Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Επισκέφθηκε τα καρπουζοχώραφα της Τριφυλίας ο Αργυράκης

Σήμερα 04/06/14 ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Γιάννης Αργυράκης επισκέφθηκε τα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και ενημερώθηκε από τον Διευθυντή Αντώνιο Παρασκευόπουλο για τις εξαγωγές του καρπουζιού και των λοιπών κηπευτικών(αγγούρι, τομάτα). Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Προϊσταμένη του τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, ο τακτικός ποιοτικός ελεγκτής και οι ποιοτικοί ελεγκτές της Υπηρεσίας, στελέχη της Υπηρεσίας και εξαγωγικοί φορείς από όλη την ευρύτερη περιοχή.

Ενημερώθηκε για την πορεία των εξαγωγών και σημειώθηκε ότι έχει .....

συγκομιστεί περισσότερο από το 50% της παραγωγής και τα καρπούζια έχουν προωθηθεί σε όλη την Ευρώπη σε 21 χώρες και κυρίως σε Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Νορβηγία, Αγγλία, Κροατία, Βέλγιο, Σουηδία, Σερβία, Ελβετία, Ολλανδία, Αλβανία κ.τ.λ.

Οι συνολικές εξαγωγές από την περιοχή με αναγγελίες στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας ξεπερνούν τις 3.500 τόνους όμως καρπούζια προωθούνται από την περιοχή στους όμορους νομούς και από εκεί στο εξωτερικό και από εγκεκριμένους εμπόρους.
Η ποιότητα των προϊόντων είναι εξαιρετική χωρίς προβλήματα. Η ωριμότητα ελέγχεται από τους ελεγκτές και τα καρπούζια προωθούνται ασφαλή με πιστοποιημένη τη διαδικασία παραγωγής και με ενσωματωμένη μέριμνα για το περιβάλλον.

Ο κ. Αργυράκης τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του ποιοτικού ελέγχου, ζήτησε να ενταθεί ο έλεγχος και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (παραγωγών, εξαγωγέων και γεωπόνων-ελεγκτών) ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα, να κρατηθούν οι αγορές αλλά και να κερδιθούν καινούριες.
Ενημερώθηκε επιπλέον για την πορεία των επενδυτικών προγραμμάτων (σχέδια βελτίωσης) η οποία υλοποιείται με απόλυτη επιτυχία. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί 28 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επενδύσεων 8.000.000 Ευρώ και δημοσίας δαπάνης 3.300.000 Ευρώ. Επίσης του γνωστοποίησαν ότι όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της δακοκτονίας τον επόμενο μήνα.

Στη συνέχεια ο κ. Αργυράκης, ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ και κλιμάκιο ελεγκτών επισκέφθηκαν τα κέντρα ελέγχου και τα καρπουζοχώραφα, αντάλλαξαν απόψεις και άκουσαν τους προβληματισμούς των φορέων, των παραγωγών και όλων των εμπλεκομένων και έδειξε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το υψηλό επίπεδο συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.
Τόνισε δε ότι αν η ισχύς των κρατών παγκοσμίως μετριόταν με τις δυνατότητες της παραγωγής τους στον πρωτογενή τομέα, η Ελλάδα θα ήταν μέσα στις ισχυρές χώρες του πλανήτη.