Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ηλίαση: ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;

Στην περίπτωση της ηλίασης, ο οργανισμός αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμότητά του, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να προκαλείται υψηλή θερμοκρασία σώματος και πυρετός.

Στην ουσία, .,.....

δηλαδή, πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο θερμοπληξίας, ο οποίος συμβαίνει εξαιτίας ενός συνδυασμού αφυδάτωσης και υπερθέρμανσης του σώματος.

Γιατί συμβαίνει η ηλίαση;

Το σώμα για να δροσιστεί εκκρίνει ιδρώτα. Ανάλογα με την υγρασία του αέρα, ο ιδρώτας στο δέρμα σας μπορεί να εξατμίζεται πιο γρήγορα ή πιο αργά. Όσο πιο γρήγορα εξατμίζεται ο ιδρώτας, τόσο πιο γρήγορα δροσίζεται το σώμα, ρυθμίζοντας στην ουσία την αρμονική και σωστή θερμοκρασία του.

Όμως, αν ο αέρας είναι πολύ υγρός (όπως για παράδειγμα στις τροπικές περιοχές), ο ιδρώτας θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να εξατμιστεί, επομένως, δεν είναι σε θέση να κρυώσει γρήγορα το σώμα.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Τα συνήθη συμπτώματα της ηλίασης είναι το ζεστό και ξηρό δέρμα, η ταχυκαρδία, τα προβλήματα εφίδρωσης, η γρήγορη αναπνοή, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, οι μυϊκές κράμπες, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η σύγχυση και η ζάλη.

Τα συμπτώματα, ωστόσο, τείνουν να χειροτερεύουν όσο εκτίθεστε στο ηλιακό φως και τη θερμότητα. Εάν μάλιστα, δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ενδέχεται να υπάρξει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία σας, καθώς η ηλίαση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της συνείδησης, πυρετό και βλάβες στα ζωτικά όργανα.

Αναλυτικότερα, τα συμπτώματα της ηλίασης, περιλαμβάνουν:

• υψηλή θερμοκρασία του σώματος – μια θερμοκρασία 40°C και πάνω, είναι συχνά ένα σημαντικό σημάδι της θερμοπληξίας, αν και η ηλίαση μπορεί να διαγνωστεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και μερικοί άνθρωποι μπορούν να φτάσουν αυτές τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, χωρίς να αναπτύξουν θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία

• έντονη εφίδρωση, που ξαφνικά σταματά

• ζάλη

• υπερβολική κούραση

• αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία)

• έμετος

• ταχυκαρδία

• διανοητική σύγχυση

• πιο σπάνια ούρηση, που συνοδεύεται από πολύ πιο σκούρα ούρα από το συνηθισμένο.

Σε ακραίες καταστάσεις, η ηλίαση, μπορεί να επηρεάσει επίσης το νευρικό σύστημα, το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει με τη σειρά του άλλα συμπτώματα όπως:

• διανοητική σύγχυση

• έλλειψη συντονισμού

• επιληπτικές κρίσεις (σπασμοί)

• νευρικότητα ή άγχος

• προβλήματα κατανόησης ή συνομιλίας

• ψευδαισθήσεις

• απώλεια συνείδησης.

Πώς αντιμετωπίζεται η ηλίαση;

Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα, που προαναφέρθηκαν, όταν βρίσκεστε στο ήλιο ή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, προσπαθήστε να απομακρυνθείτε το συντομότερο δυνατό και να μεταβείτε σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο. Επίσης, πιείτε πολύ νερό, για να μπορέσετε να βοηθήσετε το σώμα σας να ενυδατωθεί προκειμένου να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία του.

Να θυμάστε, ότι η ηλίαση είναι μία αρκετά σοβαρή περίπτωση, με επιπτώσεις ακόμα και στα ζωτικά σας όργανα, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την παραμελήσετε. Μάλιστα, εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή μεταβείτε στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Τέσσερις είναι οι βασικές ομάδες υψηλού κινδύνου στην περίπτωση της ηλίασης:

• τα παιδιά κάτω των δύο ετών

• τα υπέργηρα άτομα

• τα άτομα με προβλήματα νεφρού, καρδιάς ή κυκλοφορίας του αίματος

• και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και χρησιμοποιούν ινσουλίνη.

Ωστόσο, τον υψηλότερο κίνδυνο μεταξύ αυτών των ομάδων τον διατρέχουν τα παιδιά. Τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο γρήγορα, είναι πολύ πιο έντονα και γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην παραμένουν εκτεθειμένα στον ήλιο για πολύ ώρα. Επίσης, να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό και να πίνετε αρκετό πόσιμο νερό, για να μπορεί το σώμα σας, αλλά ιδιαίτερα των παιδιών, να παραμένει ενυδατωμένο.

clickatlife.gr

«Μην αποτολμήσετε το κλείσιμο νοσοκομείων»

«Στην κυβέρνηση δεν αρκεί που έφερε τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στο χείλος του γκρεμού. Τώρα φαίνεται πως σχεδιάζει το επόμενο βήμα, το τελειωτικό σπρώξιμο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας.

«Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις συναντήσεις υπουργείου.......

Υγείας και τρόικας φαίνεται πως για αρκετά Νοσοκομεία της χώρας επιφυλάσσουν το μοντέλο λουκέτου της ΕΡΤ, επικαλούμενοι διάφορα ανόητα και γελοία προσχήματα.

Έχουμε δηλώσει κατ΄ επανάληψη πως συνιστά κακουργηματική πράξη το κλείσιμο κρεβατιών, Τμημάτων και ολόκληρων Νοσοκομείων όταν η οικονομική κρίση έχει αυξήσει 40% την προσέλευση ασθενών στο ΕΣΥ, οι άνεργοι και ανασφάλιστοι έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο και χιλιάδες παιδιά μένουν ανεμβολίαστα.

Συνιστά γελοιότητα να επικαλείται η κυβέρνηση μειωμένη πληρότητα ορισμένων Νοσοκομείων, όταν είναι γνωστό πως λόγω έλλειψης προσωπικού έχουν κλείσει χειρουργικές αίθουσες και κλίνες ΜΕΘ, όταν δεν υπάρχουν φάρμακα και υγειονομικό υλικό, όταν τα ιατρικά μηχανήματα βρίσκονται συχνά εκτός λειτουργίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην αποτολμήσει κλείσιμο Νοσοκομείων. Η κοινωνία ήδη έχει φορτιστεί στο έπακρο με τις μαύρες τηλεοπτικές οθόνες και είναι βέβαιο πως θα εξεγερθεί εάν διαπιστώσει πως μπαίνουν λουκέτα σε υπηρεσίες υγείας.

Καλούμε τους πολίτες να υπερασπιστούν σθεναρά το δημόσιο σύστημα υγείας απλώνοντας δίχτυ προστασίας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αποτραπούν οι καταστροφικοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί» τόνισε ο κ. Βαρνάβας.

enikos

Εράνη: Πρωτάθλημα, ανακοινώνει "8" παίκτες, η "πρώτη" με Παναγιώτου...

Ανακοίνωση, μέσω της οποίας γνωστοποιεί την έναρξη της συνεργασίας της με τον τεχνικό Δημήτρη Παναγιώτου, αλλά και το προχωρημένο των επαφών με 7-8 ποδοσφαιριστές, εξέδωσε η διοίκηση της Φιλατρινής ομάδας, θέλοντας αρχικά να καθησυχάσει τους πολυάριθμους φίλους της, για την μετεγγραφική στασιμότητα της νεας διοίκησης.

Απο κει και πέρα αναλυτικά η .......

ανακοίνωση έχει ως εξής: «Στο πρόσωπο του νέου τεχνικού μας Δημήτρη Παναγιώτου βρήκαμε τον άνθρωπο που πιστεύουμε πως θα ανταποκριθεί στο πλάνο και τη φιλοσοφία του συλλόγου μας.

Ο χαρακτήρας του, το πλούσιο βιογραφικό του, η βοήθεια στα τμήματα υποδομής, η μόνιμη διαμονή του στα Φιλιατρά, είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που λάβαμε υπόψη μας και ευελπιστούμε ότι είναι ο κατάλληλος προπονητής για να βοηθήσει την Εράνη να πετύχει τους στόχους της.

Οι στόχοι της Εράνης δεν μπορεί παρά να είναι πρωταγωνιστικοί.

Καθησυχάζουμε τους φίλους της ομάδας μας λέγοντας ότι θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις.

Ήδη εκτός από το προπονητή, έχουν γίνει επαφές και θεωρούνται σίγουρες οι προσθήκες 7-8 αξιόλογων ποδοσφαιριστών, που μαζί με τα δικά μας παιδιά, που έχουν μεγάλη διάθεση, θα φτιάξουμε ένα πλούσιο ρόστερ όπως αρμόζει στο σύλλογο μας.

Επίσης θα εξεταστούν και ανανεώσεις παικτών και ανακοινώσεις θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες».

Sport Sto Noto

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (Δ.Ο.Υ.-ΤΕΛΩΝΕΙΑ) ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ενημερώνει τα ενδιαφερόμενα μέλη του, για τις παρακάτω ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης:

Α. ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (Δ.Ο.Υ.-ΤΕΛΩΝΕΙΑ)
1. Βεβαιωμένες-ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 31/12/2012 (Υπ.Οικ.ΠΟΛ.1111/21.05.2013)
Ρυθμίζονται έως 48 δόσεις και όχι πέραν της 30/06/2017. Κατά περίπτωση σταδιακής καταβολής απαλλάσσεται η πληρωμή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής από 25% έως 50%.
2. Πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών (Υπ.Οικ.ΠΟΛ.1112/21.05.2013)
Υπάγονται οφειλές από 01/01/2013 και μετά, με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Καταβάλλονται σε 2 έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και κατ’ εξαίρεση έως 24, εφόσον πρόκειται για οφειλές από έκτακτη αιτία και επιβαρύνονται με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής.

Β. ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
1. Καθυστερούμενες έως 31/12/2012 οφειλές (Απ. Υπ.Εργ., Κοιν.Ασφ. & Πρόν. αρ πρ. Β/7/15878/2915/23.05.2013)
Ρυθμίζονται σε έως 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και όχι πέραν της 30/06/2017. Κατά περίπτωση σταδιακής καταβολής παρέχονται εκπτώσεις προσαυξήσεων, τελών, επιβαρύνσεων από 25%-50%.
2. Πάγια ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών (Απ. Υπ.Εργ., Κοιν.Ασφ. & Πρόν. αρ.πρ. Β/7/15877/2914/23.05.2013)
Υπάγονται οφειλές από 01/01/2013 και μετά και ρυθμίζονται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιβαρυνόμενες με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Μανιάτης

Σαλμάς: Δεν θα επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ

Τα μέτρα που θα ληφθούν για να μειωθεί το έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ το οποίο φτάνει τα 3 δις ευρώ προκαλώντας την εντονη αντίδραση των εταίρων, δεν θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους, δληλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.

Ταυτόχρονα ........

έστρεψε τα βέλη του κατά της διοίκησης του οργανισμού. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών», αλλά προς τους παρόχους , υπογράμμισε ο κ. Σαλμάς, μιλώντας στον Βήμα fm. Παράλληλα, έριξε τις ευθύνες για το αυξημένο έλλειμμα στον οργανισμό, που σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, στην ίδια τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

«Ο οργανισμός έχει μία διοίκηση και αυτή λογοδοτεί» είπε και πρόσθεσε ότι από το υπουργείο Υγείας είχε ζητηθεί εδώ και δύο μήνες η λήψη μέτρων. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, υπερασπίζεται το έργο του οργανισμού, τονίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ «ήρθε για να μείνει» και ότι «δεν έπεσε έξω».

Zoom News

ΕΟΠΥΥ - Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας κατάρρευσης !

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ αναφέρει: "Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ με λύπη της διαπιστώνει τον κίνδυνο ολοσχερής οικονομικής κατάρρευσης του μοναδικού οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας

Για την .........

ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε επισημάνει τόσο την συνεχή διόγκωση των ελλειμμάτων όσο και την ελλιπέστατη χρηματοδότηση. Επανειλημμένα στο παρελθόν είχαμε προειδοποίηση για τον κίνδυνο "ξαφνικού θανάτου" του οργανισμού μέχρι το Φθινόπωρο του 2013. Με λύπη μας βλέπουμε να επιβεβαιώνονται τα ποιό εφιαλτικά σενάρια με την επίσημη πλέον σφραγίδα του Υπουργείου Υγείας και της τρόικα! Π

αρά το γεγονός ότι η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ είναι προς την σωστή κατεύθυνση, η εξαιρετική προχειρότητα δίχως σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη, σχεδιασμό και σοβαρό διοικητικό μηχανισμό, δυστυχώς παγίδευσαν ασφαλισμένους και ιατρούς σε ένα κακοστημένο κρατικό μονοπώλιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα διοικητικής ανεπάρκειας είναι η πλήρης αδυναμία του να εκκαθαρίσει τις οφειλές του με αποτέλεσμα να οφείλει για τα έτη 2010 και 2011, 1,2 δις ευρώ ενώ για τα έτη 2012 και 2013 έχει συσσωρεύσει άλλο ένα 1,2 δις σε νέα χρέη ! Η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αφανισμό το μεγαλύτερο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα ελλείμματος σχεδιασμού είναι το γεγονός ότι ενώ διαθέτει πάνω από 500 εκ για διοικητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες παραγωγής υγείας στα υποκαταστήματά του, την ίδια στιγμή διαθέτει μόλις 82 εκ. για ιατρικές επισκέψεις 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων τα οποία, ακόμη και αυτά, ΔΕΝ τα πληρώνει καθώς ΔΕΝ έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ για το 2013! Με το ίδιο καθεστώς στάσης πληρωμών, διατίθενται άλλα 220 εκ. για ιατρικές εξετάσεις ετησίως, με μέσο κόστος 22 ευρώ ανά ασφαλισμένο συμπεριλαμβανομένου του κόστους αντιδραστηρίων, προσωπικού και μηχανημάτων με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, εξυπηρέτησης και ταχύτητας έκδοσης αποτελέσματος.Αντιθέτως, μόνο για αγορά αντιδραστηρίων στο ΕΣΥ, δαπανήθηκαν 180 εκ για το 2012 (δείτε εδώ). Το ποσό γίνεται πολλαπλάσιο εάν υπολογίσει κανείς μισθολογικό κόστος και το κόστος υποδομών και συντήρησης.

Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι ο πολυδάπανος αυτός οργανισμός διαθέτει μόνο για υπερωρίες προσωπικού 21 εκ. ευρώ, 20 εκ. ευρώ για μισθώματα, 15 εκατομ. για προμήθεια Ηλεκτρονικών υπολογιστών,14 εκατομ. αμοιβές λοιπών που εκτελούν άγνωστης ταυτότητας υπηρεσίες με την ιδιότητα του ελευθ. επαγγελματία, 5,8 εκατομ. για καθαρισμό γραφείων, 5,2 εκατομ. για φωτισμό και κίνηση, 2,5 εκατ.ευρώ για τηλεφωνικά - τηλεγραφικά και τηλετυπικά τέλη, 2,5 εκατ. για προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών, 1,6 εκατομ. για αγνώστου ταυτότητας "λοιπές πρόσθετες παροχές" ! ?Την ίδια στιγμή δεκάδες νομοί της χώρας στερούνται βασικών ιατρικών ειδικοτήτων πχ. 21 νομοί ΔΕΝ διαθέτουν συμβεβλημένο παιδίατρο!

Όλες αυτές οι δαπάνες αποκτούν χαρακτηριστικά σκανδάλου αν ληφθεί υπ' όψη ότι με βάση έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας η παραγωγή επισκέψεων στις δομές του ΕΟΠΥΥ ήταν για το 2012 μόλις 8,9 εκ. ενώ στους συμβεβλημένους ιατρούς 13,1 εκ. επισκέψεις με το 1/2 του κόστους . Από την άλλη, το σκάνδαλο του πανάκριβου τηλεφωνικού ραντεβού δυσκολεύει την πρόσβαση των ασθενών στις δομές του ΕΟΠΥΥ και οδηγεί στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Είναι προφανές ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει ΑΜΕΣΗ ανάγκη γενναίας θεσμικής μεταρρύθμισης και ορθολογικής διαχείρισης των δαπανών, είναι ώρα να επανασχεδιασθεί μέσα από σοβαρό και εφ' όλης της ύλης διάλογο με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας ! Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι με την παρούσα χρηματοδότηση και την διοικητική ανεπάρκεια ΔΕΝ μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο φορέα υπηρεσιών υγείας. Κάθε καθυστέρηση από εδώ και στο εξής οδηγεί σε τραγικές συνέπειες για την υγεία εκατομμυρίων ασφαλισμένων !

the Best

Οι… διευκρινίσεις του ΣτΕ αλλάζουν τα δεδομένα στην υπόθεση της ΕΡΤ

Η νέα πρόταση που καταθέτει ο Αντώνης Σαμαράς σε Βενιζέλο και Κουβέλη

Νομικά αλλά και πρακτικά προβλήματα, ανέκυψαν από τη χθεσινή προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κων. Μενουδάκου για τη μερική άρση του κλεισίματος της ΕΡΤ Α.Ε.

Σήμερα, από πλευράς του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ........

δόθηκαν ορισμένες εξηγήσεις – ερμηνείες για την επίμαχη προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου.

Κατ’ αρχάς επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρας και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σιμ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης. Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ-ΕΡΤ 3, ραδιόφωνα, κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 τής από 11.6.2013 απόφασης των δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή (11.6.2013) είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει τον δρόμο» για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Αυτός ο διαχειριστής, λοιπόν, θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν.

Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής. Πάντως, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα απόφαση επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση αναστολής, εάν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν τον σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της ΕΡΤ, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του κ. Μενουδάκου. Αντίθετα, όμως, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τη μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Όμως, ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δύο συναρμοδίων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.

Τέλος, οι δικαστές επανέλαβαν ότι η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η «τύχη τους» θα καθοριστεί από τον διαχειριστή, που θα οριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.

Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται νέα πρόταση που θα καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς αύριο στους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το νέο σχήμα θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα δημιουργηθεί προς τούτο αρμόδια διεύθυνση.

Θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη όπως δεσμεύτηκε χθες ο πρωθυπουργός στους κυβερνητικούς εταίρους.

Για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας, και υπολογίζεται ότι περίπου 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα προκειμένου να φύγει το μαύρο από τους δέκτες το οποίο θα περιλαμβάνει και τρία δελτία ειδήσεων.

Όλα τα κανάλια βέβαια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα. Το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι αν θέλουν οι δύο εταίροι μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- που θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ.

Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ξεπερνιέται το πρόβλημα με το μαύρο στις οθόνες, διασώζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ που ζητά την άμεση εκπομπή από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Υστερόγραφα

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 19ης Ιουνίου 2013



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Γκαζιά και διόδια Καλαμάτα -Αθήνα

Γιατροί και νοσηλευτές φωνάζουν ως εδώ και μη παρέκει
Κραυγή για κατάρρευση ΕΣΥ και εξόντωση εργαζομένων

Γκαζιά και διόδιο κάθε 25,6 χιλιόμετρα διαδρομής στον .........

αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας- Τρίπολης- Κορίνθου- Αθήνας θα πληρώνουν οι χρήστες του, με αποτέλεσμα τη μετατροπή της διαδρομής σε έναν απέραντο σταθμό, όπου τα χρήματα θα εισπράττονται από τους μεγαλοεργολάβους που έχουν καρπωθεί ή θα καρπωθούν τα «φιλέτα» του οδικού δικτύου. Κι αυτό, διότι η συγκεκριμένη πολιτική δε θα ακολουθηθεί μόνο στον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα- Αθήνα, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

"ΑΣΑΝΣΕΡ" οι φετινές βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Βουτιά στις Πολυτεχνικές και Φυσικοθεραπευτικές Σχολές. Ανοδικές οι τάσεις στα ΤΕΙ λόγω της μείωσης των εισακτέων. Την Παρασκευή οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠ.ΑΝ. χωρίς αποτελέσματα και αποφάσεις. Ασάφεια για την ενδιάμεση και τη μόνιμη διαχείριση των σκουπιδιών.
ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΕ ο ανάδοχος στη χθεσινή δημοπρασία στο ΥΠ.ΑΝ. για το δρόμο Σουληνάρι-Κρεμμύδια-Κορυφάσιο.
ΓΙΑΤΡΟΣ με "στόλο' πολυτελών Ι.Χ. με βουλγαρικές πινακίδες στο Κιάτο, "τσίμπησε" το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου.
8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για... άλλο δρόμο Ασπρόχωμα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη απο τον Γιάννη Λαμπρόπουλο, που συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη.

- Επιστολή με προτάσεις για το δρόμο Καλαμάτα-Ριζόμυλος απο τον δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο στο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα.

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΗΚΕ χθες η Καλαμάτα απο τα 4 ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή.
ΕΣΤΑΛΗ στην Κομισιόν η ελληνική απάντηση για τις ενστάσεις κατά του ΠΟΠ Καλαμάτα στο ελαιόλαδο.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η Μάνη τιμά τον Μανιάτη ήρωα των Βαλκανικών Πολέμων Αντώνιο Αγησ. Κουτήφαρη.
ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ τα έργα στη Φαρών και τη Σταδίου, στην Καλαμάτα.
ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ της Μεσσηνίας σε πρώτο πλάνο στην ταινία "Πριν τα Μεσάνυχτα" με τον Ίθαν Χωκ, που παίζεται και στο Cine Center Καλαμάτας.
ΔΥΟ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ παραστάσεις σήμερα και αύριο στο YACHTING Cafe στη Μαρίνα Καλαμάτας.
ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.
ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!