Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Απάντηση στην Διαμαρτυρία για την επιχειρούμενη συγχώνευση σχολικών μονάδων στην Δ.Ε. Γαργαλιάνων

Απάντηση στην διαμαρτυρία (κλικ) που μας έστειλαν χθες οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σχολικών μονάδων της Δ.Ε Γαργαλιάνων σχετικά με την επιχειρούμενη συρρίκνωση των εκπαιδευτικών μονάδων έδωσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας κ. Γιάννης Πλατάρος.

Ο κ. Πλατάρος .....

επισημαίνει ότι αν και φαίνεται η διαδρομή από τα χωριά Μουζάκι και Πυργάκι να ειναι συντομότερη προς την Χώρα παρά τους Γαργαλιάνους εν τούτοις άλλοι παράγοντες κρίνουν την λύση αυτή ως μή σωστή και το αρχικό λάθος της απόφασης έχει ΗΔΗ ΔΙΟΡΘΩΘΕϊ.

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαιδευσης Μεσσηνίας όμως την έστειλε ο κ. Πλατάρος τον οποίκο και ευχαριστούμε για την άμεση απάντηση του.

"Επιχειρήθηκε να λυθεί ένα πρόβλημα, που έχει να κάνει με την ορθολογική χωροταξία των Σχολείων, για να εξοικονομηθούν πόροι για το Κράτος στα πλαίσια της γνωστής Δημοσιονομικής στενότητος και πάντα με βάση την Κοινή υπουργική Απόφαση που ισχύει. Μια εύκολη λύση είναι ότι η κοντινότερη διαδρομή από ένα χωριό σε συγκεκριμένα Σχολεία, βρίσκεται μέσω της αξιόπιστης Υπηρεσίας «Χάρτες Google» όπου και τα δύο χωριά, Μουζάκι και Πυργάκι φαίνονται πιο κοντά στην Χώρα, παρά στους Γαργαλιάνους.

Χάρτης Google Maps

Όμως (και εδώ το πρόβλημα γίνεται χαοτικό) το κοντινότερο, δεν είναι πάντοτε και το οικονομικότερο που απαιτεί η ΚΥΑ, καθώς η μετακίνηση μπορεί να γίνεται με ταξί ή με λεωφορείο. Να διατίθενται ταξί, αλλά να μην διατίθενται λεωφορεία. Να υπάρχει δρομολόγιο ή να μην υπάρχει. Να υπάρχει βατότητα για το ταξί, αλλά όχι για το λεωφορείο. Το λεωφορείο, να μην πηγαίνει από την κοντινότερη διαδρομή . Το πρωί να μετακινούνται τα παιδιά με ταξί γιατί δεν υπάρχει δρομολόγιο του ΚΤΕΛ και το μεσημέρι με λεωφορείο ή αντιστρόφως.

Αυτά μπορώ να ανακαλέσω πρόχειρα στην μνήμη μου, που κάνουν το πρόβλημα ειδικό για κάθε χωριό. Σε αυτά τα πλαίσια αντιμετωπίσθηκε και η περίπτωση των Χωριών Μουζάκι και Πύργου και έγινε αμέσως η διόρθωση. Τα αναγραφόμενα ως «σχέδια για συγχώνευση Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας είναι στην σφαίρα της φαντασίας. Καμία συγχώνευση δεν έγινε στον νομό, ούτε θα γίνει στον δήμο, καμία κατάργηση δευτεροβάθμιας μονάδας στον Δήμο δεν θα γίνει και έχουμε και μία ίδρυση νέας Σχολικής μονάδας, του «Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Καλαμάτας»

Η Μεσσηνία, έχει εκατοντάδες χωριά και το πρόβλημα της «οικονομικότερης διαδρομής» που δεν συμπίπτει με την «συντομότερη διαδρομή» δύναται να δημιουργήσει λάθη, τα οποία -στην συγκεκριμένη περίπτωση- αστραπιαία διορθώθηκαν και μάλιστα παρ ΄ ότι εδόθησαν εξηγήσεις ότι ΗΔΗ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΧΕ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ, και συγκέντρωση έγινε και καταγγελία και ψήφισμα προφανώς για δημιουργία εντυπώσεων εκ του μη όντος, αφού , όπως προείπα, το πρόβλημα λύθηκε αμέσως με την διαπίστωσή του, χωρίς να χρειαστεί η «γενική κατακραυγή» Μάλιστα και όποια άλλα λάθη αλλού παρουσιαστούν, εάν παρουσιαστούν θα διορθωθούν, πάντα στα πλαίσια των κατευθύνσεων του νόμου και όχι της όποιας αυθαίρετης βούλησης του υπογράφοντος.

Με τα παραπάνω, ελπίζω να δόθηκαν όλες οι αναγκαίες εξηγήσεις.

Ευχαριστώ
Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.
Γιάννης Πλατάρος"