Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης [ Εγκύκλιος ]

Εννέα δικαιολογητικά πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος πληρωμής ανά Νομό ή Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και παρτίδα, προκειμένου να εγκριθεί και να προχωρήσει η πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης για το 2014, που τοποθετείται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η σχετική εγκύκλιος που υπογράφει ο πρόεδρος του Οργανισμού ........

Γρηγόρης Αποστολάκος, έχει θέμα: «Διαδικασία έγκρισης πληρωμής του καθεστώτος της ενιαίας ενίσχυσης του τίτλου ΙΙΙ, των καθεστώτων ενίσχυσης του τίτλου IV που εξαιρέθηκαν εν όλω ή εν μέρει από το καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης (συνδεδεμένα καθεστώτα), των μέτρων στήριξης του Άρθρου 68 του ΚΑΝ (ΕΚ)73/2009, καθώς και των ειδικών μέτρων στήριξης των μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους του ΚΑΝ (ΕΚ) 1405/2006 για το έτος αιτήσεων 2014».

Πιο αναλυτικά η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

Α. Στα πλαίσια του άρθρο 3 της αριθμ. 252831/11-03-2010 KYA, το ελεγκτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς, εξουσιοδοτείται για τον έλεγχο και την έγκριση (αναγνώριση και εκκαθάριση) της πληρωμής:

· του καθεστώτος της ενιαίας ενίσχυσης του τίτλου III του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ.73/2009,

· των καθεστώτων ενίσχυσης του τίτλου IV που εξαιρέθηκαν εν όλω ή εν μέρει από το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης (συνδεδεμένα καθεστώτα)

· των μέτρων στήριξης του άρθρου 68, του Καν (ΕΚ) 73/2009,

· των ειδικών μέτρων στήριξης των Μικρών Νησιών Αιγαίου Πελάγους

σύμφωνα με τον διενεργηθέντα κεντρικό μηχανογραφικό διασταυρούμενο έλεγχο στη κεντρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ των στοιχείων των αιτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης και των καταχωρηθέντων αποτελεσμάτων των διενεργηθέντων διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, για το έτος 2014, που τηρούνται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με απόφαση του προέδρου δύναται να πραγματοποιούν τον έλεγχο και την έγκριση της πληρωμής (αναγνώριση και εκκαθάριση) και υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατέχουν κωδικό ελεγκτή ανεξαρτήτως της οργανικής μονάδας που υπηρετούν.

Β. Η έγκριση πληρωμής διενεργείται στο σύνολο της Επικράτειας, ή ανά Νομό ή Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (νυν Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) και παρτίδα βάσει «φακέλου πληρωμής», ο οποίος περιλαμβάνει :

1. τη συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής

2. την πρώτη και την τελευταία σελίδα της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής

3. λίστα των επιλεγέντων βάσει του μηχανογραφικού δείγματος παραγωγών με τη μορφή αναλυτικής κατάστασης πληρωμής για κάθε Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (νυν Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής)

4. τη λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου για κάθε Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (νυν Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) υπογεγραμμένη από τους ελεγκτές

5. την έκθεση ελέγχου με συγκεντρωτική αναφορά των αποτελεσμάτων από τον διενεργηθέντα κεντρικό μηχανογραφικό διασταυρούμενο έλεγχο υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πληροφορικής, σύμφωνα με το συνημμένο (υπόδειγμα 2).

6. την έκθεση ελέγχου με συγκεντρωτική αναφορά των αποτελεσμάτων από τον διενεργηθέντα κεντρικό μηχανογραφικό διασταυρούμενο έλεγχο των χαρτογραφικών στοιχείων, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων, σύμφωνα με το συνημμένο (υπόδειγμα 3).

7. την έκθεση ελέγχου με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα διοικητικών και επιτοπίων ελέγχων, μετά την ολοκλήρωση και καταχώρηση στη βάση δεδομένων των αποτελεσμάτων των διενεργηθέντων διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων, σύμφωνα με το συνημμένο (υπόδειγμα 4, 4α, 4β, 4γ)

8. την έκθεση ελέγχου ορθού υπολογισμού των Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2014, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης, σύμφωνα με το συνημμένο (υπόδειγμα 5)

9. τη λίστα ελέγχου πληρότητας του φακέλου πληρωμής με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν υπογεγραμμένη τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς, σύμφωνα με το συνημμένο (υπόδειγμα 6, 6α).

Γ. Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές που ορίζονται να πραγματοποιήσουν το διοικητικό και υπολογιστικό έλεγχο προβαίνουν σε δειγματοληπτικό έλεγχο σύμφωνα με την παράγραφο Β2 του άρθρου 3 της αριθμ. 252831/11-03-2010 KYA προς επιβεβαίωση του ορθού υπολογισμού του ποσού πληρωμής των εγκεκριμένων αιτήσεων και συμπληρώνουν και υπογράφουν την λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν.

Ειδικότερα, μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος της ΑΕΕ 2014 και τις σχετικές «οθόνες» επιλέγεται η (Δ.Α.Ο.Κ.) και πραγματοποιείται έλεγχος σύμφωνα με τα παρακάτω :

1. Μέσα από το αρχείο των πληρωμών της επιλεχθείσας προς έλεγχο Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (νυν Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) καθορίζεται με τυχαία δειγματοληψία το ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αιτήσεων των γεωργών, το οποίο πρέπει να κυμαίνεται από 1‰ μέχρι 1%

2. Ακολούθως, από το λογισμικό της εφαρμογής, καθορίζεται μηχανογραφικά με τυχαία δειγματοληψία το δείγμα των προς έλεγχο παραγωγών το οποίο εκτυπώνεται σε κατάσταση δείγματος ελέγχου υπό μορφή αναλυτικής κατάστασης πληρωμής

3. Ο ένας ελεγκτής προβαίνει στον έλεγχο του συνόλου του δείγματος ενώ ο δεύτερος σε δειγματοληπτικό έλεγχο τουλάχιστον του 10% των ελεγχθέντων δικαιούχων.

4. Στη συνέχεια συμπληρώνεται και υπογράφεται από τους δύο ελεγκτές η λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου της επιλεχθείσας προς έλεγχο Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (νυν Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής)

5. Εκτυπώνεται η πρώτη και η τελευταία σελίδα της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής

6. Εκτυπώνεται η συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής

Δ. Η Διεύθυνση Πληροφορικής μεριμνά για:

1. την εκτύπωση της πρώτης και τελευταίας σελίδας της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής καθώς και της συγκεντρωτικής κατάστασης πληρωμής,

2. τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου πληρωμής σε μαγνητικό μέσο (cd) το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των αναλυτικών καταστάσεων και την συγκεντρωτική κατάσταση κάθε εκκαθαριζόμενης παρτίδας (οι οποίες θα μπορούν να εκτυπώνονται), και θα αποτελεί στοιχείο του φακέλου πληρωμής που τηρείται στη Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων προκειμένου να ολοκληρώνεται η διαδικασία πληρωμής με την έκδοση της σχετικής εντολής.

Ε. Η συγκεντρωτική και η αναλυτική κατάσταση πληρωμής υπογράφονται από τον Προϊστάμενο του αρμόδιου Τμήματος, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς και τον Γενικό Διευθυντή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και στη συνέχεια ο φάκελος πληρωμής πλήρως συμπληρωμένος με τα προαναφερόμενα στο σημείο Β, διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων για την έκδοση των σχετικών εντολών πληρωμής και στη συνέχεια την πίστωση των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων.

ΣΤ. Η ανάκτηση τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών (του ίδιου ή και προηγούμενου οικονομικού έτους) πραγματοποιείται είτε με συμψηφισμό με επόμενες πληρωμές του δικαιούχου είτε κατ’ εφαρμογή των προβλεπομένων στο άρθρο 28 του Ν2520/1997.

Ολόκληρη η εγκύκλιος στο Upload Center μας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.