Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Πόσο θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος

Σε 10 με 12 λεπτά του ευρώ υπολογίζεται το όφελος από τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης πουεξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρελαιο θέρμανσης σήμερα .....

διαμορφώνεται στα 33 λεπτά το λίτρο, δηλαδή η μείωση κατά 30% σημαίνει ότι ο φόρος θα πέσει στα 23 λεπτά.

Μαζί με το ΦΠΑ (που επιβάλλεται και επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) η τελική μείωση φθάνει μέχρι τα 12 λεπτά. Η λιανική τιμή πώλησης στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15 με 1,2 ευρώ το λίτρο, από 1,25 με 1,3 ευρώ, που θα ήταν αν ο φόρος παρέμενε στα περυσινά επίπεδα. Η τιμή που διαμορφωθεί τον Οκτώβριο, οπότε αρχίζει η πώληση του από τα πρατήρια, εξαρτάται ωστόσο και από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς (διεθνείς τιμές καυσίμων και ισοτιμία δολαρίου / ευρώ), που θα έχουν διαμορφωθεί τότε.

Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για έλλειψη θάρρους και γενναιότητας ή άγνοια της πραγματικής οικονομικής κατάστασης χιλιάδων οικογενειών και τονίζει πως η εξαγγελία του κ. Σαμαρα «επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις μας για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, για την ουσιαστική μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης». Την ίδια ώρα, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, διατηρείται το επίδομα θέρμανσης.

Εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στα κριτήρια, δικαιούχοι (όπως και πέρυσι) θα είναι άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ πέρυσι), έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ πέρυσι) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο. Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, δικαιούχοι είναι άγαμοι υπόχρεοι με έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ), έγγαμοι με ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (από 200.000 ευρώ), ενώ από το επίδομα θα εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους ΙΧ πάνω από 3.000 κυβικά εκατοστά (από 2.000 κυβικά πέρυσι).

Την ίδια ώρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει σχετικά τροπολογία Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τη Δευτέρα τροπολογία με την οποία θα προτείνει την επαναφορά του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στα προ των αυξήσεων επίπεδα του Μαρτίου του 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα, γνωστοποίησε ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θανάσης Πετράκος. «Ο κ. Σαμαράς εμπαίζει για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό. Νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους. Αφού αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα που ήταν τον Μάρτιο του 2011 στα 330 ευρώ τα 1.000 λίτρα, δηλ. 450%, έρχεται τώρα και παρουσιάζει ως φοροελάφρυνση την μείωση-εμπαιγμό κατά 30%. Η εξαγγελία αυτή σημαίνει ότι το πετρέλαιο θα επιβαρύνεται με 230 ευρώ τα 1.000 λίτρα» σχολίασε ο κ. Πετράκος.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, ακόμα και μετά την εξαγγελία Σαμαρά «η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα συνεχίζει να είναι απλησίαστη για την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αφού η τιμή στη λιανική θα είναι γύρω στο 1,20 ευρώ» και κατέληξε: «Μόνη ουσιαστική ελάφρυνση και ανακούφιση για τον ελληνικό λαό θα είναι η υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ "να επανέλθει ο¨ΕΦΚ στα 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα". Την πρόταση αυτή θα την επανακαταθέσουμε για μια ακόμη φορά ως τροπολογία και πάλι αύριο Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, θέτοντας όλους τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης προ των ευθυνών τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.