Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Η ΝΕΡΙΤ πελάτης της Digea έως το 2015

Πλήρης επιβεβαίωση για το ρεπορτάζ του περιοδικού τον περασμένο μήνα. Το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ έδωσε το πράσινο φως και ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια 335 πομπών ψηφιακής τηλεόρασης δημοσιεύθηκε με κόστος 5.430.000 ευρώ. Παράλληλα βγήκε στη δημοσιότητα ο πρόχειρος διαγωνισμός για την προμήθεια πομπών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην ψηφιακή μετάβαση της Αττικής και του Έβρου.

Για την Πελοπόννησο η ΝΕΡΙΤ δεν .....

πρόλαβε, όπως είχαν σκοπό οι τεχνικές υπηρεσίες και έτσι η κρατική τηλεόραση νοίκιασε το 4ο multiplex της Digea για το switch off.
Το ότι δημοσιεύθηκε ο διεθνής διαγωνισμός δεν σημαίνει κιόλας ότι η ΝΕΡΙΤ θα αποκτήσει ψηφιακούς πομπούς σύντομα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Μάρτιο του 2015. Έως τότε και με εξαίρεση τον Έβρο όπου η ΝΕΡΙΤ ήταν έτοιμη από τον περασμένο Μάϊο για το switch off και την Αττική, η κρατική εταιρεία θα νοικιάζει τη χωριτικότητα της Digea για όλα τα προγραμματισμένα switch off σε Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, νησιά του Αιγαίου και Κρήτη. Το κόστος αυτής της τακτικής δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, αν και πηγές το ανεβάζουν σε περίπου 400.000 ευρώ.

Ο ίδιος ο διαγωνισμός προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην αγορά κυρίως εξαιτίας ορισμένων προδιαγραφών που «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένες εταιρείες. Ήδη ο Νίκος Μιχαλίτσης, πρώην τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ εκτίμησε πως το διεθνή διαγωνισμό θα τον κερδίσει η γερμανική εταιρεία Rohde & Schwartz, η οποία έχει προμηθεύσει και το σύνολο των πομπών της Digea. Ενστάσεις φαίνεται να διατυπώνονται και για τον πρόχειρο διαγωνισμό, καθώς οι όροι και οι προδιαγραφές φωτογραφίζουν επίσης μια μόνο εταιρεία της αγοράς. Με βάσει αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται η κατάθεση ενστάσεων, οπότε η θετική έκβαση των δυο διαγωνισμών δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Digital TV Info