Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Οι έξυπνοι μετρητές της ΔΕΗ καταργούν τους έναντι λογαριασμούς

Εως τον Σεπτέμβριο θα έχουν υποβληθεί οι προσφορές και μέσα σε διάστημα 15 μηνών προβλέπεται να έχουν εγκατασταθεί 200.000 έξυπνοι μετρητές της ΔΕΗ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ που δημοσιεύτηκε.

Ο διαγωνισμός αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα που θα προηγηθεί του .......

εκτεταμένου προγράμματος το οποίο θα ακολουθήσει και προβλέπει την αντικατάσταση του 80% των περίπου 7 εκατ. παλιών μετρητών μέχρι το 2020. Ενώ αρχικά το πιλοτικό πρόγραμμα είχε προβλεφθεί να περιλαμβάνει 150 χιλιάδες μετρητές τελικά ο αριθμός αυξήθηκε και προβλέπεται να εγκατασταθούν 170 χιλιάδες υποχρεωτικά και ακόμη 30 χιλιάδες ως option.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το έργο με προϋπολογισμό 86,5 εκατ. ευρώ προβλέπει ότι θα τοποθετηθούν 60.000 μετρητές στην Ξάνθη, 80.000 στη Λέσβο, 20.000 στη Λευκάδα, 7.000 στην Αττική και 3.000 στη Κεντρική Μακεδονία. Επίσης προβλέπεται η προαιρετική εγκατάσταση 17.000 μετρητών στη Σαντορίνη, 3.000 στην Κύθνο, και 10.000 στη Μύλο.

Πρόκειται για περιοχές που επελέγησαν με συγκεκριμένα κριτήρια καθώς είναι τόσο αστικές και ημιαστικές όσο αγροτικές και νησιά. Στόχος είναι να αποκτηθεί εμπειρία από τη λειτουργία του συστήματος των έξυπνων μετρητών σε αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΔΕΔΔΗΕ η υποβολή των προσφορών θα γίνει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου ενώ ο ανάδοχος θα πρέπει να εγκαταστήσει τους πρώτους 10 χιλιάδες μετρητές μέσα σε εννέα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και σε 15 τους υπόλοιπους 160 χιλιάδες.

Τι είναι ο έξυπνος μετρητής
Σε αντίθεση με το συμβατικό «ρολόι» ο έξυπνος μετρητής παρέχει μεγάλες δυνατότητες τόσο στον προμηθευτή όσο και στον καταναλωτή. Λειτουργεί ως πομπός και δέκτης και μπορεί να ενημερώνει για το ύψος της κατανάλωσης ή τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της τόσο την εταιρεία που πουλάει το ρεύμα όσο και τον ίδιο τον καταναλωτή.

Για παράδειγμα ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται ακόμη και με τηλεφωνικά μηνύματα για την κατανάλωσή του ή για πιθανές διακοπές ρεύματος στο δίκτυο. Επίσης μέσω των μετρητών θα μπορούν να διαμορφωθούν σύνθετα τιμολόγια για την καλύτερη διαχείριση της ζήτησης που θα «επιβραβεύουν» τους καταναλωτές που είναι φειδωλοί στις ώρες με μεγάλη ζήτηση και θα «τιμωρούν» τους σπάταλους.
Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα για αυτόματη έκδοση μηνιαίων λογαριασμών, που θα οδηγήσει και στην κατάργηση των «έναντι».

ΣΧΟΛΙΟ
Συνεπώς οι "έξυπνοι" μετρητές θα μας κλέβουν και "έξυπνα"....