Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. Γ. του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η απαράδεκτη δήλωση του Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου, περί "υψηλού" κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις τις οποίες επιχειρεί να απορροφήσει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχοντας χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία βρίσκεται στον κόσμο της. Τα έσοδα καταβαραθρώνονται και η κυβέρνηση απειλεί με κατασχέσεις τον μικρομεσαίο Έλληνα πολίτη.
Οι επενδύσεις αναζητούνται από τον .......

κ. πρωθυπουργό στο Κατάρ, οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν και η λύση είναι να πέσει και άλλο ο κατώτατος μισθός; Η γενιά των 700 ευρώ έγινε ήδη γενιά των 500. Πόσο ακόμα θα πέσει άραγε;

Ο Γενικός Γραμματέας είναι πολιτικό πρόσωπο και όχι υπηρεσιακός παράγοντας, όσο ο κ. Μέργος παραμένει στη θέση του η άποψή του για μαχαίρι στους κατώτατους μισθούς, συνιστά κυβερνητική τοποθέτηση και όχι πολιτική παραφωνία.

Αν ο κ. Μέργος υπέπεσε πράγματι σε τόσο χοντρό λάθος, η διόρθωση του λάθους μεταφράζεται σε παύση ή παραίτησή του. Όσο παραμένει στη θέση του η κυβέρνηση είτε δεν ακυρώνει ολοκληρωτικά την τοποθέτησή του για μαχαίρι στους κατώτατους μισθούς, είτε αποδέχεται σιωπηρά ότι τον χρησιμοποίησε ως "λαγό".

ΠΑΝ. Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»

Στην Κυπαρισσία ο Στυλιανίδης για την κοπή της πίτας της ΝΔ - ΟΝΝΕΔ

Στην Κυπαρισσία θα βρεθεί το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης όπου και θα έχει συνάντηση με όλους τους δημάρχους της Μεσσηνίας.

Η σύσκεψη ........

υπουργού - δημάρχων θα γίνει στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας.
Στην συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης θα βρεθεί στην Κυπαρισσία στα πλαίσια κοπής της πίτας της Τ.Ο. ΝΔ και ΟΝΝΕΔ Τριφυλίας που θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα στο κέντρο "Εν Πλω" στην παραλία Κυπαρισσίας.

Το 59ο Ράλλυ Ακρόπολις στην Πελοπόννησο

Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε να φιλοξενούμε το Ράλλυ Ακρόπολις στην Πελοπόννησο ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του 59ου Ελληνικού αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, το οποίο θα διεξαχθεί το χρονικό διάστημα 31 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2013.

«Στόχος μας είναι να εντάξουμε περισσότερες ειδικές διαδρομές του.......

Ράλλυ και να το επεκτείνουμε σε περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι «είναι απόφασή μας, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να στηρίξουμε έμπρακτα τη διεξαγωγή ενός αγώνα διεθνούς κύρους και εμβέλειας, όπως το ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις».

Τη βεβαιότητά του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης ότι στην προσπάθεια αυτή θα κινητοποιηθούν όλες οι δομές της Πελοποννήσου. «Η πραγματοποίησή του στην Πελοπόννησο δίνει, λόγω της προβολής του στα διεθνή ραδιοτηλεοπτικά, έντυπα και διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη δυνατότητα η Πελοπόννησος να αποκτά κρίσιμη αναγνωρισιμότητα, αφού το Ράλλυ Ακρόπολις μεταδίδεται σε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Το Ράλλυ Ακρόπολις, άλλωστε, το έχουμε επιλέξει ως συστατικό άξονα της πολιτικής μας για την ισχυροποίηση του brand name «Πελοπόννησος», το οποίο με στοχευμένες κινήσεις συνεχώς ενισχύουμε» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Σ.Ε.Ε.Ν.Π. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ



Το συνδικάτο εργαζομένων στην ενέργεια στους νομούς της Πελοποννήσου, εκφράζει την στήριξή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Χαιρετίζουμε τους αγρότες που κλιμακώνουν τον αγώνα τους στον κόμβο της Αχαγιάς, στον κόμβο της Μαραθιάς στην Ηλεία, στον κόμβο στο Ανυφί στην παλιά Εθνική Ναυπλίου - Μυκηνών στον κόμβο των Καρυών Λακωνίας, στο Σουληνάρι Μεσσηνίας στη θέση Κουρλαμπά και Διάσελο που βρίσκονται στην παλιά Εθνική οδό Πατρών – Τρίπολης στον κόμβο της Νεστάνης, στη διασταύρωση για Βούρβουρα στην Εθνική οδό Τρίπολης Σπάρτης καθώς και στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα στη λαίλαπα των μέτρων της τρικομματικής κυβέρνησης, .......

κατόπιν συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που βάζουν πλάτη στην υλοποίησή τους, αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές βιώνουν τη χειρότερη οικονομική αφαίμαξη και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους με τη στέρηση βασικών κατακτήσεων, φοροληστείας και συνεχόμενων χαρατσιών.

Στην Πελοπόννησο, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, οι φτωχοί αγρότες, οι φτωχοί κτηνοτρόφοι στενάζουν και βρίσκονται σε απόγνωση από την πολιτική της Ε.Ε., την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, και της Ε.Ε. Η ΚΑΠ και ο ΠΟΕ έχουν οδηγήσει την εγχώρια παραγωγή σε συρρίκνωση και τις τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικά επίπεδα. Από την άλλη το κόστος παραγωγής αυξήθηκε ακόμα περισσότερο και σ’ αυτό συνέβαλε και η αύξηση συντελεστή Φ.Π.Α., ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, το αγροτικό ρεύμα, κ.α.

Σ’ αυτή την πολιτική είναι προσηλωμένη η κυβέρνηση και με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου επιδιώκει την επίσπευση της εφαρμογής της νέας πολιτικής της ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. Έχουν στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγους καπιταλιστές αγρότες με ταυτόχρονο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Παραδίδουν την παραγωγή και εμπορία των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στους εμποροβιομήχανους που ήδη κατέχουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, συσκευαστήρια και εκμεταλλεύονται εργάτες και ξεκληρισμένους αγρότες.
Την ίδια αντιλαϊκή πολιτική βιώνουμε και στον τομέα της ενέργειας. Η μείωση και η απαξίωση του προσωπικού, η μείωση των μισθών, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε δυσμενή θέση και έχει ανατρέψει όλο τον οικογενειακό προγραμματισμό.
Η απελευθέρωση-παράδοση της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας σε μονοπωλιακούς ομίλους έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ρεύματος με συνέπειες για όλη την κοινωνία.

Πρέπει όλοι μαζί να χτίσουμε την κοινωνική συμμαχία μας, να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο και να αγωνιστούμε για το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, για εμάς και τις οικογένειές μας και την τελική νίκη με την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής για ένα μέλλον με αξιοπρέπεια χωρίς ανισότητες και αδικίες.

Στα δικαστήρια ενάντια στον ΕΟΠΥΥ πάνε οι φαρμακοποιοί

Λόγω της συνεχιζόμενης καθυστέρησης εξόφληση του Εθνικού Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, οι φαρμακοποιοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αγωγές ώστε ουσιαστικά τα δικαστήρια να δώσουν την λύση.

Βέβαια από την άλλη υπογραμμίζεται πως αυτή η κίνηση .......

έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, κάτι που τόνισε σε δηλώσεις του και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού
Συλλόγου Μεσσηνίας Στέφανος Καμινιώτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τον Οκτώβριο ανέρχονται στα 235 εκατομμύρια ευρώ και έπρεπε να έχουν εξοφληθεί έως τα μέσα του Ιανουαρίου, κάτι που τελικά δεν έγινε.

best tv

Τα επακόλουθα της πολυγλωσσίας!

Γράφει η Αντωνία Μπούζα.

Η ανησυχία για την πορεία της πατρίδας, υπάρχει σε όλους μας!
Κατανοητές οι αντιδράσεις των Ελλήνων, ακόμη και οι πιο δυναμικές,διότι κάθε ημέρα που περνάει αλλάζει προς το χειρότερο η ζωή μας, με μη ορατό το τέλος της δοκιμασίας μας.

Συγχρόνως όμως είναι και η ........

στιγμή, όπου πρέπει να σκεφτούμε πιο υπεύθυνα και ώριμα.
Πρέπει να βάλουμε μία τάξη στη σκέψη μας και να αναλογιστούμε αν αξίζει να χαραμίσουμε τις θυσίες μας και να χαθούμε μέσα σε αοριστίες και ανεύθυνες πολιτικές.
Απέναντί μας και ως εναλλακτική λύση διακυβέρνησης, έχουμε τραγικά ανεπαρκείς πολιτικές δυνάμεις, που απλά χωρίς ούτε καν να τηρούν τα προσχήματα, ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη ξεπερνώντας σε λαϊκισμό αντιπολίτευσης και τον κύριο διδάξαντα Γιώργο Παπανδρέου.
Όταν τη δύσκολη ώρα ,αντί όλοι να σηκώσουν τα μανίκια και να στηρίξουν την πατρίδα, διχάζουν με εμφυλιοπολεμικές τακτικές τους Έλληνες, τότε είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνουμε.

Πρέπει να μείνουμε δίπλα στη μόνη πολιτική δύναμη που αρχίζει και επαναφέρει την τρωθείσα αξιοπιστία μας και με αργά αλλά σταθερά βήματα βάζει πιο υγιείς βάσεις στη διαλυμένη από λογικές καμαρίλας Χώρα μας.
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει επ΄αόριστον παθητική αποδοχή ή ότι αθωώνει ορισμένα στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης που λειτουργούν με καταδικαστέες λογικές του παρελθόντος και με άστοχες δηλώσεις και ενέργειες, τραυματίζουν τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Κυβέρνησης.
Εδώ αναδεικνύονται και οι ευθύνες όσων επέβαλαν πρόσωπα που ήδη στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό και αποτελούν το πολιτικό προσωπικό που υλοποιεί τις αποφάσεις και την πολιτική της Κυβέρνησης.Η πολυγλωσσία και ο αλαζονικός τρόπος που χειρίζονται ορισμένοι ευαίσθητα ζητήματα, προβληματίζουν ακόμη και τους πιο επιεικείς και προκαλούν την αγανάκτηση και δικαίως θα έλεγα, των Ελλήνων.

Εμμονές σε παλαιά και μη ανακυκλώσιμα υλικά, επιφέρουν στασιμότητα και φυσικά δε φέρνουν το νέο αέρα που επιβάλλεται να φυσήξει τόσο στην πατρίδα μας , όσο και στην παράταξή μας!

Κλέβουν ρεύμα από τη ΔΕΗ «πειράζοντας» τους μετρητές

Σε μάστιγα τείνουν να εξελιχθούν οι κλοπές ρεύματος, καθώς αυξάνεται η αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η ζημιά για την επιχείρηση να ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ το 2012, έναντι 10 εκατ. ευρώ μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή.
Τα στοιχεία .......

αφορούν κυρίως τα ακίνητα με επαγγελματική χρήση, ενώ για τα νοικοκυριά δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, καθώς οι παρεμβάσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς τα συνεργεία κάνουν μετρήσεις μια φορά το τετράμηνο .

Το φαινόμενο που προ κρίσης εντοπιζόταν κυρίως σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές, όπως καταυλισμούς αθίγγανων, τώρα ωστόσο έχει επεκταθεί ακόμα και σε ακριβές περιοχές, όπως τα βόρεια προάστια της Αττικής.

Το πιο ανυσυχητικό είναι ότι οι “ρευματοκλοπές” γίνονται κατά κύριο λόγο από από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους, έναντι αμοιβής.

Η πλέον διαδεδομένη πρακτική, που είναι αδύνατον να εντοπιστεί εάν δεν υπάρξει καταγγελία για να γίνει έλεγχος από αρμόδιο συνεργείο, είναι η αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή. Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, μπορεί να γίνει μόνο από ηλεκτρολόγους, οι οποίοι παρεμβαίνουν και επιβραδύνουν την ταχύτητα κίνησης του μετρητή. Σε μια προσπάθεια αποτροπής του φαινομένου, ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) προχωράει σε ένα πρόγραμμα σφράγισης των 7,5 εκατ. μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος σε διάστημα ενός χρόνου. «Πιστεύουμε ότι μια νοικοκυρεμένη εικόνα θα αποτρέψει τέτοιες πρακτικές», τονίζουν από τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλώνοντας αδυναμία να ελεγχθεί το φαινόμενο που διευρύνεται σε ολόκληρη τη χώρα και σε κάθε κοινωνικό στρώμα και όπως τονίζουν στρέφεται εις βάρος των καταναλωτών και εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους ηλεκτροπληξίας όχι μόνο τους παρανομούντες αλλά και τους ανυποψίαστους πολίτες.

Στα ύψη οι αποκοπές ρεύματος

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, σε μηνιαία βάση γίνονται πλέον 27.000 αποκοπές, ενώ οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος έφτασαν το 2012 στο 1,2 δισ. ευρώ με τον ρυθμό στον πρώτο μήνα του 2013 να βαίνει ελαφρά αυξανόμενος.

Αντιστοίχως αυξάνεται και ο αριθμός των καταναλωτών που ζητάει διακανονισμό για την αποπληρωμή των λογαριασμών. Το 2012 οι διακανονισμοί έφτασαν τις 700.000 έναντι 400.000 το 2011. Η ΔΕΗ, προκειμένου να ανταποκριθεί στα επιτακτικά αιτήματα των καταναλωτών, έχει αποφασίσει να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα διακανονισμών για να διευκολύνει περαιτέρω την αποπληρωμή των λογαριασμών.

Πάντως, η οικονομική δυσπραγία εκδηλώνεται και με τις οικειοθελείς αποκοπές ρεύματος, οι οποίες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, φτάνουν τις 300 χιλιάδες το 2012,ένανατι 100 χιλιάδων το 2011.

newmoney

Επιστολή Αλευρά σε Τσαυτάρη για της ζημιές από την Χαλαζόπτωση στην Τριφυλία

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον Διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, αναφορικά με την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή της Τριφυλίας στις 7 Φεβρουαρίου 2013 και δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή και τη συνάντησή του εκεί με τους αρμόδιους επόπτες εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ.

Η επιστολή έχει ως εξής:.......

«ΘΕΜΑ: Ζημιές από χαλαζόπτωση.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί της Τριφυλίας από τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν στα θερμοκήπια τους εξαιτίας της ισχυρής χαλαζόπτωσης της 7ης/2/2013.
Το μέγεθος και η ένταση του χαλαζιού ήταν τόσο μεγάλα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα πλαστικά καλύμματα.
Σύμφωνα δε με το άρθρο 4, παράγραφος 2/VII β. της αριθμ 281245/09-04-2008 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 628/9-4-2008 τ.Β’ ) για να αποζημιωθεί ο παραγωγός για το πάγιο κεφάλαιο, το επίπεδο ζημιών θα πρέπει να φθάνει ένα κατώτερο όριο το οποίο καθορίζεται στο 30% του συνόλου των ομοειδών ειδών του παραγωγού.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 6, (κεφάλαιο ΙΙ ειδικοί περιορισμοί, Δ πάγιο κεφάλαιο παράγραφος 9) της ανωτέρω ΚΥΑ, για ζημιές στον εξοπλισμό και ειδικότερα στα αναλώσιμα υλικά π.χ. νάιλον κάλυψης θερμοκηπίων κλπ. δεν καταβάλλονται κρατικές ενισχύσεις εκτός αν αποδεικνύεται ότι τα αναφερόμενα υλικά έχουν αγορασθεί το έτος της ζημιάς ή μέχρι ένα έτος πριν την ημερομηνία που καταστράφηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή αποτελεί το τρίτο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας (2.800 στρέμματα) με εξαιρετικά υπερπρώιμα προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Το γεγονός δε ότι τα θερμοκήπια είναι σύγχρονα με αρχικό κόστος κατασκευής που ξεπερνά τις 16.000 €/στρέμμα, καθίσταται εμπόδιο να τύχουν αποζημίωσης, εάν δε συνυπολογιστεί η παλαιότητα των κατασκευών, διότι τα υλικά κάλυψης συμμετέχουν κατά 10-15 %, στο κόστος κατασκευής.
Αντίθετα, στα χωρικού τύπου (τολ Φιλιατρών) το κόστος συμμετοχής των πλαστικών κάλυψης ξεπερνά κατά πολύ το 30%. Τονίζω ιδιαίτερα ότι το κόστος αγοράς καθώς και τα εργατικά, για την αντικατάσταση, ανέρχεται στις 2.000 €/στρ., σε μια εποχή δύσκολη για τους παραγωγούς, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, της έλλειψης ρευστότητας, καθώς και της ανύπαρκτης ή με δυσμενείς όρους χρηματοδότησης.
Θεωρώ συνεπώς αναγκαία την αποζημίωση των παραγωγών για τη μεγάλη ζημιά που προξενήθηκε από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την γεωργική τους δραστηριότητα.

Σε διαφορετική περίπτωση, θ΄ αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες στην τύχη τους ή να λάβουν ημίμετρα με αποτέλεσμα την μείωση και οψίμιση της παραγωγής καθώς και την υποβάθμιση της ποιότητας.
Εκτιμώντας την ευαισθησία σας για τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο και πιστεύοντας ότι η αγροτική μας οικονομία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική σε ένα διεθνές περιβάλλον, μόνο όταν το κόστος εισροών είναι ανάλογο των υπολοίπων κρατών, είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε τρόπους αποζημίωσης των παραγωγών της Τριφυλίας για ένα ακραίο και έκτακτο καιρικό φαινόμενο».

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: Επιστολή για την ζημιά από την χαλαζόπτωση.

ΠΡΟΣ Υπουργείο Ανάπτυξης και τροφίμων
ΚΟΙΝ: 1) ΕΛΓΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
2) ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
3) ΑΝΤΙΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ, στις 7- 2-2013 έπληξε την περιοχή μας, μια .......

πρωτοφανής χαλαζόπτωση που είχε σαν αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή των υπαίθριων καλλιεργειών (φυλλώδη λαχανικά) αλλά και την καταστροφή των πλαστικών κάλυψης Θερμοκηπίων στα οποία οι καλλιέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κατα την επίσκεψη στις 8-2-2013 κλιμακίου του ΕΛΓΑ Τρίπολης που διαπίστωσαν το μέγεθος της ζημιάς μας, ειπώθηκε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για αποζημίωση, μέσω ΠΣΕΑ δεν είναι δυνατή λόγω του ότι δεν έχει επέλθει ζημιά τουλάχιστον 30% της αξίας του Θερμοκηπίου. Τα θερμοκήπια μας είναι σύγχρονες κατασκευές μεγάλου κόστους που όμως η αξία τους αποσβένεται με την πάροδο των χρόνων.
Αρα επέρχεται η παλαιότητα. Δεν μπορεί η αξία του θερμοκηπίου να παραμένει ίδια για όλα τα χρόνια της ζωής του.
Η ζημιά που έγινε διορθώνεται μόνο με αλλαγή του πλαστικού κάλυψης, γιατί αν δεν γίνει θα καταστραφεί και η καλλιέργεια λόγω της υψηλής υγρασίας και του κρύου που εισέρχεται στο θερμοκήπιο από τοις τρύπες που έκανε το χαλάζι.

Κατόπιν αυτών ζητάμε να επιληφθείτε του θέματος και να κάνετε τις ενέργειες που απαιτούνται για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί γιατί το κόστος αλλαγής του πλαστικού είναι μεγάλο (2000 ευρώ τουλάχιστον το στρέμμα.)

                                                Για το ΔΣ

               Ο Πρόεδρος                                           Ο Γραμματέας

        Γιώργος Αλεξανδρόπουλος                   Γιάννης Γριβοκωστόπουλος

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Ο προϋπολογισμός του 2013 καταγράφει το τέλος εποχής της διαχείρισης της δημαρχοντίας Νίκα

Η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί κορυφαία διαδικασία για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο προϋπολογισμός που καταθέτει η εκάστοτε δημοτική αρχή οφείλει να έχει στοιχεία τεχνοκρατικής προσέγγισης (τακτικά έσοδα, μισθοδοσία υπαλλήλων ,αποδοχή προνοιακών επιδομάτων, καταγραφή κεντρικών δράσεων όπως ΄΄ βοήθεια στο σπίτι ΄΄, ΄΄ Αγαπώ το σχολείο και το καλοκαίρι ΄΄κλπ) που επιμελούνται οι υπηρεσίες και στοιχεία πολιτικής προσέγγισης - κατεύθυνσης.
Η αντίληψη για το παρόν και το μέλλον την προοπτική του ........

δήμου καταγράφεται με συγκεκριμένο τρόπο στον προϋπολογισμό και καταδεικνύει τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.

Στη συζήτηση για το φετινό προϋπολογισμό στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας γίναμε θεατές αντιφατικών προσεγγίσεων, σε μια προσπάθεια να συσκοτιστεί η πραγματικότητα και να καλυφθεί η κραυγαλέα αδυναμία της δημοτικής αρχής. Απολαύσαμε έτσι από τη μια μεριά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα προϋπολογισμό αναπτυξιακό, ρεαλιστικό, φιλολαϊκό και στην αντίπερα όχθη το δήμαρχο να μιλά για προϋπολογισμό διαχείρισης προκειμένου να πληρώνονται οι υπάλληλοι . Στη συνέχεια κατά την προσφιλή του μέθοδο ο δήμαρχος πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και αναλώθηκε σε κριτική σε δημοτικές αρχές του παρελθόντος απομονώνοντας συμπεριφορές και μετά πέρασε σε αυτοθαυμαστηκά σχόλια για το πώς οργάνωσε η παρούσα δημοτική αρχή τους εθελοντές που δεν τους καπηλεύεται ποτέ αλλά κάθε φορά οικειοποιείται την δράση τους.!!!

Πέρα όμως από τις φτηνές πολιτικάντικες υπεκφυγές διαπιστώσαμε με έκπληξη πως οι μειώσεις στα τέλη που ανακοινώθηκαν πρόσφατα με τυμπανοκρουσίες, όχι μόνο δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό το αντίθετο προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις στα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη, από τα δημοτικά τέλη ηλεκτροδοτούμενων ,αύξηση των εσόδων από επιδευματίες, τσουχτερά πρόστιμα στην καθαριότητα. Όλα αυτά βέβαια καταγράφονται είναι άγνωστο αν θα γίνει εφικτή η είσπραξη τους απ όλους ή μόνο από τους ανίσχυρους, δικαιολογείται έτσι και η εκτίμηση ακόμα και του δημάρχου για μη ρεαλιστικό προϋπολογισμό.

Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε επιτάσσουν τη σύνθεση και τη συνεργασία, μακριά από αντιλήψεις μονοκρατορίας.
Απαιτείται:
• Η ιεράρχηση των αναγκών .
• Η αξιοποίηση και του τελευταίου Ευρώ στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του δήμου.
• Ο καθορισμός συγκεκριμένης αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της πόλης και των χωριών.

Χωρίς να τα μηδενίζουμε όλα ,η δημοτική αρχή Καλαμάτας εδώ και 7 χρόνια διαχειρίζεται τις τύχες της πόλης χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα.
Με πολλές κακοτεχνίες σε έργα όπως (ασφαλτοστρώσεις στο λιμενικό ταμείο ,στην Αριστομένους, στο Ασπρόχωμα, τις πλάκες του ποδηλατοδρόμου).

Με αποσπασματικές παρεμβάσεις και φαραωνικής αντίληψης έργα.

♦ Με κυρίαρχα χαρακτηριστικά της την παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση των απορριμμάτων φορτώνοντας επιπρόσθετο οικονομικό κόστος στους πολίτες.
Tη συνεχή υποβάθμιση των γειτονιών , οι δημότες στην περιφέρεια βιώνουν την έλλειψη φωτισμού, τις λακκούβες ,τους λόφους των σκουπιδιών.
♦ Η πόλη με το νέο αυτοκινητόδρομο και ενόψει του περιμετρικού αλλάζει.
Χρειάζονται μεγάλες πρωτοβουλίες και στοχευμένες κινήσεις προκείμενου το
συγκεκριμένο έργο να προσδώσει υπεραξία στην πόλη. Η δημοτική αρχή
Νίκα παρακολουθεί χωρίς καμιά μέριμνα για την κυκλοφορία, δεν τολμά όχι
σημαντικές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της πόλης αλλά ούτε καν
την πεζοδρόμηση της Αριστομένους έως Φραντζή.
♦ Καμιά πρωτοβουλία για το ΝΕΔΟΝΤΑ, για έργα θωράκισης της πόλης
μόνο ευχολόγια.
♦ Το νεκροταφείο εξάντλησε τα όρια του.
♦ Επικοινωνιακή προσέγγιση του ζητήματος των τσιγγάνων με μετατόπιση
ευθυνών.
♦ Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχολεία,
κολυμβητήριο, δημοτικά κτίρια βρίσκεται στις καλένδες.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των χωριών μας παραμένουν αναξιοποίητα.

Η παρούσα δημοτική αρχή έκλεισε τον κύκλο της, όσα είχε να προσφέρει τα έδωσε, τώρα απλά κάνει διαχείριση και κρατά ισορροπίες μεταξύ των μελών της στο μοίρασμα των έμμισθων θέσεων. Η εποχή απαιτεί άλλο βηματισμό που οφείλουμε να τον δώσουμε στην πόλη και στα χωριά του δήμου μας.


Γιάννης Α. Χριστόπουλος
Δημ. Σύμβ. του συνδυασμού Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας
υπεύθυνος τύπου

Μεταγραφές ΑΕΙ - ΤΕΙ 2013. Πως θα γίνουν

Σύμφωνα με ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύει το “Έθνος”, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να καλέσει τις επόμενες μέρες τους δικαιούχους για αιτήσεις μετεγγραφής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τη διαδικασία να γίνεται φέτος ηλεκτρονικά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, λόγω της οικονομικής κρίσης οι.......

φοιτητές και οι σπουδαστές δείχνουν φέτος αυξημένο ενδιαφέρον να μετεγγραφούν σε τμήματα τα οποία βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Οι αιτήσεις υπολογίζονται σε 30.000, για περίπου 10.000 θέσεις μετεγγραφών, ενώ η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν σε ειδική ιστοσελίδα, και ειδική υπηρεσία θα προχωρήσει στην επαλήθευση των στοιχείων από τους υποψηφίους, όσον αφορά το ύψος του εισοδήματος που δήλωσαν. Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν έως και δυο τμήματα, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα που πρέπει να υπάρχει στην οικογένεια είναι 7.500 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται για ορισμένες περιπτώσεις πασχόντων, αλλά και για υποψηφίους με άνεργους γονείς.

Υστερόγραφα

Το χθεσινοβραδινό Δελτίο Ειδήσεων του BEST TV Καλαμάτας [ 12-2-2013 ]




Μέσω διαδικτύου οι άδειες για 272 επαγγέλματα

Αδειες-εξπρές για 272 επαγγέλματα σε 7-50 ημέρες θα παρέχονται στους πολίτες από το κράτος μέσω του Διαδικτύου με στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Βολουδάκης.

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για ......

τα θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ο κ. Βολουδάκης επισήμανε 5 καινοτομίες που έχει ξεκινήσει η εφαρμογή τους μέσω της διαδικτυακής πύλης Ερμής (www.ermis.gov.gr), η οποία αναβαθμίζεται με στόχο να γίνει πιο εύχρηστη και φιλική στους πολίτες.

Συγκεκριμένα έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των εξής:

1 Ηλεκτρονική υπογραφή των πολιτών: Κάθε πολίτης που επιθυμεί εθελοντικά να συναλλάσσεται με το Δημόσιο μέσω Διαδικτύου μπορεί να προμηθεύεται από ένα ΚΕΠ κωδικούς που θα αποτελούν και την ηλεκτρονική του υπογραφή. Με τους κωδικούς θα μπορεί να εισέρχεται στην πύλη «Ερμής» και να αξιοποιεί τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το κράτος μέσω Ιντερνετ.

2 Αυτόματη αδειοδότηση άσκησης επαγγέλματος: Εχει ήδη ξεκινήσει η παροχή αυτόματης αδειοδότησης για 272 επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου. Ο πολίτης που επιθυμεί, για παράδειγμα, να ανοίξει κομμωτήριο, απευθύνεται σε ένα ΚΕΠ και λαμβάνει τους κωδικούς της ηλεκτρονικής υπογραφής του. Κατόπιν εισέρχεται στην πύλη «Ερμής» και στον ιστοχώρο eugo.gr ακολουθώντας τα βήματα για την κατάθεση της αίτησης για να λάβει την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Εκεί περιγράφονται όλα τα δικαιολογητικά που χρειάζεται για να λάβει την άδεια. Αφού συλλέξει τα έγγραφα, μπορεί να τα σκανάρει και να τα αποστείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση που του προτείνεται. Οι υπηρεσίες οφείλουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, από 7 έως 50 ημέρες, να απαντήσουν στον πολίτη που έκανε την ηλεκτρονική αίτηση. Εάν μετά το πέρας της προθεσμίας ο πολίτης δεν λάβει απάντηση, αυτοδίκαια μπορεί να ξεκινήσει την άσκηση του επαγγέλματος. Για τον λόγο αυτόν ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δημοσιοποιήσει σήμερα υπουργική απόφαση με την οποία θα ζητά από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να διεκπεραιώνουν άμεσα τα αιτήματα για να μην υπερβαίνουν τα χρονοδιαγράμματα. Με αυτήν τη διαδικασία ο χρόνος τρέχει για τις δημόσιες υπηρεσίες και όχι για τους πολίτες, που γλιτώνουν τις ουρές αναμονής στα γκισέ.

3 Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσουν και οι ηλεκτρονικές αδειοδοτήσεις βιοτεχνιών και βιομηχανικών επενδύσεων και η παροχή των προνοιακών επιδομάτων, εντός του 2013.

4 Μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική πληρωμή στα παράβολα γάμου, ΚΤΕΟ, έκδοσης διαβατηρίων και ταυτότητας, και ακολουθούν ορισμένα από τα σχετικά με την έναρξη επαγγέλματος. Θα δοθεί προτεραιότητα στην ηλεκτρονική πληρωμή παραβόλων για τις αδειοδοτικές διαδικασίες των επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών.

5 Μέχρι τον Ιούνιο του 2013 δεν θα διακινούνται υπηρεσιακά έγγραφα με έντυπη μορφή εντός των υπουργείων, παρά μόνο ηλεκτρονικά. Κάθε δημόσιος υπάλληλος των κεντρικών υπηρεσιών θα λάβει υποχρεωτικά ηλεκτρονική υπογραφή προκειμένου να παραλαμβάνει τα έγγραφα μέσω Διαδικτύου. Ηδη ισχύει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ως το τέλος του μήνα θα αρχίσει να ισχύει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ακολουθούν πολύ σύντομα τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υγείας, Δικαιοσύνης.

«Το στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης απαιτεί από τη μία μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και από την άλλη απλά, πρακτικά βήματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης» δήλωσε στο «Εθνος» ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης. Υπογραμμίζει ότι το έργο βρίσκεται ουσιαστικά στην αρχή του δρόμου, καθώς «δίνεται προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών που γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τον πολίτη, για τις επιχειρήσεις και για τη δημόσια διοίκηση». Ο κ. Βολουδάκης τόνισε ότι η επιλογή των πολιτών να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με το κράτος θα είναι εθελοντική, ανακοινώνοντας ότι εκτός της ηλεκτρονικής υπογραφής θα υπάρχει και «προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή», η οποία δίδεται με ένα στικ όπου ο πολίτης μπορεί να πραγματοποιήσει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο.

Ποια επαγγέλματα είναι στη λίστα

Η αυτόματη παροχή άδειας άσκησης επαγγέλματος με την ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών στην πύλη Ερμής προβλέπεται αρχικά για τα παρακάτω επαγγέλματα, τα οποία ξεπερνούν τα 272 στο σύνολό τους μαζί με τις υποκατηγορίες των δραστηριοτήτων.

Ξεναγός
Τουριστικές επιχειρήσεις
Συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης
Τεχνικός συντήρησης έργων τέχνης
Τεχνίτης συντήρησης έργων τέχνης - αποκατάστασης
Τεχνικός κινηματογράφου
Εμπορία νεότερων κινητών μνημείων
Δημοπρασία νεότερων κινητών μνημείων
Διεξαγωγή δημοπρασιών αρχαίων κινητών μνημείων (άρθρο 8, παρ. 4, Ν. 1599/1986)
Γεωπόνος
Δασολόγος
Κτηνίατρος
Γεωλόγος
Ιχθυολόγος
Εμπορία σπόρων σποράς, λοιπού πολλαπλασιαστικού υλικού και λιπασμάτων
Διενέργεια καλλιεργητικού ελέγχου σε σπόρους σποράς υπό επίσημη επίβλεψη
Διενέργεια δειγματοληψιών σε σπόρους σποράς
Διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων σπόρων σποράς
Διενέργεια δειγματοληψιών για αναλύσεις σε εδάφη, φυτικούς ιστούς, σε νερό άρδευσης
Τεχνίτης συνεργείου αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων
Σύμβουλος ασφαλείας για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων
Πραγματογνώμονας σε οχήματα μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων
Ελεγκτής τεχνικού ελέγχου οχημάτων
Ραδιοηλεκτρολόγος Α'
Ραδιοηλεκτρολόγος Β'
Ραδιοτεχνίτης
Βοηθός ραδιοτεχνίτη
Επαγγέλματα μηχανικών (19 ειδικότητες)
Εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών
Υπηρεσίες οδικής βοήθειας
Τεχνικά επαγγέλματα
Ασκηση υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου
Ασκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου
Ασκηση υπαίθριου εμπορίου (πλανόδιου ή στάσιμου) από παραγωγό
Συμμετοχή σε λαϊκές αγορές με την ιδιότητα του επαγγελματία πωλητή
Συμμετοχή σε λαϊκές αγορές με την ιδιότητα του παραγωγού πωλητή
Συμμετοχή σε λαϊκές αγορές προϊόντων βιολογικής γεωργίας
Ανακοίνωση λειτουργίας έκθεσης
Υπηρεσίες μεσιτείας ακινήτων
Προσωρινή και περιστασιακή παροχή της υπηρεσίας διδασκαλίας α) σε φροντιστήρια δ/θμιας εκπαίδευσης, β) σε κέντρα ξένων γλωσσών, γ) κατ' οίκον
Κατασκευαστής κλειδιών και επισκευαστών κλειδαριών
Παροχή υπηρεσιών για τα επάγγελματα του αργυραμοιβού, του παλαιοπώλη, του ενεχυροδανειστή και του ασχολουμένου με την αγοραπωλησία ή τήξη μεταχειρισμένων κοσμημάτων και κομψοτεχνημάτων από χρυσό και λοιπών τιμαλφών
Εργαστήρια αισθητικής
Εργαστήρια φυσικοθεραπείας
Οδοντοτεχνικά εργαστήρια
Καταστήματα οπτικών ειδών
Μονάδες αδυνατίσματος - διαιτολογικών μονάδων
Κομμωτές, κουρείς, τεχνίτες ποδιών νυχιών
Ιδιωτικό Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας (ΙΓΕΕ)
Καταδυτικά συνεργεία (φυσικό/νομικό πρόσωπο)
Εκμίσθωση μηχανοκίνητων λέμβων και ταχύπλοοων μικρών σκαφών
Ασκησης υπαίθριου εμπορίου επί πλοίων
Καταστήματα υγειονομικου ενδιαφέροντος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων
Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης
Εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής
Σχολές εκπαίδευσης χειριστών ταχύπλοοων σκαφών ή θαλάσσιων μοτοποδηλάτων
Παροχέας καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής
Ναυτικός πράκτορας (φυσικό/νομικό πρόσωπο)
Οργανισμός Πιστοποίησης Αυτοδυτών (φυσικό/νομικό πρόσωπο)
Εναρξη λειτουργίας λουτρικής εγκατάστασης (φυσικό/νομικό πρόσωπο)

Επαγγέλματα Υγείας

Αισθητικός, βιολόγος, βοηθός νοσοκόμου, βοηθός οδοντιάτρου, βοηθός φαρμακείου, βρεφονηπιοκόμος, διαιτολόγος ΠΕ & ΤΕ, ειδικός τεχνικός προσθετικών και ορθωτικών κατασκευών, επισκέπτης Υγείας / επόπτης δημόσιας υγιεινής, εργοθεραπευτής, κλινικός χημικός, κοιν. λειτουργός ΠΕ & ΤΕ, λογοθεραπευτής, οδοντοτεχνίτης, οπτικός, τεχνολόγος Ραδιολογίας - Ακτινολογίας, τεχνολόγος τροφίμων, τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων, φυσικός νοσοκομείων - μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών, φυσικός νοσοκομείων - Ακτινοφυσικής Ιατρικής, φυσικοθεραπευτής, ψυχολόγος, ιατροί όλων των ειδικοτήτων, νοσοκόμοι υπεύθυνοι για γενική περίθαλψη, οδοντίατροι, κτηνίατροι, μαίες/μαιευτές, φαρμακοποιοί

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Κινητά τηλέφωνα: Ακριβές οι χρεώσεις

Σύσταση στις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας απευθύνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή προκειμένου να χρεώνουν τον πραγματικό χρόνο ομιλίας και να μην εφαρμόζουν τον ελάχιστο χρόνο φωνητικής κλήσης.

Για την ακρίβεια, οι ........

καταναλωτές είτε μιλούν πέντε δευτερόλεπτα, είτε 30 δευτερόλεπτα στο τηλέφωνο πληρώνουν σαν να επικοινώνησαν για ένα λεπτό, ενώ πιο τραγικά είναι τα πράγματα σε όσους έχουν καρτοκινητό τηλέφωνο. Σύμφωνα με το Συνήγορο του Καταναλωτή οι χρήστες τους χρεώνονται για τρία λεπτά έστω κι αν μιλούν για μισό λεπτό.

Πιο συγκεκριμένα η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για τον καταναλωτή, όπως ανακοίνωσε, έγινε αποδέκτης αναφορών σχετικά με την αύξηση του ελάχιστου χρόνου χρέωσης των φωνητικών κλήσεων κινητής τηλεφωνίας από τους παρόχους. Αυτός από 30 δευτερόλεπτα ανέβηκε αρχικά σε 45 και στη συνέχεια σε 60 δευτερόλεπτα.

Η ακολουθούμενη αυτή πρακτική τιμολόγησης, από τις εταιρίες Vodafone, Cosmote και Wind, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή Ευάγγελο Ζερεβέα, συνεπάγεται:

1. Τη χρέωση κάθε κλήσης διάρκειας χρόνου από 1 ως 59 δευτερόλεπτα με την αξία κλήσης 60 δευτερολέπτων.

2. Τη σχετικότητα του πραγματικά παρεχομένου εντός παγίου μηνιαίου χρόνου ομιλίας των προγραμμάτων, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κλήσεις διάρκειας χρόνου μικρότερου των 60 δευτερολέπτων αποτελούν σημαντικό ποσοστό του συνόλου των κλήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία οι κλήσεις διάρκεια 1 έως 30 δευτερολέπτων φτάνουν το 60% του συνόλου. Και πραγματοποιούνται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού είτε για λόγους ασφάλειας ευάλωτων ομάδων (π.χ. παιδιά, ηλικιωμένοι) είτε πλέον λόγω των εξαιρετικά δυσχερών οικονομικών συνθηκών.

Επίσης, ο Συνήγορος του Καταναλωτή έλαβε γνώση ότι σε ορισμένα προγράμματα καρτοκινητής τηλεφωνίας ο ελάχιστος χρόνος χρέωσης ορίζεται σε τρία λεπτά. Αυτό οδηγεί σε ιδιαιτέρως σημαίνουσα αύξηση και δη πολλαπλασιασμό του κόστους χρήσης κινητής τηλεφωνίας για μεγάλο αριθμό καταναλωτών στη χώρα μας. Η πρακτική αυτή, ακόμη, ενδέχεται να παραπλανήσει τον μέσο καταναλωτή, ως προς την πραγματική διάρκεια του παρεχομένου παγίου χρόνου κλήσεων, τόσο κατά το προσυμβατικό στάδιο επιλογής ενός προγράμματος όσο και κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Κι αυτό επειδή δεν μπορεί να υπολογίσει με ασφάλεια τον εναπομείναντα χρόνο ομιλίας του προγράμματός του, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση κλήσεων πέραν του εντός παγίου χρόνου ομιλίας.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας απευθύνει δημοσίως σύσταση προς τις εταιρείες «COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.», «VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» και «WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ A.E.B.E.» και τις καλεί να καθορίσουν τον χρόνο χρέωσης των φωνητικών κλήσεων κινητής τηλεφωνίας στον πραγματικό χρόνο ομιλίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Κίνδυνος για 700.000 ΙΧ από ασφάλειες χαμηλού κόστους

Πληγή για την ελληνική ασφαλιστική αγορά καθώς και για τους ίδιους τους καταναλωτές αποτελεί ο στόλος των ανασφάλιστων οχημάτων. Αυτά είναι γύρω στο 1.600.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ασφαλιστικού κλάδου, και απειλούν τους ευσυνείδητους και νόμιμους οδηγούς, οι οποίοι φροντίζουν να έχουν ασφαλισμένα τα οχήματά τους.

Την ίδια ώρα την πρακτική της τιμολόγησης κάτω........

του κόστους εφαρμόζουν εγχώριες επιχειρήσεις αλλά και ξένες που έχουν έδρα σε χώρες της ΕΕ. Οι τελευταίες, μάλιστα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους μετά την απελευθέρωση των υπηρεσιών και, το χειρότερο, δεν είναι εκ του νόμου εφικτό να εποπτευθούν από τις εγχώριες αρχές. Δίνουν λόγο στις δικές τους. Πρόκειται για εταιρείες, όπως λένε στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, οι οποίες έχουν έδρα τη Βουλγαρία, ακόμη και το Γιβραλτάρ.

Οι «πειρατές» της ασφαλιστικής αγοράς του κλάδου αυτοκινήτου έχουν... κλέψει τα τελευταία δύο χρόνια 700.000 ιδιοκτήτες ΙΧ καλύπτοντάς τους με χαμηλά ασφάλιστρα, αλλά χωρίς να τους παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες όταν οι πελάτες τους τις χρειαστούν.

Πάντως, μια μικρή «γεύση» των επιπτώσεων από την κυκλοφορία των ανασφάλιστων δίνουν τα στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου. Είναι το «ταμείο» που αναλαμβάνει να καλύπτει τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων από οχήματα που δεν είναι ασφαλισμένα ή από αυτοκίνητα των οποίων οι ασφαλιστικές έχουν κλείσει.

Το 2012 είχαν καταγραφεί 4.684 ζημιές από ανασφάλιστα οχήματα. Οι αποζημιώσεις που έδωσε το Επικουρικό Κεφάλαιο ήταν 9,3 εκατ. ευρώ. Το 2011 οι ζημιές ήταν 4.050 και το ύψος των αποζημιώσεων 9 εκατ. ευρώ.

Το Επικουρικό έχει «μαύρη τρύπα» λόγω των συσσωρευμένων «λουκέτων» την προηγούμενη πενταετία καθώς και του μεγάλου αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πρόσφατα με νομοσχέδιο μειώθηκε το ύψος των αποζημιώσεων για σωματικές βλάβες, ψυχική οδύνη και υλικές ζημιές που καταβάλλει. Και πάλι όμως η κατάσταση είναι στο «κόκκινο».

Γι' αυτόν τον λόγο από την 1η Φεβρουαρίου ανέβηκαν κατά περίπου 2% με 4% τα ασφάλιστρα λόγω της αύξησης της εισφοράς που δίνουν οι ασφαλισμένοι μέσω των ασφαλίστρων τους για το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο, μετά το «λουκέτο» της «EVIMA», σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, αναγκάζεται να χειριστεί και να επωμιστεί περίπου 30.000 εκκρεμείς υποθέσεις της ασφαλιστικής.

BEST TV

Έρχεται στην Τριφυλία ο Στυλιανίδης με σύσκεψη και ...πίτα - Τον περιμένουν και οι αγρότες

Στην Κυπαρισσία αναμένεται να βρεθεί το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Οι τοπικοί ........

φορείς περιμένουν εναγωνίως την παρουσία του στη τριφυλιακή πρωτεύουσα, για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Τ.Ο. ΝΔ και ΟΝΝΕΔ Κυπαρισσίας, ο κ.Στυλανίδης θα έχει συνάντηση με όλους τους δημάρχους της Μεσσηνίας, όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα σοβαρά οικονομικά των δήμων
και οι αλλαγές στο θεσμικό και γεωγραφικό χάρτη της αυτοδιοίκησης για το οποίο σημειώθηκε αρκετός λόγος.

Η σύσκεψη του υπουργού με τους δημάρχους, θα πραγματοποιηθεί στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας ενώ η εκδήλωση της τοπικής ΝΔ, θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα της Παρασκευής, σε κέντρο στην παραλία της πόλης παρουσία πολιτικών στελεχών.

BEST TV

Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου. Μια ημέρα αφιερωμένη στο ραδιόφωνο.

Μεγάλωσε γενιές και γενιές με στιλ και φαντασία, με νοσταλγική διάθεση, άλλοτε μοδατα η επαναστατικά, κλασικά και πάντοτε μαγικά, φευγάτα, με φωνές που μπορούσαν να πάρουν στα χέρια τους τις ζωές των άλλων και να τις αλλάξουν με δυο κουβέντες.
Ο κόσμος του ραδιόφωνου διέρχεται τη φάση της .........

ουσιαστικής του αναγέννησης, χρησιμοποιώντας ως κύριο μοχλό τις νέες τεχνολογίες.
Στην δεκαετία του 60 ήταν τα τρανζίστορ που ήρθαν με μια ανανεωτική διάθεση να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μέχρι τότε ο κόσμος άκουγε ραδιόφωνο. Τα φορητά μοντέλα άλλαξαν τη στάση των ακροατών απέναντι στο ραδιόφωνο, το οποίο και έπαψε να είναι πια κάτι σαν έπιπλο, που δεν έβγαινε από το σπίτι. Η τάση αυτή εξελίχθηκε και εκσυγχρονίστηκε στην αμέσως επόμενη δεκαετία με τα αυτόματα ραδιόφωνα που πρόσφεραν άλλες δυνατότητες στους ακροατές και ανέπτυξαν καλύτερα τη διάσταση της φορητοτητας. Η δεκαετία του 80 ήρθε να μικρύνει τα μεγέθη και να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες. Τα walkman με τα ακουστικά τους έφεραν άλλον αέρα, εκείνον της αυστηρά προσωπικής ακρόασης.
Ύστερα η ψηφιακή εποχή ήρθε να φέρει τα πάνω κάτω ακυρώνοντας στην πράξη την υλική υπόσταση του ραδιοφώνου και κάνοντας το άλλη μια λειτουργία σε μια εξελιγμένη πολυσυσκευη ήχου και εικόνας η μια δυνατότητα επιπλέον στο κινητό τηλέφωνο και κυρίως στους υπολογιστές. Το internet έδωσε δυναμικά το τελειωτικό χτύπημα.

Ο κόσμος, όμως, δεν εγκαταλείπει ποτέ το ραδιόφωνο και εκείνο που ζητάει είναι να είναι απλό στη χρήση και να εξασφαλίζει καλή ποιότητα.
Ήταν πριν από περίπου εκατό χρόνια το 1895 όταν ο πατέρας του ραδιόφωνου Γουλιέλμος Μαρκονι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς δια μέσου ερτζιανών κυμάτων. Οι επιτυχίες του Μαρκονι και άλλων ερευνητών (Ρεντζιναλντ, Φεσεντεν, Λι ντε Φορεστ) αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας . Για τους μη μυημένους η ραδιοφωνία συνίσταται στη μετάδοση ομιλιών, μουσικής και λόγου σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς τη μεσολάβηση αγωγών αλλά με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και στη λήψη τους από ειδικούς δέκτες. Άρχισε να αναπτύσσεται στη δεκαετία του 1910 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου Πόλεμου το ραδιόφωνο λειτούργησε ανταγωνιστικά έναντι του τύπου, αποκτώντας μεγάλο ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Οι δεκαετίες που ακολούθησαν το επανακατεστησαν κυρίως ψυχαγωγικό μέσο. Μέχρι όμως να χαλαρώσει στο Βασίλειο του, ήρθε η τηλεόραση να φουντώσει ένα νέου τύπου ανταγωνισμό, έως ότου τα πολυμέσα και το διαδικτυο να επαναπροσδιορίσουν τα μεγέθη, να μεταλλάξουν τη λειτουργία και την ουσία όλων των μέσων επικοινωνίας και να φτάσουμε στο σύνθετο σημερινό σκηνικό.

Πως η φωνή των συνεργατών του σταθμού και η μουσική που παίζουν τα cd φτάνει στα αυτιά σας;
Ο χώρος ηχοληψίας είναι ένας χώρος με προσεκτικά μελετημένη ακουστική και μια πολύ καλή ηχομόνωση έτσι ώστε να ελαττώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα ο εξωτερικός θόρυβος που μεταδίδεται στο εσωτερικό του είτε μέσω του αέρα είτε μέσω στέρεων υλικών. Η ηχομόνωση στους τοίχους μπορεί να γίνει με την χρήση ήχο-απορροφητικού υλικού.
Μεταξύ του χώρου ηχοληψίας και του χώρου ελέγχου για τον οποίο θα αναφερθούμε στην συνέχεια μεσολαβεί ένα διπλό κρύσταλλο (και αυτό χρειάζεται επίσης για την ηχομόνωση του χώρου ηχοληψίας) για να μπορεί ο ηχολήπτης του σταθμού να έχει άμεση οπτική επαφή με τον παρουσιαστή της εκπομπής.
Κατά την διαδικασία της παρουσίασης της εκπομπής πραγματοποιούνται οι παρακάτω μετατροπές ενέργειας:
Η ακουστική ενέργεια, η φωνή δηλαδή, του παρουσιαστή μετατρέπεται σε ηλεκτρική- που δίνει τη δυνατότητα ευκολότερης επεξεργασίας του σήματος- και στην συνέχεια σε ενέργεια μαγνητικού πεδίου κάποιου μαγνητικού υλικού. Ο μετατροπέας με την βοήθεια του οποίου γίνεται η αλλαγή μιας μορφής ενέργειας σε κάποια άλλη είναι το μικρόφωνο.

Μέσω των μικροφώνων οι μεταβολές της πίεσης του ακουστικού πεδίου μετατρέπονται σε αντίστοιχες μεταβολές τάσης ηλεκτρικού σήματος. Η σωστή εκλογή του τύπου του μικροφώνου καθώς και η σωστή τοποθέτηση και χρησιμοποίηση του είναι αποφασιστικής σημασίας για μια εκπομπή λόγου.
Για την πιστή αναπαραγωγή της μουσικής και της ανθρώπινης φωνής ιδανική προϋπόθεση αποτελεί η χρησιμοποίηση μικροφώνου με ευθεία απόκριση συχνότητας αλλά είναι ελάχιστα τα μικρόφωνα που προσεγγίζουν την ιδανική αυτή κατάσταση.
Ο χώρος ελέγχου που αναφέραμε πιο πάνω χρησιμοποιείται σαν ιδανικό περιβάλλον ακρόασης. Μέσα σε αυτόν βρίσκονται οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές. Εδώ υπάρχει η κονσόλα ρυθμίσεων τοποθετημένη μπροστά στο κρύσταλλο που υπάρχει μεταξύ του χώρου ηχοληψίας και του χώρου ελέγχου.
Με την βοήθεια της κονσόλας γίνεται πιο εύκολος ο συνδυασμός και ο έλεγχος των συσκευών που βρίσκονται σε ένα στούντιο. Η βασική της λειτουργία είναι να κάνει δυνατό οποιοδήποτε συνδυασμό εξόδων η εισόδων η εφε ώστε να διευκολύνεται η ροή και η διαδικασία της εκπομπής του προγράμματος.
Σε μια αίθουσα ελέγχου, λοιπόν, είναι εγκατεστημένα, συνδεδεμένα στην κονσόλα ελέγχων και χειρισμών και λειτουργούν, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πικάπ, cd players, ενισχυτές ηχεία και τηλεφωνικές γραμμές που σκοπό έχουν να δίνουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με τον παρουσιαστή της εκπομπής ακροατές οι οποίοι θέλουν να επικοινωνήσουν με τον σταθμό και να βγουν εάν επιθυμούν ζωντανά στον αέρα όπως λέγεται στην γλώσσα του ραδιόφωνου για να ακουστούν και από τους άλλους ακροατές.
Η κονσόλα ουσιαστικά είναι ένας μικτης που δίνει τη δυνατότητα στον ηχολήπτη να ελέγχει και να ρυθμίζει την ένταση και την ανάμιξη όλων των ηλεκτρονικών σημάτων που εμφανίζονται στις εισόδους της μέσω μικρόφωνων, ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων η ηλεκτρονικών συστημάτων αναπαραγωγής του ήχου.
Μέσω της κονσόλας δίνεται επίσης η δυνατότητα στον ηχολήπτη να στείλει τα παραπάνω σήματα σε ανάλογα συστήματα αποθήκευσης η αναπαραγωγής (μαγνητόφωνα, σκληρούς η οπτικούς δίσκους υπολογιστή, μόνιτορ), και στην περίπτωση του ραδιοφωνικού σταθμού σε μια σειρά μηχανημάτων που θα οδηγήσουν το σήμα στο κέντρο εκπομπής του ραδιοφωνικού σταθμού και στην συνέχεια από το κέντρο εκπομπής στον ραδιοφωνικό μας δέκτη.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ

Στούντιο ηχογραφήσεων (Recording Studio)
Το στούντιο ηχογραφήσεων αποτελείται από δυο χώρους:
α) Τον χωρο ηχοληψίας (studio)
β) Τον χωρο ελέγχου (control room)
Ο χώρος ηχοληψίας
Ο χώρος ηχοληψίας είναι ένας χώρος με προσεκτικά μελετημένη ακουστική, τέτοια ώστε οι διάφοροι ήχοι που παράγονται από μουσικά όργανα μέσα σε αυτόν μπορούν να καταγράφουν, όσο το δυνατόν πιστότερα, σε μέσα καταγραφής(όπως δίσκος, μαγνητοταινία, σκληρός δίσκος και οπτικός δίσκος υπολογιστή κα) με τη βοήθεια μετατροπέων (transducers).
Το είδος της μουσικής για το οποίο προορίζεται να ηχογραφεί καθορίζει και το μέγεθος του χώρου αυτού. Για παράδειγμα οι ηχογραφήσεις rock η pop μουσικής χρειάζονται σχετικά μικρό σε μέγεθος χωρο ηχοληψίας σε αντίθεση με ηχογραφήσεις μεγαλυτέρων μουσικών συνόλων.
Ο χώρος ελέγχου
Ο χώρος ελέγχου χρησιμοποιείται σαν ιδανικό περιβάλλον ακρόασης. Μέσα σε αυτόν βρίσκονται οι περισσοτερες ηλεκτρονικές συσκευές του στούντιο ηχογραφήσεων.
Με τη βοήθεια της κονσόλας γίνεται πιο εύκολος ο συνδυασμός και ο έλεγχος των συσκευών που βρίσκονται σε ένα στούντιο ηχογραφήσεων. Η βασική της λειτουργία είναι να κάνει δυνατό οποιοδήποτε συνδυασμό εξόδων η εισόδων η εφέ, έτσι ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία της ηχογράφησης.
Ακουστικά χαρακτηριστικά του στούντιο ηχογραφήσεων
Στάθμη θορύβου (Background noise)
Η ελάχιστη τιμή της στάθμης θορύβου μέσα στο χωρο ηχοληψίας καθορίζεται από το είδος της μουσικής που ηχογραφείται, καθώς και από τις τεχνικές των μικροφώνων που χρησιμοποιούνται. Η ηχογράφηση ενός συγκροτήματος pop μουσικής, με τοποθέτηση μικροφώνων σε θεση κοντινής λήψης, δεν απαιτεί τόσο χαμηλή στάθμη θορύβου όσο μια ηχογράφηση ενός συνόλου μουσικής δωματίου. Αντίστοιχα χαμηλή στάθμη θορύβου απαιτείται και στον χωρο ελέγχου.
Κατά τον σχεδιασμό ενός στούντιο ηχογραφήσεων υπολογίζεται μια μέση τιμή της στάθμης θορύβου η οποία μπορεί ελάχιστα να μεταβληθεί μετά την κατασκευή του χώρου.

Ηχομόνωση

Βασικό στοιχείο στο σχεδιασμό ενός στούντιο ηχογραφήσεων είναι η εφαρμογη αποτελεσματικών τεχνικών ηχομόνωσης, έτσι ώστε να ελαττώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα ο εξωτερικός θόρυβος, που μεταδίδεται στο εσωτερικό του, είτε μέσω του αέρα είτε μέσω στερεών υλικών (μέλη της οικοδομής: σκελετός τοίχοι κλπ)
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως για την ηχομόνωση τέτοιων χώρων είναι η κατασκευή διπλών τοίχων, πατώματος και οροφής. Στο κενό που δημιουργείται ανάμεσα στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες υπάρχει ελαστικό ηχομονωτικό υλικό η αέρας.
Ανάλογες απαιτήσεις υψηλής ακουστικής αντίστασης έχει και ο τοίχος που χωρίζει τον χωρο ηχοληψίας από τον χωρο ελέγχου. Η δομή του είναι συνήθως ίδια με αυτή των εξωτερικών τοίχων. Στο κέντρο του υπάρχει παράθυρο με πολλαπλό κρύσταλλο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η οπτική επαφή μεταξύ των δυο χώρων. Για την αποφυγή του σχηματισμού στάσιμων κυμάτων στον ενδιάμεσο τους χωρο, τα δυο διαφορετικού πάχους κρύσταλλα τοποθετούνται σε μη παράλληλα επίπεδα.
Μέτρα ηχομόνωσης λαμβάνονται επίσης για τις πόρτες των χώρων ηχοληψίας και ελέγχου, καθώς και για τις εξωτερικές.

Ακουστική ποιότητα

Η ακουστική ποιότητα ενός στούντιο ηχογραφήσεων διαμορφώνεται από παράγοντες όπως η σχετική ισορροπία των συστατικών του ήχου, η απορρόφηση, η αντήχηση κλπ.
Βασική προϋπόθεση σωστής λειτουργίας, τόσο του χώρου ηχοληψίας όσο και του χώρου ελεγχου είναι: οι διάφορες συχνότητες που αποτελούν ένα σύνθετο ηχητικό κύμα θα πρέπει να διατηρούν τα σχετικά επίπεδα εντάσεων τους. Με άλλα λόγια, ο χώρος θα πρέπει να έχει ευθεία απόκριση σε όλο το φάσμα των ακουστικών συχνοτήτων, ώστε να μην προσθετει ανεπιθύμητους «χρωματισμούς» στον ήχο.

Ένα φαινόμενο που επιδρά αρνητικά στην καλή ακουστική των χώρων είναι αυτό των στάσιμων κυμάτων και οφείλεται συνήθως στην ύπαρξη παράλληλων ανακλαστικών επιφανειών. Το φαινόμενο αυτό συντελεί στην ενίσχυση συγκεκριμένων περιοχών του ακουστικού φάσματος.
Μια μέθοδος για τη διόρθωση της ακουστικής απόκρισης των χώρων ηχοληψίας και έλεγχου είναι η μελετημένη τοποθέτηση ηχοαπορροφητικων υλικών στις επιφάνειες τους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται δυνατή η εξάλειψη ενός ποσοστού ενέργειας από περιοχές συχνοτήτων του ακουστικού φάσματος, που -λόγω ανακλάσεων- προκαλούν προβλήματα στην ομαλή ακουστική απόκριση του χώρου.
Τα διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό παρουσιάζουν διαφορετικούς συντελεστές απορρόφησης που η τιμή τους μεταβάλλεται με τη συχνότητα. Η απορρόφηση των υψηλών συχνοτήτων πετυχαίνεται με τη χρησιμοποίηση πορωδών υλικών (όπως ύφασμα, χαλιά, μοκέτα, κα) ενώ στια χαμηλές συχνότητες πιο αποτελεσματικά είναι υλικά με μεγάλο συντελεστή ελαστικότητας.
Ένα άλλο κριτήριο για τη σωστή λειτουργία ενός στούντιο ηχογραφήσεων είναι ο βαθμός αντηλιπτοτητας και διακριτοτητας των ήχων μέσα στο χωρο ηχοληψίας και ιδιαίτερα στις θέσεις τοποθέτησης των μικροφώνων.

Η αντήχηση ενός χώρου χαρακτηρίζεται από το χρόνο που απαιτείται για να μειωθεί η στάθμη έντασης ενός ήχου κατά 40 db. Αντήχηση είναι το φαινόμενο της παραμονής του ήχου στο χωρο υπό τη μορφή ανακλώμενων κυμάτων, ακόμη και μετά το σταμάτημα της εκπομπής του από την ηχητική πηγή.
Ο χρόνος αντήχησης εξαρτάται από τον όγκο του χώρου, από τη σταθερή απορρόφησης των επιφανειών του και είναι διαφορετικός για κάθε συχνότητα. Ένας μεγάλος σε όγκο χώρος με σχετικά χαμηλή σταθερή απορρόφησης, όπως πχ μια αίθουσα συναυλιών, παρουσιάζει έναν σχετικά μεγάλο χρόνο αντήχησης, σε αντίθεση με ένα μικρό στούντιο ηχογραφήσεων επενδυμένο με υψηλή απορροφητικά υλικά που έχει αντίστοιχα πολύ μικρό χρόνο αντήχησης.
Ο ιδανικός χρόνος αντήχησης καθορίζεται από τους παρακάτω παράγοντες
α) είδος της μουσικής για το οποίο προορίζεται ο χώρος.
β) ο σκοπός της λειτουργίας του χώρου π.χ. στούντιο ηχογραφήσεων, αίθουσα συναυλιών, αίθουσα θεάτρου κλπ.

Μικρόφωνα

Κατά τη διαδικασία της ηχογράφησης ακουστικών οργάνων πραγματοποιούνται οι παρακάτω μετατροπές ενέργειας. Η ακουστική ενέργεια της πηγής (η των πηγών) μετατρέπεται σε ηλεκτρική - που δίνει τη δυνατότητα ευκολότερης επεξεργασίας του σήματος- και στη συνέχεια σε ενέργεια μαγνητικού πεδίου κάποιου μαγνητικού υλικού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραπάνω διαδικασία είναι η ύπαρξη μετατροπέων (transducers) με τη βοήθεια των οποίων γίνεται η αλλαγή μιας μορφής ενέργειας σε κάποια άλλη. Τέτοιοι μετατροπείς είναι το μικρόφωνο, η κεφαλη εγγραφής του μαγνητοφώνου η κεφαλη λέιζερ κλπ.
Μέσω των μικροφώνων οι μεταβολές της πίεσης του ακουστικού πεδίου μετατρέπονται σε αντίστοιχες μεταβολές τάσης ηλεκτρικού σήματος. Η σωστή εκλογή του τύπου του μικροφώνου, καθώς και η σωστή του χρησιμοποίηση είναι αποφασιστικής σημασίας για μια ηχογράφηση.
Ανάλογα με την αρχή λειτουργίας τους τα μικρόφωνα διακρίνονται σε δυναμικά, πυκνωτικά κρυσταλλικά ταινίας κα.
Τα δυναμικά μικρόφωνα είναι γνωστά και σαν μικρόφωνα κινητού πηνίου. Το πηνίο που είναι προσαρμοσμένο πίσω από το διάφραγμα του μικροφώνου βρίσκεται μέσα σε ένα σταθερό μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από τους πόλους ενός μαγνήτη. Καθώς τα ηχητικά κύματα πέφτουν πάνω στο διάφραγμα και το μετακινούν, κινούν αντίστοιχα και το πηνίο μέσα στο μαγνητικό πεδίο. Με την κίνηση αυτή παράγεται ηλεκτρική τάση στα άκρα του πηνίου ανάλογη με τη στάθμη πίεσης του ηχητικού κύματος. Τα δυναμικά μικρόφωνα είναι πολύ ανθεκτικά και λειτουργούν ακόμη και σε πολύ ψηλές στάθμες πίεσης χωρίς υπερφόρτωση.
Μειονεκτήματα αυτού του τύπου μικροφώνων είναι η χαμηλή σύνθετη αντίσταση 50- 200Ω και ότι επηρεάζεται από ισχυρά πεδία που μπορεί να δημιουργούνται από μετασχηματιστές ισχύος η ηλεκτρομαγνήτες.

Η αρχή λειτουργίας των πυκνωτικών μικροφώνων είναι ηλεκτροστατικής φύσης σε αντίθεση με αυτή των δυναμικών που είναι ηλεκτρομαγνητικής. Η κεφαλη η κάψα ενός πυκνωτικού μικροφώνου αποτελείται από δυο πολύ λεπτές μεταλλικές επιφάνειες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Η μια από αυτές είναι σταθερή, ενώ η άλλη κινητή. Οι δυο αυτές επιφάνειες σχηματίζουν ένα πυκνωτή ευαίσθητο στις αλλαγές της πίεσης των ηχητικών κυμάτων.
Αυτού του τύπου τα μικρόφωνα έχουν μέσα στο σώμα τους έναν προενισχυτη, και αυτό επειδή το σήμα εξόδου του μικροφώνου είναι πολύ υψηλής συνθέτης αντίστασης. Έτσι αυτός ο προενισχυτης διαμορφώνει την τιμή της συνθέτης αντίστασης σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα (200 Ω συνήθως). Η ύπαρξη του προενισχυτη αυτού είναι ο κύριος λόγος που τα πυκνωτικά μικρόφωνα χρειάζονται μια εξωτερική τροφοδοτική τάση.
Τα περισσότερα πυκνωτικά μικρόφωνα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν τη τάση αυτή απευθείας από την είσοδο της κονσόλας στην οποία συνδέονται μέσω ενός τροφοδοτικού κυκλώματος της που δίνει μια συνεχή τάση ταυτόχρονα σε όλες τις εισόδους των μικροφώνων.
Τα πυκνωτικά μικρόφωνα έχουν συνήθως ευθεία απόκριση, μεγάλη ευαισθησία και μεγάλη ικανότητα στην παρακολούθηση απότομων μεταβολών της ηχητικής πίεσης.
Πλεονεκτήματα του μικροφώνου πυκνωτή είναι η καλή πιστότητα η καλή απόκριση συχνοτήτων, ενώ μειονεκτήματα μικρό σήμα εξόδου, μεγάλη σύνθετη αντίσταση, ανάγκη παροχής τάσης τροφοδοσίας για τον εσωτερικό ενισχυτή.

Η λειτουργία των κρυσταλλικών μικροφώνων στηρίζεται στο πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο. Το μικρόφωνο αυτού του τύπου αποτελείται από ένα πλακίδιο πιεζοηλεκτρικού κρυστάλλου του οποίου οι δυο επιφάνειες είναι επιμεταλλωμένες. Το σύστημα βρίσκεται σε θήκη που περιέχει μεμβράνη η οποία πάλλεται με τα προσπίπτοντα ηχητικά κύματα και συνδέεται με την επιμεταλλωμένη πλευρά του κρυστάλλου.
Πλεονεκτήματα αυτού του τύπου μικροφώνων είναι η καλή απόκριση συχνότητας, η υψηλή τάση εξόδου ενώ μειονεκτήματα είναι η μικρή ευαισθησία και η ευαισθησία τους στις μεταβολές της θερμοκρασίας και της υγρασίας.
Τα μικρόφωνα επαφής διαφέρουν από τα προηγούμενα γιατί μετατρέπουν τις δονήσεις ενός μέσου, όχι του αέρα, σε ηλεκτρικές μεταβολές. Πρέπει να εφάπτονται στο δονούμενο σώμα, γιαυτο και ονομάστηκαν μικρόφωνα επαφής.
Χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που θέλουμε το ηλεκτρικό σήμα που θα έχουμε
στην έξοδο του μικροφώνου να είναι απαλλαγμένο τελείως από τους θορύβους του περιβάλλοντος.
Αυτού του τύπου τα μικρόφωνα χρησιμοποιούνται στα μουσικά όργανα
Είναι ιδανικά για τα μουσικά όργανα ειδικά όταν μας ενδιαφέρει ανεξάρτητη καταγραφή ήχου από κάθε μια πηγή η ομάδα οργάνων.
Στα ασύρματα μικρόφωνα η μετάδοση του σήματος γίνεται ασύρματα. Το ίδιο το μικρόφωνο περιέχει μικροπομπό για τη μετάδοση του σήματος με τη χρήση ραδιοκυμάτων. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο δέκτης για τη λήψη αυτών των ραδιοκυμάτων. Τα ασύρματα μικρόφωνα δεν διαφέρουν από τα ενσύρματα μικρόφωνα στον τρόπο μετατροπής της ηχητικής ενέργειας σε ηλεκτρική.

Χαρακτηριστικά μικροφώνων

Τα χαρακτηριστικά των μικροφώνων είναι φυσικά μεγέθη με τον προσδιορισμό των οποίων δίνεται μια περιγραφή του τρόπου συμπεριφοράς τους. Οι μετρήσεις των μεγεθών αυτών, που συνοδεύουν κάθε συγκεκριμένο τύπο μικροφώνου, γίνονται εργαστηριακά μέσα σε ανηχοικους θαλάμους.

Ευαισθησία

Η ευαισθησία ενός μικροφώνου συνήθως εκφράζεται με τον λόγο της τάσης εξόδου του μικρόφωνου προς την ηχητική πίεση (σε συγκεκριμένη απόσταση από το διάφραγμα) η μονάδα μέτρησης είναι το dBV ( στάθμη εξόδου που αντιστοιχεί σε 1 Volt) και η τιμή της δεν αναφέρεται μόνο σε κάποια συγκεκριμένη συχνότητα, αλλά σε μια μεγάλη περιοχή του ακουστικού φάσματος.
Η υπερβολικά μεγάλη η μικρή ευαισθησία του μικροφώνου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη σύνδεση του σε επεξεργαστές σήματος όπως μεικτες, μαγνητόφωνα, προενισχυτες κα.

Απόκριση συχνότητας.

Η απόκριση συχνότητας ενός μικροφώνου προσδιορίζεται, είτε μέσω κάποιας γραφικής παράστασης που περιγράφει τη συμπεριφορά του σε όλη την περιοχή του ακουστικού φάσματος, είτε με παράθεση των ορίων σε ( Hz ) μιας περιοχής συχνοτήτων στην οποία η συμπεριφορά του είναι ομοιόμορφη και η μεταβολή της ευαισθησίας του ελάχιστη.
Για την πιστή αναπαραγωγή της μουσικής και της ανθρώπινης φωνής ιδανική προϋπόθεση αποτελεί η χρησιμοποίηση μικροφώνου με ευθεία απόκριση συχνότητας από 20 Hz μέχρι 20 KHz και απόκλιση όχι μεγαλύτερη από +_ 1 db. Ελάχιστα είναι βέβαια τα μικρόφωνα που προσεγγίζουν την ιδανική αυτή κατάσταση.
Πολλές φορές, προβλήματα που προκύπτουν από κάποιο όχι και τόσο ιδανικό περιβάλλον ηχοληψίας αντισταθμίζονται από τη μείωση η αύξηση της ευαισθησίας του μικροφώνου σε συγκεκριμένες περιοχές του ακουστικού φάσματος. Για παράδειγμα, μια ελάττωση της ευαισθησίας του μικροφώνου στις χαμηλές συχνότητες - πτώση δηλαδή της καμπύλης απόκρισης - συντελεί στην εξάλειψη του βόμβου που μπορεί να προκληθεί από συντονισμούς στις χαμηλές συχνότητες, καθώς και στη μείωση του θορύβου που οφείλεται στην λειτουργία διαφόρων ηλεκτρικών συσκευών (π.χ. εξαεριστήρας )
Μια μικρή ενίσχυση της ευαισθησίας - σε μερικούς τύπους μικροφώνων - της περιοχής συχνοτήτων μεταξύ 2 KHz και 5 KHz έχει σαν αποτέλεσμα την έμφαση της χροιάς συγκεκριμένων μουσικών οργάνων η φωνών.

Απόκριση στις απότομες μεταβολές

Η απόκριση στις απότομες μεταβολές χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία του μικροφώνου στο να παρακολουθεί τις απότομες μεταβολές της πίεσης του αέρα. Αυτή, μεταξύ άλλων, εξαρτάται από τη μάζα του διαφράγματος - που στα πυκνωτικά είναι περίπου ιση με 1.5 mg ενώ στα δυναμικά 75 mg περίπου - και από το συντελεστή απόσβεσης του μετατροπέα.
Η διαφορετική απόκριση στις απότομες μεταβολές είναι η κύρια αιτία της διαφοράς στην ποιότητα του ήχου μεταξύ των τριών κύριων τύπων μικροφώνων (πυκνωτικών, δυναμικών, ταινίας)

Χαρακτηριστικές κατευθυντικοτητας

Οι χαρακτηριστικές κατευθυντικοτητας περιγράφουν τη μεταβολή της ευαισθησίας του μικροφώνου για οποιαδήποτε γωνία πρόσπτωσης των ηχητικών κυμάτων. Αυτό ουσιαστικά είναι μια περιγραφή του τρόπου με τον οποίο το μικρόφωνο ακούει μέσα στον χωρο.
Οι πληροφορίες σχετικά με την κατευθυντικοτητα ενός μικροφώνου δίνεται με τη μορφή πολικού διαγράμματος
Ανάλογα με τα κατευθυντικα τους χαρακτηριστικά τα μικρόφωνα διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες

Πανκατευθυντικα

Χαρακτηρίζονται από ομοιόμορφη ευαισθησία προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς προτίμηση σε ήχους που προσπίπτουν από κάποια συγκεκριμένη διεύθυνση. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις όπου το ηχητικό περιβάλλον αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ηχογράφησης η όταν τα προβλήματα λογω αντήχησης η ακουστικής ανάδρασης είναι αμελητέα.

Δυο κατευθύνσεων η «σχήματος οκτώ»

Χαρακτηρίζονται από ευαισθησία προς τους ήχους που προέρχονται από εμπρός η πίσω τους, ενώ παράλληλα έχουν μικρή ευαισθησία σε αυτούς που προέρχονται από πλαϊνές διευθύνσεις. Η ονομασία του «σχήματος οκτώ» προέρχεται από το σχήμα της καμπύλης απόκρισης του πολικού του διαγράμματος. Χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις ηχοληψίας, όπου είναι απαραίτητη η εξάλειψη ηχητικών σημάτων που οι διευθύνσεις πρόσπτωσης τους σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών με τη διεύθυνση του κύριου άξονα του μικροφώνου.

Κατευθυντικα

Χαρακτηρίζονται από ευαισθησία σε ήχους που προέρχονται μόνο από μπροστά. Ανάλογα με τη μορφή της καμπύλης του πολικού τους διαγράμματος διακρίνονται σε καρδιοειδή και υπρκαρδιοειδη. Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος μικροφώνων, τόσο μέσα στο στούντιο ηχογραφήσεων, όσο και σε ζωντανές παραστάσεις επειδή η πολική τους απόκριση περιορίζει τον θόρυβο του περιβάλλοντος.
Τα καρδιοειδή μικρόφωνα αποδεικνύονται ιδανικά; Στις παρακάτω περιπτώσεις:
Μείωση υπερβολικής αντήχησης του χώρου
Έμφαση σε ένα συγκεκριμένο όργανο η φωνή.
Μείωση του φαινομένου της ανάδρασης κατά τη χρησιμοποίηση ηχείων στον ίδιο χωρο.

Σύνθετη αντίσταση ( impedance)

Η σύνθετη αντίσταση ενός μικροφώνου είναι ο συνδυασμός των τιμών της ωμικής αντίστασης, της χωρητικότητας και της αυτεπαγωγής του. Μονάδα μέτρησης είναι το
Ohm (Ω ). Το μέγεθος της είναι συνήθως 50 η 150 ως 250 Ω (χαμηλή) και 20 ως 50 KΩ (υψηλή).
Η χρησιμοποίηση μικροφώνων υψηλής συνθέτης αντίστασης γίνεται πάντα σε συνδυασμό με θωρακισμένο καλώδιο, για την αποφυγή δημιουργίας ηλεκτροστατικού θορύβου. Βέβαια εξαιτίας της χωρητικότητας που συνεπάγεται η ύπαρξη του θωρακισμένου καλωδίου, το μήκος του θα πρέπει να περιορισμένο, για να αποφεύγονται προβλήματα αποκοπής των υψηλών συχνοτήτων του σήματος.
Μικρόφωνα με πολύ χαμηλή τιμή της συνθέτης αντίστασης τους (50 Ω ) είναι αναίσθητα σε ηλεκτροστατικά πεδία, αλλά αρκετά ευαίσθητα σε ηλεκτρομαγνητικά ( όπως αυτά που δημιουργούνται κοντά σε γραμμές ισχύος εναλλασσόμενης τάσης )

Στερεοφωνία.

Στόχος της στερεοφωνικής αναπαραγωγής είναι να δημιουργήσει μια αναπαράσταση της μουσικής σκηνής του χώρου, όπου ένα μουσικό σύνολο εκτέλεσε το αναπαραγόμενο μουσικό πρόγραμμα.
Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μουσικής ακρόασης ένας ακροατής έχει δυο αφίξεις μουσικού σήματος σε κάθε αυτί. Η καθυστέρηση και οι φασματικές διαφορές ανάμεσα στις δυο αυτές αφίξεις δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες στον εγκέφαλο με βάση τις οποίες αντιλαμβάνεται τη θεση της ηχητικής πηγής. Αυτό που γίνεται, στην προσπάθεια μας να αναπαράγουμε τη θεση του μουσικού οργάνου από δυο ηχεία, είναι μια αντιστάθμιση των χρονικών καθυστερήσεων με διαφορές έντασης. Η θεση μιας ηχητικής πηγής στη «στερεοφωνική εικόνα» μπορεί να αλλάξει, αλλάζοντας απλά την ισορροπία εντάσεων ανάμεσα στα δυο κανάλια.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία στερεοφωνικής εικόνας είναι η χρησιμοποίηση στερεοφωνικών τεχνικών μικρόφωνων κατά την ηχοληψία. Επίσης σημαντικό ρόλο κατά την αναπαραγωγή παίζει η τοποθέτηση του ακροατή στην ιδανική θεση ακρόασης, που βρίσκεται πάνω στο επίπεδο συμμετρίας των δυο ηχείων.

Η κονσόλα

Η κονσόλα ουσιαστικά είναι ένας μικτης που δίνει τη δυνατότητα στον ηχολήπτη να ελέγχει και να ρυθμίζει την ένταση, την ανάμιξη και την τοποθέτηση στο πεδίο της «στερεοφωνικής εικόνας» όλων των ηλεκτρικών σημάτων που εισέρχονται στις εισόδους της μέσω μικροφώνων, ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων η ηλεκτρονικών συστημάτων αναπαραγωγής του ήχου. Μέσω της κονσόλας δίνεται επίσης η δυνατότητα στον ηχολήπτη να στέλνει τα παραπάνω σήματα σε ανάλογα συστήματα αποθήκευσης η αναπαραγωγής (μαγνητοφώνα, σκληρούς η οπτικούς δίσκους υπολογιστή, μόνιτορ κ.α.)
Πριν από την εμφάνιση των πολυκαναλων μαγνητοφώνων η δυνατότητα επέμβασης, κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης ενός συνόλου οργάνων, ήταν αρκετά περιορισμένη. Η ηχογράφηση γινόταν κατά τη διάρκεια κάποιας ζωντανής εκτέλεσης και αν το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, το κομμάτι έπρεπε να εκτελεστεί ξανά από την αρχή.
Οι μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της τεχνικής των ηχογραφήσεων έχουν αυξήσει καθοριστικά το βαθμό παρέμβασης του ηχολήπτη στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος μιας ηχογράφησης. Η χρησιμοποίηση των πολυκαναλων μαγνητοφώνων σε συνδυασμό με κάποιους σύγχρονους τύπους κονσόλας έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη πρακτική ηχογράφησης, που περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια: ηχογράφηση (recording), πρόσθετη ηχογράφηση πάνω στην αρχική (overdubbing) και μίξη (mix down-remix)

Ηχογράφηση (Recording)

Αποτελεί το πρώτο στάδιο κατά το οποίο γίνεται η αρχική ηχογράφηση του μουσικού υλικού, σε ένα η περισσότερα κανάλια μιας πολυκέφαλης μαγνητοταινίας. Η διαδικασία που ακολουθητέοι, σε κάθε περίπτωση που συμμετέχουν περισσότερα από ένα μουσικά όργανα η φωνές μπορεί να πάρει τις παρακάτω δυο μορφές. Είτε ηχογραφούνται όλα τα όργανα και οι φωνές μαζί σε ζωντανή εκτέλεση, είτε μια ομάδα μόνο οργάνων, που θα αποτελέσει το βασικό υλικό πάνω στο οποίο θα προστεθούν αργότερα και τα υπόλοιπα όργανα η φωνές. Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις κάθε ξεχωριστό όργανο η φωνή ηχογραφείται σε μια αντίστοιχη περιοχή (rack) της μαγνητοταινίας.
Η επιθυμητή στάθμη του σήματος κάθε καναλιού είναι τέτοια ώστε να αποφεύγεται η παραμόρφωση του σήματος κατά τη διάρκεια των πιο δυνατών σημείων του μουσικού κομματιού. Επίσης στο στάδιο αυτό αποφεύγεται η ρύθμιση των σχετικών εντάσεων των σημάτων κάθε καναλιού έτσι ώστε να πετυχαίνεται η καλύτερη τιμή του λόγου σήματος προς θόρυβο (S/N) σε κάθε περιοχή της μαγνητοταινίας.

Πρόσθετη ηχογράφηση πάνω στην αρχική (Overdubbing)

Τα μέρη κάποιων μουσικών οργάνων που δεν υπάρχουν στην αρχική ηχογράφηση μπορούν να προστεθούν σε ένα δεύτερο στάδιο σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία: οι μουσικοί εκτελούν τα καινούρια μέρη του κομματιού, ακούγοντας παράλληλα τα ηχογραφημένα μέρη μέσω ακουστικών. Το καινούριο υλικό αποθηκεύεται σε αντίστοιχες κενές περιοχές της πολυκαναλης μαγνητοταινίας σε συγχρονισμό με το ήδη υπάρχον.

Μίξη (Mix down-Remix)

Αφού τελειώσει η διαδικασία της ηχογράφησης όλων των μερών του μουσικού κομματιού και η αποθήκευση τους σε ξεχωριστές περιοχές της πολυκαναλης μαγνητοταινίας ακολουθεί το στάδιο της μίξης.
Στο στάδιο αυτό τα σήματα που είναι αποθηκευμένα σε διάφορες περιοχές της πολυκαναλης μαγνητοταινίας δρομολογούνται σε αντίστοιχες φέτες της κονσόλας. Με τον τρόπο αυτό γίνεται δυνατή η επεξεργασία κάθε μεμονωμένου σήματος που περιλαμβάνει: ρύθμιση της σχετικής στάθμης του, εξισορρόπηση, προσθήκη διαφόρων εφέ, προσθήκη τεχνητής αντήχησης και τοποθέτηση στο επίπεδο της στερεοφωνικής εικόνας. Στη συνέχεια όλα τα παραπάνω σήματα αναμιγνύονται σε ένα σύνθετο μονοφωνικό η στερεοφωνικό σήμα το οποίο δρομολογείται στην είσοδο ενός master μαγνητοφώνου δυο περιοχών, για να αποθηκευθεί σε μαγνητοταινία. Η ηχογραφημένη αυτή μαγνητοταινία αποτελεί και το τελικό προϊόν της όλης διαδικασίας.

Αναπαραγωγή (Monitoring)

Σε κάθε διαφορετικό στάδιο της διαδικασίας μιας ηχογράφησης η αναπαραγωγή του ηχητικού υλικού γίνεται με ανάλογη χρησιμοποίηση των τριών παρακάτω συστημάτων αναπαραγωγής του ήχου: α) σύστημα ενισχυτών - ηχείων του χώρου ελέγχου, β)σύστημα ενισχυτών- ηχείων του χώρου ηχοληψίας και γ) σύστημα ενισχυτών- ακουστικών του χώρου ηχοληψίας.

Συστήματα τεχνητής αντήχησης (Reverberation systems)

Οι μικρές διαστάσεις σε συνδυασμό με τον μεγάλο συντελεστή απορρόφησης των επιφανειών του χώρου ηχοληψίας (στη μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών στούντιο ηχογραφήσεων ) δημιούργησαν την ανάγκη της ύπαρξης ηλεκτρονικών συστημάτων τεχνητής αντήχησης.
Με τη βοήθεια των συστημάτων αυτών ο ξερός ήχος που παράγεται στον χωρο ηχοληψίας, με την προσθήκη της τεχνητής αντήχησης, δίνει την ψευδαίσθηση ενός διαφορετικού περιβάλλοντος ηχοληψίας (συνήθως μεγαλύτερου σε όγκο και σταθεράς αντήχησης ). Ανάλογα με την αρχή λειτουργίας τους διακρίνονται σε συστήματα θαλάμου, ελατήριου, μεταλλικών πλακών και ψηφιακά.
Τα ψηφιακά συστήματα τεχνητής αντήχησης είναι η πιο εξελιγμένη μορφή των συστημάτων αυτών και η χρήση τους έχει καθιερωθεί στη σημερινή πραγματικότητα Η αρχή λειτουργίας τους βασίζεται στον έλεγχο, μέσω ενός ενσωματωμένου υπολογιστή, διαφόρων παραμέτρων του συστήματος (στάθμη, χρόνο απόσβεσης, κα) με μεγάλο βαθμό ευελιξιας. Με αλλαγή του προγράμματος της ψηφιακής επεξεργασίας του σήματος, που γίνεται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, δίνεται η δυνατότητα προσομοίωσης της ακουστικής συμπεριφοράς διαφορετικών χωρών.

Ο καιρός σήμερα Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου




Συρρικνωμένη η λίστα με τα ακριβά φάρμακα Δείτε όλη την λίστα.

Συρρικνωμένος κατά 670 φάρμακα είναι ο νέος κατάλογος των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων, που προορίζονται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων, ο οποίος υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 233 φάρμακα σε αυτά η .........

συμμετοχή θα είναι μηδενική. Για τα υπόλοιπα που τέθηκαν εκτός της λίστας που ίσχυε, οι ασθενείς θα πληρώνουν τη συμμετοχή τους.

Οι τιμές των σκευασμάτων υψηλού κόστους κυμαίνονται από 200 έως 3.000 ευρώ.

Πρόκειται για φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα, πχ σκλήρυνση κατά πλάκας, σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Το ετήσιο κόστος των φαρμάκων αυτών εκτιμάται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Αρχικά, οι ασθενείς μπορούσαν να τα προμηθεύονται και από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία, πλέον όμως η διάθεσή τους γίνεται μόνο από τα φαρμακεία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Αυτό βέβαια έχει προκαλέσει εμπλοκή στα οικονομικά των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που πρέπει να καλύψουν και αυτή τη δαπάνη, κάτι που δεν είναι εφικτό με τους μειωμένους προϋπολογισμούς που έχουν.

Εγκλωβισμένοι, όπως συνήθως, ανάμεσα στις διοικητικές αποφάσεις των αρμοδίων, οι ασθενείς τα τελευταία δύο χρόνια κυριολεκτικά κάνουν αγώνα ζωής, για να εξασφαλίσουν το φάρμακο για τη δύσκολη ασθένειά τους.

Σύμφωνα με το νέο κατάλογο, τα 118 φάρμακα θα χορηγούνται από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές με δυναμικότητα άνω των 60 κλινών. Άλλα 95 φάρμακα θα χορηγούνται από το ΕΣΥ, κλινικές και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τέλος, 20 σκευάσματα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τα προμηθεύονται και από ιδιωτικά φαρμακεία

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με τη λίστα των ακριβών φαρμάκων

Πρώτο Θέμα

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 13ης Φεβρουαρίου 2013

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Διαβάστε στο ΘΑΡΡΟΣ της Μεσσηνίας

Τραγέλαφος με παροχές νερού και ρεύματος

Ενώ οι ιδιοκτήτες πληρώνουν το αντίτιμο στο Λιμενικό Ταμείο για τον ελλιμενισμό των σκαφών τους στην προβλήτα του λιμανιού της Καλαμάτας

Νερό και ρεύμα από κάθε διαθέσιμη πηγή είναι ........

αναγκασμένοι να αναζητούν οι ιδιοκτήτες σκαφών (ερασιτεχνικών, επαγγελματικών, τουριστικών) που ελλιμενίζονται στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού της Καλαμάτας.

Παρά το γεγονός πως στο συγκεκριμένο σημείο, όπως και στον κεντρικό μόλο που ξεκινά από την περιοχή του Πανελληνίου, ελλιμενίζονται τα περισσότερα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι, δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις με τέτοιες παροχές.

Νερό και ρεύμα μπορούν να έχουν τα σκάφη μόνο αν ελλιμενιστούν στην προβλήτα μπροστά από το Λιμεναρχείο ή στη μαρίνα.

Η δε Λιμενική Επιτροπή έχει ζητήσει από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας τη σύνταξη μελέτης, προκειμένου να εγκατασταθούν παροχές νερού και ρεύματος στην κεντρική προβλήτα, αλλά στο ενδιάμεσο συμβαίνουν απίστευτα πράγματα, όπως να… παραπέμπει η ΔΕΗ στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για το αν μια σύνδεση ηλεκτροδότησης είναι νόμιμη και ασφαλής!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΕΡΧΕΤΑΙ στις 19 Μαρτίου η πρώτη σειρά κληρωτών στο στρατόπεδο της Καλαμάτας που θα λειτουργήσει ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Αυτό ανακοίνωσε με έκδηλη ικανοποίηση ο δήμαρχος Παν. Νίκας. Παράλληλα η χρήση του πάρκου του ΟΣΕ παραμενει στο Δήμο και περιφράζεται, ενώ μέχρι το Πάσχα θα έχουν απομακρυνθεί οι σκοπιδομπάλες από Μαραθόλακκα και Θουρία.
Αυτό είναι το πρώτο θέμα στη σημερινή «ΦΩΝΗ» στην πρώτη σελίδα της οποίας διαβάζουμε:
• ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ από αύριο ο ευρωπαίος επίτροπος Γ. Χαν με επισκέψεις και σύσκεψη σε Πάτρα και Τρίπολη.
• ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΗ ταυτότητα στις διεθνείς τουριστικές αγορές η Πελοπόννησος. Εγκρίθηκε από το Πε.Συ. και το Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας.
• ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΑΥΤΟΦΩΡΑ για χρέη προς το δημόσιο με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη. Συμφωνεί με την απόφαση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης.
• ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ η κόντρα Πετράκου με τον Τατούλη με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
• ΝΕΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου ο αρχιπύραρχος Κων. Γιόβας.
• ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ την Παρασκευή ο Στυλιανίδης για την πίτα της Τ.Ο. της ΝΔ και σύσκεψη με δημάρχους της Μεσσηνίας και όχι μόνο…
• ΤΟ 80% ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ δεν έχουν συνδεθεί με την αποχέτευση στα Φιλιατρά, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αναστάσιο Πούλο.

● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.
● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!