Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ερώτηση λαμπρόπουλκου για τις επιτραπέζιες ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα

Ερώτηση προς τον Υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Ιωάννης Λαμππρόπουλος σχετικά με την επέκταση ΠΟΠ για τις βρώσιμες ελιές Καλαμών,

Στην ερώτηση ......

ο Βουλευτής Μεσσηνίας με την ερώτηση του ο βουλευτής ητά από το αρμόδιο υπουργείο να μάθει την θέση που έχει στο θέμα καθώες και το αν θα απορρίψει το αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) για ακύρωση του ΠΟΠ Καλαμάτα.

Ολόκληρη η Ερώτηση Λαμπρόπουλου αναφέρει:


ΠΡΟΣ : ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ : Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ :Επέκταση ΠΟΠ για τις βρώσιμες ελιές Καλαμών

Μετά από την συγκατάθεση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, ως δικαιούχος της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Καλαμάτα για την βρώσιμη ελιά, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου & Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) είχε αναθέσει, την εκπόνηση σχετικής μελέτης για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ πέραν της Μεσσηνίας, στις όμορες περιοχές της Λακωνίας της Ηλείας και της Αρκαδίας, δηλαδή της Νότιας Πελοποννήσου γενικότερα και η οποία μελέτη κατατέθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την 15-11-2012 .

Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) όμως στις 22/03/2013 κατέθεσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αίτημα ακύρωσης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης επιτραπέζιας ελιάς : «ΚΑΛΑΜΑΤΑ»-ελιά Καλαμάτας και ζητά την καθιέρωση Εθνικού ΠΟΠ για την βρώσιμη ελιά , που θα συμπεριλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή βρώσιμης ελιάς από τις περιοχές των Νομών Φθιώτιδας , Αιτωλοακαρνανίας και νοτιότερα .
Επειδή η ονομασία ΠΟΠ θα πρέπει να αναφέρεται σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση και παραγωγή , προκειμένου αυτό να μπορεί να ελεγχθεί .
Επειδή οι ονομασίες προέλευσης αποτελούν στοιχεία ταυτότητας ενός προϊόντος που προέρχεται από έναν δεδομένο εδαφικό χώρο.

Ε ρ ω τ ά τ α ι ο κ. κ. Υπουργός

1.] Ποια η θέση του Υπουργείου για την αιτούμενη από την ΕΔΟΕΕ επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτα για την βρώσιμη ελιά ,
πέραν της Μεσσηνίας, στου όμορους Νομούς , σύμφωνα με την μελέτη που σας έχει κατατεθεί ;.

2.] Θα απορρίψει το Υπουργείο τις θέσεις της ΠΕΜΕΤΕ , που ζητά την κατάργηση του ΠΟΠ Καλαμάτα ; .

3.] Πως θα προστατευθεί η βρώσιμη ελιά Καλαμών , από τυποποιητές βρώσιμης ελιάς άλλων Χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που στις εξαγωγές τους χρησιμοποιούν το όνομα Kalamata olives ;. -

Αθήνα 28 - 3 - 2013

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.