Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Επιστολή Αλευρά σε Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου

Επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ έστειλε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς αναφορικά με την αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου συνεπεία των καιρικών φαινομένων που επικράτησαν την περίοδο της καρπόδεσης από αρχές Μάιου έως αρχές Ιουνίου Θέμα: Μείωση παραγωγής - ακαρπία ελαιοδένδρων.
Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης ζητά από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών και στη διερεύνηση της δυνατότητας χορήγησης ενίσχυσης για την αντιστάθμιση των ζημιών.

Ολόκληρη η επιστολή του αναφέρει:

Κύριε πρόεδρε,

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας καλλιεργούνται 16.000.000 ελαιόδενδρα – αποτελεί και το μεγαλύτερο αριθμό σε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας - και η μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου, ξεπερνά τους 54.000 τόνους.

Κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας, παρατηρείται αισθητά μειωμένη καρπόδεση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα, μεγάλη κατά τόπους και σημαντική συνολικά, μείωση της παραγωγής ελαιολάδου.
Η μειωμένη φετινή παραγωγή αποδίδεται στην αρνητική εξέλιξη της ανθοφορίας των ελαιοδένδρων, ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών οι οποίες επικράτησαν, ειδικότερα κατά την περίοδο , όποτε τα ελαιόδενδρα βρίσκονταν σε διάφορα στάδια από την άνθηση έως την καρπόδεση.

Συγκεκριμένα, οι περιορισμένες βροχοπτώσεις της άνοιξης και συνεπώς η χαμηλή ατμοσφαιρική σχετική υγρασία, η επικράτηση ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών για εβδομάδες, οι ξηροί νότιοι – νοτιοανατολικοί άνεμοι οι οποίοι σάρωναν επί μέρες τη Μεσσηνία, πνίγοντάς την σε νέφη αφρικανικής σκόνης, την οποία μετέφεραν, απετέλεσαν τις δυσμενέστατες εκείνες συνθήκες, η συνέργεια των οποίων προκάλεσε την αφυδάτωση των ανθέων, την ατελή γονιμοποίηση, τη μειωμένη καρπόδεση έως και ακαρπία ή και σε ορισμένες περιπτώσεις, τη σχινοκαρπία, όπως επιβεβαιώνεται και από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις αυτές στην ελαιοπαραγωγή, προκλήθηκαν από καιρικές συνθήκες οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν από τους παραγωγούς και ότι η επακόλουθη μειωμένη έως μηδενική κατά περιοχές καρπόδεση, προμηνύει τεράστια οικονομική ζημιά για πολλούς απ’ αυτούς, ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να προβεί:
α. Στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών, με τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης μέσω των ΠΣΕΑ.
β. Στη διερεύνηση της δυνατότητας χορήγησης ενίσχυσης de minimis υπό τους όρους του ΚΑΝ(ΕΚ)1535/2007, από τις προαναφερθείσες, δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Παναγιώτης Αλευράς

Άμεση η απάντηση από τον Δήμο Τριφυλίας σε δημοσίευμα μας.

Άμεση ήταν η απάντηση από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας και συγκεκριμένα από τον Αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Τσίγγανο σε νωρίτερο ρεπορτάζ μας με τίτλο "Φιλιατρά: Μισοτελειωμένο έργο ασφαλτόστρωσης των τομών για την ύδρευση στο Κέντρο Υγείας"
Ο κ. Τσίγγανος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον........

συνεργάτη μας και πρώην Διαχειριστή του blog μας και μας ενημέρωσε ότι για κάποιους τεχνικούς λόγους για κάποιο διάστημα έπρεπε να μείνει με πρόχειρη άσφαλτο το επίμαχο τμήμα από το κέντρο υγείας μέχρι την στροφή προς Πλάτη μήπως έπρεπε να ξανασκαφτεί.
Τόνισε ότι δεν είναι μισοτελειωμένη δουλειά, και ότι την επόμενη εβδομάδα θα αποκατασταθεί το οδόστρωμα με το τμήμα που έχει πρόχειρη άσφαλτο και θα λήξει το θέμα.
Ο κ. Τσίγγανος ευχαρίστησε τους πολίτες των Φιλιατρών για την τεράστια κατανόηση που έδειξαν όλους αυτούς τους μήνες που εκτελούνταν το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης καθώς τώρα και με το τελευταίο τμήμα που αλλάαχθηκε ο καρκινογόνος αμίαντος έφυγε οριστικά από τις βρύσες μας.

Εμείς ευχαριστούμε τον κ. Τσίγγανο για την άμεση ανταπόκριση του στο δημοσίευμα μας.

Φιλιατρά: "Ζούγκλα του Αμαζονίου" κατάντησε ο Χάντακας κάτω από το ΚΕΓΕ.

Ζούγλα του Αμαζονίου έχει καταντήσει ο χάντακας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το ΚΕΓΕ Φιλιατρών καθώς η βλάστηση που υπάρχει δημιουργεί πολλά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.
Όπως μας είπαν .........

το καλοκαίρι υποφέρουν απο τα κουνούπια, από έντονη δυσοσμία αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Από τον χάντακα ξεπηδάνε φίδια, ποντίκια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν. Λιμνάζουν νερά τα οποία και δεν ξεουμε απο που ερρχονται και αυτά με την πολκαιρία μυρίζουν και δημιουργούνται πολλά κουνούπια.
Έχει να καθαριστεί εδώ και τρία χρόνια μας είπε μια κάτοικος της περιοχής. Η τελευταία φορά που τον καθάρισαν ήταν επί δημαρχίας Αλκη Ξύγκα. Από τότε μέχρι και σήμερα κανείς δεν έκανε το παραμικρό. 3 χρόνια απραξίας.
Ο γιος μου βγαίνει και κόβει κάποια χορτάρια με την αξίνα για να μην μας φάνε τα φίδια.
Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτό?
Γιατί ο δήμος δεν ενδιαφέρεται καθόλου; αναρρωτήθηκε.

Εμείς το καταγράφουμε και απο εκεί και μετά ο Δήμος ας πράξει αυτά που πρέπει.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ας σεβαστούν τα πολλά χρήματα που πληρώνουμε οι πολίτες μέσω της ΔΕΗ για υπηρεσίες του Δήμου.

Φιλιατρά: Μισοτελειωμένο έργο ασφαλτόστρωσης των τομών για την ύδρευση στο Κέντρο Υγείας

Μισοτελειωμένη δουλειά έκανε ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο της αντικατάστασης του Δικτύου ύδρευσης που προσφάτως ολοκληρώθηκε.

Αναγνώστης........

του Φιλιατρά Νews που επικοινώνησε μαζί μας, ζήτησε να φωτογραφήσουμε το χάλι και να το δουν από τον Δήμο για τις μισοτελειωμένες δουλειές που έγιναν.
Πηγαίνοντας στο σημείο, διαπιστώθηκε η πραγματικότητα που μας περιέγραφαν και κάτοικοι της περιοχής μας είπαν για την επικινδυνότητα καθώς όπως μας είπαν πολύς κόσμος ανεβαίνει στο Κέντρο υγείας για να γράψει φάρμακα και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν να παραπατήσουν απο τα μεγάλα δόντια που κάνει η παλιά ασφαλτο με την τομή και να χτυπήσουν.

Κύριοι της Τεχνικής υπηρεσίας μήπως μπορείτε να κάνετε καμιά βόλτα προς το Κέντρο Υγείας να δείτε τι συμβαίνει και φυσικά να αποκατασταθεί το οδόστρωμα???
Εδω θα είμαστε και θα δούμε τι θα κάνετε.

Δείτε φωτογραφίες (Κλικ επάνω τους)





Συνάντηση Πετράκου με τους κτηνοτρόφους της Τριφυλίας στα Φιλιατρά

Συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της Τριφυλίας είχαν την Τρίτη το βράδυ στον Αγροτικό Σύλλογο των Φιλιατρών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος και τα στελέχη της Ν.Ε. Καλογερόπουλος Μπάμπης, Μανέτας Ανδρέας και Τσουλάκος Βασίλης.
Οι κτηνοτρόφοι

ενημέρωσαν το βουλευτή και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης και της εξαθλίωσης διότι η γαλακτοβιομηχανία ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΑΒΕΕ «ΜΠΙΤΣΙΚΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ» με έδρα την Μανθυρέα Τρίπολης Αρκαδίας δεν τους πληρώνει εδώ και οκτώ μήνες.
Αποτέλεσμα της μη τήρησης των συμφωνιών που είχαν γίνει με τους κτηνοτρόφους είναι να τους χρωστάει πάνω από 100.000 ευρώ για το γάλα που είχε πάρει από το Σεπτέμβριο του 2012 έως τα τέλη Απρίλιο του 2013 όταν και αναγκάστηκαν οι κτηνοτρόφοι να διακόψουν την παράδοση γάλατος στην εν λόγω γαλακτοβιομηχανία.
Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από το βουλευτή να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πληρωθούν άμεσα. Ο Θανάσης Πετράκος δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Ήδη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή την οποία και επισυνάπτουμε καθώς επίσης θα ζητήσει συνάντηση με του Υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης στους οποίους θα θέσει το θέμα και θα ζητήσει την άμεση παρέμβασή τους για να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι.


Ο κ. Πετράκος κατέθεσε και ερώτηση για το θέμα

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
• ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
• ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: «Απλήρωτοι οκτώ μήνες οι κτηνοτρόφοι της Τριφυλίας από γαλακτοβιομηχανία»
Οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Τριφυλίας του Ν. Μεσσηνίας έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης και της εξαθλίωσης διότι η γαλακτοβιομηχανία ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΑΒΕΕ «ΜΠΙΤΣΙΚΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ» με έδρα την Μανθυρέα Τρίπολης Αρκαδίας δεν πληρώνει εδώ και οκτώ μήνες του κτηνοτρόφους της περιοχής. Η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία έχει παραβιάσει επανειλημμένα τη συμφωνία που έχει κάνει με τους κτηνοτρόφους να τους πληρώνει στο τέλος κάθε μήνα για το γάλα που προμηθεύεται από αυτούς.
Αποτέλεσμα της μη τήρησης των συμφωνιών που είχαν γίνει με τους κτηνοτρόφους είναι να τους χρωστάει πάνω από 100.000 ευρώ για το γάλα που είχε πάρει από το Σεπτέμβριο του 2012 έως τα τέλη Απρίλιο του 2013 όταν και αναγκάστηκαν οι κτηνοτρόφοι να διακόψουν την παράδοση γάλατος στην εν λόγω γαλακτοβιομηχανία.
Επειδή δεν είναι δυνατόν η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία να εκμεταλλεύεται το προϊόν και να μην πληρώνει τους κτηνοτρόφους όταν μάλιστα κάνει εισαγωγές γάλακτος από το εξωτερικό για το οποίο πληρώνει της μετρητοίς.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση αφού έχουν να πληρωθούν εδώ και οκτώ μήνες και βρίσκονται ένα βήμα πριν πουλήσουν τα κοπάδια τους.
Επειδή δεν μπορεί να σταθεί ο πρωτογενής τομέας κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
• Θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εν λόγω γαλακτοβιομηχανία να πληρώσει άμεσα τους κτηνοτρόφους της Τριφυλίας οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης;

Ο ερωτών βουλευτής

Πετράκος Αθανάσιος


Βάσεις 2013: Βουτιά 1.000 μόρια στις βάσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σχεδόν όλες οι βάσεις των σχολών θα σημειώσουν πτώση, δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία. Μάλιστα μετά τις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων θα υπάρξει πτώση ακόμη και σε περιζήτητες σχολές, ενώ η πτώση μπορεί να φτάσει και στις 1.000 μονάδες σε σχολές με χαμηλή ζήτηση.

Νομικές, Ιατρικές, αλλά και πολυτεχνικές σχολές με ......

μεγάλη ζήτηση σύμφωνα με τα στοιχεία θα πέσουν ως και 350 μονάδες, ενώ σε σχολές που δεν είναι υψηλά στην προτίμηση των μαθητών η βάση μπορεί να ξεκινάει απ' τα 12.000 μόρια.

Αναλυτικά:
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις σε Νομικές Σχολές θα κυμανθούν από 17.830 έως 18.700. Οι Φιλολογικές θα πέσουν 100 έως 350 μόρια ενώ σχολές όπως αυτή της Καλαμάτας μπορεί να έχει βάση κοντά στα 14.200 μόρια.
Τα Τμήματα Ψυχολογίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας θα παρουσιάσουν πτώση από 80 έως 130 μόρια.
Τα Παιδαγωγικά Τμήματα θα έχουν μικρές αλλαγές προς τα πάνω.

Στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο οι πολυτεχνικές σχολές θα έχουν μια μείωση περίπου 200-350. Ανάλογη θα είναι η πτώση και στις Σχολές Μαθηματικών και Φυσικής. Οι Σχολές Χημείας θα κυμανθούν από 14.000 ως 16.000 μόρια.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξει πτώση ακόμη και στις Ιατρικές Σχολές που μπορεί να φτάσει και τα 170 μόρια με τη σχολή της Αλεξανδρούπολης να κινείται στα 18.000-18.100.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο οι σχολές αναμένεται να πέσουν από
200 έως 500 μόρια. Μικρότερη θα είναι η μείωση στις Στρατιωτικές Σχολές.

newsit

NIKH ΠΛΑΤΗΣ: Θα δηλώσει κανονικά συμμετοχή στο Πρωτάθλημα

Μπορεί να μην έχει βγει ακόμα νέα διοίκηση στη Νίκη Πλάτης λόγω μη απαρτίας αλλά η τρέχουσα διοίκηση αποφάσισε μέχρι αύριο να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για συμμετοχή της ομάδας στο νέο πρωτάθλημα.

Από κει και πέρα, την.........

Παρασκευή που μας πέρασε τελικά δεν πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση λόγω μη απαρτίας και έτσι αποφασίστηκε να γίνει νέο συμβούλιο μέχρι το τέλος της εβδομάδας ώστε να μιλήσουν για το μέλλον της ομάδας.

Taklin.gr

Βάλτα Τριφυλίας: Σήμερα η 4η γιορτή μαγειρικής ''μαγειρεύοντας με λάδι και σταφίδα'

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημειώθηκε τις προηγούμενες χρονιές ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάλτας, με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας, θα διοργανώσει φέτος την 4η γιορτή μαγειρικής: μαγειρεύοντας με λάδι και σταφίδα, σήμερα Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013 μετά τις 21:00.

Στην εκδήλωση ......

οι γυναίκες του χωριού - και όσοι άνδρες επιθυμούν - θα παρουσιάσουν διάφορα φαγητά και γλυκά που θα έχουν μαγειρέψει, με βάση τα δύο αυτά προϊόντα που παράγει ο τόπος μας. Η παρουσίαση θα γίνει σε έναν μπουφέ στην πλατεία του χωριού, όπου ο κόσμος θα μπορεί παράλληλα να τα γευτεί.

Προσκεκλημένη στην γιορτή θα είναι η πρόεδρος του οργανισμού ''Μεσσηνίας Όψεις'' κα Διονυσία Χρυσομπόλη, η οποία θα αναφερθεί στα δύο αυτά προϊόντα και στον συνδυασμό της γαστρονομίας με τον τουρισμό. Παράλληλα θα λειτουργεί παζάρι με παραδοσιακά προϊόντα, φτιαγμένα από τις γυναίκες του Συλλόγου, όπως χυλοπίτες, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κ.α. Την εκδήλωση θα κλείσει παραδοσιακό γλέντι.

Valta Trifylias

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 24ης Ιουλίου 2013



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Φαινόμενα διχασμού στο Δ.Σ. Καλαμάτας

Η συνωμοσιολογία, οι απειλές για «κρεμάλες» των αντιπάλων, ......

η ξενοφοβία, ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός, η ρητορική του μίσους και της βίας δημιουργούν το τελευταίο διάστημα εμφυλιοπολεμικό περιβάλλον και υπονομεύουν τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Ο απλουστευτικός διαχωρισμός απευθύνεται στο θυμικό και όχι στη λογική. Δεν επιτρέπει τον ψύχραιμο διάλογο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων. Υπονομεύει τη δημοκρατία και στρώνει το έδαφος στον εκφασισμό της κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ρυθμοί στα έργα του Περιμετρικού της Καλαμάτας. Ο Δήμος «τρέχει» να συνδέσει με τον αυτοκινητόδρομο τον περιφερειακό δρόμο στα Λαίικα. Αισιοδοξία Νίκα για την εξέλιξη των έργων και το χρονοδιάγραμμα της έγκαιρης παράδοσής τους.
Παρέμβαση από τον Θεοδ. Μπρεδήμα για τα προβλήματα από τα έργα ανάπλασης στη Φαρών.
Αυτό είναι το πρώτο θέμα στη σημερινη «ΦΩΝΗ» στην οποία προβάλλονται και τα θέματα:
• ΣΤΗΝ «ΚΑΡΔΙΑ» του Λονδίνου τα Πελοποννησιακά προϊόντα με 30 εξαγωγικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην έκθεση της Περιφέρειας.
• ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ στο ΔΗΠΕΘΕ και στο Μέγαρο Χορού συνεχίζεται σήμερα το 19ο Δ.Φ.Χ. Καλαμάτας στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί και παράλληλη εκδήλωση το βράδυ έξω από το Μέγαρο.
• ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ του το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης 2013 με τις εικαστικές εκθέσεις μέχρι 26 Αυγούστου.
• ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ η αρμοδιότητα για την απόφαση ανοίγματος των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο. Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις εμπορικές επιχειρήσεις.
• ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ των επαγγελματιών για την εξυπηρέτηση από το πάρκινγκ στο λιμάνι της Καλαμάτας.
• Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά καταγγέλλει αυθαίρετες ενέργειες του αντιπροέδρου σχετικά με τη διοργάνωση του Συνεδρίου.
• ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελαιολάδου από την Κομισιόν.
• ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.
• ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!