Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

"Ομπρέλα προστασίας για την περιοχή ΝATURA 2000 Κυπαρισσίας"

Η εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου και διαχειριστικά μέτρα της τρέχουσας περιόδου για την περιοχή ΝATURA 2000 Κυπαρισσίας ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, στο δημαρχείο της πόλης, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Μανώλη Αγγελάκα.

Στη σύσκεψη μετείχαν, η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος .......

του Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάρω Ευαγγελίδου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πετρος Τατούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες Κωνσταντίνα Νικολάκου και Παναγιώτης Αλευράς, ο Δήμαρχος Τριφυλλίας Κωνσταντίνος Κόλλιας, η Πρόεδρος της Επιτροπής για την προώθηση πλαισίου και δράσεων περιοχής NATURA 2000 καθηγήτρια Αμαλία Καραγκούνη, η συντονίστρια Προγραμμάτων Πελ/σου ΑΡΧΕΛΩΝ Παναγιώτα Θεοδώρου και αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Από τις τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων, αναδείχθηκε ότι κοινός τόπος και στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, σε συνδυασμό με την προστασία των στοιχείων της προστατευόμενης περιοχής (ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας, αμμοθίνες κ.α.). Επιμερίστηκαν οι άμεσες διαχειριστικές παρεμβάσεις ανά φορέα, οι οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν δράσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, κώδικα συμπεριφοράς με άμεσα διαχειριστικά μέτρα εντός 10 ημερών, έκδοση υπουργικής απόφασης ενδιάμεσων διαχειριστικών μέτρων και στόχευση στην αποφυγή της καταδίκης της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ο κ. Αγγελάκας δεσμεύτηκε για την άμεση, όσο και διαρκή τήρηση των μέτρων προστασίας, με τη στενή συνεργασία της Γενικής Γραμματείας του ΥΠΕΚΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τριφυλλίας και της Μ.Κ.Ο. ΑΡΧΕΛΩΝ.
Το απόγευμα, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επισκέφτηκε το Μελιγαλά Μεσσηνίας, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, με τον οποίο είχε συνεργασία για θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή και στη συνέχεια, έκαναν μαζί αυτοψία στον πιθανό χώρο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου, στη θέση Παλιοροβούνι.

Λεζάντα 1: Από τη σύσκεψη στη Κυπαρισσία. Διακρίνονται από αριστερά, η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος του Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάρω Ευαγγελίδου, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας, ο Δήμαρχος Τριφυλλίας Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πετρος Τατούλης & ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς.

Λεζάντα 2: ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας με το Δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη.

dete.gr