόσμια παραγωγή τους χαλαει τα σχέδια. Τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια αγορά, οι τιμές πλησιάζουν ήδη τα 3 ευρώ το κιλό, δίνοντας νέα πνοή στην καλλιέργεια. Στην Μεσσηνία αναμενεται ξεκίνημα πανω από τα 2,50 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται με δεδομένη την ζητηση και αν ο κόσμος κρατηθεί και δεν πουλήσει το συνολο της παραγωγής του στο ξεκινημα της συγκομιδής να φτάσει με άνεση τα 3,00 ευρώ.

Στην Μεσσηνία ξεκίνησε η συγκομιδή δειλά δειλά και στο Κορωνεικο ενώ μέσα στο δεκαημερο θα βγει η συντριπτική πλειοψηφία για να μαζέψει τις ελιές. Το καλό λάδι της Μεσσηνίας απποτελεί μαγνήτη για τους ξένους αλλά και τους εγχωριους εμπόρους. Η χαμηλή παγκόσμια παραγωγή εχει κινητοποιήσει τις εταιρείες ελαιολάδου που θέλουν να εξασφαλίσουν το προιόν για την αγορά τους. Πιο συγκεκριμένα υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί στους 2.756.000 τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από την περσινή παραγωγή ρεκόρ των 3.389.000 τόνων. Η περσινή παραγωγή της Ισπανίας έφτασε τους 1.611.000 τόνους, ωστόσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που εκδηλώθηκαν με τη μορφή σφοδρής παγωνιάς το χειμώνα και παρατεταμένης ξηρασίας το καλοκαίρι αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική μείωση φέτος κατά περίπου 700.000 τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Συμβούλιο πραγματοποιεί μια προσέγγιση για την φετινή παραγωγή της Ισπανίας, αλλά επιφυλάσσεται να κάνει σαφή εκτίμηση. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές στην παραγωγή, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου αναμένεται μια αύξηση στην παραγωγή κατά 18,6%.

Σύμφωνα με την έκθεση, η περσινή παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου έφτασε τους 3.174.500 τόνους, με τις εξαγωγές να αποτελούν τους 834.000 τόνους. Έτσι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για σημαντική υποχώρηση των παγκόσμιων αποθεμάτων ελαιολάδου κατά 400.000 τόνους, στην περίπτωση που δεν επηρεαστεί η κατανάλωση.

Τις τελευταίες ημέρες στην ισπανική αγορά οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου κινούνται σταθεροποιητικά στα επίπεδα των 2,56 ευρώ το κιλό. Το παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 2,40 ευρώ το κιλό
Τα αρνητικά στοιχεία για την ισπανική παραγωγή και η άνοδος των τιμών κινητοποίησαν τους Ιταλούς που αγόρασαν αρκετά βυτία ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα απογοητευτικά στοιχεία για την ισπανική παραγωγή και η άνοδος των τιμών, κινητοποίησαν τους Ιταλούς εμπόρους οι οποίοι αγόρασαν αρκετά βυτία ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα επίπεδα των 2,50 ευρώ το κιλό.

Ουσιαστικά εκείνη την περίοδο πουλήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών αποθεμάτων από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Έτσι τώρα που οι Ιταλοί έχουν διαπιστώσει πως δεν υπάρχουν ποσότητες, έχουν αυξήσει τις τιμές που προσφέρουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας ανοδικό κλίμα εν όψει της νέας σοδειάς.

Κατά 40% μείωση της ισπανικής παραγωγής

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι οι διεθνείς αγορές είχαν πλημμυρίσει από τα 3 εκατ. τόνους της παγκόσμιας παραγωγής και οι τιμές του έξτρα παρθένου ήταν στα χαμηλά της τελευταίας δεκαετίας. Φέτος η ισπανική παραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 40% από τα επίπεδα ρεκόρ των 1,6 εκατ. τόνων της περσινής χρονιάς, γεγονός που έχει οδηγήσει σε άνοδο της τάξης του 62% τους τελευταίους τρεις μήνες στην ισπανική αγορά. Εν τω μεταξύ οι χαμηλές τιμές κατά τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου μέχρι και το καλοκαίρι, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η παγκόσμια κατανάλωση και να περιοριστούν τα περσινά αποθέματα, σύμφωνα με στοιχεία του Economist.

Βέβαια μέσα στην ευφορία που προκαλεί το ανοδικό σερί στις τιμές της διεθνούς αγοράς, ορισμένοι «βλέπουν» τα προεόρτια των αλλαγών που θα φέρει η νέα ΚΑΠ. Υπολογίζεται πως η ενίσχυση των 150 ευρώ ανά στρέμμα που λαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί με το ισχύον καθεστώς, ισοδυναμεί με 50 λεπτά το κιλό για την τιμή του ελαιολάδου. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό η άνοδος αυτή να αποτελεί μια πρώτη προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα της ΚΑΠ.

Messinea

Η Ελλάδα «ξεμένει» από ρευστό, Απειλείται η Κυβέρνηση

Αρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Καλό μεσημέρι και καλό μήνα! Διαβάζω σε εκτενές άρθρο του CNBC και σας δίνω απλά μια γεύση ενώ σας παραπέμπω στο πρωτότυπο με το link που σας δίνω στο τέλος.

Συνεχίζει να βουλιάζει στον «πτωτικό κύκλο» η Ελλάδα και έτσι έρχεται και πάλι στην κορυφή της ατζέντας της ζώνης του ευρώ ενώ οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι πιο κοντά από ποτέ να «στερέψει» από μετρητά και ότι η επιβίωση της Κυβέρνησης Συνασπισμού που δημιουργήθηκε μόλις πριν από πέντε μήνες απειλείται…

«Η Ελλάδα «ξεμένει» από ρευστό ενώ η τρέχουσα στρατηγική ..........

δεν λειτουργεί και υπάρχει ουσιαστική πολιτικό ρίσκο» δήλωσε στο CNBC o k Θάνος Βαμβακίδης, (υπήρξε δικός μου προπτυχιακός φοιτητής στην πρώην ΑΒΣΘ – τώρα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) με λαμπρές μεταπτυχιακές σπουδές και εμπειρίες) επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής G10 νόμισμα της Bank of America Merrill Lynch.

Η ελληνική Οικονομία έχει απογοητεύσει σε κάθε δείκτη μετρήματος - από την ανάπτυξη, την ανεργία και την μείωση του χρέους μείωση - όπως προέβλεπαν οι αρχικοί όροι διάσωσης που είχαν συμφωνηθεί. Το Χρέος προς το ΑΕΠ της χώρας είναι ήδη το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ και θα ανέλθει στο 189% αντί για το 179% δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της διάσωσης βασίζονται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις. Το Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της χώρας, επίσης, δεν προχωρά τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν. Και η Ελλάδα ζητά διετή επιμήκυνση για να πετύχει το στόχο του πλεονάσματος σε επίπεδο της τάξης του 4%...

(για περισσότερες πληροφορίες δείτε - http://www.cnbc.com/id/49606194

Σενάρια για δυο κλίμακες στη φορολογία των αγροτών

Σύμφωνα με δημοσιέυματα οι έχοντες εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 100.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστές 10% κι 30%. Όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 45%. Οι αλλαγές για την φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια καθώς και οι νέες φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς , συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες ,μικρές επιχειρήσεις και αγρότες. Θα συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα:........

1. Η νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους θα έχει τρία φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές φόρου από 21%, 36% έως και 45%. Το πρώτο κλιμάκιο προβλέπεται να εκτείνεται μέχρι τις 26.000 ευρώ και συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο θα φορολογεί εισοδήματα από τις 26.001 ευρώ μέχρι τις 48.000 ευρώ με συντελεστή 36% και το τρίτο και τελευταίο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 με συντελεστή 45%.

Το αφορολόγητο όριο καταργείται για όλους. Στη θέση του θεσπίζεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Η έκπτωση θα μειώνεται όσο τα εισοδήματα πλησιάζουν τα 40.000 ευρώ. Πάνω από το ποσό αυτό δεν θα υπάρχει έκπτωση. Το κόστος τα νέας κλίμακας (σε σχέση με την ισχύουσα) ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με δύο συντελεστές. Εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26%. Τα υπόλοιπο τμήμα του εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Αγρότες

Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογηθούν με δύο φορολογικού συντελεστές ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Ο πρώτος συντελεστής 13% θα εφαρμόζεται για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ και ο δεύτερος συντελεστής 16,5% γα εισοδήματα άνω των 50.001 ευρώ.

Εισοδήματα από ενοίκια

Από 1-1-2013 τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς με ειδική κλίμακα που θεσπίζεται. Συγκεκριμένα δημιουργούνται τρία κλιμάκια με συντελεστές 10%, 30% και 45% Οσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια άνω των 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή. Σήμερα τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή προστίθενται στα εισοδήματα από την μισθωτή εργασία ή το ελευθέριο επαγγελμα και φορολογούνται συνολικά.

Messinea

Σύσκεψη για το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης Λιμένα Κυπαρισσίας στην Καλαμάτα.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα 1.11.2012 στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ Π. Αλευρά και τη συμμετοχή του Δημάρχου Τριφυλίας κ Κ. Κόλλια, του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας κ Παπαχρήστου και υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε.Μ. και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε., με θέμα το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης Λιμένα Κυπαρισσίας (Μaster Plan).
To έργο αφορά στην αξιοποίηση και .............

ανάδειξη του Λιμένα Κυπαρισσίας και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 150.000 €.

Αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, στην οποία θα μετέχουν η ΠΕΜ με ποσό 70.000 €, ο Δήμος Τριφυλίας με 70.000 € και το Λιμενικό Ταμείο με 10.000 €.
Φορέας υλοποίησης του Master Plan θα είναι η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.

Θεωρείται έργο πνοής για την Τριφυλία, τόσο για την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων, όσο και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.

Πρόσθετες πιστώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Πρόσθετη πληρωμή προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης για το 2012 ύψους 22 εκατ. ευρώ

Πόρους ύψους 15.300.000 ευρώ -αντί για 13.400.000 που προβλέπονταν σε προηγούμενη υπουργική απόφαση- κατανέμονται σε 43 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Την αύξηση και κατανομή των πιστώσεων δημόσιας δαπάνης στο πλαίσιο του Άξονα 4 – LEADER του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013, αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Στο πλαίσιο των δράσεων LEADER επιδιώκεται η ........

στήριξη της καινοτομίας, η δημιουργία και ανάπτυξη πολύ μικρών επιχειρήσεων, η ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, η ανάδειξη της αγροτικής κληρονομιάς, η αναμόρφωση χωριών κλπ.
Παράλληλα την Πέμπτη ανακοινώθηκε από το υπουργείο ότι επιλύθηκαν τα προβλήματα που επηρέασαν, μερικώς ή ολικώς, την πληρωμή περίπου 6.300 δικαιούχων (απόσταση στάβλου – βοσκοτόπου και μη έγκυρη ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων) αλλά και επιπλέον 1.000 δικαιούχων για άλλους λόγους.

Η προκαταβολής (50%) της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2012, ύψους 22.050.000 ευρώ από σήμερα Πέμπτη είναι διαθέσιμη στους λογαριασμούς των 7.300 δικαιούχων.
Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται για το καταβληθέν ποσό και μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ .

Τέλος οι επιδοτήσεις για δασικές εκτάσεις

Τελεσίγραφο στις δασικές υπηρεσίες στέλνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Νόμο 4061 «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων − Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις» που ισχύει από τις 23 Μαρτίου 2012 (συγκεκριμένα το άρθρο 26 παρ. 22) οφείλουν οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες να διαβιβάζουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την πράξη χαρακτηρισμού έκτασης η οποία κρίνεται τελεσίδικα δασική ή κηρύσσεται αναδασωτέα. Τα αγροτεμάχια που εμπίπτουν στις ζώνες αυτές δεν μπορούν να επιδοτηθούν, καθώς με τις παραπάνω πράξεις δεν ισχύει η αγροτική τους χρήση.

Για τους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια εμπίπτουν στις περιοχές αυτές υπάρχουν τα ακόλουθα ενδεχόμενα:
* Να απευθυνθούν αρχικά στις πύλες εισαγωγής (ΕΑΣ), οι οποίες γνωρίζουν τα πολύγωνα των ζωνών αυτών και μπορούν σε περίπτωση εσφαλμένης ψηφιοποίησης να προβούν σε σχετική διόρθωση που θα επιτρέψει στους παραγωγούς να πληρωθούν στο προσεχές διάστημα.

* Αν η ψηφιοποίηση είναι σωστή, τότε ο παραγωγός δύναται να πληρωθεί μόνο και εφόσον οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες κοινοποιήσουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ αντίστοιχες κανονιστικές πράξεις οι οποίες θα επιτρέπουν την αγροτική δραστηριότητα αίροντας τυχόν απαγορεύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει στους παραγωγούς άμεσα την δικαιούμενη επιδότηση.

messinea

Καταρρέει η κυβέρνηση – τρόμος στην Ευρώπη

Μετά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει το νομοσχέδιο με το άρθρο 1 για τα μέτρα, η ομάδα του «όχι» μέσα στο ΠΑΣΟΚ διογκώνεται από μέρα σε μέρα, διαμορφώνοντας ένα μπλοκ της άρνησης με επικεφαλής τον κ. Σκανδαλίδη.

Ήδη ο βουλευτής κ. Κασσής του ΠΑΣΟΚ ανεξαρτητοποιήθηκε αναγγέλλοντας ότι δεν ψηφίζει τα μέτρα και το περιβάλλον Βενιζέλου έχει τεθεί σε συναγερμό, γιατί δεν μπορεί να υπολογίσει πόσοι τελικά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πουν «όχι» στη βουλή στην ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτη.
Υπάρχουν πληροφορίες από την Ιπποκράτους για..........

μια ομάδα 4-5 βουλευτώ ν που προσανατολίζονται προς αυτή την άποψη.

Αλλά και μέσα στη ΝΔ επικρατεί φοβερή αναστάτωση με ψιθύρους σε γραφεία και διαδρόμους για μία οδυνηρή έκπληξη 3-4 βουλευτών, που θα πουν όχι στα μέτρα όταν αυτά έρθουν στη βουλή.

Αν τελικά Σαμαράς και Βενιζέλος δεν μπορέσουν ακόμα και με την απειλή διαγραφής να συγκρατήσουν τις σημερινές του δυνάμεις στη βουλή, δύσκολα θα υπάρξει ο μαγικός αριθμός των 151 βουλευτών για να περάσουν τα μέτρα, οπότε στην περίπτωση αυτή ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου και για τη συνοχή και για την επιβίωση της συγκυβέρνησης. Μετά από όλα αυτά, επικρατεί τρόμος σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι από χθες και αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της ψηφοφορίας για τις αποκρατικοποιήσεις –όπου η συγκυβέρνηση εμφανίστηκε να μην έχει «τη δεδηλωμένη» (δηλαδή να μην συμπληρώνεται ο αριθμός των 151 ψήφων για ένα νομοσχέδιο) και τουλάχιστον μία τροπολογία να αποσύρεται γιατί καταψηφίστηκε από τους περισσότερους βουλευτές.

Η αίσθηση σε ΔΝΤ και Κομισιόν είναι ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και ίσως δεν μπορέσει να περάσει τα μέτρα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα. Απόδειξη του τρόμου που επικρατεί πλέον στην ευρωζώνη είναι και η καθημερινή πτώση των χρηματιστηρίων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ήδη Βερολίνο και Βρυξέλλες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο βγάζουν από τα συρτάρια τους τα γνωστά σενάρια αδυναμίας της Ελλάδας να εφαρμόσει τα μέτρα, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει δόση των 31,5 δισ. για τον Νοέμβρη, δεν υπάρχει επιμήκυνση και δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα συγκράτησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Αυτά κυρίως προβάλλονται προφανώς για την τρομοκράτηση των Ελλήνων βουλευτών. Υπάρχει όμως και η άποψη (σε κεντρικούς τραπεζίτες Ευρώπης και Αμερικής και οικονομικούς παράγοντες τύπου Σόρος) που πιστεύουν ότι ακόμα και αν δεν περάσουν τα μέτρα την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα, η τρόικα θα βρει τρόπο συγκράτησης της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης γιατί σε αντίθετη περίπτωση καταρρέει όλο το σύστημα το υ ευρώ.

newsbomb.gr

Τέλη κυκλοφορίας από την άλη εβδομάδα. Τι θα πληρώσουμε.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013 είναι έτοιμα και το αργότερο μέχρι την επόμενη Τρίτη τα ειδοποιητήρια θα φτάσουν στα χέρια των ιδιοκτητών οχημάτων.

Από φέτος δεν θα υπάρχουν πλέον τα γνωστά αυτοκόλλητα που τοποθετούσαν οι οδηγοί στο παρμπρίζ.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών ............

Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης ανέφερε πως τα τέλη θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά και οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής.

Αφού τα εκτυπώσουν θα πηγαίνουν στις τράπεζες, ταχυδρομεία ή εφορίες και θα τα πληρώσουν.

Η κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων ο Προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά το κόστος των τελών κυκλοφορίας 2013

Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ
Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 ευρώ
Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 ευρώ
Από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε 135 ευρώ
Από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε 240 ευρώ
Από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. 265 ευρώ
Από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. 300 ευρώ
Από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. 660 ευρώ
Από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. 880 ευρώ
Από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. 1100 ευρώ
Από 4001 κ.ε. και άνω 1320 ευρώ

Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.) - Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ

0 – 100 (γρ./χλμ. ευρώ)
101 – 120 (γρ./χλμ.) 0,90 ευρώ
121 – 140 (γρ./χλμ.) 1,10 ευρώ
141 – 160 (γρ./χλμ.) 1,70 ευρώ
161 – 180 (γρ./χλμ.) 2,25 ευρώ
181 – 200 (γρ./χλμ.) 2,55 ευρώ
201 – 250 (γρ./χλμ. 2,80 ευρώ
Άνω των 251 (γρ./χλμ.) 3,40 ευρώ

Νέες ευρείας χρήσης υπηρεσίες από το TAXISnet

Νέες ευρείας χρήσης υπηρεσίες προς τους πολίτες εντάσσει στο αμέσως επόμενο διάστημα στο TAXISnet, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε οι πολίτες να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με το υπουργείο Οικονομικών με εναλλακτικούς τρόπους χωρίς να απαιτείται να επισκέπτονται τις ΔΟΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθούν στο σύστημα οι ακόλουθες υπηρεσίες: .......


1. Πληρωμή οποιασδήποτε βεβαιωμένης μη ρυθμισμένης οφειλής στο σύνολο της ή μέρος αυτής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα [Νοέμβριος 2012].

Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του, από την εικόνα των βεβαιωμένων μη ρυθμισμένων οφειλών που θα βλέπει, να τυπώνει για όποια οφειλή θέλει «Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ)», με την οποία θα μπορεί να πληρώνει όποτε θέλει όποιο ποσό θέλει, χρησιμοποιώντας την ίδια ΤΟ μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, όπως στο γκισέ, σε ΑΤΜ, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής( Web Banking, Phone Banking).

2. Πληρωμή οποιασδήποτε δόσης ρυθμισμένης οφειλής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα [Δεκέμβριος 2012].

Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του, από την εικόνα των ρυθμίσεων που θα βλέπει να τυπώνει για όποια ρύθμιση θέλει «Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ)» με την οποία θα μπορεί να πληρώνει κάθε δόση χρησιμοποιώντας την ίδια ΤΡΟ μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, όπως στο γκισέ, σε ΑΤΜ, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής( Web Banking, Phone Banking).

3. Ηλεκτρονική Υποβολή Μισθωτηρίων Ενοικίασης [Δεκέμβριος 2012].

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα μπορεί από τον υπολογιστή του να υποβάλει ηλεκτρονικά το μισθωτήριο και αυτόματα θα ενημερώνεται και ο Ενοικιαστής με το περιεχόμενο του μισθωτηρίου.

4. Αγορά Παραβόλου για κάθε χρήση με όλα τα τραπεζικά προϊόντα [Ιανουάριος 2013].

Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να επιλέγει το Παράβολο που χρειάζεται σε κάποια υπηρεσία, να τυπώνει έναν Κωδικό με το αντίστοιχο ποσό και να αγοράζει το παράβολο του μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, στο γκισέ, σε ΑΤΜ, στο Web Banking. Με τον Κωδικό και μόνο θα πηγαίνει στην υπηρεσία που θέλει να χρησιμοποιήσει το Παράβολο, η οποία στη συνέχεια μέσα από τον υπολογιστή της θα διαπιστώνει την εξόφληση του Παραβόλου.

5. Πληρωμή οποιασδήποτε οίκοθεν πληρωμής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα [Ιανουάριος 2013].

Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να τυπώνει έναν Κωδικό με το αντίστοιχο ποσό που πρέπει να πληρωθεί οίκοθεν και να το εξοφλεί μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, στο γκισέ, σε ΑΤΜ, στο Web Banking. Με τον Κωδικό και μόνο θα πηγαίνει στην υπηρεσία που θέλει να χρησιμοποιήσει την Οίκοθεν πληρωμή, η οποία στη συνέχεια μέσα από τον υπολογιστή της θα διαπιστώνει την εξόφληση.

Οι παραπάνω υπηρεσίες θα διευκολύνουν τις συναλλαγές των πολιτών με το Υπουργείο Οικονομικών και θα μειώσουν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από την συγχώνευση των ΔΟΥ, αφού πλέον για όλες τις συχνά χρησιμοποιούμενες συναλλαγές δεν θα υπάρχει ανάγκη επίσκεψης στις ΔΟΥ, δεδομένου ότι ήδη το TAXISnet παραλαμβάνει ηλεκτρονικά και πλειάδα Δηλώσεων.

Euro2Day

Λαφαζάνης:«Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο. Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε»

Την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας έχει ξεκινήσει μια ανένδοτη πορεία και περιοδεύει σε όλη τη χώρα προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την πτώση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών προκειμένου,όπως πιστεύει, ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πρώτο κόμμα και ο ίδιος πρωθυπουργός, ο κ. Λαφαζάνης είπε μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1: .............

«Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο. Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε». Η δήλωση αυτή έχει ήδη προκαλέσει συναγερμό στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, στην Κουμουνδούρου, καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι μόνον τυχαία δεν είναι. Πιστεύουν ότι εντάσσεται στον ακήρυκτο πόλεμο που σοβεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ από όσους είναι αντίθετοι στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να τον μετεξελίξει σε ένα ενιαίο κόμμα μέσα από το συνέδριο που θα γίνει σε λίγους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαφαζάνης ως επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος αντιτάσσεται σε αυτή την κορυφαία επιλογή. Επίσης είναι γνωστή η εσωτερική διαπάλη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και οι διαφωνίες του κ. Λαφαζάνη και ομάδας στελεχών για την στάση του κ. Τσίπρα απέναντι στην Ευρώπη.

Τον κατηγορούν, μεταξύ άλλων, ότι μετά τις εκλογές δεν δείχνει το ίδιο αντιευρωπαϊκό πνεύμα και του καταλογίζουν ότι όσο πλησιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία τόσο στρογγυλεύει την πρακτική και τη ρητορική του.

i-reportergr.com

ΣΧΟΛΙΟ
ΕΔΩ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ OTI ΔΙΑΣΤΡΕΥΛΩΘΗΚΕ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ


Ηλεκτρονικά η αποστολή των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013

«Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων, προκειμένου να αποσταλούν ηλεκτρονικά στους φορολογούμενους χρήστες του Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα Φόρου Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013.
Μέχρι τότε, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται να...........

εκτυπώνει και αποστέλλει τα εκκαθαριστικά στους πολίτες ταχυδρομικά και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την με κάθε πρόσφορο τρόπο για το δημόσιο συμφέρον εκπλήρωση της παραπάνω υποχρέωσης».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ζητώντας να ληφθεί πολιτική και διοικητική μέριμνα για την ηλεκτρονική αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων διότι η αποστολή τους με τον παραδοσιακό τρόπο κοστίζει 15.000.000 ευρώ (προμήθεια χαρτιού, φακέλων κλπ).

ΚΕΡΔΟΣ

Άνοιξε η «πύλη» του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου – Τι πρέπει να κάνετε

Σε εφαρμογή έθεσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων την ηλεκτρονική πύλη του περιουσιολογίου. Πρόκειται για την πύλη που μας επιτρέπει να ελέγξουμε την περιουσιακή μας κατάσταση (δηλαδή το πώς αποτυπώνονται τα ακίνητά μας στα αρχεία της εφορίας) αλλά και να υποβάλλουμε τις όποιες μεταβολές επήλθαν στην ακίνητη περιουσία μας κατά τη διάρκεια του 2011. Προσοχή στη σωστή συμπλήρωση. Από αυτήν εξαρτάται το πόσα θα πληρώσετε.

Πρακτικά, μέσω της πύλης θα υποβάλλετε το............

έντυπο Ε9 οικονομικού έτους 2012 με το οποίο θα πρέπει να αποτυπωθεί η περιουσιακή σας κατάσταση κατά την 1/1/2012. Αν δεν υπήρχαν αλλαγές μέσα στο 2011, δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε.

Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν ηλεκτρονικά. Ωστόσο, επειδή από εδώ και στο εξής, οι σύζυγοι, θα παραλαμβάνουν ξεχωριστά εκκαθαριστικά από τους συζύγους τους, θα πρέπει να κάνουν τα εξής:

Να μπουν στο σύστημα με τους κωδικούς του συζύγου τους αν δεν έχουν δικούς τους.
Να αποκτήσουν καινούργιους κωδικούς καθώς οι κωδικοί του συζύγου δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για πρόσβαση στο σύστημα

Για την ενημέρωση της ηλεκτρονικής πύλης –πάνω στην οποία θα βασιστεί ο ΦΑΠ του 2012 που θα είναι και ο τελευταίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί πριν περάσουμε στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων- εκδόθηκε ήδη σχετική υπουργική απόφαση από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών. Το πλήρες περιεχόμενο της απόφασης έχει ως εξής:


Θέμα: Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005, όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ. 2 της περ. β του άρθρο 321 του ν.4072/2012 (ΦΕΚ Α΄ 86) περί ατομικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

2. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005, με τις οποίες παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να καθορίζει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

3. Την Απόφαση Υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1061/3.3.2012 (ΦΕΚ 896 Β΄), με την οποία καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2012 και δικαιολογητικών εγγράφων που υποβάλλονται με αυτή.

4. Την Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών YΠΟΙΚ 07927/2012 ΕΞ (ΦΕΚ 2574 Β΄), «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».

5. Την αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας τόσο των φορολογουμένων όσο και των υπηρεσιών με στόχο τη δυνατόν ταχύτερη και ορθότερη δημιουργία του Περιουσιολογίου.

6. Το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

1. Για το έτος 2012 η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.

2. Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet, διαρκούντος του έγγαμου βίου υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της, χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο Taxisnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της.

Από την ημερομηνία ενεργοποίησης του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης από τη σύζυγο, δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου.

Από την ημερομηνία καταχώρισης της διακοπής ή της διάστασης της έγγαμης σχέσης στο υποσύστημα Taxis – Μητρώο διακόπτεται η δυνατότητα χρήσης του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του πρώην ή σε διαστάση συζύγου για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της πρώην ή σε διάσταση, κατά περίπτωση, συζύγου.

3. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανηλίκου προστατευόμενου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Κ.Φ.Ε., τέκνου υποβάλλεται από τον υπόχρεο γονέα με τη χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του ιδίου, στο όνομα του ανηλίκου τέκνου.

Από την ημερομηνία ενηλικίωσης του τέκνου δεν είναι δυνατή η χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του γονέα για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

Σε περίπτωση που, με βάση τα μηχανογραφικά τηρούμενα στοιχεία δεν προκύπτει ο υπόχρεος γονέας, η δήλωση υποβάλλεται στο όνομα του ανηλίκου τέκνου, μετά την ενεργοποίηση του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του τέκνου.

4. Παρέχεται η δυνατότητα στον υπόχρεο – φυσικό πρόσωπο είτε να πραγματοποιεί διορθώσεις σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων είτε να προβεί σε έλεγχο της εικόνας της περιουσιακής του κατάστασης, ετών 2010 και 2011, εφόσον δεν έχει εκδοθεί δήλωση – εκκαθαριστικό φόρου επί της ακίνητης περιουσίας για το έτος αυτό.

5. Οι μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων για το έτος 2012, υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2012.

Μετά την καταχώρηση των μεταβολών της ακίνητης περιουσίας, η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης του νομικού προσώπου πρέπει να ταυτίζεται με αυτήν της 1ης Ιανουαρίου 2012.

Σε περίπτωση εμφάνισης μέρους της ακίνητης περιουσίας του νομικού προσώπου ή σε περίπτωση εμφάνισης λανθασμένων στοιχείων επί των ακινήτων, το νομικό πρόσωπο πραγματοποιεί υποχρεωτικά τις απαραίτητες μεταβολές, ώστε να αποτυπώνεται ορθά το σύνολο της περιουσιακής κατάστασης της 1ης Ιανουαρίου 2012.

Νομικά πρόσωπα, στην περιουσιακή κατάσταση των οποίων δεν επήλθε μεταβολή κατά την 1η Ιανουαρίου έτους 2012, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων του έτους αυτού.

6. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέχρι την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης αυτής, χωρίς την επιβολή προστίμου αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. Όταν ο υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 έχει αποβιώσει και έχει ενημερωθεί το τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του αποβιώσαντος.

β. Όταν το υπόχρεο νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

γ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση που, λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής, δεν καθίσταται εφικτή η υποβολή δήλωσης από τον υπόχρεο.

7. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος χρειαστεί αντίγραφο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που έχει υποβάλει με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, προσκομίζει εκτυπωμένη την ηλεκτρονικά υποβληθείσα δήλωση, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 18 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄), με την οποία δηλώνει την ακρίβεια των στοιχείων της δήλωσης.

8. Η Απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Finacial press

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει η κ. Κατερίνα Μπατζελή

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε η πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, σε δηλώσεις της στον Βήμα 99,5. «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις συνεχείς μεταλλάξεις και τις κυλιόμενες συμμαχίες.
Ένας αρχηγός με νωπή εντολή, τη στιγμή που είναι δύσκολο να πετύχει σύγκλιση απόψεων με τους βουλευτές του και όταν αυτή η σύγκλιση επιτυγχάνεται με πλασματικό τρόπο, συγκυριακό, ο ίδιος τον αποδυναμώνει και ανατρέπει τη στοιχειώδη συνοχή που υπάρχει στον ιστό του κόμματος» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κ. Μπατζελή, η παραίτηση του ............

κ. Βενιζέλου το χρονικό αυτό διάστημα «είναι πάρα πολύ δύσκολη διότι θα διαταραχθεί η συνοχή της κυβέρνησης και η έξωθεν καλή της παρουσία, όμως νομίζω ότι η χθεσινή διαχείριση της τελευταίας στιγμής έχει αποδυναμώσει τις δυνάμεις του 'στρατεύματος' του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη για την επόμενη ημέρα».

ΚΕΡΔΟΣ

Αποχωρεί η Ξενογιαννακοπούλου απο το ΠΑΣΟΚ. Βαράει διάλυση το μαγαζί!!!

ΤΟ ΠΑΣΟΚ έγινε μικρό παράρτημα της κεντροδεξιάς!

Την αποχώρηση της από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μέσω επιστολής της προς τον κ. Βενιζέλο.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου έχει ως εξής: ......

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2012

Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να σας εκφράσω τη διαφωνία μου με το νέο πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, τη θέση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Τον περασμένο Φεβρουάριο παραιτήθηκα από την Κυβέρνηση και καταψήφισα το δεύτερο Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι θα αυξήσει δραματικά την ύφεση και θα ωθήσει το λαό σε απόγνωση, και ότι δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση του νέου προγράμματος η «Βαλκανοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και η κατάλυση δημοκρατικών κοινωνικών κατακτήσεων που αποτελούν πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του Ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού.

Στη συνέχεια, και παρά τη διαγραφή μου από τον Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα σας και συμμετείχα στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου για τρεις λόγους:

Πρώτον, για λόγους προσωπικής πολιτικής συνέπειας, γιατί μετά από 32 χρόνια ενεργούς συμμετοχής στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσα να αποχωρήσω μπροστά στη διαφαινόμενη μεγάλη ήττα.

Δεύτερον, γιατί πίστευα ότι η δραματική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα μετά από την έκφραση μιας ισχυρής λαϊκής εντολής θα δημιουργούσε όρους επαναδιαπραγμάτευσης της Δανειακής Σύμβασης, και ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση σύμφωνα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Τρίτον, γιατί είχα ακόμη την προσδοκία ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε τη δύναμη και τη βούληση να κάνει μια ειλικρινή και θαρραλέα αποτίμηση της πορείας του, να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική του και να διαδραματίσει δημιουργικό ρόλο στην αναγκαία ανασυγκρότηση του προοδευτικού και σοσιαλιστικού χώρου.

Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ψευδαισθήσεων.

Ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης εγκαταλείφθηκε, η κυβέρνηση επέλεξε να συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική με τα ίδια αδιέξοδα και δραματικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα. Η πολιτική διαπραγμάτευση είχε νόημα στην αρχή, όταν ήταν νωπή η λαϊκή εντολή και διαμορφωνόταν το πλαίσιο, και όχι βέβαια στο τέλος επί συγκεκριμένων μέτρων.

Ο στόχος τελικά της επιμήκυνσης, αντί να αμβλύνει χρονικά το βάρος της υλοποίησης των μέτρων, επεκτείνει την εφαρμογή του Μνημονίου, επιβαρύνοντας με δυσβάσταχτα μέτρα την επόμενη χρονιά, χωρίς καμία δέσμευση και προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας.

Στο ΠΑΣΟΚ μετά από την μεγάλη στρατηγική εκλογική ήττα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πολιτική αποτίμηση και συλλογική πολιτική διεργασία. Εκατοντάδες στελέχη που έχουν αγωνιστεί για το ΠΑΣΟΚ και τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού αισθάνονται σήμερα πολιτικά άστεγοι, καθώς αυτό το ιστορικό ριζοσπαστικό, προοδευτικό Κίνημα έχει μεταλλαχθεί σε μικρό παράρτημα της κεντροδεξιάς και έχει ταυτιστεί με νεοφιλελεύθερες απόψεις και επιλογές.

Όπως τονίσατε και εσείς στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η κρισιμότητα της συγκυρίας δεν επιτρέπει τη σιωπή, αλλά επιβάλλει τη σαφή πολιτική τοποθέτηση.

Γι' αυτούς τους λόγους, και επειδή το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά σας δηλώνω ότι δεν συμμετέχω πλέον στις λειτουργίες του.

Οι πολιτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι σίγουρα δύσκολες στο δυσμενές σημερινό Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Δεν αποτελεί όμως διέξοδο η εμμονή στην ίδια πολιτική μέσα από το συνεχώς επαναλαμβανόμενο εκβιαστικό δίλημμα για την «σωτηρία της χώρας», που τελικά ενισχύει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, βυθίζει την κοινωνία, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, οδηγεί στην ανακατανομή του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, και τελικά κλονίζει, μέσα από τα αδιέξοδα που δημιουργεί, τους ίδιους του δημοκρατικούς θεσμούς.

Σήμερα, η χώρα μας χρειάζεται μια νέα προοδευτική στρατηγική που να διασφαλίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Με ένα σχέδιο που να ανοίγει το δρόμο στην ανάπτυξη, να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε αυτήν την προσπάθεια και σε αυτήν την προοπτική παραμένω στρατευμένη.

Με τιμή

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ημερίδα στην Καλαμάτα για τη συνεχή (κοινή) άλεση


Υπάρχει τρόπος να μειωθεί το κόστος παραγωγής του ελαιολάδου; Υπάρχει η δυνατότητα να εισπράξει περισσότερα ο παραγωγός και ο ελαιοτριβέας; Μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα του παραγομένου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου; Υπάρχει τρόπος να εκπληρωθεί η υποχρέωση που επιβάλλουν οι νέοι κανόνες του ΠΟΠ Καλαμάτα, όταν ισχύσουν, για να βγαίνει το λάδι εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή του καρπού; Μπορεί κανείς να προγραμματίσει με σωστότερο τρόπο τη συγκομιδή και να μειώσει τα εργατικά;
Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι «ναι», όταν το ελαιοτριβείο λειτουργεί με το σύστημα που ονομάζεται συνεχής ή κοινή άλεση, ή κοινός σωρός, ή κοινό παχνί. Η σημερινή τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα προσδιορισμού με απόλυτη ακρίβεια της περιεκτικότητας του ελαιοκάρπου σε λάδι. Όταν ο καρπός φτάσει στο ελαιοτριβείο γίνεται δειγματοληψία, το ............

δείγμα μετατρέπεται σε πολτό και με την εισαγωγή του στο μηχάνημα μέτρησης της ελαιοπεριεκτικότητας, προσδιορίζεται επακριβώς πόσο λάδι επί τοις εκατόν θα παραχθεί από αυτό τον ελαιόκαρπο. Ο καρπός ζυγίζεται και σε συνδυασμό με τη μέτρηση της ελαιοπεριεκτικότητας, ο παραγωγός γνωρίζει εκ των προτέρων πόσα κιλά ελαιόλαδο δικαιούται. Η έκθλιψη γίνεται μέσα σε ελάχιστες ώρες από τη συγκομιδή και αναβαθμίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου, καθώς επιτυγχάνεται πολύ χαμηλή οξύτητα. Το κόστος λειτουργίας του ελαιοτριβείου μειώνεται, ενώ πέφτει και το δικαίωμα που πληρώνει ο παραγωγός.
Μα γίνονται αυτά τα πράγματα; Γίνονται εδώ και δεκαετίες στη Λακωνία και όλο και πιο συχνά στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια! Γι’ αυτά και πολλά ακόμη, θα μιλήσουν οι γνώστες του συστήματος και όσοι το χρησιμοποιούν σε ημερίδα που θα γίνει το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και θα αρχίσει στις 10:00 το πρωί. Τη διοργανώνει το περιοδικό «Ελιά & Ελαιόλαδο» υπό την αιγίδα και με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας.
Πρόγραμμα ημερίδας με θέμα: «Συνεχής (κοινή) άλεση στα ελαιοτριβεία: οφέλη για όλους» - Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Ώρα έναρξης 10:00 πμ.

• Χαιρετισμός από το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα
• Εισαγωγή του Βασίλη Ζαμπούνη, εκδότη του περιοδικού «Ελιά και Ελαιόλαδο», για τη συνεχή (κοινή) άλεση
• Ομιλία του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας Κυριάκου Λιαδή, όπου εφαρμόζεται η κοινή άλεση επί δεκαετίες. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στη Λακωνία με μεγάλη επιτυχία και παράγεται άριστο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που πετυχαίνει πολύ καλές τιμές στην αγορά
• Ομιλία του υποδιευθυντή της ΕΑΣ Πεζών στο Ηράκλειο Κρήτης Ανέστη Βασιλειάδη, συνεταιριστικής οργάνωσης που εφαρμόζει σε δύο ιδιόκτητα ελαιοτριβεία της το σύστημα αυτό τα τελευταία χρόνια
* Τοποθέτηση από εκπρόσωπο του Τμήματος Ελαίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
(Αναμένεται επιβεβαίωση)
* Παρουσίαση από εταιρείες με σχετικά προϊόντα
(Αναμένεται επιβεβαίωση)
• Άφθονος χρόνος για συζήτηση επί του θέματος μεταξύ κοινού και ομιλητών
• Προσφορά ελαφρού μπουφέ.

Πριν και μετά την εκδήλωση, στον προθάλαμο του Πνευματικού Κέντρου, εκπρόσωποι εταιρειών που προμηθεύουν τον αναγκαίο για την κοινή άλεση εξοπλισμό, θα δίδουν φυλλάδια και πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους, ενώ θα υπάρχει και εκπρόσωπος του περιοδικού «Ελιά και Ελαιόλαδο».

Η Αττική ακολουθεί την Πελοπόννησο στη λύση για τα σκουπίδια

«Το πρόγραμμά μας για τη συνολική και οριστική διαχείριση των αστικών αποβλήτων έχει γίνει αποδεκτό όχι μόνο από την διυπουργική επιτροπή, αλλά και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές δομές και πλέον αποτελεί τον πιλότο αντιμετώπισης του προβλήματος για το σύνολο της χώρας, ακόμα και της Αττικής» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου Τρίπολης, η οποία εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012.

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι ............

«από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη αυτού του τόπου δεσμευθήκαμε ότι θα εφαρμόσουμε εντός αυτής της προγραμματικής περιόδου την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, όλων των ειδών και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που θα το έχει επιτύχει».

Ο κ. Τατούλης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του κόστους της τελικής διαχείρισης, το οποίο, όπως ανέφερε, θα κυμαίνεται στο μισό του σημερινού κόστους μεταφοράς, μετά και τη διασφάλιση και εκχώρηση του απαιτούμενου ποσού από το ΕΠΠΕΡΑΑ, μετά τη συμφωνία με τη διυπουργική επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο διεθνής διαγωνισμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με την ενημέρωση του Περιφερειάρχη, βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου, μετά την οποία θα κατατεθούν οι οικονομικές προσφορές.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την επίμονη και επίπονη εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα μετατραπεί από το αρνητικό παράδειγμα της χώρας στο πρότυπο της καθαρής και αειφόρου Περιφέρειας, μετατρέποντας το μειονέκτημά της αυτό σε πλεονέκτημα και δημιουργώντας οικονομία. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την ολοκληρωμένη πολιτική της, θα είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα αναπτύξει την πράσινη οικονομία και μάλιστα σε τομείς που μέχρι χθες σπαταλούνταν τεράστια ποσά».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι το 2012 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα επιτραπεί η λειτουργία ελαιουργείων τριών φάσεων και αναφέρθηκε στην αδειοδότηση μονάδας διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων, στις δύο αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων και στην προετοιμασία τριών ακόμα, στην επένδυση αμερικανικών κεφαλαίων για τη διαχείριση της λυμματολάσπης και των αποβλήτων των ελαιουργείων, καθώς και στην πολιτική για τη διαχείριση της βιομάζας των δασών.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ιδιαίτερα τη σταθερή και επίμονη θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για σεβασμό της νομιμότητας και εφαρμογής του σχεδίου της και εξέφρασε τη χαρά του για την πλήρη αφομοίωση από το Δήμο της Τρίπολης του τρίπτυχου του σχεδίου δεματοποίησης, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης.
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε επίσης λάθος πολιτικό συμβολισμό την καταφυγή στον Πρωθυπουργό «για να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το πρόβλημα είναι δικό μας, εμείς θα το λύσουμε».

Ο Περιφερειάρχης έστειλε τέλος αυστηρό μήνυμα σε όσους διαχειρίζονται, χωρίς άδεια, στερεά απόβλητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε ότι θα ληφθούν και νομικά και οικονομικά μέτρα.

Αστυνομικό τμήμα Φιλιατρών: Επείγουσα ανακοίνωση που αφορά κατόχους κυνηγετικών όπλων με ληγμένες άδειες κατοχής

6η ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις 20 του μήνα λήγει η προθεσμία.


Το αρχηγείο της Ελληνικής αστυνομίας διαπίστωσε και απέστειλε στην υπηρεσία μας ονομαστική κατάσταση που περιλαμβάνει 300 κατόχους κυνηγετικών όπλων οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί με άδειες κατοχής κυνηγετικού όπλου από το Α.Τ. Φιλιατρών, πλην όμως αυτές έχουν λήξει χωρίς μέχρι σήμερα οι κάτοχοι τους να έχουν προβεί στην ανανέωση τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούνται όλοι οι ...........

κάτοχοι κυνηγετικών όπλων οι οποίοι κατέχουν ληγμένες άδειες κατοχής, να προσέρχονται καθημερινά κατά τις πρωϊνές ώρες γραφείου και μέχρι 20/11/2012 στον Γραμματέα της υπηρεσίας μας κ. Φωτόπουλο Αθανάσιο, προκειμένου να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση των αδειών τους.

Εφιστάται η προσοχή καθόσον μετά την παρέλευση της προαναφερθείσας ημερομηνίας όσοι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων δεν έχουν ενεργήσει προκειμένου να ανανεωθούν οι άδειες τους θα εφαρμοστούν εις βάρος τους οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Πληροφορίες δίνονται και τηλεφωνικώς καθημερινά κατα τις ώρες 07:30 - 15:00 στα τηλέφωνα 2761032563 και 2761032312 από τον ανωτέρω Γραμματέα.