Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ του… 3,8% φέρνει (;) πρόωρες κάλπες

Η δημοσκόπηση της εταιρείας “Alco” για το site newsit του Νίκου Ευαγγελάτου, ανοίγει διάπλατα παράθυρο σοβαρών πολιτικών εξελίξεων μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου, στην περίπτωση που τα προγνωστικά της επιβεβαιωθούν.

Η μέτρηση αφορά την πρόθεση ψήφου των πολιτών για τις ευρωεκλογές, και δείχνει την ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να έχει μειωθεί από το 1,4% στο 0,9%, καθώς σήμερα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκεται στο 20,9% και το κυβερνών κόμμα στο 20%.

Το πιο ενδιαφέρον .....

εύρημα ωστόσο αφορά το ΠΑΣΟΚ, που κατρακυλάει στο 3,8%, δεν βγάζει δηλαδή ευρωβουλευτή. Μια εκτίμηση που, στην περίπτωση κατά την οποία επιβεβαιωθεί, αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη, ενδεχομένως ακόμη και στην αμφισβήτηση ή ανατροπή του Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία, με την παπανδρεϊκή πτέρυγα να ακονίζει ήδη τα μαχαίρια της.

Κάτι που θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο κυβερνητικό σχήμα, και θα φέρει εκ των πραγμάτων πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές.

Η δημοσκόπηση αυτή είναι η πρώτη που καταγράφει το “Ποτάμι” του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο μετριέται στο 5,7%, πάνω δηλαδή από το ΠΑΣΟΚ, ως τέταρτη πολιτική δύναμη πίσω από τη Χρυσή Αυγή που βρίσκεται στο 6,9%.

Το ΚΚΕ μετριέται στο 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 4%, ενώ εκτός Βουλής και πολύ μακριά από τη δυνατότητα εκλογής ευρωβουλευτή βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά, με 2,8%.

Υστερόγραφα