Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Εντυπωσιακή η αύξηση των εξαγωγών του ελαιολάδου

Αύξηση εξαγωγών κατά 6,1% τον περασμένο Φεβρουάριο (στα 2.130,4 εκατ. Ευρώ από 2.007,8 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012), προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), ωστόσο, χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφεται μείωση κατά 3,7%.

Όπως υπογραμμίζει ......

σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, αναπτύσσονται αντίρροπες δυνάμεις που ασκούν πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, με αποτέλεσμα αφενός να διατηρούνται θετικοί ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών, αλλά να καταγράφονται και αρνητικές επιδόσεις σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, σε σχέση με το 2012, την ώρα που συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών.

Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζεται στις εξαγωγές και σε επίπεδο 12μήνου (Ιανουάριος 2012-Φεβρουάριος 2013), όπου η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 11,9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση περιορίζεται σε μόλις 0,9%.

Ενδεικτική των διακυμάνσεων στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας είναι και η διαφοροποίηση του ποσοστού συμμετοχής των χωρών μελών της ΕΕ στις εξαγωγές (42% του συνόλου), σε σχέση με τις εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες (58%). Η αναλογία αντιστρέφεται, όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και διαμορφώνεται σε 67% υπέρ των χωρών της ΕΕ, έναντι 33% των Τρίτων Χωρών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, καταγράφεται σημαντική μείωση των εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες (-18,9%), έναντι αύξησης 6,1% προς τις Χώρες της ΕΕ.
Σε ότι αφορά τα προϊόντα, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εξαγωγών του ελαιολάδου, κατά 221,2% (με ποσοστό 89,8% των εξαγωγών να αφορά χώρες της ΕΕ και κυρίως τη γειτονική Ιταλία), ενώ συνεχίζεται η ανοδική πορεία συνολικά για τα αγροτικά προϊόντα της χώρας και ειδικά τα οπωροκηπευτικά (+10,6%).

Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση του μεριδίου των πετρελαιοειδών, σε ποσοστό συμμετοχής τους, στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές (40,7%), ύστερα από νέα αύξηση κατά 38,6% τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στον αντίποδα, εντείνονται οι πιέσεις στα βιομηχανικά προϊόντα (-10,3%), ενώ καταγράφεται αντιστροφή κλίματος για τις κατηγορίες Ποτά-Καπνός (-18,7%) και τις Πρώτες Ύλες (-30,3%).

Περαιτέρω ενίσχυση των εισαγωγών Για τρίτο συνεχόμενο μήνα συνεχίστηκε και η αύξηση των εισαγωγών, διευρύνοντας έτσι ένα σερί που καταγράφεται για πρώτη φορά την τελευταία 3ετία.
Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων, το Φεβρουάριο του 2013 ανήλθε στο ποσό των 3.892,3 εκατ. ευρώ έναντι 3.692,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 5,4%.

Η αύξηση των εισαγωγών προήλθε αποκλειστικά από τις Τρίτες Χώρες (+21,4%), ενώ οι εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ υποχώρησαν σημαντικά (-11%).
Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων παρουσίασε αύξηση κατά 3,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Μαρτίου 2011 - Φεβρουαρίου 2012.

BEST TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.