Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Μείωση του τέλους επιτηδεύματος και κατάργηση του φόρου πολυτελείας

Προς μείωση οδεύουν μια σειρά από φορολογικές επιβαρύνσεις σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης όπου θα ισχύσουν απο το 2015 . Δύο απο τους φόρους που αναμένεται να ελαφρύνουν την φορολογία των ελλήνων πολιτών είναι η Μείωση του τέλους επιτηδεύματος και η κατάργηση του φόρου πολυτελείας

Επίσης την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% .......

επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο να εφαρμόσει από το νέο έτος. Η αρχική πρόταση για μείωση κατά 50% δεν έγινε δεκτή από την τρόικα, συνεπώς το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάριο μικρότερης μείωσης. Βέβαια, το μέτρο ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους, κάτι που σημαίνει ότι έστω και μειωμένη, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επεκτείνεται και στις επόμενες χρονικές. Ο λόγος είναι ότι απέφερε στον προϋπολογισμό του 2013 το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που μειωθεί κατά 30% τα έσοδα θα ανέλθουν περίπου στο 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα κλείσει σημαντικά την «τρύπα» του προϋπολογισμού του 2015. Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια φοροελαφρύνσεων σε όλους τους τομείς της φορολόγησης.

Ειδικότερα:
-Τέλος επιτηδεύματος Προωθείται μείωση από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, στα 500 ευρώ.
-Φυσικά πρόσωπα: Έχει αποφασιστεί σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή, να μην υπερβαίνει το 32% από 42% που ανέρχεται σήμερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
- Επιχειρήσεις Ο βασικός φορολογικός συντελεστής 26% - 33% που επιβάλλεται σήμερα, θα μειωθεί σε πρώτη φάση στο 20% και αργότερα θα διαμορφωθεί στο 15%. -Τεκμήρια Μείωση σε πρώτη φάση και τελικά πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
- Αυτοκίνητα Προωθείται η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβλήθηκε το 2010 στα καινούργια και στα μεταχειρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα. Επίσης μειώνεται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.
- Ρύθμιση για οφειλές Προβλέπονται μέχρι και 72 δόσεις, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι δόσεις θα μπορούν να φτάνουν και τις 100.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.