Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Το χθεσινοβραδινό Δελτίο Ειδήσεων του BEST TV Καλαμάτας [ 27-3-2013 ]



Προς απελευθέρωση των γραμμών των ΚΤΕΛ από το 2015. [ VIDEO ]

Την απελευθέρωση γραμμών των υπεραστικών ΚΤΕΛ, που θα εξυπηρετούνται από ιδιώτες λεωφορειούχους χωρίς περιορισμούς στη διαμόρφωση των κομίστρων, προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των ΚΤΕΛ που ετοίμασε το υπουργείο Μεταφορών.

Οπως ανακοίνωσε χθες στη Γενική Συνέλευση του .....

Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, στόχοι του νομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ να ολοκληρωθεί εντός του 2015, αντί του 2019 που προβλεπόταν αρχικά, και να «εξασφαλιστούν ποιοτικές και οικονομικά βιώσιμες μεταφορές, ακόμα και για τις πλέον απομακρυσμένες περιοχές».

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, προβλέπει τον διαχωρισμό των γραμμών των ΚΤΕΛ σε κερδοφόρες και άγονες, ενώ ανοίγει παράθυρο και για εκχώρηση έργου των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας στα ΚΤΕΛ. Το σύνολο των σημερινών γραμμών των ΚΤΕΛ θα ενταχθεί πλέον σε τρεις κατηγορίες, κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια, με ευθύνη της Ανώτατης Συγκοινωνιακής Αρχής, που συστήνεται για τον σκοπό αυτό.

- Αγονες και επιδοτούμενες από το κράτος γραμμές, με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης, στο πλαίσιο της υποχρέωσης παροχής δημόσιας υπηρεσίας.

- Γραμμές χωρίς κρατική επιδότηση και με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης.

- Πλήρως απελευθερωμένες γραμμές χωρίς δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης, στις οποίες η τιμολογιακή πολιτική θα ορίζεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Τα Νέα online



Διαμαρτυρία για την προσπάθεια ακύρωσης «ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας»

Έντονη διαμαρτυρία κατά της προσπάθειας της ΠΕΜΕΤΕ (μεταποιητές – εξαγωγείς βρώσιμης ελιάς) να ακυρωθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «ελιά Καλαμάτας», εκφράζει με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Επίσης, ζητεί .......

να εγκριθεί το αίτημα επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ για την ελιά Καλαμάτας, από το Νομό Μεσσηνίας στις όμορες περιοχές της νότιας Πελοποννήσου και να προστατευθεί το προϊόν με ελέγχους από τον ΟΠΕΓΕΠ – AGROCERT ώστε «ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα» να ονομάζεται μόνο εκείνο το εκλεκτό προϊόν που συμμορφώνεται προς την παρούσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία».

Η επιστολή του Δημάρχου Καλαμάτας, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ΑθανάσιοΤσαυτάρη και κοινοποιείται στο γραφείο Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στη Διεύθυνση ΠΟΠ-Βιολογικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στη Διεύθυνση Μεταποίησης-

Τυποποίησης-Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα κατά της προσπάθειας της ΠΕΜΕΤΕ (μεταποιητές εξαγωγείς βρώσιμης ελιάς) να ακυρωθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Ελιά Καλαμάτας». Η εξωφρενική αυτή απαίτηση προκαλεί την εναντίωση οιουδήποτε σκεπτόμενου ανθρώπου, δεδομένου ότι στρέφεται κατά του δεύτερου σπουδαιότερου ελληνικού brand name όσον αφορά στα αγροδιατροφικά προϊόντα, μετά τη φέτα ΠΟΠ.

Στην ενέργεια αυτή, δυστυχώς, η ΠΕΜΕΤΕ προβαίνει την ώρα που προσδοκούμε να αποτελέσουν διέξοδο στην κρίση τα επώνυμα, ποιοτικά προϊόντα της χώρας μας, επιδιώκοντας την αύξηση του όγκου και της αξίας των εξαγωγών τους.

Τη στιγμή κατά την οποία όλοι προσπαθούν να αποκτήσουν κατοχύρωση του προϊόντος τους με ονομασία ΠΟΠ, βρισκόμαστε μπροστά στο πρωτοφανές αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ για το αντίστροφο! Μάλιστα, το αιτιολογεί αυτό επικαλούμενη εμπορικούς λόγους. Υπεύθυνες για τις εμπορικές επιδόσεις τους είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις και φυσικά δεν ευθύνεται μια Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης προϊόντος, στην οποία δεν εναντιώθηκαν όταν κατοχυρώθηκε στις 21/06/199 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισημαίνω, δε, ότι η ίδια η ΠΕΜΕΤΕ αναφέρει στο δελτίο Τύπου, με το οποίο ανακοινώνει ότι στρέφεται κατά της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, πως «από το 2003 καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (...) για την ανεύρεση λύσης σχετικά με την ομαλή διακίνηση της ταυτόσημης δημοφιλούς εμπορικής ονομασίας Kalamata olives (...)». Η ΠΕΜΕΤΕ μεταβάλλει, δηλαδή, άποψη κατά τα εμπορικά συμφέροντα των μελών της, αφού από το 1996 μέχρι το 2003 ΔΕΝ προέβαλε αντιρρήσεις στην ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας!

Αλίμονο εάν το ΠΟΠ της καλύτερης βρώσιμης ελιάς παγκοσμίως άλλαζε κατά τα μεταβαλλόμενα εμπορικά συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί από το Υπουργείο σας να απορρίψει τις αβάσιμες αιτιάσεις της ΠΕΜΕΤΕ και να εγκρίνει το αίτημα επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ για την

ελιά Καλαμάτας, από το Νομό Μεσσηνίας στις όμορες περιοχές της νότιας Πελοποννήσου. Με τον τρόπο αυτό θα προστατευθεί η ΠΟΠ Καλαμάτα για την ελιά και το προϊόν θα αποκτήσει κρίσιμη μάζα, εμπορικώς αξιοποιήσιμη. Ζητεί δε από εσάς προσωπικά να δώσετε αυστηρές εντολές στον ΟΠΕΓΕΠ –AGROCERT

ώστε να εντείνει τους ελέγχους, με τη συνδρομή του ΟΠΕΚΕΠΕ, φτάνοντας μέχρι το χωράφι, ώστε ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα να ονομάζεται μόνο εκείνο το εκλεκτό προϊόν που συμμορφώνεται προς την παρούσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Από το συνεργαζόμενο Pelops News

Ιστότοπο και σελίδα στο facebook έφτιαξε το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου επέλεξε το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο για να ανακοινώσει τη λειτουργία της ιστοσελίδας του, με τη διεύθυνση messiniakotheatro.gr.
Μετά από 38 χρόνια ζωής, το παλαιότερο και ιστορικό ερασιτεχνικό ........

θεατρικό σχήμα της ευρύτερης περιοχής συνεχίζει ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις της νέας εποχής.

«Πληκτρολογώντας αυτή τη διεύθυνση το ΜΕΘ σας αποκαλύπτεται» σημείωσε χθες ο πρόεδρος του σχήματος, Γιώργος Παντελόπουλος. «Είναι ένα ακόμη βήμα για να έρθουμε πιο κοντά, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να κάνουμε πράξη το όραμά μας».

Ευχαρίστησε τους ανθρώπους που βοήθησαν στη δημιουργία της ιστοσελίδας, τον Ηλία Λυμπερόπουλο, υπεύθυνο της εταιρείας που ανέλαβε το στήσιμο, αλλά και τον Γιάννη Παπαθεοδωρίδη, για το κέφι και το μεράκι με το οποίο δούλεψε. Ο ίδιος θα είναι και ο υπεύθυνος της ομάδας του ΜΕΘ που θα λειτουργούν την ιστοσελίδα, μαζί με τον Παναγιώτη Λούζη και τον Γιώργο Παπαδόπουλο.

«Πιθανόν σύντομα να είμαστε και στο twitter» συνέχισε ο Παναγιώτης Λούζης. «Το ΜΕΘ είναι ένα γνήσια λαϊκό θέατρο με μεγάλη ιστορία. Η εποχή που ζούμε τώρα είναι η εποχή του Διαδικτύου. Η πληροφορία πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη από το Διαδίκτυο. Δε θα μπορούσε, λοιπόν, το ΜΕΘ να μην έχει παρουσία σε αυτό. Κάθε εποχή έχει τους δικούς της τρόπους επικοινωνίας και παρουσίας».

Ο γραμματέας του Δ.Σ. του Μεσσηνιακού Θεάτρου, Ανδρέας Ρεϊτζόπουλος, παρατήρησε: «Είμαι πολύ συγκινημένος γιατί μετά από 38 χρόνια που 22 άτομα ιδρύσαμε το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο με τη βοήθεια του γιατρού, του Γιώργη του Παπαδόπουλου, που μας έδωσε στέγη, καταφέραμε όχι μόνο να κάνουμε πολλές παραστάσεις, αλλά και μεγάλες επιτυχίες και να φτάσουμε σήμερα το ΜΕΘ να αποκτήσει την ιστοσελίδα του».

Όπως ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος Γιώργος Παντελόπουλος, σε λίγο το σχήμα θα είναι έτοιμο για την ανακοίνωση της νέας του θεατρικής παραγωγής, «που ελπίζουμε να έχει την ίδια απήχηση με την “Αυλή των θαυμάτων”, ενώ ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες, ώστε το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο να κάνει τη δική του δανειστική βιβλιοθήκη».

Θάρρος

Το ΣΔΟΕ ανοίγει… τα ταμεία της Αυτοδιοίκησης

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ 154.000 ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Ψηφιακός δίσκος, στον οποίο περιέχονται 154.000 ονόματα αιρετών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπαλλήλων Διευθύνσεων Συγκοινωνιών και Πολεοδομιών, που θήτευσαν σε δημοτικά αξιώματα και καίριες θέσεις από το 2003 μέχρι σήμερα, παραδόθηκε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) από το υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από εντολή για έλεγχο του «πόθεν έσχες» από τον οικονομικό εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίστα ονομάτων που καλείται........

- με ελάχιστο όμως προσωπικό- να κάνει «φύλλο και φτερό» το ΣΔΟΕ, επιδιώκοντας να εντοπίσει επίορκους αιρετούς και αυτοδιοικητικούς υπαλλήλους (κυρίως προϊσταμένους), που καταχράστηκαν, λόγω της θέσης τους, δημόσιο χρήμα την τελευταία δεκαετία.

Όπως έγινε γνωστό, ο έλεγχος - που έχει ήδη ξεκινήσει - θα περιλαμβάνει πρώην και νυν δημάρχους, αντιδημάρχους οικονομικών υπηρεσιών, όλα τα μέλη των οικονομικών επιτροπών και των ταμείων των ΟΤΑ.

Επίσης, θα επεκταθεί σε όλους τους πρώην νομάρχες της χώρας που θήτευσαν από το 2003 έως το 2010, στα μέλη των οικονομικών επιτροπών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στα προεδρεία των αναπτυξιακών επιχειρήσεων, αλλά και σε πρώην και νυν περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και μέλη των οικονομικών επιτροπών.

Στην ουσία, θα αφορά όλα τα πρόσωπα που κατείχαν δημοτικά, νομαρχιακά και περιφερειακά αξιώματα σε τρεις αυτοδιοικητικές θητείες, δηλαδή από την περίοδο του «Καποδίστρια», όταν οι Δήμοι στην επικράτεια υπερέβαιναν τους 1.000, μέχρι τον «Καλλικράτη».

Ο φορολογικός και περιουσιακός έλεγχος θα περιλαμβάνει όλους τους προϊσταμένους σε Διευθύνσεις Συγκοινωνιών ή Πολεοδομιών που υπάγονται σε πρώην Νομαρχίες και σήμερα σε Δήμους.

Θάρρος

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος: «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ Π.Ο.Π ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ»

Κατεπείγουσα Επερώτηση στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ Π.Ο.Π ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ»

Καταγγέλλω ως απαράδεκτη, προκλητική και επικίνδυνη για την Μεσσηνία, την αίτηση (!) που κατέθεσε στις 22-3-2013, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η ΠΕΜΕΤΕ [ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΩΝ – ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΩΝ - ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΕΛΙΩΝ], για την ακύρωση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας «Π.Ο.Π ΚΑΛΑΜΑΤΑ».

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ευθέως στρέφεται ...........

άμεσα εναντίων των Μεσσήνιων παραγωγών της επιτραπέζιας ελιάς οι οποίοι είναι οι πραγματικοί κάτοχοι αυτού του πανίσχυρου και διεθνώς αναγνωρισμένου brand name Καλαμάτα, από το 1993 με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη επίθεση εκ μέρους της ΠΕΜΕΤΕ που είχε βάλει στο στόχαστρο το Μεσσηνιακό προϊόν, την επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας, με σκοπό να υφαρπάξει την επωνυμία Π.Ο.Π Καλαμάτα στο όνομα της δήθεν σωτηρίας του προϊόντος.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια, η οποία στην ουσία δεν υπηρετεί το συμφέρον του προϊόντος, όπως προσχηματικά και παραπειστικά επικαλείται στην ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΤΕ, αλλά τα στενά οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματιών που την απαρτίζουν.
Είναι σαφές από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, ότι δεν πιστεύουν στον υγιή ανταγωνισμό που επικαλούνται. Είναι εμφανές ότι, απεναντίας πιστεύουν στον ασύδοτο ανταγωνισμό με στόχο και μόνο το κέρδος που ισοπεδώνει ισχυρές οικονομικές και πολιτιστικές αξίες ενός τόπου, που θεωρούμε ότι για όλους εμάς ως Περιφέρεια Πελοποννήσου και ως Μεσσηνία, είναι και η παγκόσμια γνωστή Ελιά Καλαμών.

Όσο και αν προσπαθεί με τέτοια σαθρά και ανυπόστατα επιχειρήματα η ΠΕΜΕΤΕ να πείσει το ΥΠΑΑΤ, καθώς και την κοινή γνώμη, ότι δήθεν, θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για το προϊόν, μέσω αυτών, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι κατ΄ αυτό τον τρόπο θα οδηγηθούμε στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και ως προς την οικονομική διάσταση και ως προς την φήμη του προστατευόμενου brand name Καλαμάτα στην παγκόσμια αγορά.

Τέλος, θεωρώ ότι η ηθικά απαράδεκτη για τον Μεσσηνιακό λαό και για τις αρχές που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας, ενέργεια της ΠΕΜΕΤΕ, σε μια εποχή βαθειάς και παρατεταμένης κρίσης, που πλήττονται οι τοπικές κοινωνίες και η Εθνική Οικονομία στο σύνολό της, σε μια εποχή που επιβάλλεται η διάσωση, η ανάδειξη και η περαιτέρω στήριξη τέτοιων παραδοσιακών προϊόντων στρατηγικής σημασίας, χαρακτηρίζεται απειλητική απέναντι στους αναπτυξιακούς σκοπούς και πολιτικούς στόχους που έχει δρομολογήσει η αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι οποίοι κινδυνεύουν εάν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα να ανατραπούν.
Επειδή έως αυτή την ώρα, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τον τόπο μας, ο λαλίστατος κατά τα άλλα Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κ. Παν. Αλευράς, παραμένει αδρανής, σιωπηλός και άπραγος θεατής των εξελίξεων,

Ερωτώ:

α) εάν προτίθεται το Περιφερειακό Συμβούλιο στην 6η τακτική συνεδρίαση την Δευτέρα 1/04/2013, να συζητήσει και να λάβει απόφαση στήριξης με διαμαρτυρία προς το ΥΠΑΑΤ, ενάντια στην προσπάθεια προσβολής του Π.Ο.Π της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας, ως ζητήματος μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που απαιτεί άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση, και

β) εάν η Περιφερειακή Αρχή, μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ως έχουσα και το έννομο συμφέρον από κοινού με την Ένωση Μεσσηνίας, σκοπεύει, όπως επιβάλλεται, να προβεί παράλληλα και σε νομικές ενέργειες κατά της ΠΕΜΕΤΕ για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο ερωτών, Περιφερειακός Σύμβουλος
Σωτήρης Παναγιωτόπουλος

Ερώτηση λαμπρόπουλκου για τις επιτραπέζιες ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα

Ερώτηση προς τον Υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Ιωάννης Λαμππρόπουλος σχετικά με την επέκταση ΠΟΠ για τις βρώσιμες ελιές Καλαμών,

Στην ερώτηση ......

ο Βουλευτής Μεσσηνίας με την ερώτηση του ο βουλευτής ητά από το αρμόδιο υπουργείο να μάθει την θέση που έχει στο θέμα καθώες και το αν θα απορρίψει το αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) για ακύρωση του ΠΟΠ Καλαμάτα.

Ολόκληρη η Ερώτηση Λαμπρόπουλου αναφέρει:


ΠΡΟΣ : ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ : Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ :Επέκταση ΠΟΠ για τις βρώσιμες ελιές Καλαμών

Μετά από την συγκατάθεση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, ως δικαιούχος της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Καλαμάτα για την βρώσιμη ελιά, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου & Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) είχε αναθέσει, την εκπόνηση σχετικής μελέτης για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ πέραν της Μεσσηνίας, στις όμορες περιοχές της Λακωνίας της Ηλείας και της Αρκαδίας, δηλαδή της Νότιας Πελοποννήσου γενικότερα και η οποία μελέτη κατατέθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την 15-11-2012 .

Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) όμως στις 22/03/2013 κατέθεσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αίτημα ακύρωσης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης επιτραπέζιας ελιάς : «ΚΑΛΑΜΑΤΑ»-ελιά Καλαμάτας και ζητά την καθιέρωση Εθνικού ΠΟΠ για την βρώσιμη ελιά , που θα συμπεριλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή βρώσιμης ελιάς από τις περιοχές των Νομών Φθιώτιδας , Αιτωλοακαρνανίας και νοτιότερα .
Επειδή η ονομασία ΠΟΠ θα πρέπει να αναφέρεται σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση και παραγωγή , προκειμένου αυτό να μπορεί να ελεγχθεί .
Επειδή οι ονομασίες προέλευσης αποτελούν στοιχεία ταυτότητας ενός προϊόντος που προέρχεται από έναν δεδομένο εδαφικό χώρο.

Ε ρ ω τ ά τ α ι ο κ. κ. Υπουργός

1.] Ποια η θέση του Υπουργείου για την αιτούμενη από την ΕΔΟΕΕ επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτα για την βρώσιμη ελιά ,
πέραν της Μεσσηνίας, στου όμορους Νομούς , σύμφωνα με την μελέτη που σας έχει κατατεθεί ;.

2.] Θα απορρίψει το Υπουργείο τις θέσεις της ΠΕΜΕΤΕ , που ζητά την κατάργηση του ΠΟΠ Καλαμάτα ; .

3.] Πως θα προστατευθεί η βρώσιμη ελιά Καλαμών , από τυποποιητές βρώσιμης ελιάς άλλων Χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που στις εξαγωγές τους χρησιμοποιούν το όνομα Kalamata olives ;. -

Αθήνα 28 - 3 - 2013

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Συνάντηση Αλευρά με Κατσούλη για το αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ για ακύρωση της Π.Ο.Π επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας.

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά είχε σήμερα Πέμπτη 28-3-2013 στο γραφείο του ο Πρόεδρος του Α/θμιου Αγροτικού Συνεταιρισμού με την επωνυμία Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης και συζήτησαν μεταξύ άλλων θεμάτων και το αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ για ακύρωση της Π.Ο.Π επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας.

Καταρχήν ..........

τονίστηκε η άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Π.Ε. Μεσσηνίας και των συνεταιριστικών οργανώσεων, για ν’ αποκτήσουν ταυτότητα τα εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα μας. Όσον αφορά το αίτημα (όχι ένσταση) της ΠΕΜΕΤΕ αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ούτε υπόκειται στους κοινοτικούς κανονισμούς που αφορά τα Π.Ο.Π προϊόντα.

Άλλωστε υπάρχει διαρκής συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και παρότι τα συμφέροντα είναι μεγάλα, δεν ανησυχούμε, αλλά επαγρυπνούμε.
Καθορίσθηκε δε κοινή τακτική επίτευξης της επέκτασης της Π.Ο.Π. Ελιάς Καλαμάτας στους όμορους νομούς, με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε συγκεκριμένους λόγους που δεν ευσταθεί το αίτημα της ΠΕΜΕΔΕ, όπως:
1. H Π.Ο.Π της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας είναι κατοχυρωμένη και διαχειριστής του ονόματος είναι η Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας και οι παραγωγοί.

2. Στα προϊόντα Π.Ο.Π. η ποικιλία είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για να κατοχυρώσουν την ονομασία τους (εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, καλλιεργητικές τεχνικές, δεσμοί, παράδοση κ.λ.π)

3. Άλλο πράγμα είναι η ελιά Καλαμών που αφορά την ποικιλία και άλλο είναι η ελιά Π.Ο.Π. Καλαμάτας, που σκόπιμα κάποιοι θέλουν να το συγχέουν. Θεωρούμε ορθή και εύστοχη ενέργεια την προτεινόμενη επέκταση της Π.Ο.Π. επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας στους όμορους νομούς, διότι αυξάνεται η παραγόμενη ποσότητα στους 15.000 τόνους, χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα του εξαιρετικού προϊόντος.

4. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπάρχει ταύτιση απόψεων, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για ένα δίμηνο η απόφαση πλέον του Υπουργείου για επέκταση της Π.Ο.Π. επιτραπέζιας ελιάς στους όμορους νομούς (όπως είναι η πρόταση της Ε.Α.Σ) για τυχόν ενστάσεις.

Παρακολουθούμε το θέμα και τεκμηριωμένα θα απορρίψουμε ενδεχόμενες ενστάσεις, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τριφυλία: Απέσυρε εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα για πρόσληψη δικηγόρου

Οι έντονες αντιδράσεις των Παναγιώτη Τσίγγανου, Θανάση Πετρόπουλου και Γιάννη Μερκούρη ανάγκασαν το δήμαρχο Τριφυλίας στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αποσύρει το εκτός ημερήσιας διάταξη θέμα που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος για πρόσληψη δικηγόρου!

Οι διαφωνίες από μέλη της συμπολίτευσης και, μάλιστα, τους αντιδημάρχους ..........

Παναγιώτη Τσίγγανο και Γιάννη Φιλντίση, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους Γιάννη Μερκούρη και Γιάννη Βασιλόπουλο, φάνηκαν νωρίτερα, όταν ο κ. Ανδρινόπουλος εισηγήθηκε το θέμα πρόσληψης 8μηνιτών!

Ο κ. Τσίγγανος ζήτησε περισσότερους υπαλλήλους, όπως και ο Γιάννης Φιλντίσης, ενώ οι Γιάννης Μερκούρης και Γιάννης Βασιλόπουλος – με ιδιαίτερη ένταση ο πρώτος – αναρωτήθηκαν πώς θα κατανεμηθούν οι υπάλληλοι στις Δημοτικές Ενότητες. Μάλιστα, ο κ. Μερκούρης εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Ανδρινόπουλο ότι ενισχύει με προσωπικό (είτε του Δήμου είτε από Κοινωφελή Εργασία σε Δήμο και Περιφέρεια) τη Δ.Ε. Γαργαλιάνων, όπου εκλέγεται, και στις άλλες Δ.Ε. υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις!

Ο κ. Ανδρινόπουλος, πάντως, είπε ότι η κατανομή θα γίνει μετά την πρόσληψη.

Όταν, δε, εισηγήθηκε την πρόσληψη δικηγόρου, ο κ. Τσίγγανος εξέφρασε τη διαφωνία του, τονίζοντας πως δε μπορεί ένα τέτοιο θέμα να έρχεται εκτός ημερήσιας διάταξης, ενώ αντιρρήσεις εξέφρασε και ο Θανάσης Πετρόπουλος – δικηγόροι και οι δύο. Ο κ. Ανδρινόπουλος επέμεινε να ληφθεί απόφαση, καθώς στις 29 πρέπει να έχει σταλεί το αίτημα για έγκριση, με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους να του επιρρίπτουν ευθύνες που το θέμα «πήγε» στο Σώμα την τελευταία στιγμή.

Τελικά, παρενέβη ο δήμαρχος, απέσυρε το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα και αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα!

Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος

Πέθανε ο Θανάσης Νάκος (Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής)

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο. Ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής άφησε την τελευταία του πνοή

Σε βαθιά θλίψη .......

περιέρχεται ο πολιτικός κόσμος της χώρας από την απώλεια του β' αντιπροέδρου της Βουλής Θανάση Νάκου. Εξέπνευσε πριν λίγο στην Εντατική μονάδα του Υγεία όπου νοσηλευόταν επί εβδομάδες.

parapolitika.gr


Τώρα ήρθαν για μένα ......................


Πρώτα ήρθαν για τους μετανάστες…. τους χτύπησαν , τους μαχαίρωσαν ,τους εξεφτέλισαν…  είπαν οτι η πατρίδα μας είναι ιερή και οι μετανάστες την μολύνουν . Οτι καταστρέφουν την εικόνα μας, αλλοιώνουν την παράδοση και την θρησκεία.
Είπαν οτι κουβαλούν αρρώστιες, πουλάν ναρκωτικά και ........

καταστρέφουν την οικονομία… είπαν οτι μας πήραν τις δουλειές…

αλλα δεν μίλησα , γιατι δεν ήμουν μετανάστης. Εγώ γεννήθηκα εδώ, αυτοί μπουκάρανε στην πατρίδα μου. Μου είπαν ότι όλα τα προβλήματα ξεκινουν απο τους “ξένους” … και το δέχθηκα…

Μετά ήρθαν για τους αριστερούς και τους αναρχικούς… Επιτέθηκαν στα στέκια, σε καταλήψεις … χτύπησαν αλληλέγγυους, χάραξαν δασκάλους. Συνεργάστηκαν με τα Ματ σε πορείες εναντίων αναρχικών…
… αλλα δεν μίλησα. Τα “άκρα” συγκρούονται πάντα και η “βία” των αναρχικών-κουκουλοφόρων επρεπε επιτέλους να σταματήσει. Πρέπει να σταματήσουν να καίνε την χώρα καθε τρείς και λίγο…
Μετά ήρθαν για τους ομοφυλόφιλους… τους επιτέθηκαν, τους πρόσβαλαν…
…ούτε τότε μίλησα. Πως επιτρέπουν αυτα τα καραγκιοζιλίκια στην Αθήνα; Ποιος θα προστατεύσει τα παιδιά μας;;;
 


Μετα ήρθαν για τους συνδικαλιστές. Και πήραν το μέρος των “επενδυτών
…αλλα ούτε τότε μίλησα. Είχα ακούσει στην tv για τους συνδικαλιστές. Σέρνουν τον κόσμο στις απεργίες και καταστρέφουν την οικονομία… κλεινουν το κεντρο καθε τρεις και λίγο,τα μαγαζιά,το μετρό σαν να τους ανήκει η πόλη…


Μετά ζήτησαν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και χτύπησαν φοιτητες…
…αλλα δεν μίλησα γιατι δεν ημουν φοιτητής. Δεν χρειαζόμαστε άσυλο να κρύβεται ο καθε αναρχικός και να φτιάχνει μολότωφ…

Τώρα ήρθαν για μένα….. 
Μου πήραν τα πάντα και δεν έχω που να πάω.
Θέλω να φωνάξω,αλλα δεν είναι κανείς εδω να μ’ακούσει.
 Αλληλεγγύη απο κανέναν…. 
βγήκα στον δρόμο και με χτυπάν, 
ζητω βοήθεια και με διώχνουν….
 Η πολιτεία με στέλνει σε κεντρο φιλοξενίας “άστεγων- τοξικομανών- ανέργων”….
…και δεν είναι κανείς εδώ να φωνάξει για μένα.!!!!

copy by     Manikakos

Φιλιατρά - ΤΕΘ: Δύο ακόμα τελευταίες παραστάσεις του "Δεν πληρώνω Δεν Πληρώνω". Το υπόλοιπο πρόγραμμα παραστάσεων.

Τελευταίο Σαββατοκύριακο για τις παραστάσεις του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου στα Φιλιατρά για την παράσταση του "Δεν πληρώνω Δεν πληρώνω", μετά και από την παράταση που δώθηκε λόγω μεγάλης προσέλευσης κόσμου.
Έτσι για το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαρτίου και ώρα 21:00 θα παιχτούν οι δυο τελευταίες παραστάσεις στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα παραστάσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του .......

Φιλιατρά News, οι ημερομηνίες και τα επόμενα μέρη που θα παιχτεί η παράσταση έχουν ως εξής:

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ:
Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή 5 ,6 και 7 Απριλίου ώρα 21:00 στο πολιτιστικό κέντρο.

και

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ:
Παρασκευή - Σάββατο Κυριακή 12 , 13 , 14 Απριλίου ώρα 21:00 στην αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος

Δείτε το trailer και μια συνέντευξη τύπου που είχε δωθεί για την παράσταση.





Φιλιατρά: Συζήτηση από την Χρυσή Αυγή για την εγκληματικότητα και την λαθρομετανάστευση [ VIDEO ]

Συζήτηση για την εγκληματικότητα και την λαθρομετανάστευση πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Φιλιατρών δύο Βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι κ κ. Στάθης Μπούκουρας (Βουλευτής Κορινθίας) και ο κ. Δημήτρης Κουκούτσης (Βουλευτής Μεσσηνίας) παρουσία περίπου 30 πολιτών.

Στην αρχική του εισήγηση ο υπεύθυνος του Γραφείου της ........

Χρυσής Αυγής Κυπαρισσίας Νικήτας Μανδραπήλιας ευχαρίστησε την Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών για την παραχώρηση της αίθουσας για την πραγματοποίηση αυτής της συζήτησης και έκανε μια πολύ σύντομη αναφορά στη δραστηριότητα του Γραφείου της Χρυσής Αυγής στην Κυπαρισσία.
Σκοπός της συζήτησης είναι η λαθρομετανάστευση και η εγκληματικότητα που υπάρχει στην περιοχή, καθώς σχεδόν κάθε μέρα σημειώνεται και μία με δυο κλοπές σε σπίτα Ελλήνων Πολιτών είπε ο κ. Μανδραπήλιας.

Ο Βουλευτής Κορινθίας Στάθης Μπούκουρας είπε ότι οι βουλευτές της Χρυσής αυγής δεν γνωρίζουν νομούς, καθώς και οι 18 είναι βουλευτές Επικρατείας.
Εκανε μια αναφορλα στο φαινόμενο που αντιμετώπισε ερχόμενος στην πόλη μας και ρωτώντας που είναι το Δημαρχείο του απάντησαν ένας Βούλγαρος και 2 Αλβανοί. και επεσήμανε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας τα αντιμετωπίζει λίγο πολύ όλη η Ελλάδα όπως και ο νομός από τον οποίο εκλέχθηκε.
Στο φαινόμενο αυτό, πρότεινε μέτρα αυτοπροστασίας με οποιονδήποτε τρόπο. Είτε με σκύλο είτε με σιδεριές είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης στην δική του αναφορά έκανε λόγο για την εγκληματικότητα λέγοντας ότι ακόμα ο Έλληνας αντέχει. Αντέχει την ληστεία τον βιασμό, τον κατατρεγμό.
Παρατήρησε ότι τα Φιλιατρά είναι υπό κατοχή και δεν είναι από τα λίγα τέτοια μέρη. και ανέφερε ότι ο Ελληνικός πληθυσμός μειονεκτεί σε σχέση με τους Ξένους.
Αρνήθηκε να μπουν παιδιά της Χρυσής Αυγής στην φυλακή για να μπορούν κάποιοι να είναι βολεμένοι. Όπου υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου -και όχι ανταπόκριση ψήφων- η Χρυσή Αυγή θα είναι δίπλα.
Ψάχνουν το παραμικρό για να κλείσουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής στην φυλακή, και αναφέρθηκε στα Αστυνομικά τμήματα τα οποία θα κλείσουν και θα γίνουν πολυδύναμα τμήματα. Ενα στην Κυπαρισσία, ένα στην Πυλία κλπ.
Ο κ. Κουκούτσης αναφέρθηκε και στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας καθώς όπως είπε μπορεί να διατηρηθεί κάνα χρόνο ακόμα και προέβλεψε οτι θα έχει μικρή διάρκεια ζωής. Κρατιέται για άλλους λόγους εννοώντας πολιτικούς για τις επόμενες εκλογές.

Συμπολίτισσα μας (δεν χρειάζεται να αναφέρουμε δημόσια το όνομα της) ανέφερε μια πρόσφατη εμπειρία της από κλοπή του σπιτιού της και αναρωτήθηκε αν πρέπει να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας.
Απαντώντας ο κ. Κουκούτσης είπε ότι σε ερώτηση που έθεσε στην Βουλή για την παραβατικότητα πήρε ως απάντηση ότι η Μεσσηνία διαθέτει ομάδα "Σ" και αποκάλυψε ότι τα άτομα που την απαρτίζουν ανέρχονται σε μόλις τέσσερα(!!!!) για όλη την Μεσσηνία.
Αναφερόμενη στο πρόβλημα που βιώνει η οικογένεια της με την ανεργία καθώς ο σύζυγος της αν και οικοδόμος δεν εργάζεται και οι Φιλιατρινοί προτιμούν Αλβανούς για δουλεια.

Ο κ. Μπούκουρας αποκάλυψε ότι ο Έλληνας δεν πρέπει να περιμένει τίποτα απολύτως απο το Κοινοβούλιο. Καμία Λύση. και αναφέρθηκε σε ενα σχέδιο της συγκυβέρνησης το οποίο όπως είπε είναι σε πλήρη εξέλιξη.



ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΒΑΡΟΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΓΑΣΤΗ συνεργασία για την βελτίωση των υποδομών υγείας έχουν οι εκπρόσωποι υγειονομικών σχηματισμών στη Τριφυλία με κοινό όραμα την βελτίωση των υποδομών, την ενίσχυση της λειτουργικότητας των μονάδων αλλά και την ενεργή παρουσία των φορέων στην ποιοτική παροχή υγείας.

Αξίζει να τονίσουμε ότι ο Εθελοντισμός έχει ενισχύσει τις .......

κτιριακές και τεχνικές ανάγκες των ιδρυμάτων όπως στα κέντρα υγείας Φιλιατρών και Γαργαλιάνων από πολίτες και συλλόγους, αλλά και με τις δωρεές στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
Ο φωτογραφικός φακός μας κατά αποκλειστικότητα... συνέλαβε σήμερα σε μια σύσκεψη για το κέντρο υγείας Φιλιατρών τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείο Μεσσηνίας κ. Μπόζο στο γραφείο του μαζί με τον συντονιστή του κέντρου κ. Σωτηρόπουλο, τον Διευθυντή υπηρεσιών του ιδρύματος κ. Ντέντε και τον κ.Ψιλοδημητρακόπουλο για θέματα των δομών υγείας και του κέντρου αλλά και την ενημέρωση σε ζητήματα ποιοτικής αναβάθμισης.

Η από κοινού συνεργασία συμβάλει καθοριστικά στις δομές υγείας και από ότι γνωρίζουμε οι χώροι όλων των μονάδων αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό.

Kyparissiotis

ΚΕΔΕ: 176 αντιδήμαρχοι – δημόσιοι υπάλληλοι υπό παραίτηση

Την εκτίμηση πως περίπου 176 αντιδήμαρχοι – δημόσιοι υπάλληλοι θα παραιτηθούν, επειδή δε θα λαμβάνουν καμία αποζημίωση, έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης.

Αιτία το νομοσχέδιο που συζητείται την Πέμπτη στη......

Βουλή και περιλαμβάνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 31ης/12/12. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενώ στην ΠΝΠ υπήρχε η πρόβλεψη να πληρώνονται από το δήμο με το μισθό της οργανικής τους θέσης οι αντιδήμαρχοι – δημόσιοι υπάλληλοι που δε δικαιούνται αντιμισθίας, εντούτοις, επί του πρακτέου, με το νομοσχέδιο, αυτή η ρύθμιση καταργείται.

Να σημειωθεί πως, όπως αναφερόταν στο με Αριθ. Πρωτ.: οικ. 532/07-01-13 διευκρινιστικό έγγραφο του ΥΠΕΣ (κλίκ) προς τους δήμους της χώρας για την από 31-12-2012 ΠΝΠ (ΦΕΚ 256Α/2012) (κλίκ), δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι όλων των δήμων, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, πρόεδροι Συνδέσμων των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των 200.000 κατοίκων, καθώς και οι Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης όλων των δήμων, «οι οποίοι έχουν την υπαλληλική ιδιότητα και λαμβάνουν ειδική άδεια για όλο το διάστημα της θητείας τους, δικαιούνται να επιλέξουν είτε την αντιμισθία είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης».

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο, ανατρέπεται άλλη μια διάταξη της ΠΝΠ: ενώ στην Νομοθετική Πράξη προβλεπόταν αντιμισθία για τους αντιδημάρχους των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων, ήτοι των νήσων Ερεικούσσα, Μαθράκι, Οθωνοί (Δήμου Κέρκυρας), Κάλαμος (Δήμου Λευκάδας), Αντικύθηρα (Δήμου Κυθήρων), Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσσα (Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων), «προκειμένου να δύνανται να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους και να υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά, και πάλι με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται.

Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ΠΝΠ, η αντιμισθία δινόταν προκειμένου οι αντιδήμαρχοι των συγκεκριμένων νησιωτικών κοινοτήτων «να δύνανται να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους και να υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες. Η στάθμιση άλλωστε των ιδιαίτερων συνθηκών των νησιωτικών περιοχών και η μέριμνα του νομοθέτη για τις επιπτώσεις των διατάξεων ειδικώς για το νησιωτικό χώρο (ρήτρα νησιωτικότητας) προβλέπονται στο άρθρο 101 του Συντάγματος, καθώς και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Aftodioikisi.gr

Δήμοι, ΔΟΥ ΚΑΙ ΔΕΗ ταλαιπωρούν τους πολίτες, σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

Μπροστά σε παράνομες συμπεριφορές στελεχών της διοίκησης βρέθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη κατά τη διερεύνηση υποθέσεων με τις οποίες ασχολήθηκε.

Μάλιστα ο ........

αριθμός των 14 πειθαρχικών ελέγχων που ζήτησε από την προϊστάμενη αρχή των υπαιτίων, κατά το 2012, είναι ιδιαίτερα μεγάλος και αντανακλά, όπως επισημαίνεται στην τελευταία ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, «αφενός μεν μια δυστοκία συνεργασίας της δημόσιας διοίκησης με την ανεξάρτητη αρχή, αφετέρου δε μια αυξημένη τάση αδυναμίας -ίσως και απροθυμίας- της διοίκησης να ανταποκριθεί στις εκ του νόμου υποχρεώσεις της».

Όμως επίσης αξιοσημείωτη είναι και η διαπίστωση ότι οι έλεγχοι ατονούν ή δεν καταλήγουν σε συγκεκριμένα μέτρα. Διατάσσονται συστηματικά ΕΔΕ όταν ο Συνήγορος παρεμβαίνει, αλλά, όπως φαίνεται, υπάρχει πρόβλημα με τη διοικητική πρακτική ενώ το σύστημα άσκησης εποπτείας χωλαίνει ή δεν λειτουργεί.

Είναι ενδεικτικό ότι στη συντριπτική πλειοψηφία οι πειθαρχικοί έλεγχοι που αφορούν μεταξύ άλλων και παράγοντες της αυτοδιοίκησης, δημάρχους και αιρετά στελέχη, είτε καρκινοβατούν είτε οδηγούνται σε θετικό για τον ελεγχόμενο αποτέλεσμα, με συνέπεια η όλη διαδικασία «να καταλήγει εκτρωματική», όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά βοηθός συνήγορος του Πολίτη.

Όπως αναφέρει το «ΒΗΜΑ», η ανεξάρτητη Αρχή ζήτησε να διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος κατά Δημάρχου σε περιοχή της Στερεάς Ελλάδας για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας της μητρότητας και συγκεκριμένα για την παράλειψη χορήγησης των αναγκαίων εγγράφων σε έγκυο εργαζόμενη στον δήμο ώστε να λάβει τα επιδόματα μητρότητας.

Επίσης, σε πειθαρχικό έλεγχο παραπέμφθηκε δήμαρχος στην Αττική γιατί αρνιόταν για περισσότερα από 4 χρόνια τη συνεργασία με τον Συνήγορο σχετικά με αναφορά πολίτη που αφορούσε θέμα καταπάτησης αγροτικού δρόμου από όμορο ιδιοκτήτη.

Πάντως, δεν είναι μόνο οι περιπτώσεις που αφορούν στελέχη της αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση για ανάρμοστη συμπεριφορά από οδηγό λεωφορείου και για εγκατάλειψη ανηλίκων σε ερημική τοποθεσία. Η υπόθεση διερευνήθηκε μέσω πειθαρχικού ελέγχου. Ο οδηγός απολογήθηκε, εξετάστηκαν τα στοιχεία τηλεματικής του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και εκδόθηκε πόρισμα. Σύμφωνα με έγγραφο του ΟΑΣΘ, η αρχική ποινή είχε εκτιμηθεί σε αργία 3 έως 10 ημερών βάσει του κανονισμού του φορέα. Τελικά όμως επιβλήθηκε περικοπή μέρους της αμοιβής επί 2 ημέρες.

Παραπομπές στον εισαγγελέα

Παράλληλα, ο Συνήγορος έστειλε και δήμαρχο νησιού των Κυκλάδων στον εισαγγελέα. Μέσα στο 2012 παρέπεμψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου την υπόθεση, καθώς συγκεντρώθηκαν αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων. Αφορά διαπιστωμένες παράνομες κατατμήσεις και διανοίξεις οδών σε εκτός σχεδίου έκταση στον δήμο, με σκοπό την εμφάνιση και πώληση εκτάσεων ως άρτιων και οικοδομήσιμων, ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία και συνιστούν ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Επίσης, ο Συνήγορος διαβίβασε εκθέσεις σε εισαγγελικές αρχές για 12 υποθέσεις παραβίασης δικαιωμάτων ανηλίκων.

Παράλληλα, η κρίση αφήνει το αποτύπωμά της στις αναφορές που κάνουν οι πολίτες προς το Συνήγορο του Πολίτη. Η υστέρηση του κράτους πρόνοιας, η αβεβαιότητα του φορολογικού πλαισίου, η υπανάπτυξη των δημόσιων υποδομών, καθώς και η έλλειψη συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής, αναδεικνύονται μέσα από τις υποθέσεις που διερεύνησε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα αυτές οι κατηγορίες συγκεντρώνουν σταδιακά όλο και μεγαλύτερο τμήμα του συνόλου των αναφορών προς τον Συνήγορο (από 60% το 2010 σε 65% το 2012), ως αποτέλεσμα της όξυνσης των προβλημάτων στους επιμέρους τομείς εξαιτίας της κοινωνικοοικονομικής κρίσης.

Το 2012 αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός αναφορών από πολίτες οι οποίοι εκφράζουν αδυναμία εξόφλησης οφειλών προς ΔΟΥ, ΔΕΗ, τράπεζες, ΟΕΚ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι πολίτες αυτοί ανήκουν κατά κανόνα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (οικονομικά ασθενείς, άνεργοι, υπερήλικες, πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα υγείας).

Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομική κρίση φαίνεται να επιτείνει τα χρονίζοντα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της οικονομικής διοίκησης, αφού, όπως προκύπτει από τις αναφορές των πολιτών, ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά δήμους και οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου, ΔΟΥ κ.ά.

Κακοδιοίκηση στα Ταμεία

Στα ασφαλιστικά ταμεία εντοπίζεται το 1/4 των προβλημάτων κακοδιοίκησης, και μάλιστα σε ποσοστό 27%, με βάση τις υποθέσεις που διερεύνησε ο Συνήγορος του Πολίτη. Όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2012, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (27.3.2013), τη δεύτερη θέση στις αναφορές των πολιτών προς τον Συνήγορο καταλαμβάνει πλέον το υπουργείο Οικονομικών με 14,8%, ενώ όσον αφορά στους μεμονωμένους φορείς η ΔΕΗ συγκεντρώνει το 5,75% των προβλημάτων.

Στα ίδια υψηλά ποσοστά με πέρυσι κυμαίνονται η αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι δήμοι και οι περιφέρειες με τις νέες αρμοδιότητές τους, καθώς και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, με 12,87% και 10,16% αντίστοιχα. Στους φορείς στους οποίους εμφανίστηκαν προβλήματα κακοδιοίκησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, με μικρή αύξηση το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (6,57%), ενώ με μειωμένο ποσοστό (5,38%) οι διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2012 αναδεικνύονται επίσης εντονότερα, μεταξύ άλλων, τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και κοινωνικού αποκλεισμού, η ένταση στα σχολεία και ο αυξημένος κίνδυνος απολύσεων γυναικών, και μάλιστα σε περίοδο που προστατεύονται λόγω μητρότητας.

Η κρίση αποτυπώνεται και στα σχολεία

Τα παιδιά ως άμεσοι αποδέκτες προβλημάτων, όπως η αύξηση της ανεργίας και η συνεχής μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων, βιώνουν συναισθήματα αβεβαιότητας και τελικά θυμού, που ενισχύουν την εκδήλωση βίαιων και επιθετικών συμπεριφορών στα σχολεία, εκτιμούν οι επιστήμονες της ανεξάρτητης Αρχής.

Η βία και η επιθετικότητα μεταξύ συνομηλίκων αποτέλεσε κατ' επανάληψη αντικείμενο παρέμβασης του Συνηγόρου, ιδίως τον χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια σχολεία δεν κατάφεραν να χειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο περιστατικά σύγκρουσης μεταξύ δύο ή περισσότερων μαθητών, με αποτέλεσμα να παραταθούν οι αρνητικές συμπεριφορές και τελικά να επιδεινωθεί το κλίμα με την εμπλοκή των κηδεμόνων.

Διαφορετικές ήταν οι περιπτώσεις παιδιών που είχαν εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά ως συνέπεια ιδιαίτερων αναγκών και δυσκολιών που αντιμετώπιζαν και χωρίς αυτές να έχουν διαγνωστεί ή/και χωρίς τα παιδιά να έχουν λάβει, έως τη στιγμή της παρέμβασης του Συνηγόρου, την κατάλληλη υποστήριξη.

Ο Συνήγορος δέχθηκε επίσης αναφορές για περιστατικά σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συνδέονται «με τα αυξανόμενα φαινόμενα βίας σε σχολεία της χώρας στα οποία εμπλέκονται μαθητές με ακραίες πολιτικές θέσεις».

Παράλληλα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που σχετίζονται με το ζήτημα ξενοφοβικών εκδηλώσεων. Εκπαιδευτικός ζήτησε από μαθητές γυμνασίου να γράψουν έκθεση με θέμα «Ποια προβλήματα δημιουργεί η συνύπαρξη παιδιών διαφορετικής εθνικότητας μέσα σε μία τάξη;». Οι μαθητές αντέδρασαν ζητώντας να τροποποιηθεί η διατύπωση, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν και τα πλεονεκτήματα της συνύπαρξης, με δεδομένη την εμπειρία της τάξης τους όπου είχαν αναπτυχθεί πολύ καλές σχέσεις μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών. Ο εκπαιδευτικός αρνήθηκε. Ύστερα από αναφορά γονέα και σχετική παρέμβαση του Συνηγόρου, η σχολική σύμβουλος υπέδειξε στον εκπαιδευτικό να αποφεύγει ενέργειες που συμβάλλουν στην καλλιέργεια ξενοφοβικών αντιλήψεων και να αξιοποιήσει κάθε δυνατή ευκαιρία προκειμένου να ξανασυζητήσει το θέμα με τους μαθητές.

BEST TV

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 28ης Μαρτίου 2013



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Το έγκλημα φεύγει από το δημόσιο χώρο και μπαίνει στα σπίτια μας
Πέντε στους έξι ληστές «χτυπούν» μονοκατοικίες, ισόγεια πολυκατοικιών και πρώτο όροφο διαμερισμάτων


Μορφή μάστιγας έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες οι .........

«επιδρομές» σε κατοικίες στη Μεσσηνία από κακοποιούς. Ελάχιστες είναι οι φορές που το αστυνομικό δελτίο της ημέρας δεν αναφέρεται σε ληστρική επίθεση σε σπίτι ή διαμέρισμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, στον κατάλογο κλοπών και διαρρήξεων για το 2011 καταγράφονται 4.921 περιστατικά και για το 2012, 4.890. Ειδικότερα, οι κλοπές και λοιπές διαρρήξεις ήταν 1.200 και 1.257 αντίστοιχα, ενώ οι διαρρήξεις οικιών 2.451 και 2.413 αντίστοιχα. Φυσικά, αυτά είναι όσα περιστατικά δηλώνονται στην Αστυνομία, αφού τα πραγματικά είναι πολύ περισσότερα.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει ειδική μελέτη της Ελληνικής Αστυνομίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες από την ηλεκτρονική σελίδα του «ΒΗΜΑτος».

Έτσι, το 83% των ληστρικών επιθέσεων σε σπίτια γίνονται σε μονοκατοικίες. Από τις υπόλοιπες επιθέσεις, ποσοστό 22% γίνεται σε ισόγεια διαμερίσματα και 14,5% στον πρώτο όροφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ Γκούμα με αιχμές κατά πάντων στο Επιμελητήριο. Μετά την ανάκλησή του από ειδικός σύμβουλος και φοβούμενος τη μομφή υπέβαλε παραίτηση από πρόεδρος της ΕΤΑΠ.
Παραλήρημα χωρίς αρχή μέση και τέλος με επιθέσεις κατά Μανιάτη-Μπελογιάννη-Καραμπάτου. Βλέπει συνωμοσίες παντού εναντίον του, ενώ παραδέχτηκε τη μυστική συμφωνία με τον Καραμπάτο για τα αξιώματα!
Στις δραματικές εξελίξεις στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας αναφέρεται το πρώτο θέμα της σημερινής «ΦΩΝΗΣ» στην πρώτη σελίδα της οποίας διαβάζουμε:
• Παρέμβαση από Νίκα για προσπάθεια ακύρωση της «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας», από την ΠΕΜΕΤΕ- Επιστολή στον υπουργό.
• ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ απ’ όλες τις παρατάξεις «πέρασε» κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός στο Δήμο Τριφυλίας.
• ΜΕ 18 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ ενισχύεται η ελληνική γεωργία μέχρι το 2020.
• ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στο ΓΟΕΒ Παμίσου με τα προβλήματα λειτουργίας βουνό. Τι διαπίστωσε ο Αλευράς.
• ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ 10% στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Απριλίου με την κατάργηση του επιδόματος γάμου.
• ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ από τον Θοδ. Μπρεδήμα για τους αιφνιδιασμούς της Δημοτικής Αρχής με… κατεπείγοντα!


● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.
● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!