Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Εμφύλιος στη Μεσσηνία για τις ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων.

Από το Olivenews.gr

Αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία έχει ξεσπάσει ενδοσυνεταιριστικός εμφύλιος.
Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης, Βασίλης Κοζομπόλης, με τρείς συνεταιρισμούς, επιχειρεί να συσπειρώσει κι άλλους πρωτοβάθμιους (με την παλιά ορολογία), βάλλοντας κατά της Ένωσης απο την οποία πρόσφατα παραιτήθηκε.
Αντικείμενο του πόθου και..........

"Χρυσόμαλλο δέρας" αυτής της σύγκρουσης είναι ποιός θα αναλάβει το ΟΣΔΕ μέχρι το 2020 και όλα τα προνόμια που συνεπάγεται.

Η προθεσμία υποβολής λήγει σε μία εβδομάδα (4/2/2014).
Όποιος φορέας αναλάβει το ΟΣΔΕ κάθε περιοχής, αυτός εξασφαλίζει όχι μόνο σημαντικά έσοδα απο τις αμοιβές που καταβάλουν οι αγρότες, αλλά μπορεί μέσω του ΟΣΔΕ να ελέγξει και σχεδόν κάθε δραστηριότητα, με προγράμματα κλπ.

Είναι άγνωστος ο ρόλος ιδιωτών συμβούλων που διαδραματίζουν καθοριστική επιρροή στις τοπικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ιδιώτης σύμβουλος εμφανίστηκε στο μέγαρο του Μαξίμου με την ιδιότητα του "πρόεδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών".
Πρόσφατα υποβλήθηκε και μήνυση κατά της ΄Ενωσης (βλέπε παρακάτω άρθρο "Οικονομικές βόμβες "σκάνε" στα χέρια της Ένωσης")

Είναι επίσης άγνωστο τι απόγινε με το πρόγραμμα των ΟΕΦ. Βέβαιο είναι οτι η Ένωση, επί προεδρίας του κ. Βασίλη Κοζομπόλη, έχασε το πρόγραμμα των 4 εκατομμυρίων ευρώ λόγω "μη κανονικών εγγυητικών επιστολών. ( Link: Καταιγισμός εξελίξεων σε Μεσσηνία και Λέσβο). Αναγκάστηκε επίσης να πληρώσει 340.000 ευρώ για την κατάπτωση της πρώτης απο αυτές τις εγγυητικές.
Σύμφωνα με ενημέρωση απο τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα.

Το Olivenews.gr δυσκολεύεται να βρεί το μίτο της Αριάδνης στο λαβύρινθο των τοπικών συγκρούσεων. Αρκείται λοιπόν, σήμερα τουλάχιστον, να παραθέσει τέσσερα δημοσιεύματα Μεσσηνιακών μέσων ενημέρωσης και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

-------------------------------------------------------------------------------
1) «Παράγκα» από Κοζομπόλη και Σία» για τις επιδοτήσεις!
likeKalamata.gr, 28/01/2014


ΠΑΡΑΓΚΑ με στόχο τις επιδοτήσεις, τα προγράμματα και την παροχή υπηρεσιών στους παραγωγούς, έστησε ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, αφού πρώτα παραιτήθηκε από τη διοίκηση του διαδόχου σχήματος «Ενωση Μεσσηνίας», το οποίο ο ίδιος δημιούργησε αλλά δεν κατάφερε να ελέγξει διοικητικά.
Έτσι ως πρόεδρος του Ελαιοκομικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αβίας προχώρησε μαζί με τον Αγροτικο-Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στέρνας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου» και διακριτικό τίτλο ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. Α.Ε. και στόχους:

1. Ο σκοπός και το αντικείμενο της εταιρείας είναι η σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών δημοσίων ή ιδιωτικών με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών στους Συνεταιρισμένους αγρότες οι οποίοι είναι μέλη των μετόχων της αλλά και σε τρίτους αγρότες με αντικείμενο που άπτεται των αγροτικών και επαγγελματικών αναγκών όπως ενδεικτικά αναφέρουμε την συμμετοχή της εταιρείας στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων.

2. Η εκπόνηση ερευνών και μελετών για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

3. Η κατάρτιση συμβάσεων προβολής και προώθησης των προϊόντων παραγωγής των μετόχων της, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

4. Η δραστηριότητα της εταιρείας ως ελαιοκομικού φορέα με ανάληψη και υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας για τις ΟΕΦ.

5. Η εκτέλεση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εξυπηρετούν τους αγρότες.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ

Ωστόσο η απόφαση συμμετοχής του Α.Σ. Γαργαλιάνων στην εταιρεία αμφισβητείται, καθόσον σήμερα συζητείται στο Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων αίτηση ακυρότητας των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων του Α.Σ.Γ. από το μέλος Παν. Παγάνη, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ.

Με την αίτηση αμφισβητείται η νομιμότητα συγκρότησης και λήψης απόφασης από τη Γ.Σ. του συνεταιρισμού, στην οποία ήταν παρόντα 17 από τα 580 μέλη του Συνεταιρισμού.
Μάλιστα το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού μπροστά σε αυτή την εξέλιξη και στο ενδεχόμενο ακύρωσης των αποφάσεων της Γ.Σ., οπότε τινάζεται στον αέρα και η Α.Ε. στην οποία συμμετέχει κατά το 1/3, προσκάλεσε νέα Γ.Σ. για τις 2 Φεβρουαρίου προκειμένου (άκουσον-άκουσον) να εγκρίνει την 102/5-1-2014 απόφαση της Γ.Σ., με την οποία, με 10 μέλη υπέρ έναντι 4 κατά, αποφασίστηκε η συμμετοχή στην Α.Ε. ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ.

Στην ίδια συνέλευση φέρνει προς έγκριση και το Καταστατικό της εταιρείας, η οποία έχει ήδη πρόεδρο (Σταύρος Αδαμόπουλος του συνεταιρισμού της Στέρνας) και διευθύνοντα σύμβουλο (Βασίλης Κοζομπόλης του συνεταιρισμού της Αβίας).

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η επίσπευση δημιουργίας της εταιρείας έχει να κάνει με την προσπάθεια να μπουν στο παιχνίδι της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, αφού η προκήρυξη είναι φέτος ανοιχτή σε όλους, αρκεί να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις και να διαθέτουν την ανάλογη πιστοποίηση.

Επειδή όμως η ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ., προφανώς δεν πληροί τα κριτήρια και προκειμένου να υπερπηδηθεί το ενδεχόμενο ακυρότητας συγκρότησής της, τόσο ο Βασίλης Κοζομπόλης, όσο και οι πρόεδροι των δύο άλλων συνεταιρισμών της Α.Ε. ζητούν από τους παραγωγούς ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ώστε να τους εκπροσωπούν ως φυσικά πρόσωπα(!) στις συναλλαγές με τον ΟΠΕΚΕΠΕ!!!

Στόχος της «παράγκας» Κοζομπόλη και Σία είναι προφανώς, να διεμβολίσουν την «Ενωση Μεσσηνίας», διάδοχο σχήμα της ΕΑΣ Μεσσηνίας, από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, προσποριζόμενοι την προμήθεια για την ενεργοποίηση, μιας και από φέτος αυτή θα πληρώνεται από τους δικαιούχους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.
Η κίνηση αυτή των εξουσιοδοτήσεων, αν δεν είναι παράνομη, είναι τουλάχιστον περίεργη και έχει προκαλέσει αναστάτωση στους αγρότες της Μεσσηνίας, οι οποίοι γνωρίζουν τα έργα και τις ημέρες του Β. Κοζομπόλη ως προέδρου της ΕΑΣ, την οποία βούλιαξε οικονομικά με «φέσια» που ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ!

Και όλα αυτά τη στιγμή που η ΕΑΣ Μεσσηνίας επί των ημερών του για την πενταετία 2007-2012 είσπραξε μόνο από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων πάνω από 15 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα!!!Τι έγιναν άραγε τόσα χρήματα και γιατί δεν εξυπηρετούνται οι υποχρεώσεις του συνεταιρισμού; Αμείλικτο ερώτημα χιλιάδων Μεσσηνίων αγροτών από τους οποίους τώρα ο Κοζομπόλης ζητεί «λευκή επιταγή»!Τώρα, λοιπόν, ο Κοζομπόλης, αφού έκανε τις «δουλειές» του με την ΕΑΣ Μεσσηνίας, υπονομεύει το διάδοχο συνεταιριστικό σχήμα, στο οποίο μέχρι πρότινος ήταν μέλος του Δ.Σ., ενώ εκπροσωπεί από την εποχή της ΕΑΣ τη Μεσσηνία στην ΠΑΣΕΓΕΣ και μάλιστα ως μέλος της διοίκησής της!

Ζητάει λοιπόν ο «παραγκάρχης» Βασ. Κοζομπόλης εξουσιοδότηση:
«Με το έγγραφο αυτό διορίζω τον ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗΣ και της ΘΕΟΔΩΡΑ με το υπ’ αριθμό (Αστυνομική – Τ.Α. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – 20/03/1992) και Α.Φ.Μ., κάτοικος ΑΒΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Πελοποννήσου, ως ειδικό πληρεξούσιο, αντιπρόσωπό μου να υπογράφει κάθε έγγραφο, αίτηση ή δήλωση και να ενεργεί κάθε πράξη απαραίτητη για την παραλαβή του αναγνωριστικού και κωδικού πρόσβασης, για την υποβολή της αίτησης μου για την ενιαία ενίσχυση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον φορέα.

Τέλος δηλώνω ότι αναγνωρίζω όλες τις πράξεις του άνω πληρεξούσιου μου ως νόμιμες, έγκυρες, ισχυρές και απρόσβλητες και ως να έγιναν από εμένα τον ίδιο».
Ζητεί με άλλα λόγια «λευκή επιταγή» από τους παραγωγούς να διαχειριστεί εν λευκώ τις υποθέσεις που σχετίζονται με τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης!!!

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Η κίνηση αυτή του Κοζομπόλη και της παρέας του αποσκοπεί στο να αφαιρέσει την ύλη της «Ενωσης Μεσσηνίας» από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, παρ’ ότι γνωρίζει ότι η ΕΑΣ Μεσσηνίας έχει επενδύσει σημαντικά για υποδομές και εκπαιδευμένο προσωπικό και έχει τη δυνατότητα να φέρει επιτυχώς σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο, διαθέτοντας πλήρη βάση δεδομένων.
Γνωρίζει επίσης ότι από τα έσοδα αυτά η «Ένωση Μεσσηνίας» θα προσπαθήσει να ρυθμίσει αποπληρώνοντας μέρος των χρεών που ο ίδιος κληρονόμησε στο διάδοχο σχήμα που είναι η «Ένωση Μεσσηνίας».

Στον αντίποδα η «Ένωση» κινείται με σοβαρότητα ως πιστοποιημένος φορέας των αγροτών ενόψει της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και ήδη χιλιάδες παραγωγοί έχουν παράσχει τη σχετική εξουσιοδότηση η οποία αναφέρεται προς τον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας» (ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ) και δεν έχει να κάνει με πρόσωπα.
Μάλιστα η «Ένωση Μεσσηνίας» καλεί τους αγρότες να προσέρχονται στα κατά τόπους καταστήματα της Ένωσης (Καλαμάτα – Μεσσήνη – Μελιγαλά – Πύλο – Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά – Κυπαρισσία) καθώς και στα ΚΕΠ των πρώην Καποδιστριακών Δήμων για την υποβολή της εξουσιοδότησης ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστα η δυνατότητα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων όταν το υπουργείο θα ανοίξει το σύστημα υποβολής των αιτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Από την άλλη η «παράγκα» Κοζομπόλη, προσπαθεί με διάφορους «γυρολόγους» να αποσπάσει από παραγωγούς εξουσιοδοτήσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία δεν διαθέτουν καμία βάση δεδομένων, ούτε υποδομή τεχνολογική, ούτε ανθρώπινο δυναμικό εκπαιδευμένο για να εκτελέσει ένα σύνθετο και δύσκολο έργο, όπως αυτό της ενεργοποίησης δικαιωμάτων.
Ας απαντήσουν ο Κοζομπόλης και οι άλλοι επίδοξοι «σωτήρες» των αγροτών, με ποιο δικαίωμα και για λογαριασμό τίνος ζητούν τις «εν λευκώ» εξουσιοδοτήσεις από τους παραγωγούς για να διαχειριστούν τις υποθέσεις που σχετίζονται με τα δικαιώματα ενίσχυσης;

Ας προσέξουν οι Μεσσήνιοι αγρότες και να μην παρέχουν τέτοιες εξουσιοδοτήσεις στους επίδοξους «σωτήρες», οι οποίοι δεν διευκρινίζουν για λογαριασμό ποίου φορέα ενεργούν και με ποια προσόντα θα διεκδικήσουν την υλοποίηση του έργου της ενεργοποίησης δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης.

«ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ»

Όμως η θρασύτητα του διευθύνοντος συμβούλου (έτσι υπογράφει) της «παράγκας» δεν σταματά στην προσπάθεια δημιουργίας εναλλακτικού σχήματος που θα ελέγχει επιδοτήσεις, προγράμματα κλπ., αλλά με «μανιφέστο» που κυκλοφόρησε υπονομεύει ανοιχτά την «Ένωση Μεσσηνίας» , διάδοχο σχήμα της ΕΑΣ, την οποία όμως εκπροσωπεί ακόμη(!) στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Έτσι λοιπόν όταν η πρώην Ένωση έχασε το πρόγραμμα των ελαιοκομικών φορέων (Ο.Ε.Φ.) ύψους 4 εκατ. ευρώ, έχασαν μεγάλο μέρος του προγράμματος αυτού και οι (15) συμμετέχοντες ελαιουργικοί συνεταιρισμοί. Και μάλιστα σήμερα με την οικονομική κρίση που βιώνουμε ως κοινωνία, στη χώρα μας που δύσκολα κανείς μπορεί να εξασφαλίσει μερικά εκατομμύρια για τους παραγωγούς και τις συνεταιριστικές τους οργανώσεις.
Επίσης με τη μετατροπή της πρώην Ένωσης σε Α΄βάθμιο συνεταιρισμό, έχασες και την αντιπροσωπευτικότητά της, στο νομό Μεσσηνίας. Αφού τα μέλη της από κάποιες χιλιάδες έγιναν μερικές εκατοντάδες και ίσως μερικές δεκάδες εάν εφαρμοστεί πιστά το καταστατικό της. Ο όποιος συντονιστικός ρόλος της Ένωσης ως δευτεροβάθμια οργάνωση των συνεταιρισμών εχάθη».
● Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ποιος ευθύνεται για την απώλεια του προγράμματος (Ο.Ε.Φ.) των 4 εκατ. ευρώ;
● Ποιος δημιούργησε το διάδοχο φορέα της ΕΑΣ και αν διαφωνούσε, όπως όψιμα υποστηρίζει, γιατί ήταν υποψήφιος για το Δ.Σ., από το οποίο προσφάτως παραιτήθηκε;

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Το αποκορύφωμα όμως στο «μανιφέστο» Κοζομπόλη είναι άλλο. Έχει να κάνει με το παρελθόν και το μέλλον!
Ιδού:
«Η πρόκληση λοιπόν που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ μεγάλη. Για όλους εμάς, η διαχείριση των δικαιωμάτων (επιδοτήσεων) των μελών μας δεν είναι το πρωταρχικό ζητούμενο, αλλά και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν και πολύ περισσότερο σ’ αυτούς που πλέον δεν μας εκφράζουν.
Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με το παρελθόν, γιατί μας απασχολεί το μέλλον το οποίο έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και η προσοχή μας πρέπει να είναι προσηλωμένη σταθερά εμπρός.Όσο αυτό δεν γίνεται αντιληπτό και θέλουν κάποιοι να παρουσιάσουν τη νέα προσπάθεια ως προσωπική κόντρα κάποιων προσώπων αδικούν τους ίδιους τους εαυτούς τους, γιατί δεν έχουν αντιληφθεί τίποτα από την νέα εποχή που έρχεται και τα δεδομένα που αλλάζουν τον κόσμο όλον».
Δεν τον εκφράζει πλέον η «Ένωση Μεσσηνίας», προφανώς γιατί δεν μπόρεσε να την ελέγξει ώστε να… κουκουλώσει τα έργα και τις ημέρες του στην ΕΑΣ Μεσσηνίας για τα οποία η Δικαιοσύνη έχει τώρα το λόγο, όπου ήδη διεξάγεται έρευνα και προανακρίσεις σε διάφορα επίπεδα και για πολλά ζητήματα.

Ετσι λοιπόν, το απόλυτο ΠΑΡΕΛΘΟΝ του συνεταιριστικού κινήματος στη Μεσσηνία, ο Βασ. Κοζομπόλης, «δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το παρελθόν…», αποφάσισε να το παίξει μελλοντολόγος γιατί «…το μέλλον έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα» και, προφανώς, πρέπει να «τρέξει με χίλια» για να το προλάβει! Δεν έχει όμως τώρα ούτε ισχυρή καρέκλα, ούτε αυτοκίνητο-δώρο με πολλά κυβικά, οπότε πως να «προκάμει» το μέλλον!…
Έχοντας λοιπόν ο πολυπράγμων «παραγκάρχης» αντιληφθεί τα πάντα για τη νέα εποχή που έρχεται και τα δεδομένα που άλλαξαν… έριξε τη ζαριά! Με συνοπτικές διαδικασίες έστησε την «παράγκα» για όλες τις δουλειές που έχουν να κάνουν με τις επιδοτήσεις, τα προγράμματα και τις υπηρεσίες προς τους αγρότες, οι οποίοι είχαν πικρή εμπειρία από την πολυετή θητεία του στην ΕΑΣ Μεσσηνίας, την οποία έριξε κυριολεκτικά στα βράχια. Απλά το διάδοχο σχήμα η «Ένωση Μεσσηνίας» προσπαθεί τώρα να διαχειριστεί χρέη και ελλείμματα, για να επαναφέρει το συνεταιριστικό κίνημα στο δρόμο της αξιοπιστίας και της προσφοράς στον αγρότη. Βρίσκει ωστόσο απέναντί της τον ίδιο μοιραίο άνθρωπο. Τον Βασίλειο Κοζομπόλη! Ο οποίος δίνει μάχη χαρακωμάτων να εμποδίσει τη διαφάνεια όλων των υποθέσεων της ΕΑΣ Μεσσηνίας, που για τις περισσότερες – αν όχι όλες – είναι υπόλογος απέναντι στους Μεσσήνιους αγρότες από τους οποίους έχει τώρα το θράσος να ζητεί «λευκή επιταγή» να διαχειριστεί τα δικαιώματά τους στην ενιαία ενίσχυση!

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

-------------------------------------------------------------------------------

2) Νέα αναπτυξιακή προσπάθεια συνεργασίας
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online, 27/01/2014


Θετική ανταπόκριση φάνηκε να έχει η πρόσκληση που έκανε χθες η εταιρεία "Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου Α.Ε.", για να παρουσιάσει τις θέσεις της για τη νέα προσπάθεια οργάνωσης, ανάπτυξης και συνεργασίας των ελαιουργικών συνεταιρισμών.

Ο Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας και του Αγροτικού - Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στέρνας μίλησε για αυτή την προσπάθεια, ώστε οι συνεταιρισμοί να μην είναι διάσπαρτοι και να ασχοληθούν ενωμένοι με ζητήματα που αφορούν το μέλλον του ελαιολάδου, με πρώτο την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα. Οπως είπε ο κ. Αδαμόπουλος, ο χρόνος πίεζε και έτσι προχώρησαν αρχικά μόνο τρεις συνεταιρισμοί, Γαργαλιάνων, Στέρνας και Αβίας - Μικρής Μαντίνειας, ενώ χθες έγινε γενικό κάλεσμα σε όλους τους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς από όλο το νομό, στην έδρα της εταιρείας, στην Καλαμάτα.

Μιλώντας στην "Ε" ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε ότι το εγχείρημά τους φαίνεται ότι έχει απήχηση και στους στόχους είναι η σύσφιγξη σχέσεων μεταξύ των συνεταιρισμών. Οπως ανέφερε και στην ομιλία, αυτό που τους ενώνει όλους είναι το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, και γι' αυτό θα παλέψουν. Οπως είπε, το μεσσηνιακό ελαιόλαδο κατέχει στην παγκόσμια αγορά την καλύτερη θέση, ωστόσο στην πράξη κάθε άλλο παρά είναι το "μεσσηνιακό χρυσάφι". Ευθύνη, τόνισε, υπάρχει από όλους, η κεντρική πολιτική σκηνή, που δεν κάνει τίποτα για την προώθηση και αναγνώριση του προϊόντος. "Εχουν όλες οι Ενώσεις κατά καιρούς, σε όλους τους νομούς -δεν είναι μόνο μεσσηνιακό το θέμα", ανέφερε και πρόσθεσε ότι έχουν και οι συνεταιρισμοί και όπως είπε πρέπει και αυτοί να κάνουν την αυτοκριτική τους, έχουν και οι παραγωγοί, αν και τόνισε ότι αυτοί φέρουν την μικρότερη ευθύνη. Αντίθετα εκείνοι που έπρεπε να δίνουν τις κατευθύνσεις έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν οι παραγωγοί και να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, έχοντας στο μυαλό τους ότι "η ισχύς εν τη ενώσει". Και έφερε ως παράδειγμα την επικείμενη επέκταση της ονομασίας ΠΟΠ Καλαμάτα, για όλο το νομό. Εκεί επάνω -σημείωσε- πρέπει να κουβεντιάσουμε ποιες πρέπει να είναι οι προδιαγραφές και πώς θα τηρηθούν οι προδιαγραφές ΠΟΠ, ώστε "να αναδείξουμε την ποιότητα μέσα από την ονομασία προέλευσης και όχι να λέμε ΠΟΠ Καλαμάτα για τα μάτια του κόσμου". Ο αγρότης θα πρέπει να είναι διά βίου εκπαιδευόμενος, σημείωσε τέλος και τόνισε ότι αυτό είναι άλλωστε το όραμα της εταιρείας τους. "Δεν ήρθαμε εδώ για να διαχειριστούμε, δεν είμαστε διαχειριστές, δεν είμαστε επιχειρηματίες, είμαστε αγρότες που σε αυτή τη φάση πρέπει να διαχειριστούμε κάποια πράγματα και πρέπει να αφήσουμε στην επόμενη γενιά, στους επόμενους, κάποια υποδομή που δεν υπάρχει και βολοδερνόμαστε", ανέφερε.

-------------------------------------------------------------------------------

3) Άψογη συνεργασία δήμου Μεσσήνης - ΕΑΣ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων
www.best-tv.gr, 27/01/2014


Σύμφωνα με επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας (Ένωση Μεσσηνίας) φέτος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποχρεώνει στην παροχή ενυπόγραφης εξουσιοδότησης από κάθε παραγωγό ξεχωριστά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων 2014 (επιδοτήσεις).

Για αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να υποβάλουν αυτή την εξουσιοδότηση από τις 27/01/2014 έως και τις 3/02/2014 ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων όταν το Υπουργείο ανοίξει το σύστημα υποβολής αιτήσεων.

Ο Δήμος Μεσσήνης συνδράμει στην εξυπηρέτηση των παραγωγών με την παραχώρηση των εγκαταστάσεων των ΚΕΠ καθώς και την παρουσία εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου στην Ένωση Μεσσήνης για τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής.

Επιπλέον ο Δήμαρχος Μεσσήνης απέστειλε επιστολή στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου να υποστηρίξουν τους παραγωγούς - κατοίκους της Τ.Κ. για την διεκπεραίωση του θέματος αυτού. Είναι γνωστό ότι όλοι οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης είναι εξουσιοδοτημένοι με προηγούμενη απόφαση Δημάρχου και έχουν και τη σφραγίδα για να θεωρούν το γνήσιο της υπογραφής. Θεωρούμε ότι με τη συνδρομή των Προέδρων και την καλή συνεργασία με τους παραγωγούς θα ολοκληρωθεί εντός του ως άνω χρονοδιαγράμματος η υποβολή των εξουσιοδοτήσεων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Στόχος είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι παραγωγοί και να εξυπηρετούνται στο χωριό τους, στα γραφεία της Τοπικής Κοινότητας.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Στάθης Αναστασόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας κ. Κωνσταντίνο Κατσούλη και συζήτησαν πέραν της γραπτής διαδικασίας και λεπτομέρειες της συνεργασίας για την άμεση εξυπηρέτηση όλων των παραγωγών.

-------------------------------------------------------------------------------

4) Οικονομικές "βόμβες" της ΕΑΣ σκάνε στα χέρια της Ενωσης
του Γιάννη Σινάπη , ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online 21/01/2014


Μια ακόμα "βόμβα" της ΕΑΣ Μεσσηνίας "έσκασε", αποκαλύφθηκε στο Δ.Σ. της Ενωσης, του συνεταιρισμού - διαδόχου, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Δ.Σ. της οργάνωσης. Ηταν η αγωγή της εταιρείας "Food Standard A.E." - συμβούλου της ΕΑΣ με την οποία ζητεί 132.268,45 ευρώ για παλιά οφειλή, με βάση σύμβαση που είχε υπογράψει με το Δ.Σ. της οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2010, για την παροχή υπηρεσιών.

Αποκαλύφθηκε ότι για τη σύναψη της σύμβασης, όπως υποστήριζε στην αγωγή της η εταιρεία, δεν υπήρχε απόφαση του Δ.Σ. της ΕΑΣ. Ετσι το Δ.Σ. της Ενωσης αποφάσισε ομόφωνα να διερευνηθεί το θέμα, να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Καλαμάτας από τον πρόεδρο Κώστα Κατσούλη και η δικαιοσύνη να ερευνήσει την υπόθεση. Για το έργο που είχε κάνει η εταιρεία και δεν αποδέχεται σήμερα η οργάνωση (συνολικής σύμβασης 239.868,45 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ), το Δ.Σ. του συνεταιρισμού αποφάσισε τη σύναψη σύμβασης με άλλη εταιρεία, για την υλοποίησή του, με 20.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί στις 4/10/2010 από την ΕΑΣ και τη Food Standard, «αντικείμενο του έργου είναι η παροχή από τον ανάδοχο προς τον εργοδότη υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης για την ανάπτυξη, εγκατάσταση και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ) με σκοπό την πιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας της ομάδας των παραγωγών του εργοδότη ήτοι 1.306 παραγωγοί, εκ των οποίων οι 315 παραγωγοί έχουν έως 12 στρέμματα και οι 991 έχουν πλέον των 12 στρεμμάτων (πεδίο πιστοποίησης), σύμφωνα με τα πρότυπα ARRO 2.1 AGRO 2.2/3 την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 4/2010 - 3/2011». Στο κείμενο της σύμβασης, αναφέρεται η «υπ. αριθμ. 82/8-7-10 του Δ.Σ. του εργοδότη σχετικά με την έγκριση ανάθεσης του έργου στον ανάδοχο».

Στο Δ.Σ. του συνεταιρισμού της Ενωσης την περασμένη Παρασκευή, έγινε γνωστό ότι στις 8 Ιουλίου 2010, στο 8ο θέμα, δεν είχε ανατεθεί κανένα τέτοιο έργο, αλλά αποφασίστηκε συγκεκριμένα: «Το Δ.Σ. ύστερα από διαλογική συζήτηση αποφασίζει ομόφωνα τη σύσταση ομάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης με κοστολόγιο 165 ευρώ + ΦΠΑ μέχρι 20 στρέμματα και 3,5 ευρώ + ΦΠΑ για κάθε επιπλέον πάνω των 20 στρεμμάτων». Γι’ αυτό και αποφάσισε να ζητήσει τη δικαστική διερεύνηση, γιατί η ανάθεση φαίνεται να έγινε χωρίς απόφαση του Δ.Σ.

Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου το Δ.Σ. της Ενωσης, του διάδοχου συνεταιρισμού, αποφάσισε ομόφωνα την περασμένη Παρασκευή: «Οπως υπογράψει σύμβαση μεταξύ του Α.Σ. Μεσσηνίας και της εταιρείας "Ρόδας ΕΠΕ - Συστήματα διαχείρισης στη γεωργία" έναντι αμοιβής 20.000 ευρώ καταβλητέα, α) 4.000 ευρώ τέλος Νοεμβρίου, β) 12.000 ευρώ τέλος Φεβρουαρίου και γ) 4.000 ευρώ τέλος Ιουλίου για το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελαιολάδου και Ελιάς. Η σύμβαση θα είναι 3ετής δυνάμενη να παραταθεί με γραπτή σύμφωνη γνώμη των συμβαλλομένων. Οι παραγωγοί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης θα επιβαρύνονται με αίτηση εγγραφής κόστους συνολικού 50 ευρώ, την αίτηση και εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κων/νος Κατσούλης να υπογράψει τη σύμβαση».