Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Έρχεται 4.000.000 € νέος εξοπλισμός στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Δημοσιεύονται την Πέμπτη 24/1/2013 στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ύστερα από την προέγκριση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι προκηρύξεις των διαγωνισμών για τα οκτώ (8) υποέργα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 1.004.000 € που αφορούν το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Πρόκειται για ενταγμένη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου την.....

5η κατά σειρά πρόταση Νοσοκομείου Καλαμάτας που αφορά την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αποκλειστικά μέσω των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη δημοσιεύονται οι διακηρύξεις των εξής:



A/A
ΕΙΔΟΣ
ΤΕΜΑΧΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
1
Laser λιθοτριψίας 
1
50.000,00 €
2
Αναπνευστήρας φορητός
(για MRI)
1
10.000,00 €
3
Μόνιτορ ΜΕΘ με κεντρικό
σταθμό παρακολούθησης
6
92.000,00 €
4
Αναπνευστήρας ΜΕΘ/ Εμφραγμάτων
5
105.000,00 €
5
Ακτινογραφικό Ψηφιακό Συγκρότημα, τύπου Β’
1
320.000,00 €
6
Αναισθησιολογικό συγκρότημα πλήρες
5
250.000,00 €
7
Μόνιτορ Εμφραγμάτων με κεντρικό σταθμό παρακολούθησης
6
92.000,00 €
8
Μηχάνημα τεχνητού νεφρού (κλασικής αιμοκάθαρσης)
5
85.000,00 €

Με την προμήθεια των ανωτέρω το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα έχει ουσιαστικά εφοδιαστεί καινούργιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό της τάξης των 4.000.000€.
Ύστερα από την σημερινή εξέλιξη ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ.Γεώργιος Μπέζος δήλωσε:
« Καθημερινά δίνουμε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου όλες οι ενταγμένες προτάσεις που αφορούν την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του Νοσοκομείου μας να γίνουν πράξη. Γνωρίζουμε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και αυτό μας επιβάλλει να κινούμαστε με ταχύτητα. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Ούτε ένα ευρώ που δικαιούμαστε μέσω των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένο. Από εμάς εξαρτάται»

Morias News

Θανατηφόρο τροχαίο στον Άγιο Φλώρο με θύμα 21χρονο

Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα το μεσημέρι ένας 21χρονος, όταν το φορτηγό που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του. Συγκεκριμένα, το φορτηγό είχε κατεύθυνση προς Αθήνα και στην περιοχή του Αγίου Φλώρου, για άγνωστο μέχρι στιγμής, λόγο εξετράπη της πορείας του δεξιά και προσέκρουσε σε ελαιόδεντρο.

Ο 21χρονος .......

διέμενε στην περιοχή του Μελιγαλά, ενώ είχε γεννηθεί στην Τρίπολη.

ΘΑΡΡΟΣ

Συνεχίζει η CosmoΚάρτα την προσφορά 300 δωρεάν λεπτά με 10€ έως 28 Φεβρουαρίου.

Συνεχίζει την προσφορά της η CosmoΚάρτα καθώς με ανανέωση των 10€ προσφέρει 300 ολόκληρα λεπτά δωρεάν προς όλα τα δίκτυα για ένα μήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ...........

εταιρίας, η προσφορά που έληγε στις 31 Ιανουαρίου παρατείνεται και θα ισχύει μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της η εταιρία αναφέρει οτι, τώρα με την COSMOΚΑΡΤΑ έχεις δώρο 300 λεπτά ομιλίας και videoκλησεων προς όλα τα κινητά και σταθερά δίκτυα, με κάθε ανανέωση από 10€.
Η άξια της ανανέωσης παραμένει ολόκληρη στο λογαριασμό σου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε υπηρεσία. Η διάρκεια ισχύος του δωρεάν χρόνου είναι 30 ημέρες.

Για την εγγραφή στην προσφορά κάλεσε δωρεάν το Μενού Υπηρεσιών COSMOΚΑΡΤΑ στο 1330, ακολούθησε τις ηχογραφημένες οδηγίες & μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής σου ανανέωσε τον χρόνο σου.

Ο δωρεάν χρόνος ισχύει για ανανεώσεις χρόνου ομιλίας και εγγραφές έως 28/2/2013

Χαρακτηριστικά

Ενημερώσου για τα δωρεάν λεπτά που έχεις στη διάθεση σου, αλλά και για το χρόνο μέσα στον οποίο μπορείς να τα αξιοποιήσεις στέλνοντας δωρεάν το μήνυμα Υ στο 1330
Σε περίπτωση που τα δωρεάν λεπτά ομιλίας δεν καταναλωθούν μέσα στο διάστημα που αντιστοιχούν, δεν μεταφέρονται. Έτσι, για το δικό σου όφελος καταναλώνονται πρώτα τα δωρεάν λεπτά που λήγουν νωρίτερα
Τα δωρεάν λεπτά ομιλίας δεν ισχύουν για κλήσεις περιαγωγής
Ο ελάχιστος χρόνος διάρκειας ανά κλήση είναι 3 λεπτά για κλήσεις ομιλίας και βιντεοκλήσεις και στη συνέχεια η χρέωση γίνεται ανά δευτερόλεπτο

Οι κλήσεις προς τους επιλεγμένους αριθμούς της υπηρεσίας «0,01€/λεπτο προς 2 αριθμούς COSMOTE», δεν καταναλώνουν τα δωρεάν λεπτά της υπηρεσίας

Το δώρο των 300 λεπτών με κάθε ανανέωση από 10€ αποδίδεται έως 2 φορές ανά ημερολογιακό μήνα.

Για τις επιπλέον ανανεώσεις (πέραν των δυο πρώτων) που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον ίδιο ημερολογιακό μήνα αποδίδονται 100 λεπτά δώρο με κάθε ανανέωση 10€ και 200 λεπτά δώρο με κάθε ανανέωση από 20€.

Πόσες πινακίδες κυκλοφορίας έχουν κατατεθεί σε 4 χρόνια;

Σε εκατοντάδες χιλιάδες μετριούνται πλέον οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια τις πινακίδες κυκλοφορίας επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη.

Σύμφωνα με ........

στοιχεία, το νούμερο αυτό έχει ξεπεράσει τις 600.000 και όπως προβλέπεται τόσο εντός του 2013 όσο και προς τα τέλη, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο!

Σημαντική αιτία θα παίξει το νέο χαράτσι για αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ. που θα οδηγήσει στις… εφορίες για κατάθεση πινακίδων χιλιάδες συμπατριώτες μας. Αρκετοί μάλιστα σκέφτονται από τώρα (!) να προχωρήσουν σε κατάθεση, παρά το γεγονός ότι έχουν πληρώσει τα τέλη, προκειμένου να γλιτώσουν την πολύ υψηλή φορολογία που έρχεται για χρήση του 2013.

Από την άλλη, κανείς δεν εγγυάται ότι θα τη γλιτώσουν τα αυτοκίνητα με μικρότερο κυβισμό όπως και αυτά για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν καταβάλλον τέλη (όσα δηλαδή εκπέμπουν κάτω από 100 γρ. CO2 στο χιλιόμετρο).

Zougla.gr

Κόβει πίτα η Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Η Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας, σας Καλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, στις 23-01-2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:15, στο χώρο των μαθημάτων της Λέσχης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας (Αριστομένους 35).

Σας Περιμένουμε όλους τους......

Φίλους, Μέλη και γνωστούς της Φωτογραφικής Λέσχης Καλαμάτας,
να Ευχηθούμε για το Νέο Έτος.

                                           Για το Δ.Σ. της Φ.Λ.Κ.

      Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γεν. Γραμματέας
Άλκης Δ. Λαντζούνης                                               Παναγιώτης Καννάς

Διευκρινίσεις για τις μετεγγραφές στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Eκατοντάδες νέοι που ενδιαφέρονται για μετεγγραφή σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μετά την ψήφιση των νέων διατάξεων, προχθές απ΄ τη Βουλή, έχουν κατακλύσει το υπουργείο Παιδείας με ερωτήματα ζητώντας διευκρινίσεις για πολλά ζητήματα που προκύπτουν τώρα, όπως π.χ. ο υπολογισμός του εισοδήματος που επιτρέπει την μετεγγραφή, ποιοι δικαιούνται να μετεγγραφούν και πώς μπορούν να το κάνουν, που θα βρουν τις αιτήσεις μετεγγραφών κλπ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας: .......

«Οι δικαιούχοι υποβάλλουν την αίτησή τους σε ηλεκτρονική φόρμα που θα υφίσταται στην κεντρική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Η αίτηση αυτή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, για την ακρίβεια των αναφερομένων σε αυτή».

Επίσης τονίζεται ότι: «Η δήλωση ψευδών γεγονότων επισύρει τις προβλεπόμενες νομικές κυρώσεις. Οι δικαιούχοι επιλέγουν με την υποβολή της αίτησης έως δύο αντίστοιχα Τμήματα ( Πανεπιστημίων για τους επιτυχόντες σε Πανεπιστήμια, και ΤΕΙ για τους επιτυχόντες σε ΤΕΙ), με το Τμήμα στο οποίο πέτυχαν, στις Πανελλαδικού επιπέδου Εξετάσεις του σχολικού έτους 2011-2012, στα οποία επιθυμούν να γίνει η μεταφορά των θέσεων τους. Η μεταφορά της θέσης αρχίζει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013».

Μετά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης ο δικαιούχος θα καλείται να επιβεβαιώσει τα δηλωθέντα στοιχεία. Μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας θα μπορεί να προχωρήσει στην επιβεβαίωση της παραλαβής της αίτησης.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και αφού η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας αξιολογήσει αν ο αιτών εμπίπτει στα κριτήρια της διάταξης των μετεγγραφών, θα δημιουργείται η ομάδα των δυνητικών δικαιούχων για τη μεταφορά της θέσης τους.

Ό υποψήφιος θα κατανέμεται σε δύο Τμήματα τα οποία ο ίδιος έχει επιλέξει, με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του, κατά το οικονομικό έτος 2011 και την 1η και 2η επιλογή, όπως αυτή δηλώθηκε κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διευκρινίζεται πως για παράδειγμα υποψήφιος με κατά κεφαλήν εισόδημα 2300 ευρώ κατατάσσεται σε ανώτερη θέση επιλογής από κάποιο υποψήφιο με κατά κεφαλήν εισόδημα 2301 ευρώ.

Σε περίπτωση που κάποιοι εκ των υποψηφίων κατατάσσονται στην ίδια θέση με βάση το εισοδηματικό κριτήριο, τότε αποκτούν προτεραιότητα στην κατάταξη οι υποψήφιοι που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με κινητικά προβλήματα λόγω αναπηρίας άνω του 67%.

Ας δούμε όμως σειρά ερωτημάτων που ενδεχομένως προβληματίζουν τους ενδιαφερόμενους και τις απαντήσεις σ΄αυτά, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου.

- Ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται μετεγγραφής;

- Όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις Πανελλαδικού επιπέδου το Σχολικό Έτος 2011-2012 και κατετάγησαν σε θέσεις εισαγωγής ΑΕΙ της ημεδαπής και εφόσον το ετήσιο εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2011 του δυνητικού δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του, δεν ξεπερνά τις 7.500 ευρώ, κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεικές οικογένειες και τους επιτυχόντες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ΄ αριθμόν Φ.151/122732/Β6 (ΦΕΚ Β΄1612/2010) παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνων σε συγγενή ΄Α ή ΄Β βαθμού ή οι γονείς ή κηδεμόνες αυτών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά υπήρξαν άνεργοι για 10 μήνες εντός του 2012, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο δηλαδή 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

- Πως ορίζεται το κατά κεφαλήν εισόδημα;

- Κατά κεφαλήν εισόδημα εννοείται το μεικτό εισόδημα όπως αυτό βεβαιώνεται με την ετήσια φορολογική δήλωση, διαιρούμενο με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, συνυπολογιζόμενων και των προστατευόμενων μελών της. Π.χ. για μία τριμελή οικογένεια, με εισόδημα 20.000 ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.833 ευρώ (20.500 δια 3). Για μία πενταμελή οικογένεια με εισόδημα 30.000 ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.000 ευρώ (30.000 διά 5). Για μία εφταμελή οικογένεια με εισόδημα 45.500 ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.500 ευρώ (45.500 διά 7).

- Πού μπορεί κάποιος να μετεγγραφεί;

- Κάποιος μπορεί να μετεγγραφεί μόνο σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα με αυτήν που επέτυχε κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις του σχολικού έτους 2011-2012. Η αντιστοιχία ορίζεται με βάση την υπ΄ αριθμόν 67859/Β1/5.7.2006 του Υπουργού Παιδείας, όπως αυτή θα επικαιροποιηθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013

- Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγγραφής;

- Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί επίσημα στο site του ΥΠΑΙΘΠΑ μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

- Που μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί τις ασθένειες - παθήσεις που λειτουργούν ως κριτήριο για τις μετεγγραφές;

-Η πλήρης λίστα των ασθενειών-παθήσεων που λειτουργούν ως συμπληρωματικό κριτήριο για τις μετεγγραφές θα ανακοινωθεί επίσημα στο site του ΥΠΑΙΘΠΑ μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

-Τι δικαιολογητικά οφείλει δυνητικά να καταθέσει ο υποψήφιος για τη μετεγγραφή του;

- Τα βασικά δικαιολογητικά, τα οποία θα εξειδικευτούν εντός των επομένων ημερών από το Υπουργείο Παιδείας, μπορεί να είναι:

• Εκκαθαριστικό των εισοδημάτων του 2011.

• Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση ανεργίας των γονέων ή κηδεμόνων, που αποδεικνύει το διάστημα κατά το οποίο είναι ή ήταν άνεργοι κατά το 2012.

• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

• Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από κρατικούς φορείς για τους ίδιους ή για γονείς ή για τέκνα ή για αδελφούς ή για συζύγους.

• Βεβαίωση σπουδών αδελφού ή αδελφής από το Τμήμα στο οποίο φοιτά.

• Βεβαίωση πως είναι τέκνο θύματος τρομοκρατίας.

-Ποιο είναι το ποσοστό των υποψηφίων που μπορούν να μετεγγραφούν ανά Τμήμα;

- Το ποσοστό των μετεγγραφόμενων δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, των Πανελληνίων εξετάσεων του σχολικού έτους 2011-2012, της γενικής σειράς κατάταξης, όταν πρόκειται για Τμήματα της Περιφέρειας Αττικής ή του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης. Στα τμήματα που υπάρχουν στο υπόλοιπο της επικράτειας το ποσοστό δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, των Πανελληνίων εξετάσεων του σχολικού έτους 2011-2012, της γενικής κατάταξης. Ο ακριβής αριθμός ανά Τμήμα των υπό μεταφορά θέσεων, θα οριστεί από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

- Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετεγγραφών;

- Η διαδικασία των μετεγγραφών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε οι μετεγγραφέντες να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο νέο τμήμα με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.


- Που θα καταθέσει τα δικαιολογητικά του εκείνος που έχει επιλεγεί για μετεγγραφή;

- Όσοι από τους επιλεγέντες είναι ήδη φοιτητές σε κάποιο Τμήμα, καλούνται να προσέλθουν στο τμήμα φοίτησης τους για να καταθέσουν το φάκελο με τα δικαιολογητικά τους στο τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι και να λάβουν την βεβαίωση για την εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο μεταφέρεται η θέση τους. Όσοι από τους επιλεγέντες είναι επιτυχόντες των Πανελληνίων εξετάσεων του 2011-12 αλλά δεν προχώρησαν στην εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο είχαν εισέλθει καλούνται να προσέλθουν στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΙΘΠΑ για να καταθέσουν το φάκελο με τα δικαιολογητικά τους και να λάβουν την βεβαίωση για την εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο μεταφέρεται η θέση τους.

ΑΠΕ - ΜΠE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ.

Mεταγραφές φοιτητών. Επανέρχονται λόγω κρίσης.

Κριτήρια μεταγραφής Φοιτητών 2013

Μετεγγραφές φοιτητών 2013.Τα Νέα δεδομένα

Δίωξη στον πρόεδρο ΕΛΣΤΑΤ για διόγκωση του ελλείμματος του 2009 ζητούν οι εισαγγελείς!

Την απαγγελία κατηγορίας σε βαθμό κακουργήματος ζήτησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς σε βάρος του πρώην προέδρου αλλά και στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, μετά από το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας, που διενεργήθηκε με αφορμή καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, κάτι το οποίο θα έχει, φυσικά, και πολιτικές προεκτάσεις.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν την άσκηση ποινικής δίωξης από .......

την εισαγγελία Πρωτοδικών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών, Κωνσταντίνου Μορφέτα, και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών. Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος.

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, αφορούσε τις καταγγελίες της καθηγήτριας Οικονομετρίας, Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, περί σκόπιμης εμφάνισης διογκωμένου του αναθεωρημένου χρέους της χώρας για το 2009, με απώτερο σκοπό την ένταξή της σε ευρωπαϊκό μηχανισμό με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η κ. Γεωργαντά, που στο πλαίσιο της έρευνας έδωσε πολύωρη κατάθεση στους εισαγγελείς, ισχυρίστηκε ότι με μη αποδεκτή μεθοδολογία το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έγινε σε γνώση και ουσιαστικά με προτροπή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η τεράστιου όγκου δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο. Ζητούν, επίσης, κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης ο δικαστικός λειτουργός να διαπιστώσει αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση εστάλη πριν από περίπου έναν χρόνο από τους εισαγγελείς στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών τού τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Από την κοινοβουλευτική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία πολιτικών ευθυνών και έτσι η δικογραφία με το συνοδευτικό πόρισμα επιστράφηκε στο Εφετείο για τη συνέχιση της έρευνας ως προς ενδεχόμενες ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.

Eklogika.gr

ΕΣΡ: " Μη δείχνετε ανθρώπους σε εξαθλίωση"

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε, βασιζόμενο σε άρθρα του Συντάγματος που μιλούν για προστασία και σεβασμό στην αξία του ανθρώπου, να υποδείξει στα Μέσα να μην δείχνουν εικόνες από ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: .......

" Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης υποδεικνύει προς όλους τους τηλεοπτικούς και σταθμούς της χώρας όπως: Μη προβάλουν την εικόνα

α) προσώπων ευρισκομένων σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ενδείας άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς αυτών,

β) προσώπων οδηγουμένων ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών
αρχών άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς αυτών".

Enikos.gr

Δημόσιο: Μέχρι 15/3, ενημέρωση μητρώων υπαλλήλων

Την επικαιροποίηση, μέχρι τις 15 Μαρτίου, των στοιχείων στα μητρώα των δημόσιων υπαλλήλων ζητεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τις διευθύνσεις προσωπικού υπουργείων, αποκεντρωμένων διοικήσεων, περιφερειών και δήμων, προκειμένου να γίνει σωστά η αξιολόγησή τους για την προαγωγή του σε θέσεις ευθύνης.

«Έχει διαπιστωθεί ότι τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων δεν..........

έχουν πάντοτε την απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα ώστε, όταν απαιτείται, να επιτυγχάνεται η σωστή και ταχεία επεξεργασία τους», αναφέρεται σε εγκύκλιο του ΥΔΜΗΔ, και για αυτό «καλούνται οι Διευθύνσεις Διοικητικού να προβούν στην ενημέρωση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων και στην επικαιροποίηση των περιλαμβανομένων σε αυτά στοιχείων, τα οποία συναρτώνται με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων και τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, είναι δε πρόσφορα για την αξιολόγηση και κρίση των υπαλλήλων, από το αρμόδιο όργανο, για την κατάληψη θέσεων ευθύνης»

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «η πληρότητα των προσωπικών μητρώων είναι απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής των προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης. Για το λόγο αυτό απαιτείται, μέχρι τις 15 Μαρτίου 2013, να ολοκληρωθεί η ενημέρωση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων, οι οποίοι θα κριθούν για επιλογή για τις θέσεις προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης και Τμήματος».

Σχετικά με την καταχώριση των ανωτέρω στοιχείων, τονίζεται ιδιαιτέρως η ανάγκη εφαρμογής των ισχυουσών διατάξεων σχετικά με:

Τίτλους σπουδών

Ειδικότερα:

1) Για τους ημεδαπούς τίτλους σπουδών οι οποίοι έχουν μόνο αξιολογικό χαρακτηρισμό (άριστα, λίαν καλώς, καλώς), εφόσον δεν έχει προσκομιστεί από τον υπάλληλο βαθμολογία, θα θεωρηθεί ότι έχει βαθμολογηθεί με τη βάση της αντίστοιχης αξιολογικής κλίμακας της Σχολής που χορήγησε τον εν λόγω τίτλο σπουδών.

2) Σε περίπτωση αλλοδαπού τίτλου σπουδών θα πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία βαθμολογικής κλίμακας με αυτή της ημεδαπής. Διαφορετικά, ο σχετικός τίτλος χαρακτηρίζεται ως αδιαβάθμητος (άρθρο 8 του ν. 3328/2005). Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι ο βαθμός του τίτλου είναι ο ελάχιστος της βαθμολογικής κλίμακας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής, δηλ. ο βαθμός πέντε (5).

3) Ο δεύτερος τίτλος σπουδών λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν είναι της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με το βασικό τίτλο σπουδών, σύμφωνα με το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση). Συνεπώς, για τους υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ λαμβάνεται υπόψη ως δεύτερος τίτλος είτε το δεύτερο πτυχίο πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης είτε πτυχίο τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Την αξιολόγηση των προσκομιζομένων από τους υπαλλήλους τίτλων γνώσης ξένης γλώσσας. Ο καθορισμός του επιπέδου γνώσης των ξένων γλωσσών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 50/2001 «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ιδιαιτέρως εφιστάται η προσοχή των υπηρεσιών στην ενημέρωση των υπαλλήλων για την προσκόμιση δικαιολογητικών και βεβαιώσεων που αφορούν:
- Στην παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων.
- Στην παρουσίαση εισηγήσεων, ανακοινώσεων σε συνέδρια – ημερίδες.
- Στη συμμετοχή τους σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας (εσωτερικού – εξωτερικού) ή σε όργανα διοίκησης ΝΠΔΔ.
- Στην υποβολή, εκ μέρους των ενδιαφερομένων, αντιγράφων των δημοσιεύσεων, προκειμένου για συγγραφικό έργο (άρθρα, μελέτες, προτάσεις).
Τονίζεται ότι οι υπηρεσίες θα πρέπει να καταγράψουν για κάθε υπάλληλο που κατέχει θέση ευθύνης τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία ο υπάλληλος αυτός άσκησε τα εν λόγω καθήκοντα, είτε μετά από επιλογή από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ή Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο) ή το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο, είτε με οιονδήποτε νόμιμο τρόπο με σχετική πράξη του αρμοδίου οργάνου. Επιπρόσθετα, πρέπει να καταγραφεί ο χρόνος υπηρεσίας, ο οποίος βάσει ειδικών διατάξεων, λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας.

Τέλος, τονίζεται ότι οι υπηρεσίες οφείλουν να ενημερώνουν τακτικά το προσωπικό μητρώο των υπαλλήλων σχετικά με τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα που τέλεσαν και πειθαρχικές ποινές που τυχόν τους επιβλήθηκαν καθώς και με τις αναρρωτικές άδειες που έλαβαν.

Aftodioikisi.gr

Έκδοση βεβαιώσεων ανεργίας μέσω του portal του ΟΑΕΔ

Και ηλεκτρονικά, μέσω του portal του ΟΑΕΔ, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθεύονται εφεξής βεβαιώσεις ανεργίας.

Ο Οργανισμός τροποποίησε το περιεχόμενο των βεβαιώσεων ανεργίας, δημιουργώντας δύο διακριτούς τύπους βεβαίωσης, μετά τη διαπίστωση πως πολλοί υποψήφιοι υποβάλλουν σε διάφορους φορείς ελλιπείς ή λανθασμένες βεβαιώσεις. Συγκεκριμένα, οι βεβαιώσεις που χορηγούνται στους ενδιαφερόμενους και μέσω του portal είναι πλέον προσαρμοσμένες με βάση την κατάσταση ανεργίας, επιδοτούμενη ή μη.

Αναλυτικότερα εκδίδονται:...........

-Βεβαίωση ανεργίας η οποία χορηγείται σε εγγεγραμμένους μη επιδοτούμενους ανέργους για χρήση σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για τη βαθμολόγηση του κριτηρίου της ανεργίας ή όπου αλλού χρειάζεται να αποδειχθεί το διάστημα της εγγεγραμμένης ανεργίας (εφόσον υπάρχει Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ).

-Βεβαίωση επιδότησης, η οποία χορηγείται σε επιδοτούμενους ανέργους για χρήση σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για τη βαθμολόγηση του κριτηρίου της ανεργίας ή όπου αλλού χρειάζεται να αποδειχθεί το διάστημα επιδοτούμενης ανεργίας. Σ’ αυτήν εμφανίζεται το διάστημα επιδοτούμενης ανεργίας και οι ημέρες επιδότησης για κάθε έτος αναφοράς.

Μέσω του portal είναι δυνατή και η έκδοση βεβαίωσης για την Εφορία, όπου εμφανίζονται τα ποσά που έχει λάβει ο άνεργος από υπαγωγές σε προγράμματα επιδότησης και λοιπές παροχές, όπως π.χ. Επίδομα τακτικής ανεργίας, Επίδομα μακροχρονίως ανέργων, Επίδομα στράτευσης, Οικογενειακό επίδομα, Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας κλπ., για φορολογική χρήση.

Όλες οι εκδοθείσες ηλεκτρονικές βεβαιώσεις φέρουν υπογραφή, ασφαλή χρονολόγηση και έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, με τη δυνατότητα παροχής διακριτών τύπων βεβαιώσεων, επιτυγχάνεται η μείωση διοικητικού κόστους για τους φορείς που είναι αποδέκτες των βεβαιώσεων ανεργίας.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία έκδοσης των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων παρέχεται αποκλειστικά σε πιστοποιημένους χρήστες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ (μέσω έκδοσης κλειδαρίθμου) και είναι διαθέσιμη στην επιλογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».

Ναυτεμπορική

Φυσικό αέριο vs πετρέλαιο: Σημειώσατε 1

Του Πέτρου Αποστολίδη

Λύση στην περίπλοκη εξίσωση του φετινού χειμώνα, αυτή της θέρμανσης, βρίσκουν οι Έλληνες καταναλωτές στο φυσικό αέριο.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη για τον Έλληνα συγκυρία, το φυσικό αέριο στην Αττική αναδεικνύεται φθηνότερο έναντι του πετρελαίου θέρμανσης κατά 39% (σύμφωνα με το μέσο όρο των τιμών των δύο καυσίμων για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012).

Την ανάσα στους Έλληνες καταναλωτές προσφέρει το γεγονός ........

ότι η τιμή του φυσικού αερίου δεν συνδέεται πλέον με τη τιμή του πετρέλαιου θέρμανσης στην ελληνική αγορά.

Έτσι οι αυξήσεις και οι φόροι στο πετρέλαιο δεν επηρεάζουν την τιμή του αερίου, το οποίο ενισχύεται ακόμη περισσότερο στη συνείδηση των καταναλωτών ως η οικονομική και αποτελεσματική επιλογή διεξόδου από την αναγκαιότητα του πανάκριβου πετρελαίου.

Οι καταναλωτές φαίνεται πως έχουν πλέον εμπεδώσει τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η ζήτηση χτυπάει κόκκινο. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2012 (οπότε και ξεκινάει η αναζήτηση για λύσεις θέρμανσης) ήταν υπερδιπλάσια (128%) σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ για το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑ, τα νέα συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 50% στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση που έχουν και τις μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες.

Η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνουν οι Αθηναίοι καταναλωτές στο φυσικό αέριο, εκτός από το δεδομένο οικονομικό όφελος, έχει και άλλη μία εξήγηση: είναι σαφώς φιλικότερο για το περιβάλλον σε σχέση με τους ρύπους από την καύση πετρελαίου αφού με το φυσικό αέριο επιτυγχάνεται μείωση εκπομπών CO2. Εκτιμάται ότι 210.000 τόνοι CO2 είναι η ετήσια εξοικονόμηση από τη χρήση φ.α. ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η διαφορά εκπομπών μιας τυπικής κεντρικής θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο αντιστοιχεί όσο ένα αυτοκίνητο σε κυκλοφορία 41.000 χλμ. ετησίως! Το φυσικό αέριο, ωστόσο, αποδεικνύεται φιλικότερο ακόμα και από τις εναλλακτικές κι επίκαιρες μορφές ενέργειας όπως η καύση βιομάζας. Πρόσφατη έρευνα της γ.γ. βιομηχανίας έκρινε ακατάλληλο το 60% των συσκευών εναλλακτικής θέρμανσης. Έτσι, το φυσικό αέριο αποτελεί την καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά από τις ανανεώσιμες μορφές. Μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι το φυσικό αέριο είναι καθαρό και πρακτικά δεν εκπέμπει αιθάλη και αιωρούμενα σωματίδια τότε καταλήγει σίγουρα στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του είναι μονόδρομος για την επίλυση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που απασχολεί έντονα την πολιτεία σήμερα.

Στο εξής δεν χρειάζονται τρύπημα τα μπλοκάκια


Τέλος στο αναχρονιστικό τρύπημα βιβλίων και δελτίων παροχής υπηρεσιών βάζει το υπουργείο Οικονομικών για ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι κόβουν αποδείξεις σε επιχειρήσεις και όχι σε ιδιώτες.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 μπορούν να τηρούν αθεώρητα τα απλογραφικά τους βιβλία οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ μπορούν να αντικαταστήσουν με αθεώρητα τιμολόγια τα δελτία παροχής υπηρεσιών τους.

Η απαλλαγή προβλέπεται στις διατάξεις του νέου .........

Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών που ήρθαν να αντικαταστήσουν τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και ενώ αρχικά σχεδιαζόταν να έχει ευρύτερη εφαρμογή, τελικά η κατάργηση από τις θεωρήσεις περιορίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και σε κάποια πρόσθετα βιβλία, όπως για παράδειγμα τα απλογραφικά βιβλία απογραφών ή το διπλογραφικό μητρώο πάγιων περιουσιαών στοιχείων.

iefimerida.gr

Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουμε και ποιες «δεν θα μετράνε πλέον»

Νέο πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει στους φορολογούμενους οι αλλαγές για τη συλλογή των αποδείξεων, καθώς κανένας δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει το πρόστιμο του έξτρα φόρου που θα φτάνει το 22%.

Μισθωτοί και .......

συνταξιούχοι θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδίδονται στο «κυνήγι» των αποδείξεων ενώ οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες, εμποροβιοτέχνες, δεν έχουν πλέον καμία υποχρέωση να μαζεύουν αποδείξεις.

Όπως αναφέρει και η «Ημερησία» υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του συνολικού εισοδήματος θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και μόνο για τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες. Για όσους δεν μπορέσουν να συλλέξουν τις το ποσοστό αυτό θα επιβάλλεται φορολογική πρόστιμο 22%

Ποιες αποδείξεις «δεν «μετράνε» πλέον

πετρελαίου θέρμανσης, υγραερίου και φυσικού αερίου
ενοίκια κύριας κατοικίας και ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη
ασφάλιστρα κάθε είδους (ζωής, πυρός, μεταφορών κ.λπ.)
αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων
ύδρευση
ηλεκτρικό ρεύμα
δημοτικά τέλη
αγορά αυτοκινήτων
αγορά ακινήτων
αγορά λοιπών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ
εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων και αεροπλάνων
ταχυδρομικές υπηρεσίες
\τηλεφωνικές υπηρεσίες
υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης
τυχερά παιχνίδια
τέλη κυκλοφορίας.

iefimerida.gr

Συσκεψη Μπέζου Αλευρά για την πορεία ένταξηςέργων στο ΕΣΠΑ

Στα πλαίσια της στενής συνεργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Γεώργιο Μπέζο, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013 σύσκεψη στην αίθουσα «ΠΑΝ. ΦΩΤΕΑΣ» του Διοικητηρίου με σκοπό την εξέταση της φάσης υλοποίησης έργων του τομέα υγείας στο ΕΣΠΑ καθώς και την πορεία ένταξης νέων έργων.


Εθεσαν τα προβλήματα τους στον Πετράκο ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Μεσσηνίας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και τη γενική γραμματέα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Μεσσηνίας είχε ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ θανάσης Πετράκος.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ενημέρωσαν το βουλευτή για τα προβλήματα που προέκυψαν από την αιφνιδιαστική και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους ψήφιση από την κυβέρνηση του νόμου 4046/2012 για την αδειοδότηση και λειτουργία των Κέντρων Ξένων Γλωσσών.
Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι:.....

• Καταργούνται οι υπάρχουσες άδειες λειτουργίας.
• Τα χρονικά πλαίσια για τις αλλαγές που χρειάζονται στην κτηριακή υποδομή για την κατάθεση του φακέλου μέχρι 30/4/2013 ενώ τα κέντρα βρίσκονται σε λειτουργία είναι ασφυκτικά.
• Τα κριτήρια με τα οποία πιστοποιούνται από το ΑΣΕΠ τα διάφορα πτυχία.
• Φορολογικός έλεγχος για τους φορείς που παρέχουν τα πτυχία.
• Μη προώθηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.

Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε την σοβαρότητα του προβλήματος και ότι είναι αδιανόητο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να ζητείται από τους Ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών να κάνουν αλλαγές που απαιτούν το προσωρινό κλείσιμο των φροντιστηρίων. Ουσιαστικά η κυβέρνηση οδηγεί τα κέντρα αυτά σε οριστικό κλείσιμο με ότι αυτό συνεπάγεται. Στη συνέχεια α) Ενημέρωσε ότι έχει κατατεθεί ερώτηση από τν Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ_ΕΚΜ που ζητάει να ανακληθούν αυτές οι αποφάσεις για τα μικρά φροντιστήρια β) Ανέφερε την αντίθεσή του στην πλήρη εμπορευματοποίηση της εκμάθησης ξένων γλωσσών και την οικονομική αιμορραγία συναλλάγματος προς πανεπιστήμια του εξωτερικού τα οποία δίνουν τα πτυχία καθώς επίσης και την φορολογική ασυλία κάποιων φορέων πιστοποίησης που εμφανίζονται ως μη κυβερνητικές οργανώσεις(ΜΚΟ).

Επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας και σύνδεσής του με τη δημόσια εκπαίδευση.
Ο Θανάσης Πετράκος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Μεσσηνίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα επιμείνει να ανακληθούν αυτές οι ρυθμίσεις για τα μικρά φροντιστήρια που ήδη λειτουργούν και στην χειρότερη περίπτωση να δοθεί μια διετής χρονική παράταση ως μεταβατικό στάδιο για την προσαρμογή των Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών στη νέα νομοθεσία. Για τα υπόλοιπα ζητήματα πρόκειται να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή.

Ενστάσεις για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία

Σαν κεραυνός εν αιθρία έχει «σκάσει» η είδηση για την υποβολή ενστάσεων κατά της επέκτασης της ένδειξης «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Καλαμάτα», όσον αφορά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, από τα όρια της πρώην επαρχίας Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία…

Σε πολλές .......

περιοχές του Νομού, ιδίως στην Τριφυλία, οι παραγωγοί ανέμεναν πως και πως να κλείσει αυτό το θέμα, ευελπιστώντας ότι με την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές για το λάδι τους.

Είχαν μάλιστα επαναπαυθεί, καθώς η ενημέρωση που υπήρχε ήταν ότι δεν έχουν κατατεθεί ενστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της επέκτασης του ΠΟΠ. Τελικά χθες η ηλεκτρονική εφημερίδα agrotypos έγραψε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποβλήθηκαν πέντε ενστάσεις, αν και επίσημη ενημέρωση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει ακόμη. Μεταξύ άλλων, ο agrotypos έγραψε ότι «κύκλοι του ΥπΑΑΤ μας πληροφορούν, ότι από τη στιγμή που θα έρθουν στο Υπουργείο και επίσημα οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί μετά θα πρέπει να ξεκινήσει ένας κύκλος διαβουλεύσεων.

«Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία», αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ΥπΑΑΤ. Επομένως, έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας για την επικύρωση του αναθεωρημένου ΠΟΠ Καλαμάτα στο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αλλαγές μεταξύ άλλων θα σημάνουν αυστηροποίηση των προδιαγραφών ποιότητας, με κάθοδο της οξύτητας στα 5 δέκατα αντί για τα 8 που είναι το όριο του έξτρα παρθένου, με αποκλεισμό του μαυρολίσιου ελαιολάδου από το ΠΟΠ Καλαμάτα και – φυσικά – με την επέκταση της ζώνης σε όλη τη Μεσσηνία, αντί της τέως επαρχίας Καλαμάτας όπως ίσχυε μέχρι τώρα».

Radio 936

Η Απάντηση στον Βουλευτή Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλο για την Κατασκευή της Ολύμπιας οδού

Απάντηση στην ερώτηση που είχε καταθέσει στις 11 Ιανουαρίου ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος σχετικά με την κατασκευή της Ολύμπας Οδού έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης.

Στο έγγραφο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε και ...........

να θυμηθείτε την ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Λαμπρόπουλος και αμέσως την απάντηση που έλαβε.
Εναλλακτικά μπορείτε να το δείτε και εδώ



ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Σήμερα, Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στις 21:30, το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Η Αυλή των Θαυμάτων» για μια ακόμη ημέρα (εκτός προγράμματος) στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Τα έσοδα από τη ............

σημερινή παράσταση θα διατεθούν για την στήριξη του έργου
του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου Καλαμάτας.

Η παρουσία σας θα μας δώσει χαρά.

Πάτρα: Οδηγός τζιπ παρέσυρε δικυκλιστή και τον εγκατέλειψε!

Τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη του θύματος σημειώθηκε γύρω στις 8.30 απόψε στο κέντρο της Πάτρας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Γούναρη και Καραισκάκη.

Σύμφωνα με τα.......

πρώτα στοιχεία, ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο τύπου τζιπ. αφού πρώτα πέρασε με κόκκινο τον φωτεινό σηματοδότη, στη συνέχεια παρέσυρε και εγκατέλειψε οδηγό δικύκλου.

Αυτή την ώρα αστυνομικές δυνάμεις αναζητούν τον δράστη του τροχαίου, ενώ ο τραυματίας θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, δίχως να έχει γίνει γνωστή ακόμα η κατάσταση της υγείας του.

patrastimes.gr

Περιφέρειες: Πρωταθλήτριες και ουραγοί στα 6 χρόνια ΕΣΠΑ

Τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται οι 13 περιφέρειες της χώρας ένα χρόνο πριν την τυπική λήξη του ΕΣΠΑ (Προγραμματική Περίοδος 2007 – 2013) σε σχέση με την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων (συμβάσιοποιήσεις και πληρωμές), παρουσιάζει η aftodioikisi.gr, με βάση τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για μία περίοδο έξι ετών κατά τη διάρκεια της .......

οποίας στο μεγαλύτερο μέρος της (μέχρι 30/6/2011, δηλαδή για 4,5 χρόνια) την ευθύνη για τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμμα (ΠΕΠ) είχαν οι κρατικές περιφέρειες με τους διορισμένους περιφερειάρχες και μόλις τον 1,5 χρόνο οι αιρετοί (σ.σ. για το λόγο αυτό αύριο η aftodioikisi.gr θα παρουσιάσει και τις επιδόσεις των αιρετών περιφερειαρχών από τις 30.6.2011 έως τις 31.12.12).

Στην κατάταξη των 13 περιφερειών πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας που παρουσιάζουν και τις υψηλότερες απορροφητικότητες στην ουσία είναι εκτός συναγωνισμού, καθώς , με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες περιφέρειες είχαν ΑΕΠ μεγαλύτερο του 90% του κοινοτικού μέσου όρου, θεωρούνται περισσότερο «πλούσιες», με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερους προϋπολογισμούς και να μην έχουν ως επιλέξιμα τα «δύσκολα» έργα των υποδομών.

Αναλυτικά:

«Εκτός συναγωνισμού»

Όπως προαναφέρθηκε, οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας εμφανίζουν υψηλές απορροφητικότητες τόσο αναφορικά με τις συμβασιοποιήσεις όσο και αναφορικά με τις πληρωμές. Στη σύγκριση μεταξύ τους, στην «εκτός συναγωνισμού» κατηγορία που βρίσκονται, τα πρωτεία έχει το Νότιο Αιγαίο με 167% συμβασιοποιήσεις (457,3 εκατ. από τα συνολικά 273,7 του ΠΕΠ) και 86,8% πληρωμές (237,6 εκατ. ευρώ από τα 273,7).

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 135,1% (695,2 εκατ. από τα συνολικά 514,5 του ΠΕΠ) και 77,5% πληρωμές (399,1 εκατ.)

Η σειρά κατάταξης

Στις εντός συναγωνισμού περιφέρειες (δηλαδή, σε αυτές που έχουν ομοειδή ΠΕΠ) η σειρά κατάταξης με βάση τις συμβασιοποίησεις και τις πληρωμές είναι οι εξής:

1) Ηπείρου: Παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 103,4% (375,6 από τα συνολικά 363,1 εκατ. ευρώ) και πληρωμές 66,3% (241 εκατ. ευρώ).

2) Θεσσαλίας: Οι συμβασιοποιήσεις της είναι ανέρχονται σε 91,9% (448 από τα συνολικά 487,9 εκατ. ευρώ) και οι πληρωμές της σε 56,6% (276,2 εκατ. ευρώ)

3) Κεντρικής Μακεδονίας: Παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 94,5% (1949,9 από 2062,5 εκατ. ευρώ) και πληρωμές 52,1% (1075,9 εκατ. ευρώ)

4) Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 82,8% (458,6 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 553,3 του ΠΕΠ)

5) Ιονίων Νήσων: Παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 78,3% (220 από 280,7 εκατ. ευρώ) και πληρωμές 44,9% (126,2 εκατ. ευρώ)

6) Κρήτης: Οι συμβασιοποιήσεις ανέρχονται σε 77,2% (380,2 από, συνολικά, 280,7 εκατ. ευρώ) και οι πληρωμές στο 43,8% (216 εκατ. ευρώ)

7) Δυτικής Μακεδονίας: Οι συμβασιοποιήσεις ανέρχονται σε 68,7% (334,5 εκατ. ευρώ από 486,4) και οι πληρωμές στο 45,4% (221,2 εκατ. ευρώ)

8) Δυτικής Ελλάδας: Παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 68,09% (285,8 εκατ. ευρώ από το σύνολο του ΠΕΠ ύψους 413,8) και πληρωμές στο 44,05% (182,3 εκατ. ευρώ)

9) Αττικής: Οι συμβασιοποιήσεις της ανέρχονται σε 65,2% (1870 από 2868,2 εκατ. ευρώ) και πληρωμές 39,5% (1133 εκατ. ευρώ)

10) Πελοποννήσου: Παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 66,4% (241,4 από 363,4 εκατ. ευρώ) και πληρωμές 36,2% (131,5 εκατ. ευρώ)

11) Βορείου Αιγαίου: Παρουσιάζει συμβασιοποιήσεις 63,1% (224,1 εκατ. ευρώ από συνολικά 385,2 εκατ.) και πληρωμές 34,4% (122,2 εκατ. ευρώ)

Aftodioikisi.gr

Σύλλογος Πολυτέκνων Τριφυλίας: Πραγματοποιήθηκε η Γ.Σ. του Συλλόγου και η κοπή της Βασιλόπιτας

Την πίτα για τη νέα χρονιά έκοψε ο Σύλλογος Πολυτέκνων με τις ευλογίες του εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, π. Ευ. Σίμου.

Την εκδήλωση .........

τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κ. Κόλλιας ο οποίος σε σύντομη παρέμβαση χαιρετίζοντας τις πολύτεκνες οικογένειες, τόνισε την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Υπενθύμισε οτι ο Δήμος στηρίζει έμπρακτα την πολύτεκνη οικογένεια, αφού εδώ και αρκετά χρόνια έχει θεσπίσει ειδικά τιμολόγια γι αυτούς.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κ. Κωνσταντόπουλος ενημέρωσε τα μέλη για τις εγκληματικές κυβερνητικές ενέργειες κατά των πολυτέκνων και την εξαπάτησή τους με τις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις για στήριξη των πολυτέκνων. Είπε οτι με τα μέτρα που εφαρμόζονται διαλύουν την Ελληνική οικογένεια, δημιουργώντας αντικίνητρα για τους νέους να κάνουν οικογέγειες. Τα νέα μέτρα εξαθλιώνουν την πολύτεκνη οικογένεια αφού καταργείται το πολυτεκνικό βοήθημα και μοιράζεται αλόγιστα ως δήθεν "βοήθημα τέκνων", ενώ εκδικείται τις πολύτεκνες μάνες γιατί έκαναν πολλά παιδιά.

Επίσης έγινε ενημέρωση για την αλλαγή του τρόπου θεώρησης των ταυτοτήτων.

Σε παρέμβασή του το μέλος του Δ.Σ. Σ. Κουκούμης χαιρέτησε την παρουσία των μελών. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα τις επιπτώσεις και στην αντίφαση της ασκούμενης πολιτικής με αυτήν. Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στην εκπροσώπηση των συλλόγων στην Γ.Σ. της Α.Σ.Π.Ε. όπως προβλέπεται στο καταστατικό της, ως αντιδημοκρατικό.

Μεσσηνία: Αιτήσεις για το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοπονήσου «ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ»

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ» ενημερώνει και καλεί τους κατοίκους της Μεσσηνίας που είναι άνεργοι και εντάσσονται στις εξής ευπαθείς κοινωνικές ομάδες:

• Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενα από φτώχεια,
• Άτομα με αναπηρίες,
• Μακροχρόνια άνεργοι -για διάστημα περισσότερο των 12 μηνών- άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα,
• Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών,
• Πρώην χρήστες ουσιών

να υποβάλλουν .......

αίτηση συμμετοχής για την ένταξη τους στις δράσεις της Πράξης «ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ».

Οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν στις εξής δράσεις:
• Επαγγελματική κατάρτιση (το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης είναι διάρκειας 70 ωρών και επιδοτείται με 6 €/ώρα)
• Επιμόρφωση
• Πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων
• Εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις
• Συμβουλευτική υποστήριξη

Οι ωφελούμενοι θα υποστηριχθούν μέσω του τοπικού σχεδίου για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται για τα δικαιολογητικά και να προμηθεύονται το Έντυπο της Αίτησης από τα γραφεία της: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΤΑ (ΑΝ.ΜΕΣ.ΑΕ ΟΤΑ), Ομήρου και Μαιζώνος 50, Καλαμάτα, ΤΚ. 24100, τηλ: 27210/ 96120 καθημερινά από τις 8:00- 12:30, όπου και θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.


ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: μέχρι 31/01/2013

Περισσότερες Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από το παρακάτω έγγραφο.
Εναλλακτικά μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 22ας Ιανουαρίου 2013

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Διαβάστε στο ΘΑΡΡΟΣ της Μεσσηνίας

Διασωληνωμένη η Υγεία από ανεπαρκή χρηματοδότηση

«Η πρωτοβάθμια περίθαλψη στηριζόμενη στον ΕΟΠΥΥ έχει........

μέχρι τώρα αποδειχθεί αναποτελεσματική», υποστηρίζει ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, ο νέος πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας. Επισημαίνει, μάλιστα, πως η αναποτελεσματικότητα αυτή «έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση των νοσοκομείων με έργο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

«Αλλά και η ίδια η λειτουργία των νοσοκομείων έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης» τονίζει ο κ. Μάκαρης, σημειώνοντας «πως οι ελλιπείς εφημερίες ειδικοτήτων, η εξουθένωση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού λόγω υπερεργασίας, η μειωμένη ασφάλεια και η ανεπαρκής τήρηση της τάξης στο χώρο του νοσοκομείου, είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Τέλος, «βασικός», όπως υπογραμμίζει «σκοπός μας είναι ένας: να μην υπάρχει καμιά περιοχή της Μεσσηνίας υγειονομικώς ακάλυπτη».

Διαβάστε στην ΦΩΝΗ της Μεσσηνίας

5 ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ κατά της επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτα κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή στις Βρυξέλλες. Την είδηση επιβεβαιώνει το υπουργείο που αναμένει πλέον επίσημη ενημέρωση από την Ε.Ε. Παράλληλα κατατίθεται διπλό αίτημα για την επέκταση του ΠΟΠ βρώσιμης ελιάς Καλαμών.
Αυτό είναι το πρώτο θέμα στη "ΦΩΝΗ" στην πρώτη σελίδα της οποίας διαβάζουμε:

ΜΕΙΩΣΕΙΣ στους λογαριασμούς νερού της ΔΕΥΑΚ, με όφελος 1 εκατ. ευρώ περίπου στους δημότες.

Ανακοινώθηκαν οι δράσεις για το γιορτασμό της Υπαπαντής.

ΑΝΕΒΗΚΑΝ οι τόνοι στη Βουλή για την Ολυμπία Οδό, ενώ σε έκρηξη οργής ο Γιαν. Λαμπρόπουλος προειδοποίησε οτι θα καταφύγει στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου κατά των αποζημιώσεων στους κατασκευαστικους ομίλους, ενώ δήλωσε οτι Μεσσηνία και Ηλεία λένε "όχι" στο κούρεμα του αυτοκινητοδρόμου. Αμήχανες απαντήσεις απο τον Σταύρο Καλογιάννη.
ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ σπείρα Αλβανών διαρρηκτών. 4 συλλήψεις και αρκετές αναζητήσεις σε Καλαμάτα και Τριφυλία.
ΣΤΗΡΙΞΗ των θέσεων του Α-ΤΕΙ Καλαμάτας κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή και βουλευτών.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Πετράκου στη Μάνη και ομιλία αντιπολιτευτικού χαρακτήρα και αντίθεση στο σχεδιαζόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο! Οι... στροφές του βουλευτή στη γιορτή του στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ!!!
ΕΝΤΟΝΟ ενδιαφέρον Ρώσων για το "Φιλοξένια" και όχι μόνο, ενώ μετά το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό θα επιτραπεί η δημιουργία casino στις ΠΟΤΑ και προγράμματα τουριστικής κατοικίας.

ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.
ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!