Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

«Ούτε στην Ελαία ούτε πουθενά άλλες επενδύ$ει$ όπως του Παππά!»

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Μαζική ήταν η κινητοποίηση στην Ελαία, την Τρίτη, με το σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας, για την προστασία του δάσους απέναντι στην προωθούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών!
Πολιτικοί και ...........

αυτοδιοικητικοί παράγοντες, σύλλογοι και απλοί πολίτες γιόρτασαν τη – μεταφερθείσα – Πρωτομαγιά στο δάσος της Ελαίας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους και στέλνοντας, προς κάθε κατεύθυνση, ηχηρό μήνυμα αντίδρασης και αντίστασης στην τσιμεντοποίησή του! Παράλληλα, διένειμαν ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες, ενώ κουβέντιασαν για την κλιμάκωση του αγώνα τους.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η πρόταση μελών του Συλλόγου Φίλων Δάσους & Παραλίας Ελαίας για αξιοποίηση του δάσους με ένταξή του στο Πράσινο Ταμείο – θέμα το οποίο έθεσαν υπόψη και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Μπασδάνη, ώστε ο Δήμος Τριφυλίας να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Δηλώσεις
Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ελαιωτών Τριφυλίας «ΤΟ ΜΠΟΥΖΙ», Ντίνα Κάππου, τόνισε: «Έχουμε μαζευτεί εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία μεθοδεύεται να γίνει στην περιοχή μας, με διαδικασίες που, αν μη τι άλλο, δείχνουν ότι δεν είναι τόσο διαφανείς. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μέχρι και για διαπλοκή, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις με τις συνεδριάσεις στο Δήμο Τριφυλίας και την απόφαση της Πέμπτης, η οποία πιστεύω ότι είναι σταθμός.

Αυτό που επιδιώκουμε ως σύλλογος είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και ο ντόπιος του χωριού, να ευαισθητοποιηθεί και να είναι κοντά μας, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας. Η συγκεκριμένη επένδυση θεωρούμε ότι δε θα βοηθήσει την περιοχή μας.
Βρισκόμαστε σε μια κρίση και ταλανίζεται ο απλός κόσμος που δε βρίσκει δουλειές. Θα πρέπει, όμως, να υπάρξει σύνεση, να επικρατήσει η λογική. Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε κάποια πράγματα!».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας, Χρήστος Ντρούλιας, επισήμανε: «Η σημερινή (σ.σ. προχθεσινή) εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, όπως τη θυμόμαστε από παιδιά, δείχνει ότι το δάσος είναι ταυτισμένο με τις εκδηλώσεις του κόσμου».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης ανέφερε: «Δεν είναι μια απλή διαμαρτυρία, είναι η έκφραση της βούλησης να αποτρέψουμε ένα έγκλημα. Να αποτραπεί αυτό το έγκλημα, το οποίο συνίσταται στο να κερδίσουν κάποια λεφτά παραπάνω κάποιοι άνθρωποι που είναι πολύ πλούσιοι, και καταστρέφουμε αυτό τον κοινό πλούτο που είναι το δάσος, αυτό το μοναδικό μέρος. Ο κόσμος είναι εδώ για να δηλώσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτοί που θέλουν δήθεν να κάνουν επενδύσεις, που δεν είναι επενδύσεις βέβαια, είναι ανεπιθύμητοι. Όλοι μαζί δηλώνουμε ότι αυτό το έγκλημα θα το αποτρέψουμε, το δάσος, αυτή η περιοχή, ανήκει στους κατοίκους, ανήκει σε εμάς, στα παιδιά μας και κανένας δεν μπορεί για να κερδοφορήσει ή για να κάνει μια επίδειξη πλούτου, και μιλάω για τους 40 - 50 που θα έρθουν εδώ για να φτιάξουν μια βίλα, κανένας δεν μπορεί να το καταστρέψει. Βέβαια, δεν είναι θέμα μόνο της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της Πολιτείας γενικότερα. Θεωρώ ότι ανήκει και σε εμάς, τους βουλευτές, να φέρουμε αυτό το θέμα και σε εθνικό επίπεδο. Και πιστεύω ότι έχουμε τα μέσα, εφόσον κινητοποιηθούμε, να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Μπουζαίος, Δημήτρης Δράκος, σημείωσε: «Η φύση είναι απαράμιλλη, αριστουργηματική, έχει φτιάξει από μόνη της τις υποδομές και τις προδιαγραφές της ανάπτυξης. Εμείς όλοι πρέπει να σεβαστούμε αυτό το μήνυμά της! Νομίζω ότι η συνάντησή μας αυτή, που έχει διαφορετικές και πολυποίκιλες αφετηρίες, πρέπει να συνυπάρξει σε αυτό τον άξονα: σεβασμός της φύσης, του περιβάλλοντος, μέσα από την ανάπτυξη και την προοπτική, και φυσικά τη συνύπαρξη της ανθρώπινης κοινωνίας».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Νίκος Γόντικας, επισήμανε: «Είναι πολλά τα συμφέροντα, είναι πολλά τα λεφτά, γερές οι πλάτες πίσω από αυτή την τουριστική επένδυση, που θα τσιμεντοποιήσει την περιοχή, και για αυτό οι κάτοικοι δεν μπορούν να δείξουν καμία επανάπαυση. Είναι, βεβαίως, πολύ σημαντικό ότι κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορούν τα πράγματα να ανατραπούν! Εμείς λέμε καθαρά: τέτοια μεγαθήρια τουριστικά, επενδυτικά, που θα γεμίσουν τη Δυτική Πελοπόννησο, θα καταστρέψουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Οι εργάτες δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα, φέρνουν τα συνεργεία τους. Ο κόσμος τριγύρω δεν πρέπει να περιμένει τίποτα, έχουν τα βραχιολάκια, είναι κλειστά κλαμπ, κλειστά μεγαθήρια, που κλείνουν και τις θάλασσες. Ο αγώνας θα συνεχιστεί».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Δημήτρης Μπασδάνης, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου Κώστα Κόλλια που συμμετείχε στην κινητοποίηση, τόνισε: «Είμαστε εδώ σε μια μέρα γιορτής, μαζί με την τοπική κοινωνία, συγκροτώντας ουσιαστικά μια δύναμη αποτροπής και ανατροπής ταυτόχρονα αυτών των επενδυτικών σχεδίων, τα οποία ευαγγελίζονται με το δικό τους τρόπο την ανάπτυξη.
Είμαστε εδώ! Θα συνεχίσουμε σε αυτό το μετερίζι, θα εκπέμπουμε πάντα και θα δηλώνουμε το αγωνιστικό μας “παρών”, μέχρι να δικαιωθούμε εμείς και η τοπική κοινωνία!».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Τριφυλίας, Σαράντος Κουκούμης, σημείωσε: «Ήρθαμε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτό το έκτρωμα που πάει να γίνει με τη λεγόμενη επένδυση του μεγαλοεφοπλιστή σε αυτή την περιοχή, που είναι ένας τόπος που θα καταστραφεί τελείως αν πραγματοποιηθεί αυτή η επένδυση.

[…] Θα αποκλειστεί ένας χώρος τεράστιος που πρέπει να ανήκει σε όλους τους πολίτες. Είναι προστατευόμενες περιοχές. Πρέπει ο λαός της περιοχής να θέσει και το θέμα της κρατικοποίησης της περιοχής. Ανήκε παλιά στο λαό και πρέπει και σήμερα να αποδοθεί στους κατοίκους».
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτη επιλαχούσα βουλευτής στις τελευταίες εκλογές, Ιωάννα Μαραβελή, σχολίασε: «Η τοπική κοινωνία αποφάσισε να είναι ενάντια στην ερημοποίηση του δάσους της Ελαίας! Γιατί για εμάς ερημοποίηση είναι η οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση της περιοχής. Είμαστε εδώ, συγκεντρωμένοι, κόσμος από όλες τις παρατάξεις, κι αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους, και είμαστε ενάντια στις “επενδύσεις” που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση, που τις έχει αφήσει ανεξέλεγκτες».

Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος