Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Αλλάζουν οι διοργανώσεις της UEFA

Τον καταρτισμό του πλήρους πλάνου για την τριετία 2015 – 2018 καταστρώνουν οι υπεύθυνοι της UEFA εν όψει της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής τον προσεχή Σεπτέμβριο

Αυτή τη στιγμή ........

το Champions League και το Europa League «τρέχουν» με το μοντέλο 2012 – 2015, όμως η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θέλει να ετοιμάσει από τώρα το τι θα ισχύσει από το 2015 και μετά.

Το πρότζεκτ της UEFA θα βασιστεί στους παρακάτω άξονες

Ομάδες από το Europa στο Champions League

Ίσως αυτή να είναι η βασικότερη αλλαγή των «μεταρρυθμίσεων» που ετοιμάζουν οι παράγοντες της εκτελεστικής επιτροπής, αφού μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι οι αποκληθείσες ομάδες και οι τρίτες των ομίλων του Champions League παίρνουν το «εισιτήριο» για το Europa League.

Πλέον θεωρείται σίγουρο ότι ο νικητής του Europa League θα συμμετάσχει αυτόματα στους ομίλους του Champions League, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο οι τέσσερις ομάδες της ημιτελικής φάσης ή οι οκτώ ομάδες των προημιτελικών του Europa League να παίρνουν αυτόματα το «εισιτήριο» συμμετοχής στο Champions League.

Ωστόσο, το δεύτερο ενδεχόμενο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ρεαλιστικές πιθανότητες.

«Στοπ» στην… αδιαφορία

Πολλές φορές στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο στους τελευταίους αγώνες της φάσης των ομίλων οι μεγάλες ομάδες που έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στον επόμενο γύρο να χρησιμοποιούν τις ρεζέρβες για να ξεκουράσουν τους βασικούς για τις υποχρεώσεις που έχουν σε εγχώριο επίπεδο.

Για αυτό τον λόγο η UEFA εξετάζει το ενδεχόμενο να «ανταμείψει» με διάφορους τρόπους τους… αδιάφορους των τελευταίων αγωνιστικών των ομίλων, όχι μόνο με κάποιο οικονομικό μπόνους, αλλά να υπάρχει ένα βαθμολογικό κίνητρο. Δηλαδή, να οι εν λόγω ομάδες να παίρνουν κάποιο βαθμό παραπάνω με συγκριμένα κριτήρια και συνθήκες.

Αλλαγές και στα προκριματικά

Στην UEFA θέλουν σταδιακά να μειωθούν οι αγώνες μέσα στο καλοκαίρι, αφού αντιλαμβάνεται ότι η υπερφόρτωση δεν κάνει καλό στις ομάδες και πολύ περισσότερο στους ποδοσφαιριστές που καταβάλουν πολλές φορές υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν σε αυτό το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πηγές της SportDay, ένα από τα ενδεχόμενα που έχουν συζητηθεί είναι να γίνονται μονά παιχνίδια αντί διπλών σε μια ή περισσότερες προκριματικές φάσεις! Παράδειγμα αποτελεί το Κύπελλο Ελλάδας, όμως κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα Κύπελλα άλλων χωρών, όπως στην Αγγλία και την Ιταλία.

Μια άλλη πρόταση είναι η παγίωση (και) γεωγραφικών κριτηρίων στις πρώτες προκριματικές φάσεις, για να αποφεύγονται τα μεγάλα ταξίδια των ομάδων με το καλημέρα της σεζόν.

sport-fm.gr

Η F1 ξανά στην ΕΡΤ για δυο χρόνια

Η Formula 1 επιστρέφει στην ΕΡΤ, που απέκτησε τα δικαιώματα μετάδοσης του παγκοσμίου πρωταθλήματος για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το διοικητικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας. Έτσι οι Έλληνες τηλεθεατές που αγαπούν το σπορ θα μπορούν να παρακολουθούν τους αγώνες σε ελεύθερη συχνότητα.

Θυμίζουμε πως ......

τα δικαιώματα προβολής όλων των δοκιμών και των αγώνων έχει ο OTE TV.

sport.gr

Αποκριάτικο party Γ' Γυμνασίου Φιλιατρών




Ο καιρός αύριο Πέμπτη 14 Μαρτίου




Εξελέγη ο Νέος Πάπας [ LIVE μετάδοση ]

UPDATE: Το όνομα του Νέου Πάπα.

Εξελέγη ο νέος Πάπας του Βατικανού.
Πρόκειται για τον Αργεντινό Καρδινάλιο Μπεργκόλιο που θα ονομαστεί Φραγκίσκος. Το Φραγκίσκος σημαίνει σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη. Η πρώτη φορά που έχουμε Πάπα από τη Λατινική Αμερική.

Εκατόν δέκα πέντε καρδινάλιοι συγκεντρώθηκαν χθες .......

12 Μαρτίου στην Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού για να εκλέξουν νέο Πάπα της Ρώμης. Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιόν ακριβώς θα κατονομάσουν τον 266ο επικεφαλής της Αγίας Έδρας.

Μετά από έναν Πολωνό και έναν Γερμανό, πολλοί πιστεύουν πως έφτασε η στιγμή να εκλεγεί Ιταλός στη θέση του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής. Άλλοι πάλι, πιστεύουν πως ήρθε η σειρά της Αφρικής ή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα ξεκάθαρα φαβορί του κονκλάβιου είναι 10. Τους 115 καρδιναλίους που μετέχουν στο κονκλάβιο έχουν χρίσει οι δυο τελευταίοι Ποντίφηκες. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος και ο Βενέδικτος ο 16ος.

Από τον Ιταλό 'Αντζελο Σκόλα ως τον Καναδό Μαρκ Ουελέτ, από τον Βραζιλιάνο Οντίλο Σέρερ ως τον Αυστριακό Γιόζεφ Σένμπορν και από τον Ούγγρο Πέτερ Έρντο και του Αμερικανούς Τίμοθι Ντόλαν και Σον Ο΄Μάλεϊ, όλοι έχουν εμφανείς ομοιότητες με τους μέντορές τους.

Είναι συντηρητικοί και διστακτικοί να δεσμευτούν σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες επιθυμούν οι πιστοί, ειδικά στη Δύση.



onair24

Φιλιατρά - ΤΕΘ: Παρουσίασαν την παράσταση Δεν πληρώνω Δεν πληρώνω [ VIDEO + Trailer ]

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι τα μέλη του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού θεάτρου με αφορμή την Πρεμιέρα του θεατρικού έργου που ανεβάζουν με τίτλο Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω του Ντάριο Φο σε σκηνοθεσία και διασκευή του Κώστα Δριμυλή.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κ. Νατάσα Παπαδάκη, .....

πρόεδρος του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού θεάτρου αφού ευχαρίστησε όλους εμάς που προβάλλουμε την δραστηριότητα τους είπε ότι το "Δεν πληρώνω δεν πληρώνω" είναι ότι πιο επίκαιρο θα μπορούσε να γίνει αυτή την στιγμή. Το ΤΕΘ φροντίζει να βρίσκεται στο κέντρο της επικαιρότητας στον παλμό του κόσμου.
Ο Θεατής από την παράσταση θα πάρει πολλά μηνύματα για την σημερινή κατάσταση της χώρας αλλά και θα γελάσει πολύ. Η ομάδα αποτελείται από 16 άτομα επί σκηνής και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο κόσμος και σε αυτή την περίπτωση θα ανταποκριθεί θετικά στην νέα παράσταση που ανεβάζει το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο.

Το μέλος και υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων του ΤΕΘ κ. Γιώργος Καραμπότσος είπε ότι η φετινή παράσταση συμπίπτει με τα 18α γενέθλια του ΤΕΘ. Το Δεν πληρώνω δεν πληρώνω είναι η πιο επίκαιρη παράσταση που έγινε ποτέ. Μέσα από τις κωμικές καταστάσεις διαγράφεται ακριβώς η σημερινή πραγματικότητα, με τα αίτια και την στάση των ανθρώπων απέναντι στην κρίση.

Ο Σκηνοθέτης της παράστασης κ. Κώστας Δριμυλής, είπε ότι το έργο έχει να κάνει με την αντίδραση στα πράγματα. Το έργο κυρήττει την ατομική αντίδραση στα πράγματα στον κάθε χώρο.
Η πρεμιέρα είναι την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 21:00 στο Φουρναράκειο Κέντρο Φιλιατρών, ενώ οι επόμενες παραστάσεις που θα δοθούν θα είναι το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Μαρτίου στις 21:00
Και την επόμενη εβδομάδα οι παραστάσεις θα γίνουν Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή 22 , 23 , 24 Μαρτίου και ώρα 21:00 στο Φουρναράκειο στα Φιλιατρά.
Μετά ακολουθεί περιοδεία σε Γαργαλιάνους Κυπαρισσία Καλαμάτα και όπου αλλού μπορέσουμε να μεταφέρουμε την παράσταση.

Δείτε την συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του ΤΕΘ και αμέσως από κάτω το trailer της παράστασης





Διάψευση Kουσελά για δημοσίευμα της Zougla.gr

Δήλωση - αντίδραση για την φερόμενη ως καταγγελία εφοριακού από τη Θεσσαλονίκη απέστειλε ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς σχετικά με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Zougla.gr περί εμπλοκής ανθρώπων του γραφείου του κ. Κουσελά αλλά και του ιδίου σε σκανδαλώδη παρέμβαση τους υπέρ εταιρίας Πετρελαιοειδών.

Ο κ. Κουσελάς σε ανακοίνωση - Δήλωση του αναφλέρει για το Δημοσίευμα: ....

Τα φερόμενα ως καταγγελία εφοριακού από τη Θεσσαλονίκη που αφορούν στο γραφείο μου κ εμμέσως σ’ εμένα, είναι ανυπόστατα, αναληθή κ εξωπραγματικά. Σε όλη την πορεία μου κ ιδιαίτερα κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Οικονομικών εδώσα μάχες για την εφαρμογή των νόμων τη διαφάνεια κ τη δικαιοσύνη, όντας πάντα κοντά στους αδύναμους. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να σπιλώσει το όνομά μου με οποιονδήποτε τρόπο. Γι’ αυτό επιφυλλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου.

Ενημερωτική εκδήλωση από την «Κοινοπραξία για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Η «Κοινοπραξία για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» που αποτελεί το Μηχανισμό Υποστήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων του Άξονα 3 «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ 2007-2013), σας προσκαλεί σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Τρίπολη την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 και ώρα 18:00 μ.μ. στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης.

Η παρουσίαση του προγράμματος........

θα γίνει από τον Υπεύθυνο Έργου Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Μαρίνο Μπερέτσο και στελέχη του Μηχανισμού Υποστήριξης του Άξονα 3 του ΠΑΑ 2007-2013.
Είναι σε εξέλιξη η 2η Προκήρυξη των παρακάτω Μέτρων του προγράμματος:
α. Μέτρο 311: «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες»
β. Μέτρο 312: «Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων»
γ. Μέτρο 313: «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων»
με καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων την 24η Απριλίου 2013 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr.
Σε έντυπη μορφή, οι προτάσεις υποβάλλονται στα γραφεία της Κοινοπραξίας στην Επισκοπή Τεγέας εντός δέκα ημερολογιακών ημερών από την ημέρα της οριστικοποίησης της ηλεκτρονικής υποβολής.

Με εκτίμηση
Για την «Κοινοπραξία για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας
Πέτρος Τατούλης
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Το γινάτι βγάζει μάτι & άλλα… «πιπεράτα»!..

Άρθρο του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Είναι γνωστό ότι δεν είμαι δημοσιογράφος και είναι, επίσης, γνωστή η συχνή παρουσία μου στα ελληνικά ΜΜΕ και στα τελευταία χρόνια έντονη στο διαδίκτυο και στα blogs στη γνωστή μας «μπλογκόσφαιρα».

Σήμερα, όμως, αφού ........

σας θυμίσω το Πανευρωπαϊκό σκάνδαλο του κρέατος αλόγων, θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες ειδήσεις που πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστές καθώς έχουν σημαντικό κοινωνικό, πολιτικό, μαζί και ηθικό βάρος και με προβλημάτισαν όπως νομίζω ότι θα προβληματίσουν και εσάς φίλες και φίλοι του blog καθώς χαρακτηρίζουν την εποχή και τα ήθη μας…

ΑΓΓΛΙΑ –

Τάραξε το πολιτικό σύστημα και την Βρετανική κοινωνία η καταδίκη σε 8-μηνη φυλάκιση για «διαστρέβλωση απονομής δικαιοσύνης» στους ήδη διαζευγμένους κ Chris Huhne και κ Vicky Pryce. Η υπόθεση ξεκίνησε πριν μια δεκαετία όταν η κ Pryce έκανε ψευδή δήλωση για να ‘γλυτώσει’ τον σύζυγό της κ Huhne από την επιβολή ποινής επί του διπλώματος οδήγησης για παραβίαση ορίου ταχύτητας.
Το ζεύγος Huhne - Pryce ζούσε ευτυχισμένα απολαμβάνοντας μεγάλη κοινωνική και πολιτική αναγνώριση και μεγάλες αμοιβές για το έργο τους.
Ο κ Huhne που είχε διεκδικήσει και την Προεδρία του Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (χάνοντας στον νυν Πρόεδρο κ Clegg με μικρή διαφορά) ανέλαβε το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Κυβέρνηση Συνασπισμού των Συντηρητικών με το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Όταν ‘έσκασε’ η βόμβα με τις αποκαλύψεις της κ Pryce ότι ο σύζυγός της την ‘πίεσε’ να δεχθεί ότι αυτή οδηγούσε το αμάξι του επωμιζόμενη και την σχετική ποινή ο κ Huhne παραιτήθηκε από τον Υπουργικό του θώκο και στη συνέχεια δηλώνοντας ‘ένοχος’ παραιτήθηκε και από τη Βουλευτική έδρα.
‘Πέτρα του σκανδάλου’ ήταν η προσωπική γραμματεύς, βοηθός του κ Huhne και ο έρωτάς τους που τον οδήγησε σε διαζύγιο από την κ Pryce.
Η κ Pryce μια προικισμένη, επιτυχημένη αδρά αμειβόμενη οικονομολόγος και σύμβουλος της Βρετανικής Κυβέρνησης που είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων αποφάσισε ‘να εκδικηθεί’ τον σύζυγό της δίνοντας στοιχεία σε μια δημοσιογράφο.
Το αποτέλεσμα της φυλάκισης και των δύο τέως συζύγων και της πτώσης τους από τις υψηλές θέσεις κοινωνικής αναγνώρισης και εκτίμησης έχει χαρακτηρισθεί από τα Βρετανικά ΜΜΕ ως μία «σύγχρονη ελληνική τραγωδία.»
Η κ Vicky Pryce είναι ελληνίδα (γεννήθηκε Βασιλική Κουρμούση) που σπούδασε και έκανε καριέρα στην Αγγλία αλλά διατήρησε το όνομα του πρώτου συζύγου της με τον οποίο είχε ήδη δύο παιδιά ενώ με τον δεύτερο σύζυγό της κ Huhne απέκτησαν άλλα τρία παιδιά…

ΓΕΡΜΑΝΙΑ –

Η κ Annette Schavan, Υπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση της κ Angela Merkel παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι το Πανεπιστήμιο του Duesseldorf της αφαίρεσε τον Διδακτορικό που της είχε απονείμει καθότι διαπιστώθηκε ότι η διατριβή της ήταν αντικείμενο λογοκλοπής…
Η κ Schavan είναι το δεύτερο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της κ Merkel που αναγκάστηκε να παραιτηθεί για θέμα λογοκλοπής στη διδακτορική της διατριβή. Ο Υπουργός Άμυνας (και κορυφαίος συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου) κ Karl-Theodor zu Gutenberg είχε παραιτηθεί το 2011 όταν το Πανεπιστήμιο του Bayreuth του αφαίρεσε τον τίτλο του Διδάκτορα διαπιστώνοντας λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή.

ΓΑΛΛΙΑ –

Όπως έγινε γνωστό στα διεθνή ΜΜΕ ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ Nicolas Sarkozy «φλερτάρει» με την πιθανότητα να αναλάβει την ηγετική θέση σε ένα νέο Investement Fund στο οποίο λέγεται ότι θα συμμετέχει και το Qatar με ποσό τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Προς το παρόν, όμως, ο κ Sarkozy δεν προχωρά στο εγχείρημα καθώς διαπιστώνει ότι η φθορά του κ Hollande που τον είχε νικήσει στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό δημιουργώντας πιθανές προϋποθέσεις για επιστροφή του κ Sarkozy στην Εθνική πολιτική σκηνή.
Αντίθετη με την προοπτική επιστροφής του κ Sarkozy στα Γαλλικά πολιτικά δρώμενα είναι η σύζυγός του κ Carla Bruni…

ΕΥΡΩΠΗ -

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες πιστεύουν ότι διαφθορά υπάρχει και λειτουργεί ανεξέλεγκτα όχι μόνο σε Εθνικά επίπεδα αλλά και σε θεμελιακούς Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπρόσθετα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνα, τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Σλοβενίας, Σλοβακίας, Πορτογαλίας και Ρουμανίας θεωρούν ότι η διαφθορά έχει «πάρει την ανιούσα» στην πατρίδα τους.
Τελικά οκτώ στους 10 κατοίκους της Λετονίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Ισπανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας θεωρούν ότι ΔΕΝ υπάρχει η απαραίτητη διαφάνεια στην χρηματοδότηση των πολιτικών Κομμάτων…

ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ;

Ώ καιροί, ώ ήθη!...

Ποιες αποδείξεις πρέπει να υποβάλετε φέτος για να μειωθεί ο φόρος

Διευκρινίσεις σχετικά τις δαπάνες που οδηγούν σε μείωση του φόρου εισοδήματος και τις αποδείξεις που πρέπει να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι με τη φετινή φορολογική τους δήλωση δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.
Η εγκύκλιος εστάλη σε όλες τις εφορίες ενόψει της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, διαδικασία που …αναμένεται να ξεκινήσει από τον Απρίλιο.

Ειδικότερα στην .....

εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συνυποβάλλονται κατά περίπτωση τα εξής δικαιολογητικά από τα οποία αποδεικνύεται η πραγματοποίηση από το φορολογούμενο των δαπανών, τις οποίες αυτός επικαλείται για μείωση του φόρου που προκύπτει στο εισόδημα του. Αυτά είναι:

ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ

Αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από τον εκμισθωτή ή το νόμιμο εκπρόσωπό του. Αντί των οικείων αποδείξεων καταβολής ενοικίου, ο φορολογούμενος δικαιούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, από την οποία να προκύπτει το ποσό του ενοικίου που καταβλήθηκε από αυτόν για κύρια κατοικία του ιδίου και της οικογένειάς του, ως και τα στοιχεία των δικαιούχων στους οποίους το κατέβαλε και ο αριθμός του φορολογικού μητρώου των εκμισθωτών. Ποσοστό 10% της δαπάνης ενοικίου, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, μειώνει το συνολικό φόρο. Τα ίδια ισχύουν και για το μίσθωμα που καταβάλλει ο φορολογούμενος που μισθώνει κατοικίες για τις στεγαστικές ανάγκες των τέκνων του που σπουδάζουν σε πόλη που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Η μείωση αυτή αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας αρχικής (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή. Αν πρόκειται για εκμισθωτές που δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα, μπορεί να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πληρεξουσίου ή του νόμιμου εκπροσώπου τους. Για τους ανήλικους εκμισθωτές, που δεν έχουν ΑΦΜ, αναγράφεται ο ΑΦΜ του προσώπου που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου.

Όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα, ανεξάρτητα από το ύψος του, δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή. Ομοίως, δε δικαιούνται τη μείωση αυτή οι φορολογούμενοι, όταν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ή τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν πλήρη κυριότητα ή κατοχή (επικαρπία, δικαίωμα οίκησης) εξολοκλήρου, σε οικία με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με εκείνη της μισθωμένης κύριας κατοικίας, η οποία βρίσκεται στον ίδιο νομό με τη μισθωμένη. Το ίδιο ισχύει και όταν η πιο πάνω οικία ανήκει εξ αδιαιρέτου είτε στο φορολογούμενο και στη σύζυγό του είτε στο φορολογούμενο και στα τέκνα που τους βαρύνουν είτε στη σύζυγό του και στα τέκνα που τους βαρύνουν.

ΔΑΠΑΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των ασφαλίστρων, με βάση τις οικείες ασφαλιστικές συμβάσεις, απαιτείται απόδειξη είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων ή σχετική βεβαίωση, από τις οποίες προκύπτει το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης και το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό των ασφαλίστρων, χωριστά από τυχόν οποιαδήποτε άλλη σχετική επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Επίσης, τα στοιχεία του συμβαλλομένου και των ασφαλιζόμενων προσώπων, καθώς και ο αριθμός και η ημερομηνία της σχετικής σύμβασης.

Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 Euro για άγαμο και τα 2.400 Euro για οικογένεια, μειώνει το συνολικό φόρο. Το ποσό της δαπάνης μειώνει το φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη).

ΔΑΠΑΝΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ

Για την απόδειξη της καταβολής των διδάκτρων για ιδιαίτερα, κατ’ οίκον, μαθήματα και για φροντιστήρια απαιτείται απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (πλέον Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά. Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ μειώνει το συνολικό φόρο.

Επιπλέον, για την απόδειξη καταβολής των δαπανών ασφαλίστρων ζωής ή θανάτου και διδάκτρων που καταβάλλει ο διαζευγμένος γονέας για τα τέκνα του που δεν βαρύνουν αυτόν, αλλά τον άλλο γονέα τους με τον οποίο συγκατοικούν, απαιτείται και υπεύθυνη δήλωση ότι τα τέκνα είναι προστατευόμενα του άλλου γονέα με βάση το άρθρο 7 του ΚΦΕ, καθώς και τα στοιχεία των τέκνων και του άλλου γονέα (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, έτος γέννησης, διεύθυνση κατοικίας ΑΦΜ και ΔΟΥ).

ΔΑΠΑΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών σε ταμεία ασφάλισης του υπόχρεου, απαιτείται η σχετική βεβαίωση ή απόδειξη του ασφαλιστικού φορέα από την οποία προκύπτει το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο, χωριστά από τυχόν άλλα ποσά για εκπρόθεσμη κτλ.
Καταβολή των εισφορών.
Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής μειώνει το συνολικό φόρο. ΔΑΠΑΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Έξοδα ιατρικής περίθαλψης Ως έξοδα ιατρικής περίθαλψης θεωρούνται οι αμοιβές που καταβάλλονται στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή σε ιατρούς φυσικά πρόσωπα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οι αμοιβές σε οδοντιάτρους για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική. Επίσης, περιλαμβάνονται οι δαπάνες για φυσιοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία και για επισκέψεις σε ψυχολόγο. Στις παραπάνω δαπάνες δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες που γίνονται για τους ίδιους λόγους σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρικά κέντρα κλπ. καθώς και για δαπάνες διαρκούς κάλυψης ιατρικών αναγκών.

Για την απόδειξη της καταβολής απαιτείται διπλότυπη απόδειξη, η οποία εκδίδεται από τον ιατρό κατά την είσπραξη της αμοιβής σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως ισχύουν κάθε φορά. Για την αναγνώριση της δαπάνης για λογοθεραπεία και για ψυχολόγο, εκτός από τη γνωμάτευση του γιατρού απαιτείται και βεβαίωση του γιατρού ότι έλαβε υπόψη του τα πορίσματα του ψυχολόγου ή λογοθεραπευτή για την παροχή των τελικών υπηρεσιών του. Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης Ως έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται οι πιο κάτω δαπάνες, για την απόδειξη της καταβολής των οποίων απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά: Α. Προκειμένου για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές: α) Διπλότυπη απόδειξη της κλινικής, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης, για τη νοσηλεία του ασθενή. Για την έκδοση αυτής της απόδειξης εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

β) Βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής για το χρόνο νοσηλείας του ασθενή και το ποσό των εξόδων αυτής, αναλυτικά κατά είδος εξόδου.

B. Προκειμένου για νοσήλια σε κρατικά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα: α) Διπλότυπη απόδειξη είσπραξης του νοσηλευτικού ιδρύματος, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης, για τη νοσηλεία του ασθενή.

(β) Βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, για το χρόνο νοσηλείας του ασθενή και το ποσό των εξόδων αυτής, αναλυτικά κατά είδος εξόδου.

Στις πιο πάνω υποπεριπτώσεις, όταν στην οικεία απόδειξη είσπραξης αναγράφεται ο χρόνος της νοσηλείας και αναλυτικά τα έξοδα της κατά είδος εξόδου, δεν απαιτείται η πιο πάνω ιδιαίτερη, βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, νοσοκομείου ή κλινικής.

Γ .Έξοδα για την απασχόληση νοσοκόμου α) Βεβαίωση του θεράποντα ιατρού, με την οποία να βεβαιώνεται το είδος της νόσου από την οποία πάσχει ο ασθενής, η διάρκειά της, καθώς και η ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου, λόγω της σοβαρότητας της νόσου.

β) Απόδειξη είσπραξης της αμοιβής από το πρόσωπο που πρόσφερε υπηρεσίες ως νοσοκόμος, στην οποία πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμό του, το όνομα του πατέρα του, ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ταυτότητας, η διεύθυνση της κατοικίας του και η χρονική διάρκεια παροχής των υπηρεσιών του, νόμιμα υπογραμμένη.

Δ. Έξοδα σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων και προσώπων που πάσχουν από κινητική αναπηρία, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα.

α) Διπλότυπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών, η οποία εκδίδεται από τη επιχείρηση που εισπράττει την αμοιβή σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

β) Βεβαίωση του διευθυντή ή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης για τον ακριβή χρόνο της περίθαλψης του προσώπου που κατέβαλε ή για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη, καθώς και το ποσό αυτής κατά κατηγορία δαπάνης.

Ε. Έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα του ασθενή και αντικατάστασης μελών του σώματός του με τεχνητά.

Σε περίπτωση που η σχετική δαπάνη αποτελεί μέρος των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης, απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προαναφέρθηκαν στην πιο πάνω περίπτωση. Σε περίπτωση που ο ίδιος ο ασθενής προμηθεύεται τα όργανα ή τα τεχνητά μέλη από το ελεύθερο εμπόριο, απαιτείται απόδειξη λιανικής πώλησης. Η απόδειξη αυτή, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.),, πρέπει να περιέχει, εκτός από τα στοιχεία που ορίζουν αυτές οι διατάξεις και το ονοματεπώνυμο του αγοραστή, καθώς και το είδος του πωλούμενου πράγματος.

Σε περίπτωση αγοράς γυαλιών όρασης ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοίας, εκτός από την απόδειξη που προβλέπει ο ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), απαιτείται και βεβαίωση γιατρού, η οποία παραμένει στο φάκελο του φορολογουμένου και ισχύει ως δικαιολογητικό αγοράς γυαλιών όρασης, φακών επαφής και ακουστικών βαρηκοίας (για μια πενταετία). ΣΤ. Ειδικές δαπάνες περίθαλψης ανάπηρων παιδιών.

α) Διπλότυπη απόδειξη είσπραξης, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

β) Βεβαίωση του διευθυντή της σχολής ή του θεραπευτηρίου από την οποία να προκύπτει ότι το τέκνο του υπόχρεου πάσχει από ανίατο νόσημα ή είναι τυφλό ή κωφάλαλο ή έχει διανοητική καθυστέρηση, ο ακριβής χρόνος της φοίτησης ή της περίθαλψης, γενικά, του ανάπηρου τέκνου, για το οποίο καταβλήθηκε η αμοιβή, καθώς και το ποσό της, αναλυτικά, κατά κατηγορία δαπάνης.

γ) Στοιχεία, από τα οποία να αποδεικνύεται ότι τα τέκνα είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας και ότι το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. Νοσήλια που καταβάλλονται στην αλλοδαπή ΔΑΠΑΝΗ ΔΩΡΕΩΝ Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των δωρεών ή χορηγιών, απαιτούνται τα ακόλουθα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά: Α) Προκειμένου για δωρεά ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία Ν.Π.Ι.Δ. που επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό: – Βεβαίωση του δωρεοδόχου ότι έγινε αποδεκτή η δωρεά.

- Αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής. – Σε περίπτωση αγοράς και άμεσης παράδοσης των δωρούμενων αντικειμένων, το νόμιμο στοιχείο που προβλέπεται από τον ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), από το οποίο προκύπτει η αξία τους.

Σε περίπτωση που ο δωρητής κατείχε από πριν τα δωρηθέντα αντικείμενα, η αξία τους προσδιορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Β) Προκειμένου για δωρεά χρηματικών ποσών στο Δημόσιο τους Ο.Τ.Α., το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τους Ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία Ν.Π.Ι.Δ. που επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων: – Διπλότυπη απόδειξη ή γραμμάτιο είσπραξης του ποσού της δωρεάς ή χορηγίας, η οποία εκδίδεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του δωρεοδόχου.

- Βεβαίωση ή αντίγραφο της οικείας πράξης του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώρηση του ποσού αυτής στα επίσημα βιβλία του δωρεοδόχου.

Σε περίπτωση δωρεάς χρηματικών ποσών με όρο, βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει το ύψος του καθαρού προϊόντος που περιέρχεται στο δωρεοδόχο.

Γ) Προκειμένου για δωρεά χρηματικών ποσών στα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με υπηρεσίες εκπαίδευσης, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα Ν.Π.Ι.Δ.

με κοινωφελείς σκοπούς κλπ, και χορηγίες στα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. με σκοπούς πολιτιστικούς: – Διπλότυπη απόδειξη ή γραμμάτιο είσπραξης του ποσού της δωρεάς ή χορηγίας, η οποία εκδίδεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του δωρεοδόχου.

- Βεβαίωση ή αντίγραφο της οικείας πράξης του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώρηση του ποσού αυτής στα επίσημα βιβλία του δωρεοδόχου.

Όταν τα ποσά των ανωτέρω δωρεών ή χορηγιών, με εξαίρεση τις δωρεές που καταβάλλονται στους δωρεοδόχους της περ. Β’, υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ετησίως, κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό του δωρεοδόχου ή του αποδέκτη της χορηγίας, που έχει ανοιχθεί σε τράπεζα ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών, απαιτείται και το οικείο γραμμάτιο είσπραξης της Τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο οποίο πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2238/1994.

Αν το πρωτότυπο έχει δοθεί στο δωρεοδόχο για την είσπραξη του ποσού που δωρήθηκε, υποβάλλεται αντίγραφο του γραμματίου, κυρωμένο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή την Τράπεζα, από την οποία εκδόθηκε.

Για τα χρηματικά ποσά που καταβάλατε για πολιτιστικές χορηγίες του ν.3525/2007 στο Δημόσιο, ΟΤΑ, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες του άρθρου 741 Α.Κ. που επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς, απαιτείται επικυρωμένο αντίγραφο της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού με την οποία χαρακτηρίζεται η χορηγία ως πολιτιστική, τα πρωτότυπα αποδεικτικά καταβολής των ποσών εάν η χορηγία είναι χρηματικό ποσό και την Υπουργική Απόφαση για την εκτίμηση της αξίας της χορηγίας εάν αυτή έγινε σε είδος ή άυλα αγαθά ή υπηρεσίες, καθώς και το αποδεικτικό παράδοσης και παραλαβής της χορηγίας. Για την απόδειξη της καταβολής των δωρεών χρηματικών ποσών υπέρ κρατικών φορέων και παρεμφερών κοινωφελών νομικών προσώπων (οργανισμών, ιδρυμάτων, κ.λπ. ), εγκατεστημένων σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) / Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που ορίζονται στο Κεφάλαιο ΣΤ του άρθρου 6 της 1017701/306/Α0012/ΠΟΛ.1040/19.2.2001 (ΦΕΚ 232 Β’) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών. Εάν από τα δικαιολογητικά αυτά δεν προκύπτει ο μη κερδοσκοπικός και κοινωφελής χαρακτήρας των προσώπων αυτών, απαιτείται βεβαίωση αυτών, στην οποία θα αναγράφεται ότι είναι νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν κοινωφελή σκοπό. Όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά πρέπει να είναι μεταφρασμένα νόμιμα.

Ποσοστό 10% αυτών των δαπανών μειώνει το φόρο. Η μείωση αυτή γίνεται εφόσον τα ποσά των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 10% του συνολικού εισοδήματος.

ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΚΩΝ

Για την απόδειξη της καταβολής των τόκων, απαιτείται, προκειμένου για: α) Στεγαστικά δάνεια, σχετική βεβαίωση της Τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή άλλου πιστωτικού οργανισμού, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για στεγαστικό δάνειο για απόκτηση πρώτης κατοικίας (αγορά ή ανέγερση ή αποπεράτωση), ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν, το ποσό μόνο των δεδουλευμένων συμβατικών τόκων (ληξιπρόθεσμων και απαιτητών) που όφειλε και κατέβαλε αυτός μέσα στο έτος 2012, καθώς και το έτος σύναψης του δανείου.

β) Νέα δάνεια που λαμβάνονται για εξόφληση παλιών στεγαστικών δανείων που είχαν ληφθεί για αγορά πρώτης κατοικίας, βεβαίωση της Τράπεζας ή γενικά του φορέα που χορήγησε το νέο δάνειο, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για νέο δάνειο για εξόφληση παλιού στεγαστικού δανείου, που είχε ληφθεί για αγορά πρώτης κατοικίας με υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βάρυναν, το ανεξόφλητο ποσό του παλιού δανείου και ο χρόνος λήξης του, ότι οι δεδουλευμένοι τόκοι που καταβλήθηκαν το έτος 2012 αφορούν το τμήμα του νέου δανείου που καταβλήθηκε για εξόφληση του υπόλοιπου ποσού του παλιού δανείου που δεν είχε εξοφληθεί μέχρι τη σύναψη του νέου δανείου, καθώς και ότι έχει εγγραφεί και για το νέο δάνειο υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν.

γ) Στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους, βεβαίωση αυτών που να περιλαμβάνει τα στοιχεία που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση α’.

δ) Προκαταβολές που έχουν χορηγηθεί από τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, σχετική βεβαίωση αυτών, από την οποία να προκύπτει ότι ο φορολογούμενος είναι βοηθηματούχος του αντίστοιχου Ταμείου, ότι η προκαταβολή χορηγήθηκε σ’ αυτόν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν.δ. 398/1974 (Φ.Ε.Κ. 116 Α’) για απόκτηση πρώτης κατοικίας, το ποσό των τόκων, καθώς και ότι οι τόκοι αυτοί είναι δεδουλευμένοι και καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2012.

ε) Δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς στο φορολογούμενο για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων, καθώς και κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηριζόμενες ως παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή ως παραδοσιακοί οικισμοί, βεβαίωση αυτών που να περιλαμβάνει το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2012, καθώς και επικυρωμένο αντίγραφο της οικείας απόφασης για χαρακτηρισμό των κτισμάτων ως διατηρητέων ή σημείωση για την κανονιστική πράξη με την οποία χαρακτηρίσθηκε η περιοχή, που βρίσκονται τα κτίσματα, ως παραδοσιακό τμήμα πόλεως ή ως παραδοσιακός οικισμός.

Στις πιο πάνω περιπτώσεις αν, εκτός από τους τόκους που είναι δεδουλευμένοι, καταβλήθηκαν τόκοι υπερημερίας, τα ποσά αυτών των τόκων πρέπει να αναφέρονται χωριστά στην οικεία βεβαίωση, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Στη βεβαίωση καταβολής των τόκων στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, θα αναγράφεται η συνολική επιφάνεια της κατοικίας, που αποκτιέται, σε τετραγωνικά μέτρα, καθώς και το ποσό του δανείου. Εάν το δάνειο έχουν λάβει οι σύζυγοι από κοινού, στη βεβαίωση του καθενός θα αναγράφεται το ποσό του δανείου που του αναλογεί.

ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Για την απόδειξη της δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3614/2007 ή και για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που θα προκύψουν μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3661/2008 και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, απαιτούνται τα νόμιμα δικαιολογητικά, που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.). Οι δαπάνες αυτές αφορούν στα ακόλουθα: α) την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.

β) την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.

γ) την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας.

δ) την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης – θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.

ε) τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτήρια με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων (συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια και ρολά) και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/και στην οροφή (δώμα ή στέγη).

στ) τη δαπάνη για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή. Ποσοστό 10% της δαπάνης για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου αφαιρείται από το φόρο και το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δε μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

- Σε ότι αφορά τις δαπάνες που συνδέονται με τη χορήγηση του αφορολόγητου ποσού της φορολογικής κλίμακας ισχύουν τα ακόλουθα: Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για την αγορά και λήψη υπηρεσιών, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα στοιχεία όπως ορίζονται από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.). Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των Ε.Λ.Τ.Α., εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο κλπ), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά).

Όταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι, δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα δεν λαμβάνονται υπόψη: α) οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κλπ.

β) οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κλπ.

γ) οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ’ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, κλπ.

δ) οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

Επίσης, δε λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (πχ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

Από το ποσό των ανωτέρω δαπανών, εξαιρούνται τα ποσά των δαπανών που συλλέχθηκαν μέσω της «Κάρτας Αποδείξεων». Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου, του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 Euro.

imerisia.gr

Χορήγηση βεβαίωσης για άδεια «Παραγωγού Πωλητή λαϊκών αγορών» σε επαγγελματίες αλιείς».

Σύμφωνα με την αριθ. 269/28399/6-3-2013 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αφορά στη Χορήγηση βεβαίωσης για άδεια «Παραγωγού Πωλητή λαϊκών αγορών» σε επαγγελματίες αλιείς γίνεται γνωστό ότι η προβλεπόμενη βεβαίωση θα εκδίδεται από την Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου αλιέα / πλοιοκτήτη επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους και θα στηρίζεται σε παραστατικά της αλιευτικής παραγωγής του σκάφους, τα οποία θα προσκομίζονται, καθώς και σε δεδομένα του αρχείου των αρμόδιων Υπηρεσιών Αλιείας.
Συγκεκριμένα οι αλιείς (πλοιοκτήτες επαγγελματικού ...........

αλιευτικού σκάφους) θα αιτούνται την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης του Προεδρικού Διατάγματος 51/2006 (ΦΕΚ/53/Α΄/2006) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, από την Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διά των Υπηρεσιών Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις οποίες τηρείται ο φάκελος του αλιευτικού σκάφους και θα υποβάλλουν συμπληρωμένη έντυπη αίτηση και αντίγραφα παραστατικών ως εξής:

Αντίγραφο της άδειας αλιείας του σκάφους, όπου φαίνεται ότι η άδεια είναι σε ισχύ στο όνομα του αιτούντα/των και τα αλιευτικά εργαλεία του σκάφους, καθώς και του εγγράφου εθνικότητας ή της άδειας εκτέλεσης πλόων, όπου φαίνεται η κυριότητα του σκάφους.
Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για έκδοση Βεβαίωσης (συνημμένο υπόδειγμα) του αιτούντα/των αιτούντων, ιδιοκτήτη/ιδιοκτητών, επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, στην οποία θα δηλώνονται τα εξής:

• Η ετήσια, ιδία, παραγωγή, συνολικά και κατά είδος, η οποία θα τεκμηριώνεται από τα υποβαλλόμενα παραστατικά τα οποία θα είναι:
α) για τα αλιευτικά σκάφη ολικού μήκους 10 μέτρων και άνω: Φωτοτυπίες (ευκρινείς), των Ημερολογίων Αλιείας-Δηλώσεων Εκφόρτωσης και των παραστατικών πωλήσεων αλιευμάτων (προαιρετικά) για χρονικό διάστημα ενός έτους μέχρι την υποβολή της αίτησης και
β) για τα αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος μικρότερο των 10 μέτρων: Φωτοτυπίες (ευκρινείς) των ημερολόγιων γέφυρας, των παραστατικών πωλήσεων αλιευμάτων ιδίας παραγωγής (τιμολογίων, δελτίων αποστολής κλπ), καθώς και άλλων αποδεικτικών στοιχείων-παραστατικών, του προηγούμενου έτους μέχρι την υποβολή της αίτησης.
• Ότι στις λαϊκές αγορές θα διατίθεται αποκλειστικά και μόνο ιδία παραγωγή.
• Ότι δεν διαθέτει/διαθέτουν άδεια υπαίθριου εμπορίου, ούτε έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα για την έκδοση άδειας.
• Ότι όλα τα συνημμένα έγγραφα, παραστατικά που υποβάλλονται/επισυνάπτονται (άδεια αλιείας και έγγραφα του σκάφους, ημερολόγια αλιείας-δηλώσεις εκφόρτωσης, παραστατικά πωλήσεων ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία) είναι τα ακριβή.
• Ότι είναι ενήμερος/ενήμεροι για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές διατάξεις, ελέγχου της αλιευτικής δραστηριότητας καθώς και της διακίνησης και εμπορίας των αλιευτικών διατάξεων συμπεριλαμβανομένου της ενημέρωσης του καταναλωτή, τις οποίες θα τηρεί.
Επιπλέον, στο πλαίσιο παρακολούθησης των αλιευτικών δραστηριοτήτων και της διακίνησης και εμπορίας των αλιευτικών προϊόντων, καθώς και της βιωσιμότητας των αλιευτικών εκμεταλλεύσεων, κρίνεται σκόπιμη, η επισύναψη του αντιγράφου της τελευταίας φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) και των εντύπων Ε3 και Ε5 , όπου προβλέπεται, καθώς και η συμπλήρωση της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης με:
• Το χρόνο (ημέρες) άσκησης της αλιευτικής του δραστηριότητας με το αλιευτικό του σκάφος.
• Τη συνολική ποσότητα από την ετήσια εκφορτωθείσα ποσότητα από το σκάφος παραγωγής, κατά προσέγγιση, που θα διατεθεί για πώληση στις λαϊκές αγορές, και στα είδη στα οποία θα αφορά.
Οι αλιείς, προκειμένου να δικαιούνται άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών θα πρέπει:

Η πλοιοκτησία του αλιευτικού σκάφους να ανήκει σε φυσικά πρόσωπα. Νομικά πρόσωπα δε δικαιούνται άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών.
Να διαθέτουν προς λιανική πώληση αποκλειστικά και μόνο τη δική τους παραγωγή.
Να μην κατέχουν άδεια υπαίθριου εμπορίου.

Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, εκδίδεται άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών σε έναν εκ των συνιδιοκτητών, όπως προβλέπεται στις διατάξεις περί λαϊκών αγορών. Η αίτηση θα πρέπει να υπογράφεται από το σύνολο των συνιδιοκτητών του αλιευτικού σκάφους και να αφορά στην έκδοση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών σε έναν εκ των συνιδιοκτητών.
Σημειώνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, για τη λιανική πώληση αλιευμάτων στις λαϊκές αγορές, θα πρέπει ο αιτών να πληροί τους όρους-περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που τίθενται στις σχετικές διατάξεις περί λαϊκών αγορών, καθώς και από τις ειδικότερες ρυθμίσεις από την κείμενη νομοθεσία για τη διακίνηση και εμπορία των νωπών αλιευτικών προϊόντων.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΔΩ

Φιλιατρά: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ από το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο [ Trailer ]

ΠΡΟΣΟΧΗ. ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΗΡΑΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ 30 ΚΑΙ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

του Ντάριο Φο

Είδος: Κωμωδία

Μετάφραση, Διασκευή, Σκηνοθεσία: Κώστας Δριμυλής

Παίζουν: (με αλφαβητική σειρά).......
Αλεξανδρόπουλος Γιάννης, Βελισσάρη Τότα, Βλαχαδάμη Ελίζα, Γαραντζιώτη Άσπα, Ζαχαροπούλου Γιούλα, Μαγγανά Νάνσυ, Μακρής Βασίλης, Μερκούρη Ντίντα, Μίχος Κωνσταντίνος, Πετροπούλου Ελένη, Ράλλης Λεωνίδας, Σαρδέλη Ευγενία, Σταθόπουλος Γιάννης, Φιλντίσης Κωνσταντίνος, Χριστοδουλοπούλου Μαρία, Χρυσανθακόπουλος Τάκης.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σε μια κοινωνία που οι τιμές ανεβαίνουν και οι μισθοί κατεβαίνουν, δυο απελπισμένες νοικοκυρές αποφασίζουν να περάσουν στην αντεπίθεση.
Η ξεκαρδιστική κωμωδία του νομπελίστα συγγραφέα σε μια σύγχρονη μετάφραση που φέρνει το έργο στην Ελλάδα του 2013.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΩΡΑ 21:00

Παραστάσεις:
Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαρτίου ΩΡΑ 21:00
και Παρασκευή 22, ΣάΒβατο 23 και Κυριακή 24 Μαρτίου ΩΡΑ 21:00
ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 30 ΚΑΙ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ.


Δείτε το σχετικό trailer προσφορά από το Φιλιατρά News για το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο.
To Video είναι διαθέσιμο και σε ποιότητα HD 1080p.








Μεσσηνιακές εφημερίδες της 13ης Μαρτίου 2013

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τονίζει το ΤΕΕ Πελοποννήσου και ζητά χρέωση με τα διανυόμενα μήκη
Αποικιοκρατικού χαρακτήρα τα διόδια του «Μορέα»


Το σύστημα των διοδίων βασίζεται σε αποικιοκρατικούς .....

νόμους και εφαρμόζεται με τρόπο που δε συνάδει με τη συνταγματική ισονομία, επισημαίνει το ΤΕΕ Πελοποννήσου. Ζητά, παράλληλα, αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των σταθμών διοδίων, αλλά και χρέωση με βάση τα διανυόμενα μήκη και όχι τα σημεία διέλευσης.

Σε ό,τι αφορά τη φθορά του λοιπού οδικού δικτύου από τα οχήματα της κοινοπραξίας του «Μορέα», το ΤΕΕ ζητά «τη συντήρηση και την αποκατάσταση των βλαβών, που οφείλονται στα δικά της μεγάλα και βαρέα οχήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΙΝΓΚ – ΠΟΝΓΚ ευθυνών για την προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο με κορυφή του παγόβουνου όσα συμβαίνουν στην Τρίπολη.
- ΨΗΦΙΣΜΑ του Περιφερειακού ΤΕΕ με κριτική και προτάσεις.
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τατούλη στο ΠΕ.ΣΥ. με δραματικούς τόνους για το αδιέξοδο στην Τρίπολη.
- ΔΗΛΩΣΕΙΣ Νίκα με συγκρατημένη αισιοδοξία
Αυτό είναι το πρώτο θέμα στη σημερινή «ΦΩΝΗ». Άλλωστε η «υπόθεση σκουπίδια» είναι το μείζον πρόβλημα στην Πελοπόννησο. Στην πρώτη σελίδα της «Φ» διαβάζουμε ακόμη:
● ΣΤΗΡΙΞΗ του δημάρχου Παν. Νίκα για την παραμονή του Τμήματος Λογοθεραπείας. Δέχτηκε χθες τους αγωνιζόμενους σπουδαστές του ΑΤΕΙ Καλαμάτας.
● ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ολοκληρώθηκε η διημερίδα για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας στην COSTA NAVARINO, από τα Ιδρύματα «Καπετάν Βασίλης» και «Γ. και Β. Καρέλια».
● ΝΕΟ ΠΑΡΚΟ στον Αρκαδικό ποταμό από τον Όμιλο Φίλων σε δωρεά οικοπέδου. Επιτυχημένη συνεστίαση του Ομίλου στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας.
● ΤΟ ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ συγχρηματοδοτεί με Δήμο Πύλου – Νέστορος τις μελέτες για την αναστήλωση του Κάστρου της Κορώνης.
● ΒΡΑΒΕΙΟ σε κόκκινο κρασί του Συνεταιρισμού Νέστορα στο 13ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων Θεσσαλονίκης.
● ΑΡΧΙΖΕΙ η τοποθέτηση φωτιστικών στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.
● ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας της ακτής στη Μικρά Μαντίνεια.

● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.
● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!