Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Κρυφά χαράτσια στη συμμετοχή για τα φάρμακα

Γίνεται ένας ασφαλισμένος με 0% συμμετοχή στα φάρμακα να πληρώνει 12,94 ευρώ για να αγοράσει τα φάρμακά του; Η κοινή λογική λέει «όχι». Οι ασφαλισμένοι και φαρμακοποιοί όμως, απαντούν «ναι», καθώς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με .....

τα παράδοξα του νέου δελτίου τιμών, που έχει εκτινάξει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων ακόμη και κατά 70%.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, δεδομένου ότι για φέτος ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ έχει κλειδώσει στα 2 δισεκ. ευρώ, όταν το 2009 είχε φθάσει στα 5,6 δισεκ.

Τότε, οι οικονομολόγοι της υγείας περιέγραφαν με δύο λέξεις την κατάσταση: «πάρτι συνταγογράφησης».

Όμως, στην προσπάθεια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και της κατασπατάλησης χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων έχει δημιουργηθεί ένα ιδιόμορφο σύστημα φαρμακευτικής κάλυψης, το οποίο μεγαλώνει το κόστος που πληρώνουν από τις τσέπες τους οι ασφαλισμένοι, παρόλο που οι τιμές των φαρμάκων έχουν πέσει στα χρόνια του μνημονίου κατακόρυφα.

Μάλιστα, καλούνται να πληρώσουν ακριβά την αγωγή τους ακόμη και όταν επιλέγουν γενόσημα –δηλαδή αντίγραφα- φάρμακα, σε μία προσπάθεια να κάνουν οικονομία τόσο στην τσέπη τους όσο και στο Ταμείο.

Οι αποδείξεις φαρμακοποιών που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα Τα Νέα, δείχνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις στρεβλώσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων, πλέον του «συνταγόσημου» του ενός ευρώ ανά συνταγή, υπέρ του ενιαίου Ταμείου.

Το κρυφό χαράτσι, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, κρύβεται στις νέες μειωμένες τιμές αναφοράς –δηλαδή, το ποσό που πραγματικά καλύπτει το Ταμείο. Για παράδειγμα, ενώ στα μέσα Μαρτίου η ασφαλιστική τιμή για τα σκευάσματα με τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη (χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς υπέρτασης) ήταν 5,32 ευρώ, σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 4,85 ευρώ. Μοιραία, λοιπόν, επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι, με τους φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν ότι σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ενημερώνονται για νέα ψαλιδίσματα στις ασφαλιστικές τιμές.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα

Κλικ και ξανά κλίκ επάνω στην ανοιγμένη εικόναι.



TA NEA