Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Φιλιατρά: Οι Έλληνες μπορεί να το καταλάβουν. Οι Τουρίστες όμως???

Αν και ξεκίνησε το έργο αποκατάστασης στο S του Λασγκουβάρδου, και έχει μπεί - έστω και ελλιπής η σήμανση- εν τούτοις οι ταμπέλες που πληροφορούν ότι ο Λαγκούβαρδος είναι κλειστός είναι ΜΟΝΟ στην Ελληνική Γλώσσα και όχι και στα Αγγλικά για να καταλαβαίνουν οι τουρίστες.
Όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής που βρίσκεται στο .......

σταυροδρόμι για την Αγία Κυριακή, τις τελευταίες ημέρες διάφοροι τουρίστες χωρίς να καταλαβαίνουν τι γράφει η πινακίδα πηγαίνοντας για Πύλο στρίβουν προς την Αγία Κυριακή με αποτέλεσμα φτάνοντας στον Λαγκούβαρδο και μη ξέροντας που να πάνε γυρίζουν πίσω και ρωτάνε.

Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις τόσο ο επιχειρηματίας που έχει στο σημείο κατάστημα με μηχανάκια, όσο και κάτοικοι της περιοχής όταν προλαβαίνουν να δουν τουρίστα που στρίβει προσπαθούν να τον ενημερώσουν ότι είναι κλειστός ο Δρόμος και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλο δρομολόγιο για τον προορισμό τους.

Ο Εργολάβος που ανέλαβε και κάνει το έργο στο S έγραψε με πινακίδες άλλα τις έκανε ΜΟΝΟ στα Ελληνικά με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα.

Αλλα το κωμικοτραγικό δεν σταματά εκεί. Από το σταυροδρόμι για την Αγία Κυριακή, ο οδηγός που δεν ξέρει την περιοχή καλείται να οδηγηθεί ευθεία -προς την Εκκλησία Παναγία- χωρίς να υπάρχει άλλη σήμανση για το που θα στρίψουν.

Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα μας είπαν οι κάτοικοι της περιοχής, ενω την ώρα που βγάζαμε την φωτό -όπως βλέπετε και στην φωτογραφία- ένα αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες πήγε να στρίψει δεξιά για να πάει Πύλο.
Ευτυχώς για εκείνον κάτοικος του σημείου τον ενημέρωσε για το πρόβλημα και του έδωσε οδηγίες για το νέο δρομολόγιο που πρέπει να ακολουθήσει.

Αυτό γίνεται συνέχεια μας είπε ο καταστηματάρχης. Έχουμε γυρίσει πίσω πολύ κόσμο δείχνοντας του που πρέπει να πάει για να φτάσει στον προορισμό του.

Και εμείς αναρωτιόμαστε: Οι πινακίδες δεν έπρεπε να είναι και στην Αγγλική γλώσσα?? Τόση προχειρότητα πια?? Η Ο εργολάβος νομίζει ότι στον δρόιμο κυκλοφορούν ΜΟΝΟ Έλληνες και δεν χρειάζεται η αναγραφή στην Αγγλική Γλώσσα??

Τραπέζωμα για να. «φάνε» τον Κόλλια (;)

Οκτώ μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και παρά το γεγονός ότι το τοπίο, τόσο για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση όσο και για το εκλογικό σύστημα, παραμένει ιδιαζόντως ρευστό και ποικιλοτρόπως θολό, υπάρχουν (και) στην Τριφυλία κάποιοι που «ανακατώνονται», «ανακατώνουν», ανακινούν και διακινούν διάφορα σενάρια «εκλογομαγειρειού» για το Δήμο!

«Παράγοντες» - θεωρούν ίσως οι ίδιοι τους εαυτούς τους - που ........

διακαής τους πόθος είναι να προετοιμάσουν, ελέγξουν, δρομολογήσουν, καθοδηγήσουν, διαμορφώσουν, ει δυνατόν, εξελίξεις εν όψει των εκλογών, σύμφωνα με τα δικά τους θέλω και επιθυμίες, είτε από ειλικρινή διάθεση προσφοράς είτε, ενδεχομένως, από ιδιοτελή κίνητρα, μωροφιλοδοξίες και προσωπικές σκοπιμότητες!

Βεβαίως, η ενασχόληση οιουδήποτε με τα κοινά δεν είναι δα «επιλήψιμη» και «κολάσιμη». Το αντίθετο μάλιστα! Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη μοίρα και θέση ως χώρα και λαός, αν οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν σκεπτόμενοι, ενεργοί και συμμετείχαν ουσιαστικά στα κοινά του τόπου! Καλό είναι ο κόσμος να ασχολείται, να έχει άποψη, να διαβουλεύεται και να προτείνει. Θετικό είναι οι πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε ανοιχτές, δημοκρατικές, διάφανες διαδικασίες συγκρότησης εκλογικών συνδυασμών ή δημιουργίας κοινωνικών συμμαχιών. Με γνώμονα, πάντα, το κοινό καλό και καλώς εννοούμενο συμφέρον του τόπου και των πολιτών και όχι άλλα, προσωπικά, κομματικά ή πολιτικά, συμφέροντα, ιδιοτελείς επιδιώξεις και σκοπιμότητες.

Εν όψει των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2014 (στις 18 Μαΐου η α' Κυριακή), όπως έχουμε επισημάνει στο «Θ», στην Τριφυλία επικρατεί ρευστότητα και αβεβαιότητα στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό σκηνικό. «Παρά την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα, πάντως, η σεναριολογία καλά κρατεί και πολλές φορές ξεπερνά και την πλέον καλπάζουσα φαντασία, ενώ η ονοματολογία "οργιάζει"! Και ποιο όνομα δεν έχει ακουστεί και κυκλοφορήσει, είτε έτσι για να ακουστεί και να γίνει "ντόρος", είτε μεθοδευμένα για να "μετρηθεί" η αντίδραση ή ανταπόκριση του κόσμου, είτε απλά για να "παίζει", είτε για να βγει κάποιος ή κάποιοι από το περιθώριο της αφάνειας που ήταν ή τέθηκαν!

Στην ονοματολογία εξέχουσα θέση έχουν πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν άμεση σχέση και εμπλοκή με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα, καθώς και τα πολιτικά κόμματα και τους κομματικούς μηχανισμούς. Κυρίως περί ονοματολογίας με ανακύκλωση προσώπων πρόκειται, αν και υπάρχουν και ονόματα - εκπλήξεις που ακούγονται, χωρίς όμως να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή να δείχνουν ότι προτίθενται να ασχοληθούν με το Δήμο. Ονόματα - εκπλήξεις, πάντως, που εάν το επιθυμούσαν και αποφάσιζαν, θα άλλαζε άρδην το αυτοδιοικητικό σκηνικό, αλλά και η ίδια η προοπτική του Δήμου Τριφυλίας!», αναφέραμε χαρακτηριστικά.
Τελευταία, πληθαίνουν οι συναντήσεις και οι συζητήσεις για τις εκλογές, όχι όμως στην τοπική κοινωνία μεταξύ των πολιτών, αλλά μεταξύ αυτοδιοικητικών, νυν και πρώην. Οι πολίτες έχουν τόσα άλλα προβλήματα στη ζωή και την καθημερινότητά τους, που δε δείχνουν, για την ώρα τουλάχιστον, να απασχολούνται με το ποιος θα καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου και ποιος θα φορέσει κοστούμι έμμισθου αξιωματούχου στο Δήμο.

Ενδιαφέρονται για τον τόπο και για τη ζωή τους στην Τριφυλία, αλλά αποστρέφονται το τοπικό πολιτικοαυτοδιοικητικό «σύστημα» και γυρίζουν την πλάτη στους τοπικούς παράγοντες και παραγοντίσκους. Θεωρούν - και όχι άδικα - ότι αυτοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις ίσως, ευθύνονται για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Τριφυλίας, με τα χρέη που τον «φέσωσαν» οι προηγούμενοι δήμαρχοι και οι δημοτικές τους διοικήσεις, με τις δυσλειτουργίες και την ανοργανωσιά που επικρατεί εξαιτίας των άκρατων και άκριτων τοπικισμών, που θέτουν εμπόδια και φραγμούς στη συγκρότηση ενιαίων υπηρεσιών και λειτουργιών, κάτι που έχει ως συνέπεια την έλλειψη συντονισμού! Δε δείχνουν να «συγκινούνται» από τα σενάρια και την ονοματολογία που κυκλοφορούν, αφού θεωρούν πως όσα ακούγονται δεν έχουν κάτι καινούργιο και διαφορετικό, δε φέρνουν αλλαγή ή ακόμη και ανατροπή του «καταστημένου», αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ανακύκλωση προσώπων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και ρόλο ήταν ή και είναι στα δημοτικά πράγματα και ευθύνονται για τη δεινή θέση του Δήμου.

Παρά ταύτα, οι επαφές και οι συζητήσεις, οι καφέδες, τα ποτά και τα τραπεζώματα μεταξύ αυτοδιοκητικών, νυν και πρώην, καλά κρατούν. Ένα τέτοιο τραπέζωμα έγινε πριν από λίγες μέρες στη Μαραθόπολη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, οικοδεσπότης, που πήρε την πρωτοβουλία για τη μάζωξη και έκανε τις προσκλήσεις, ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης του Δήμου, Γιάννης Αδρακτάς, από τους Γαργαλιάνους. Ως γνωστόν, για μια σειρά από ζητήματα έχει συγκρουστεί με το δήμαρχο Κώστα Κόλλια, διαφωνώντας με τις επιλογές του στα πρόσωπα των αντιδημάρχων, ζητώντας αλλαγές και αντιδρώντας στη μέχρι σήμερα πορεία του Δήμου. Μαζί με άλλους δε, είχαν ζητήσει με ένταση αλλαγές προσώπων και πολιτικής στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Ομοτράπεζοι ήταν ο ανεξάρτητος - είχε εκλεγεί με το συνδυασμό του κ. Κόλλια αλλά πριν από λίγο καιρό αποχώρησε από τη δημοτική του παράταξη - δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας τη διετία 2011 - 2012, Γιάννης Καλκαβούρας, από τους Γαργαλιάνους, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ρούσσης, από τα Φιλιατρά, που και αυτός ήταν μεταξύ όσων ζητούσαν αλλαγές στους αντιδημάρχους, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης, αντιδήμαρχος Αετού τη διετία 2011 - 2012, που το τελευταίο διάστημα ασκεί δριμεία κριτική στο δήμαρχο για τη λειτουργία του Δήμου, η δημοτικής σύμβουλος Μαρία Πανουσιοπούλου, από την Κυπαρισσία, που ζητούσε αλλαγές στους αντιδημάρχους και εκφράζει διαφωνίες σε επιλογές του κ. Κόλλια και ζητήματα του Δήμου, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών, Άλκης Ξύγκας.

Τον τελευταίο οι φήμες φέρουν να επιθυμεί να εμπλακεί στα δημοτικά δρώμενα ως υποψήφιος δήμαρχος, με παρότρυνση και του πρώην νομάρχη Δημήτρη Δράκου, χωρίς όμως να τυγχάνει ιδιαίτερα θετικής αντιμετώπισης από τοπικά στελέχη της Ν.Δ. και στελέχη του συνδυασμού και της δημοτικής παράταξης του δημάρχου Κώστα Κόλλια!
Δεν έχει διευκρινιστεί εάν στο τραπέζωμα είχαν προσκληθεί και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου Τριφυλίας οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και δεν παρέστησαν! Φήμες, υπό μορφή αστεϊσμού, αναφέρουν πως το τραπέζωμα είχε πλούσιο μενού, με κυρίως πιάτο για «φάγωμα» (!) το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, καθώς οι ομοτράπεζοι φέρονται πως συμφωνούν - αυτή τουλάχιστον φέρεται στις φήμες (που ακούγονται και αναπαράγονται χωρίς να διαψεύδονται από τους ίδιους!) να είναι η προσωπική τους άποψη και επιθυμία. Ότι, δηλαδή, πρέπει, κι αυτό εξετάζουν, να βρεθεί άλλο πρόσωπο, πέραν του κ. Κόλλια, για υποψήφιος δήμαρχος, με τον Γιάννη Αδρακτά να καλοβλέπει και να υποστηρίζει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Ξύγκα (πιθανώς και οι Καλκαβούρας και Ρούσσης) ενώ το «συζητάνε», με ανοιχτό ωστόσο κάθε ενδεχόμενο, οι Πανουσιοπούλου και Μερκούρης.

Αυτά, ωστόσο, είναι, από ένα σημείο και πέρα, φήμες, και μέχρι τις εκλογές έχουμε να ακούσουμε και να δούμε πολλά. Σχολιάζοντας, πάντως, τις φήμες και τα τραπεζώματα, φίλοι του δημάρχου Τριφυλίας -το ίδιο ομολογούν ακόμα και «εχθροί» του - λένε πως «το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κόλλιας, όχι μόνο δεν είναι για "φάγωμα", αλλά έχοντας περάσει χρόνια ολόκληρα μέσα σε κομματικούς, συνδικαλιστικούς, πολιτικούς μηχανισμούς και "μαγειρέματα", είναι "σεφ" του είδους και θα τους χαλάσει την, έτσι κι αλλιώς, από παλιά, ξινισμένη "σούπα" που επιχειρούν να ζεστάνουν και να σερβίρουν στους πολίτες της Τριφυλίας!».
Ο χρόνος, μέχρι τις εκλογές, θα δείξει.

Θαρρος

ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Οι διαιτητές των επαναληποτικών αγώνων της φάσης των 16

Από την ΕΠΣ Μεσσηνίας ανακοινώθηκαν οι διαιτητές που θα σφυρίξουν τους επαναληπτικούς αγώνες της φάσης των 16.

Αναλυτικά οι διαιτητές των επαναληπτικών αγώνων της 3ης φάσης:


Σάββατο (14/9)
Ομόνοια Καλαμάτας-Πάμισος Μεσσήνης (17:00, Γήπεδο ΚΤΕΛ «Γεώργιος Λουκαρέας») Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Π. Σερεμέτης, Ι. Λουκάς

Κυριακή (15/9)
Δόξα Καλαμάτας - ΑΟ Κυπαρισσίας 17:00, Γήπεδο Στρατοπέδου «Παναγιώτης Μπαχράμης») Δ. Καραπιπέρης, Α. Παυλοπούλου, Η. Τσουλάκος
ΑΣ Πανθουριακός-Εθνικός Μελιγαλά (17:00, Γήπεδο Σπερχογείας «Πέτρος Γεωργανάς») Σ. Λάμιας, Ν. Τσίρμπας, Ν. Κατσάς
ΑΟ Διαβολιτσίου-ΑΟ Φαραί (17:00, Γήπεδο Διαβολιτσίου) Γ. Μπλάνας, Α. Τσουκάλης, Π. Ηλιόπουλος
Αστέρας Μικρομάνης-Τέλλος Άγρας (17:00, Γήπεδο Μικρομάνης) Ν. Τουρλομούσης, Α. Καλογερόπουλος, Δ. Ταβουλαρέας
ΑΟ Μεθώνης-ΑΟ Σπερχογείας (17:00, Γήπεδο Μεθώνης) Η. Αλεξέας, Χ. Καστανάς, Β. Γιαννέας
Αστέρας Αρφαρών-Ολυμπιακός Καλαμάτας (17:00, Γήπεδο Αρφαρών) Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Ε. Ζαρακοβίτης, Ι. Γιαννέτσος
ΑΟ Μιλτιάδης-Εράνη Φιλιατρών (17:00, Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας) Ν. Γκούμας, Σ. Τσαούση, Σ. Παλλαδινός

taklin.gr


-

Β ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. ΣΤΗΡΗΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Β' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Β' Μεσσηνίας αποφάσισε τα παρακάτω: ........

1. Να στηρίξει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισε η ΟΛΜΕ.
2. Συμφωνεί με το πλαίσιο δράσης και τα αιτήματα των κινητοποιήσεων της ΟΛΜΕ.
3. Διαφωνεί με το «νέο Λύκειο» που προωθεί η κυβέρνηση.

Τα παραπάνω ψηφίστηκαν από την Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών και το ΠΑΜΕ, ενώ καταψηφίστηκαν από τη ΔΑΚΕ. Η ΠΑΣΚ απουσίαζε.

Για τη στήριξη των κινητοποιήσεων τις ερχόμενες μέρες αποφασίστηκαν οι παρακάτω δράσεις:

1. Να μοιραστεί το γράμμα της ΟΛΜΕ προς τους συναδέλφους.
2. Να δημιουργηθούν απεργιακές επιτροπές ανά σχολείο ή ομάδα σχολείων.
3. Να μοιραστούν τα γράμματα της ΟΛΜΕ σε γονείς και μαθητές από τις απεργιακές επιτροπές των σχολείων.
4. Να ενεργοποιηθεί το ταμείο αλληλεγγύης του σωματείου για όσους αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα από τη συμμετοχή τους στην απεργία.
5. Να συσταθεί ταμείο απεργιακού αγώνα, για να μπορούν να συνεισφέρουν όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν τον αγώνα μας.
6. Να οργανωθεί κοινή σύσκεψη με τα σωματεία των εργαζομένων και τους φορείς της περιοχής με θέμα το συντονισμό του αγώνα ενάντια στην επίθεση που δέχεται ο λαός.
7. Να αναρτηθούν πανό στα σχολεία της περιφέρειάς μας.
8. Να διαδοθεί στην περιφέρεια ο αγώνας μας.

Οι δράσεις για τη στήριξη των κινητοποιήσεων ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Κυπαρισσία 13 – 09 – 2013

Για το Δ.Σ

Ο πρόεδρος                                            Ο γεν. Γραμματέας

Παντελής Μπαζάνος                             Δημήτρης Στυλιανός

“Ξεκίνησε” η νέα σχολική Χρονιά!..

Αρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ‘σωτηρίου έτους’ 2013, στην Ελλάδα της τρόικα ήρθαν πάλι στο προσκήνιο χτυποκάρδια, αγωνίες, χαρές και προσδοκίες καθώς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αυτές τις μέρες, με τις ........

απεργιακές κινητοποιήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, άρχισε και ο φετινός Γολγοθάς για «τα πρωτάκια» των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, και από Δευτέρα «κλείνουν» οι αίθουσες δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων(τι έχεις Γιάννη’μ; Τι είχα πάντα;).

************************************

Τι θα μπορούσα, όμως, προσωπικά (όπως το κάνω επί τρεις δεκαετίας) και τώρα πια συνταξιούχος Πανεπιστημιακός δάσκαλος να καταθέσω από αυτό το αγαπημένο σας blog ως συμβουλές σε παιδιά, γονείς, συγγενείς και συναδέλφους μου με το ξεκίνημα της Νέας Χρονιάς;
Για τα «πρωτάκια» της πρωτοβάθμιας και τους γονείς τους τα χτυποκάρδια έχουν μέσα τους την ανυπέρβλητη γοητεία και δυσκολία του πώς θα αποχωρισθεί η μανούλα τον κανακάρη ή την κανακάρισσα της, πώς θα φανεί στα παιδιά ο κόσμος του σχολείου όπου θα πρέπει να υπακούσουν και να συμμορφωθούν σε νέους κανόνες, να μάθουν να συνυπάρχουν με ένα τσούρμο άλλα παιδάκια, να δεχθούν ότι δεν είναι ΟΛΑ δικά τους, ότι στο σχολείο ΔΕΝ πρόκειται να ικανοποιηθούν όλες οι επιθυμίες τους όπως συνέβαινε μέχρι τώρα στο σπίτι τους;
Η συμβουλή μου εδώ είναι απλή: ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ!

Περισσότερο εσείς μαμάδες (αλλά και κάποιοι μπαμπάδες) κόψτε τον συμβολικό «ομφάλιο λώρο» και αφήστε το παιδί σας να ενταχθεί στην ομάδα, να απελευθερωθεί από την οίκο-οικείο-στρέφεια που άθελά μας εμείς οι πάντα συναισθηματικοί Έλληνες γονείς και μαζί μας το συγγενικό περιβάλλον καλλιεργούμε.
Τη νεότερη στην ηλικία και σχετικά άπειρη δασκάλα, αυτήν που θα κληθεί, όπως το θέλει και ο ποιητής μας, «να σμιλέψει ψυχές» θα συμβούλευα να μάθει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ! Να μάθει να κρατά ίσες αποστάσεις καθώς θα σκύβει με αγάπη πάνω από όλα τα παιδιά, να ξεπεράσει τις δικές της ανθρώπινες υποκειμενικές αδυναμίες διαφορετικής, για οποιονδήποτε λόγο, αντιμετώπισης των παιδιών που η Πολιτεία της εμπιστεύθηκε.

Για τους συναδέλφους της μέσης εκπαίδευσης οι συμβουλές μου υποχρεωτικά επικεντρώνονται στο ιδιόμορφα απαιτητικό θέμα της εφηβείας που ταλανίζει κάθε γενιά. Οι έφηβοι δεν αντιμετωπίζουν μόνο τις εγγενείς στα μαθήματα απαιτήσεις και δυσκολίες αλλά παράλληλα με ιδιαίτερη έμφαση απαιτήσεις ψυχοκοινωνικές καθώς οδεύουν από την παιδική στην εφηβική ηλικία. Στο κρίσιμο σταυροδρόμι της εφηβείας αρχίζουν οι υποκειμενικές δυσκολίες της αποδοχής ή απόρριψης του μυοσκελετικού και ψυχοσυναισθηματικού τους ΕΓΩ που ταυτίζεται με το πώς το ίδιο το παιδί “ βλέπει” τον εαυτό του, πώς νομίζει ότι το βλέπουν οι άλλοι και κατά πόσο αισθάνεται ότι αυτό που ΕΙΝΑΙ βρίσκεται μέσα ή έξω από τα πρότυπα που το κοινωνικό σύστημα καθιερώνει και προβάλλει με τα ΜΜΕ.
Η συμβουλή μου προς τους γονείς περικλείεται σε μια απλή αλλά ταυτόχρονα απαιτητική έννοια ..ΥΠΟΜΟΝΗ.

Στους λιγότερο έμπειρους συναδέλφους της Μέσης εκπαίδευσης θα συνιστούσα να επιδείχνουν στον σύγχρονο έφηβο ΑΓΑΠΗ και ΑΝΟΧΗ την ίδια στιγμή που θα απαιτούν και προσήλωση σε κάποια πλαίσια ευπρέπειας. Στα παιδιά-μαθητές συνιστώ περισσότερη προσπάθεια για δημιουργικότητα και προσήλωση στην επίτευξη στόχων.
Για γονείς παιδιών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι συμβουλές μου αφορούν στις αυξημένες προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ιδιαίτερα στην Ελλάδα της τρόικα και την δραματικά συρρικνωμένη ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια ήταν και παραμένει, βέβαια, ότι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προετοιμάζονται τα αυριανά στελέχη και οι ηγέτες του κοινωνικού-οικονομικού μας συστήματος. Το πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν εξασφαλίζει την επιθυμητή θέση εργασίας αλλά αποτελεί το ΚΛΕΙΔΙ με το οποίο οι σημερινοί φοιτητές και φοιτήτριες και αυριανοί πτυχιούχοι θα ανοίξουν την πόρτα της δικής τους προσωπικής κοινωνικής, οικονομικής και επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξης.
Και οι συνάδελφοί μου «δάσκαλοι» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ απαιτείται (όσο και αν μου θυμώσουν οι ιδιοκτήτες καφετεριών εγώ θα το πω) να επαναφέρουν τα παιδιά στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και στις αίθουσες διδασκαλίας.

Να συνεχίσουν άοκνα και δημιουργικά τις καλές προσπάθειες για παραγωγική ζεύξη των γνώσεων και δεξιοτήτων που προσφέρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Προσωπικά δεν κρύβω ότι πάντα υπεράσπιζα τη διασύνδεση της Ανώτατης Παιδείας με την αγορά εργασίας αλλά ταυτόχρονα αρνιόμουν την υποτέλεια στην αγορά.

Σε μια τόσο οδυνηρή και συνάμα τραγική και για εμάς, τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια μας οικονομική συγκυρία απαιτείται ΑΕΙ και ΤΕΙ να συνδέσουν δημιουργικά τις προοπτικές του 21ου αιώνα με όλα τα γνωστικά αντικείμενα και τα ήδη κορεσμένα με πληθώρα πτυχιούχων και όσα, έστω ελάχιστα, παραμένουν ακόμη ακόρεστα…
Παιδιά της Ελλάδας, καλή ακαδημαϊκή χρονιά, γεμάτη με ελπίδα και με υγεία!…

Δημήτρης Παναγιώτου: «Δείξαμε την δέουσα σοβαρότητα»

Ικανοποιημένος με τον τρόπο που αγωνίστηκαν οι παίκτες του κόντρα στον Μιλτιάδη έμεινε ο προπονητής της Εράνης, Δημήτρης Παναγιώτου. Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε στο MessiniaGoal.

O τεχνικός των Φιλιατρινών, Δημήτρης Παναγιώτου, με .......

δηλώσεις του στο MessiniaGoal τόνισε πως έμεινε ικανοποιημένος από τον τρόπο που έπαιξαν οι παίκτες του κόντρα στον Μιλτιάδη, ωστόσο θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης μιας και ακόμη είναι αρκετά νωρίς.

«Δείξαμε την δέουσα σοβαρότητα κόντρα στον Μιλτιάδη και καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε μια καλή εμφάνιση. Το τελικό σκορ αποτυπώνει πλήρως την εικόνα του παιχνιδιού. Πρέπει όμως να τονίσω πως δεν είμαστε ακόμη απολύτως έτοιμοι, καθώς βρισκόμαστε μόλις στην 4η εβδομάδα προετοιμασίας. Για το λόγο αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά και υπομονή από όλους μας».

Με το 4-0 του πρώτου αγώνα ο επαναληπτικός στην έδρα του Μιλτιάδη την προσεχή Κυριακή (17:00) αποκτά… τυπική διαδικασία για την Εράνη. Η προετοιμασία για την εν λόγω αναμέτρηση ξεκίνησε σήμερα με προπόνηση στο γήπεδο των Φιλιατρών (17:30) και θα συνεχιστεί Παρασκευή και Σάββατο.

Ο Γρηγόρης Αναστασόπουλος που προφυλάχθηκε από το τελευταίο παιχνίδι λόγω ενοχλήσεων στον προσαγωγό πιθανότα θα δώσει το παρών, όχι όμως και ο Ανδρέας Χρονόπουλος που εξακολοθεί να ταλαιπωρείται από ένα αιμάτωμα στο κουτεπιέ.

Πυρσός: Εναρξη λειτουργίας χορευτικού τμήματος

Σας γνωρίζουμε ότι το Δ. Σ. του « ΠΥΡΣΟΥ» αποφάσισε την λειτουργία του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών στο ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟ Π. Κ. .
Τα μαθήματα είναι δωρεάν , εβδομαδιαία (μία ώρα την εβδομάδα ) και θα διδάσκονται Παραδοσιακοί και Λαϊκοί χοροί με δάσκαλο τον κ. Αλέκο Πανταζόπουλο μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου.
Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου (ενήλικοι και ......

ανήλικοι) να δηλώσουν συμμετοχή για τον προγραμματισμό τμημάτων και ημέρας λειτουργίας με ελαχίστη συνδρομή 5€ το μήνα καθένας , για την αντιμετώπιση μόνο των εξόδων λειτουργίας του τμήματος και του Συλλόγου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Στο ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟ κάθε Τετάρτη 6,30 – 9,00 μμ
και στον κ. Αλέκο Πανταζόπουλο τηλέφωνο 6947908164

Από το Δ. Σ. του «ΠΥΡΣΟΥ»

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 13ης Σεπτεμβρίου 2013